Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu"— Sunum transkripti:

1 RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu
Başkenti: Moskova  Nüfusu:   Yüzölçümü: km2  Resmi Dili: Rusça  Dini: Hıristiyanlık  Para Birimi: Ruble, SİYASİ Rejimi: Çok partili ve başkanlık sistemine dayalı parlamenter rejim

2 RUSYA’NIN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ
Toprak bakımından dünyanın en büyük ülkesidir ( Toprakların % 70’i boştur. ) Daha çok ormanlık ve yeşil ovalık bir ükedir. Ülkenin doğu ve güneyine doğru gidildikçe yükselti artar.

3 RUSYA’NIN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ
En kuzey alanlar tunduralarla kaplıdır. Bunun hemen aşağısında ormanlık bir şerit uzanır. Batı ve güneybatı bölgelerde ovalardan başka, ayrıca bataklıklar vardır.

4 RUSYA’NIN FİZİKİ ÖZELLİKLERİ
İklimi kışları aşırı soğuk ve yazları sıcak ve kurak geçen karasal iklimidir. Topraklarıyla denizleri kuşatan en geniş “kıta ülkesi” dir.

5 RUSYA’NIN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ
Topraklarının sadece % 10’una yakın bir bölümü tarıma müsait durumdadır. Mevcut ekili alanlar, çayırlıklar, otlaklar ve meyve-sebze bahçeleri ülkenin ancak % 27’sini örtebilmektedir. Ülkenin esas verimli bölgesi ortada olup, “Verimli Üçgen” şeklinde nitelenebilecek bir sahadır. 

6 RUSYA’NIN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ
Sanayisi gelişmiş ülkeler arasında yer alır. Ülkede sanayinin gelişmesini büyük ölçüde maden kaynakları sağlamıştır. Başlıca endüstri alanları çelik, makina, makina aletleri, çimento, kağıt, kimyevi maddeler ve otomobildir. Leningrad ülkenin endüstri merkezidir.

7 RUSYA’NIN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ
Ormancılık ekonomide önemli yer tutar. Dünya kereste üretiminin, takriben % 20’sine yakın bir bölümü Rusya Federasyonuna aittir. Kereste rezervlerinin % 80’ninden fazlası Sibirya bölgesinden elde edilir.

8 RUSYA’NIN EKONOMİK ÖZELLİKLERİ
Demiryolu ulaşımı, karayoluna nazaran daha yaygındır. Rus Hava Yolları (Aeroflot) dünyanın en büyük ulaştırma şebekesine sahiptir. Deniz yolu ulaşımı ise oldukça iyidir.

9 RUSYA’NIN BEŞERİ ÖZELLİKLERİ
Rusya Federasyonunun nüfusu yaklaşık olarak ’dir. Yüzölçümüne göre nüfusu azdır. Nüfus yoğunluğu 9 kişi civarında olup, nüfus artışı % 1’dir. Nüfusun % 65’i şehirlerde yaşar.

10 RUSYA’NIN BEŞERİ ÖZELLİKLERİ
Büyük şehirleri Moskova, Leningrad, San Petersburg, Sverdlovsk, Novosibirsk, Kuybişey ve Sverdlovsk’tur. Bu şehirlerin nüfusu yaklaşık 1,5 milyonun üzerindedir.  Korkunç İvan tarafından yaptırılmıştır. Aziz Vasili Katedrali

11 RUSYA’NIN BEŞERİ ÖZELLİKLERİ
Rusya, anayasal olarak tüm vatandaşlara parasız eğitim sunmaktadır. En eski ve en büyük Rus üniversiteleri, Moskova Devlet Üniversitesi ve Sankt Petersburg Devlet Üniversitesi'dir. Moskova Üniversitesi

12 RUSYA - TÜRKİYE İLİŞKİLERİ
Çarlık döneminde Osmanlı ile çoğu kez savaşmışlar ve Sovyet rejimine kadar devam etmiştir. Sovyet rejimi döneminde barışa dayalı bir siyaset izlemiştir. 1991’den sonra Rusya Federasyonunda bu dost tutumu devam gününümüzde ettirmektedir. Korkunç İvan tarafından yaptırılmıştır.

13 Lenin’ nin Mozolesi RUSYA
1924 yılında yapılmış ama kendisi gömülmek istenmiştir. Lenin’ nin Mozolesi

14 RUSYA Çok fazla yangın olduğu için ve diğer anlmı ise güzel meydan Kızıl Meydan

15 RUSYA 1932 yılında Stalin tarafından başlatılmış günlük 10 milyon kişi kullanır. Moskova Metrosu

16 RUSYA Novadeviçi Mezarlığı

17 RUSYA dünyanın en büyük 5 müzesinden biri ve dünyanın en büyük resüm müzesi Ermitaj Sarayı

18 RUSYA Petro tarafından yaptırılmış Peterhof Sarayı

19 RUSYA Petro tarafından yaptırılmış Matruşka

20 Beni Dinlediğiniz İçin Teşekküre Ederim…
Ülkeler Coğrafyası: Rusya İsmail Çakar Beni Dinlediğiniz İçin Teşekküre Ederim…


"RUSYA Devletin Adı: Rusya Federasyonu" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları