Sunuyu indir
1
İZMİR HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
BULAŞICI OLMAYAN HASTALIKLAR VE PROGRAMLAR ŞUBESİ
2
OKUL ÇAGINDA BESLENME :)
3
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME NEDİR?
Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılmasıdır
4
BESİN GRUPLARI SAĞLIKLI BESLENME TABAĞIM
5
KAHVALTININ ÖNEMİ KAHVALTI ETMELİYİZ GÜNE SAĞLIKLI BAŞLAMAK İÇİN
ÖĞRENME VE ÖĞRENDİKLERİMİZİ KOLAY HATIRLAMAK İÇİN ÇABUK YORULMAMAK İÇİN KAHVALTI ETMELİYİZ
6
KAHVALTI ÖNEMLİ BİR ÖĞÜN OLUP KESİNLİKLE ATLANMAMALIDIR
7
Yumurta Az Pişmiş Yada Çok Pişmiş Tercih EDİLMEMELİDİR. 1 tane YUMURTA
Her Gün Yumurta Az Pişmiş Yada Çok Pişmiş Tercih EDİLMEMELİDİR. 1 tane YUMURTA 8-10 dakikadan fazla pişirirsek veya çok az pişirirsek vücudumuza sağlayacağı yarar azalır, az pişmiş yumurtada mikrop riski olur.
8
yumurta süt peynir zeytin bal ekmek ceviz
Benim bir kuyum var, İki türlü suyu var ∞∞∞∞ İnek verir bizlere, Afiyet olsun sizlere Küp içinde beyaz uşak Karaoğlan sarkıp durur, Düşerim diye korkup durur. Var varadan var getir, Karlı dağdan kar getir, Sağılmamış çiçekten Çalkalanmış yağ getir. Fırında pişer, Mideye düşer. Ağaç üstünde, Kilitli sandık. yumurta süt peynir . zeytin . bal ekmek ceviz
11
KAHVALTI SAĞLIK VE BAŞARI İÇİN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNDÜR
NEDEN SÜT İÇMELİYİZ? KAS SAĞLIĞIMIZ KEMİK SAĞLIĞIMIZ GÖZ SAĞLIĞIMIZ DİŞ GELİŞİMİMİZ İÇİN SÜT İÇMELİYİZ… KAHVALTI SAĞLIK VE BAŞARI İÇİN EN ÖNEMLİ ÖĞÜNDÜR
12
“Günde üç öğün yemek yendiğinde ve her öğünde her gruptan besin, önerilen miktarlarda tüketildiğinde yeterli ve dengeli beslenme sağlanır.”
13
SEBZE VE MEYVE GRUBUNUN VÜCUDA FAYDALARI
VÜCUDA VİTAMİN VE MİNERAL SAĞLAMA SAĞLIKLI SİNDİRİM SİSTEMİ VÜCUDU HASTALIKLARA KARŞI KORUMA Her gün çeşitli sebze ve meyveler tüketmek sağlığımızın korunmasına yardımcı olur. Vücuda vitamin ve mineral sağlar, bağışıklık sistemimizi güçlendirir.
14
ET VE ET GRUBUNUN VÜCUDA FAYDALARI SAĞLIKLI ÇALIŞAN BEYİN
SAĞLIKLI GÖZLER ZİHİNSEL GELİŞİM SAĞLIKLI ÇALIŞAN BEYİN BÜYÜME GELİŞME Et grubu zihinsel gelişim sağlayarak derslerde daha başarılı olmayı sağlar, büyüme ve gelişmemiz için gerekli olan besin öğelerini (protein) içerir, kansızlığı önleyerek daha sağlıklı ve zinde olmamızı sağlar. Vücut direncimizi arttırır ve göz sağlığımızın korunmasını sağlar. VÜCUT ONARIMI GÜÇLÜ VÜCUT DİRENCİ KAN YAPIMI
15
Her çeşit sebze ve meyve yemeliyiz
16
Günde en az 5 porsiyon sebze/meyve tüketilmeli.
17
Yemyeşil yaprakları var, Yiyenleri güçlü yapar
. Yemyeşil yaprakları var, Yiyenleri güçlü yapar Yol üstünde kırmızı bahçe Sarıdır zerdali değil, Suludur şeftali değil Dal üstünde al yanaklı oğlan . (Ispanak) . (Domates) (Portakal) (Elma)
18
Günlük sıvı alımı litre su içmeliyiz.
19
*SAĞLIKSIZ BESİNLERDEN KAÇINILMALIDIR *
21
SAĞLIKSIZ BESİNLER Yağda kızartılmış tüm yiyecekler, mayonez,
Kremalı yiyecekler, yağlı etler, sucuk, salam, sosis Yağ içeriği fazla olan çikolatalı yiyecekler
22
DOĞAL GIDALARLA BESLENMELİYİZ;
23
Yağ içeriği yüksek besinler fazla miktarda yenirse ne olur?
Gereksiz yere fazladan enerji alındığından şişmanlığa neden olur. Vücudumuzda dolaşan kanın bileşimi bozulur. Özellikle katı yağlar kalp ve damarlarımız için sakıncalıdır
24
HER GÜN DÜZENLİ KAHVALTI YAPINIZ.
GÜNDE İKİ SU BARDAĞI SÜT İÇİNİZ HER GÜN DÜZENLİ KAHVALTI YAPINIZ. GÜNDE EN AZ ÜÇ ÖĞÜN YEMEK YİYİNİZ. ÖĞÜN ATLAMAYINIZ. ÖĞÜN ARALARINDA ŞEKERLİ BESİNLERİ TÜKETMEYİNİZ. TUZA DİKKAT ! TUZ ATMAYINIZ
25
AÇIKTA SATILAN BESİNLERİ SATIN ALMAYINIZ.
YEMEKLERDEN ÖNCE ELLERİNİZİ MUTLAKA YIKAYINIZ ÇİĞ SEBZE VE MEYVELERİ BOL SU İLE YIKADIKTAN SONRA YİYİNİZ. AĞIRLIĞINIZIN BOYUNUZA UYGUN OLMASINA DİKKAT EDİNİZ. SAĞLIKLI OLMAK İÇİN SPOR YAPINIZ.
26
AŞIRI TUZ TÜKETİMİNDE KALP ZARAR GÖRÜR BÖBREKLER KEMİKLER kkk GÖZLER
27
Her gün en az 1 saat fiziksel aktivite yapmalıyız.
29
TEŞEKKÜRLER…
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.