Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İnsan, yaratılışı itibarıyla güzelliklerle donatılmıştır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İnsan, yaratılışı itibarıyla güzelliklerle donatılmıştır."— Sunum transkripti:

1

2

3 İnsan, yaratılışı itibarıyla güzelliklerle donatılmıştır.

4 Güzel bak ki, güzel göresin.

5  SAHİP OLDUĞUMUZ GÜZELLİKLERİ ORTAYA ÇIKARMAKTIR.  İNSAN OLARAK EN ÖNEMLİ ÜSTÜNLÜĞÜMÜZ:  DÜŞÜNME-KONUŞMA- YETENEĞİMİZDİR.  DİL OLMADAN, DÜŞÜNCE OLMAZ. ÖNEMLİ OLAN:

6  Güzel dü ş ünce, do ğ ru bir dil ile dı ş a vurulmadıkça, o dü ş üncenin güzel oldu ğ unu nasıl anlayaca ğ ız?  Bu, mümkün mü?  Etkili ve güzel bir sunum için; dili güzel ve do ğ ru kullanmak gerekmektedir. ****  İş te bunun için;

7 Bütün kaynak kitaplarda “dil”in öneminden bahsediliyor.  Dil ile düğümlenen, diş ile çözülemez. diş ile çözülemez. Kaşgarlı Mahmut (Divân-ü Lûgâti’t Türk ) Kaşgarlı Mahmut (Divân-ü Lûgâti’t Türk )

8 Kutadgu Bilig Kutadgu Bilig  Akıl süsü dil, dil süsü sözdür.  İnsanın süsü yüz, yüzün süsü gözdür.  İnsan sözünü dil dili ile söyler;  Sözü iyi olursa, yüzü parlar.  Kötü söz duyanları hep düşman eder,  Ederse insanı söz sultan eder;  Ne yumruktan ne kılıçtan iz kalır,  İnsan ölür arkasından söz kalır. Yusuf Has HACİP Yusuf Has HACİP

9 Keleci bilen kişinin Yüzünü ağ ede bir sö z Sözü pişirip diyenin İşini sağ ede bir söz Keleci bilen kişininSözünü bilen kişinin, Yüzünü ağ ede bir sö z Bir söz yüzünü ağartır. Sözü pişirip diyenin Sözü ölçüp tartarak söyleyenin, İşini sağ ede bir söz Bir söz işini sağlam kılar.) Söz ola kese savaşı Söz ola kese savaşı Söz vardır, savaşı keser. Söz ola kestire başı Söz ola kestire başıSöz vardır, başı kestirir. Söz ola ağulu aşı Söz ola ağulu aşı Söz vardır, ağılı aşı Balıla yağ ede bir söz Balıla yağ ede bir sözBal ile yağa çevirir. Kelecilerin pişirgil Kelecilerin pişirgil Sözlerini iyice ölçüp tart. Yaramazını şeşirgil Yaramazını şeşirgil İşe yaramayanı ayıkla. Sözün us ile düşürgil Sözün us ile düşürgilSözünü akıl süzgecinden geçir. Demegil çağada bir söz Demegil çağada bir sözÇocuksu bir söz deme. Gel ahi ey şehriyari Gel ahi ey şehriyari Gel dost, ey hükümdar! Sözümüzü dinle bari Sözümüzü dinle bariSözümüzü dinle. Hezaran güher didarı Hezaran güher didarı Binlerce güherin değerini Kara toprağ ede bir söz Kara toprağ ede bir söz Bir söz kara toprak eder, değerini yok eder.

10 Kişi bile söz demini Kişi söz zamanını bilmeli. Demeye sözün kemini Sözün kötüsünü dememeli. Bu cihan cehennemini Sıkıntılarla dolu olan bu dünyayı, Sekiz uçmağ ede bir söz Bir söz sekiz katlı cennete çevirir. Yürü yürü yolun ile Yoluna yordamına göre yürü. Gafil olma bilinile Bilginle böbürlenip gaflete düşme. Gey sakın ki dilin ile Dilinden çok sakın, Canına dağ ede bir sözÇünkü bir söz canını yaralar. Yunus imdi söz yatından Yunus şimdi söz gücünden, Söyle sözü gayetinden Sözü amaca uygun olarak söyle. Key sakın o şah katındanÇok sakın, Şah (Tanrı) katından Seni ırağ ede bir söz Bir söz seni o uzaklaştırır.

11

12 Kuşlar ayaklarıyla, insanlar dilleriyle yakalanırlar. T. FULLER T. FULLER

13 Dil, millet tarifini içine alan, bir milletin benli ğ ini, ruhunu hatta bütün medeniyet ve kültürünü temsil eden ve en ba ş ta milletin birli ğ ini sa ğ layan bir müessesedir. Dil, millet tarifini içine alan, bir milletin benli ğ ini, ruhunu hatta bütün medeniyet ve kültürünü temsil eden ve en ba ş ta milletin birli ğ ini sa ğ layan bir müessesedir. A. M. DRANAS A. M. DRANAS Dil, millet tarifini içine alan, bir milletin benli ğ ini, ruhunu hatta bütün medeniyet ve kültürünü temsil eden ve en ba ş ta milletin birli ğ ini sa ğ layan bir müessesedir. Dil, millet tarifini içine alan, bir milletin benli ğ ini, ruhunu hatta bütün medeniyet ve kültürünü temsil eden ve en ba ş ta milletin birli ğ ini sa ğ layan bir müessesedir. A. M. DRANAS A. M. DRANAS

14 Her dil bir tarladır, sözcük tohumları atılmadıkça bilgi ürünü alınmaz. Her dil bir tarladır, sözcük tohumları atılmadıkça bilgi ürünü alınmaz. O. S İ NANO Ğ LU O. S İ NANO Ğ LU

15 İletişimin kişi açısından özel amaçları ne olursa olsun, temeldeki amacı ; çevre üzerinde etkin olmak, başkalarında davranış, tutum geliştirmek ve değiştirmektir. İletişimin kişi açısından özel amaçları ne olursa olsun, temeldeki amacı ; çevre üzerinde etkin olmak, başkalarında davranış, tutum geliştirmek ve değiştirmektir. (Zıllıoğlu, 1993: S.9-13.) (Zıllıoğlu, 1993: S.9-13.)

16 O hâlde; O hâlde; Karşınızdaki insanın davranış ve tutumunu etkilemek istiyorsanız, önce onu tanıyın. Kutsallarını ( değer verdiklerini ) bilmeden söylediğiniz onca söz boşa gidebilir.

17 O hâlde; O hâlde; “Ben dili” kullanmayın ! Ben( ene ), Allah’ın da kulun da sevdiği bir dil değildir. Ne çektiysek; “ben”den, “biz”e geçemediğimiz için çekmedik mi?

18

19 O hâlde; O hâlde; “Dinlerseniz”, dinlenirsiniz ! Sürekli siz konuşmayın, her söylenene cevap vermeye kalkışmak, karşı çıkmak, eleştirmek…anlaşmayı zorlaştırır. “Yanlış” demekle; “Doğru değil!” demek arasında fark vardır.

20 Sözün gücü biterse...

21 Hitabetin okulu yoktur. En güzel okul; okuma ve dinleme yoluyla oluşturduğumuz deneyim okuludur.

22

23 ÖNCESİNDE * Konuyu belirlemiş ve sınırlamış olun. * İyi bir hazırlık yapın. ( İyi bir hazırlık için en az ölçü: 1x10’dur.) * Konuyla ilgili kaynakları inceleyin. * Kaynaklardan notlar çıkarın. * Bir akış planı yapın. * Bu akış planına göre notlarınızı yazıya geçirin. * Vereceğiniz örnekleri, kullanacağınız üslûbu, dinleyici kitlenin özelliklerine göre tespit edin. * Yaptığınız hazırlıkları en az bir kez deneyin.

24 ÖNCESİNDE * Giyim kuşamınız mümkün olduğu kadar sade, temiz, uyumlu ve abartıdan uzak olsun. * İnsanların; görünüşleri ile ağırlandıklarını, fikirleriyle uğurlandıklarını unutmayın.. * Sunum yapacağınız çevrenin ışık, ses, sıcaklık, oturma düzeni, havalandırma durumlarını önceden kontrol edin. * Konuşacağınız yerin arka planı sade olsun. * Kaynaklardan notlar çıkarın, konuştuğunuz konu dinleyici tarafından sonradan doğrulanabilir (teyit edilebilir) verilere dayansın. Şimdi, her şey hazır. Şimdi, her şey hazır. SIRA SİZDE. SIRA SİZDE. *** KENDİNİZE GÜVENMEMENİZ İÇİN BİR SEBEP YOK.

25 SIRASINDA * Söz verdiğiniz yere mutlaka vaktinde gelin. * Girişten itibaren iyi bir ilk izlenim bırakın. ( Ciddiyet; asık suratlı olmak, samimiyet; laubali olmak değildir.) * İltifat edin. Marifet, iltifata tâbidir. İnanın ki; inandırasınız! İnanın ki; inandırasınız! Konu aktarımına gereksiz bir özür ile, ‘deneyiminiz yeterli değilse’ fıkra ile başlamayın. Konu aktarımına gereksiz bir özür ile, ‘deneyiminiz yeterli değilse’ fıkra ile başlamayın. * Yerinizi iyi seçin. * Anlatımınız açık, sade, içten ve akıcı olsun. * Sesinizin rengini ve beden dilinizi uyumlu kullanın kullanın. * Arada bir doruk noktaları ve düşünme düzlemleri oluşturun.. * İyi başlayın, iyi bitirin.

26 SONRASINDA * Konuyu özetleyerek bitirin. * Soru ve katkılara zaman ayırın. * TEŞEKKÜR EDEREK BİTİRİN. * BUNUN İÇİN ÜCRET ÖDEMENİZ GEREKMİYOR!.

27 Bazen Bazen küçük dü ğ ümlerden büyük yumaklar çözülür. Prof. Dr. Osman Nedim Tuna Prof. Dr. Osman Nedim Tuna Bazen Bazen küçük dü ğ ümlerden büyük yumaklar çözülür. Prof. Dr. Osman Nedim Tuna Prof. Dr. Osman Nedim Tuna

28 Az söz erin yüküdür Çok söz hayvan yüküdür Bilene bu söz yeter Sende güher var ise


"İnsan, yaratılışı itibarıyla güzelliklerle donatılmıştır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları