Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

1.Hafta NEONATOLOJİYE GİRİŞ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "1.Hafta NEONATOLOJİYE GİRİŞ"— Sunum transkripti:

1 1.Hafta NEONATOLOJİYE GİRİŞ
Prof.Dr.Nursan ÇINAR Eylül 2015

2 Neonatoloji, bebeğin sağlıklı olarak doğmasının sağlanabilmesi ve sağlıklı doğan bebeğin de fiziksel, ruhsal ve sosyal sağlığı bakımından en üst düzeye çıkması ve sağlıklı bir erişkin olup sağlıklı bir toplumun temellerini atabilmek için çalışan bir bilim dalıdır.

3 Yenidoğan dönemi (Neoanatal Dönem), bebeğin doğduktan sonra anne rahminden dış dünyaya adaptasyon dönemi olup hayatın ilk 28 gününü kapsar.

4 37GW 42 GW Gebelik haftasına göre yenidoğan bebekler üçe ayrılır:
37 hafta ile 42 hafta arasında zamanında (MİADINDA) doğan bebekler 37 haftanın altında doğan bebekler (PREMATÜRE BEBEKLER) 42 haftanın üzerinde doğan bebekler: (POSTMATÜRE BEBEKLER)

5 Gelişmiş ülkelerde yenidoğan ölüm oranı ve beş yaş altı ölüm oranı tek haneli rakamlara inmiştir.
Dünyada, bebeklik dönemi ölümlerinin yaklaşık üçte ikisi ilk ay içinde, bunların üçte ikisi ilk haftada, ilk haftadaki ölümlerin üçte ikisi de ilk 24 saatte ortaya çıkmaktadır.

6 NEONATAL ÖLÜM HIZI BİNDE 13 NEONATAL ÖLÜM HIZI BİNDE 7
Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) (1998)’e göre NEONATAL ÖLÜM HIZI BİNDE 26 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) (2003)’e göre NEONATAL ÖLÜM HIZI BİNDE 17 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) (2008)’e göre NEONATAL ÖLÜM HIZI BİNDE 13 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA) (2013)’e göre NEONATAL ÖLÜM HIZI BİNDE 7

7 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA)

8 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA)
%o 26 %o 17 %o 13 %o 7 Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması (TNSA)

9 Yenidoğana optimal bakımın sağlanması ve bu şekilde yenidoğanda ölüm ve hastalık oranlarının minimal düzeye indirilmesi son derece önemlidir.

10 Özellikle riskli yenidoğanların yaşama şansının artmasında en önemli iki faktör vardır. * Bu alanda özel olarak yetişmiş sağlık elemanı *Gerekli donamıma sahip yenidoğan üniteleri

11 TEŞEKKÜRLER


"1.Hafta NEONATOLOJİYE GİRİŞ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları