Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Dyt. Elvan ODABAŞI KANAR
YUMURTA İLE SAĞLIĞINA SAĞLIK KAT! Dyt. Elvan ODABAŞI KANAR
2
BESLEYİCİ GÜVENLİ LEZZETLİ EKONOMİK
3
‘’Altın yumurtlayan TAVUK’’
5
‘’Türk toplumu 2 günde 1 yumurta tüketiyor!’’
Türkiye yumurtayı ne kadar tüketiyor; ‘’Türk toplumu 2 günde 1 yumurta tüketiyor!’’
6
‘’Her gün 1 Yumurta’’
8
REYTİNGİ EN YÜKSEK BESİN YUMURTA!!!
9
YUMURTAYLA İLGİLİ NELER KONUŞULUYOR?
Kolesterol Serbest gezen tavuk yumurtası Organik Yumurta Yumurtada antibiyotik var mı? Ambalajlı yumurta güvenli mi?
10
Zenginleştirilmiş yumurta?
11
10 yumurta yiyin NE KADAR SAĞLIKLI??
12
1 porsiyon (2 adet=60x2=120 g) yumurta 12,7 gram protein içerir.
Erkeklerde günlük protein ihtiyacının %20’sini karşılar. Kadınlarda günlük protein ihtiyacının %27 sini karşılar.
13
Günlük alınması gereken proteinin en az %60’ını içeren bir kahvaltı
Protein Diyetleri, Sporcu beslenmesi, Karatay Diyeti fazla yumurta ve protein tüketimi öneriyor. Günlük alınması gereken proteinin en az %60’ını içeren bir kahvaltı ne kadar sağlıklı? NE KADAR DOĞRU??
14
En çok kullanılan veritabanlarına yumurta ne kadar araştırılmış diye sorduk?
Yumurta ile ilgili PUBMED veri tabanında yayınlanmış makale bulunmakta ve hala araştırılmaya devam ediyor.
15
Yumurta & İŞTAH KONTROLÜ ve KİLO YÖNETİMİ ve OBEZİTE
16
Kilo fazlalığı olan bireylerde yapılan bir çalışma; kahvaltıda haftada en az beş gün yumurta yiyenlerin sadece sandviç veya poğaça gibi besinleri tüketen kişilere göre daha kolay kilo verdiğini saptandı. Vander Wal JS et al. (2005). Short-term effect of eggs on satiety in overweight and obese subjects. Journal of the American College of Nutrition 24:
17
YUMURTANIN 36 SAATE KADAR TOKLUK ÜZERİNDE OLUMLU ETKİSİ VAR
18
Yumurta & KOLESTEROL ilişkisini ne kadar biliyoruz?
19
Ulusal Kalp Birliğinin açıklamasına göre;
Yiyeceklerdeki kolesterol LDL seviyesine çok düşük etki yapar, LDL seviyesini en fazla etkileyen doymuş ve trans yağlardır. Yumurta 5 gram yağ içerir, bu yağın çoğu doymamış yağlardandır. Sadece 1,5 gramı ise doymuş yağ içermektedir. Sağlıklı, düşük doymuş yağlı diyette haftada 6 adet yumurta tüketilmesinde hiçbir sakınca yoktur. Heart Foundation Dietary fat, dietary cholesterol, heart health
20
40 hiperkolesterolemik kadına kolesterolden düşük diyet 4 hafta boyunca uygulandı;
1 adet yumurta/gün 3 adet yumurta/gün Günde 3 yumurta tüketenlerin lipit profili değişiklik göstermezken 1 tane tüketende ldl seviyesinde düşüş görülmüştür. Songklanakarin J. Sci. Technol.34 (2), , Mar. - Apr. 2012
21
Yumurta & DİYABET
22
Yumurta & GÖZ SAĞLIĞI
23
12 hafta boyunca haftada 6 yumurta tüketen yaşlı bireylerin göz sağlığımda olumlu gelişmeler gorulmuştur European Food Safety Authority (2010)
24
Yumurta & YAŞLILIK Protein veya aminoasit alımının yaşlılardaki vücut kas kütlesini uyardığı kanıtlanmıştır. Bu yüzden yumurta yaşlılar için hem ekonomik hem hazırlanması hem de çiğnenmesi kolay bir besin türüdür.
25
Yumurta & ERGENLİK DÖNEMİ
Yapılan çalışmalar gençlerin önerilenlerden daha az kalsiyum ve A vitamini aldığını gösteriyor. Buna ek olarak genç kızlar önerilen miktarlardan daha az demir ve magnezyum alıyor! (RDI’ya göre) Egg Nutrition Council
26
Yumurta & HAMİLELİK VE EMZİKLİLİK DÖNEMİ ve ÇOCUKLUK ÇAĞI
27
Hamilelik, Emziklilik dönemlerinde
Büyüme-Gelişmenin Beyin Gelişiminin Bağışıklığın Aktif devam ettiği Hamilelik, Emziklilik dönemlerinde Çocuk Beslenmesinde HER GÜN 1 YUMURTA!
28
Yapılan çalışmalarda, hamilelikte beslenmenin kolinle desteklenmesi; fetal beyin gelişiminin teşvik edilmesi ve böylelikle daha sonra görülebilecek ruhsal hastalık riskinin azaltılmasında rol oynadığı görülmüştür. Prenatal choline and the development of schizophrenia. Freedman R1, Ross RG1. Shanghai Arch Psychiatry. 2015 Apr 25;27(2): doi: /j.issn
29
Yumurtanızı doğru pişirin!
30
Az pişmiş ve çiğ yumurta salmonella riski taşıyor!
Yumurtanı 5 dakika pişir!
31
Sağlıklı pişirme yöntemleri; -Haşlama -Çılbır -Omlet
32
Sağlıklı beslenmede doymuş yağı azaltacak diyet önerileri;
Her gün 1 yumurta tüketin! Peynirinizi az yağlı mümkünse yağsız tercih edin. Trans yağ ve doymuş yağ içeren paketlerden uzak durun. Kırmızı eti haftada 2 sıklıkta tüketin. Tavuk, hindi, balığı derisiz tercih edin. Süt ve süt ürünlerini yağsız/ az yağlı tercih edin. Etli sebze yemeklerinizi ekstra yağ ilave etmeden pişirin. Etleri görünen yağlarından temizleyin. Uygun pişirme yöntemleri uygulayın.
33
@dyt_elvanodabasikanar @odabasikanar Elvan Odabaşı Kanar
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.