Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Eğitim Materyali Departmanı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Eğitim Materyali Departmanı"— Sunum transkripti:

1 Eğitim Materyali Departmanı

2 PLAJ FUTBOLU OYUN KURALLARI 2014

3 Kural 1 - Oyun Alanı Oyun alanı dikdörtgen şeklinde olmalıdır. Taç çizgilerinin uzunluğu kale çizgilerinden fazla olmalıdır. Uzunluk: 35 – 37 metre Genişlik: 26 – 28 metre

4 Kural 1 - Oyun Alanı Oyuncu değiştirme alanı, taç çizgisi üzerinde oyuncuların oyun alanına girdikleri ve oyun alanından çıktıkları yerdir. Oyuncu değiştirme alanı, süre hakeminin masasının önünde yer alır ve taç çizgisi ile orta saha çizgisinin birleştiği noktanın her iki tarafında 2,5 metre olmak üzere toplam 5 metre olmalıdır. Takımların bankları, oyuncu değiştirme alanını engellemeyecek şekilde taç çizgilerinin arkasına konulmalıdır. İki kale direği arasındaki (içten içe) mesafe 5.5 metre ve üst direğin alt kenarının yerden yüksekliği de 2.2 metre olmalıdır

5 Kural 2 - Top Top: yuvarlak,
deriden veya ezilmeyen ve suya ve aşınmaya dayanıklı bir diğer uygun malzemeden yapılmış, çevresi asgari 68 cm ve azami 70 cm, ağırlığı oyunun başlangıcında en az 400 gram ve en fazla 440 gram, basıncı deniz seviyesinde atmosfer olmalıdır.

6 Kural 3 – Oyuncu Sayısı Müsabaka, biri kaleci olmak üzere her biri en fazla beş oyuncudan oluşan iki takımla oynanır. FIFA, konfederasyon veya ulusal federasyon düzeyinde resmi müsabaka kuralları çerçevesinde oynanan müsabakalarda oyuncu değişikliği yapılabilir. En fazla yedi yedek oyuncu bulundurulabilir. Bir müsabaka sırasında sınırsız oyuncu değişikliği yapılabilir. Değiştirilen bir oyuncu, bir başka oyuncunun yerine müsabakaya tekrar dahil olabilir. Maç, her iki takımın da üçten az oyuncusu varsa başlamaz. Oyuncu değişikliği, yedek oyuncu; oyuncu değişikliği bölgesinde önlüğünü (bip) yerine geçtiği oyuncuya, bu oyuncu sahayı başka bir bölgeden herhangi bir sebeple oyun kuralları çerçevesinde terk etmediği sürece (bu durumda yedek oyuncu önlüğünü (bip) üçüncü hakeme vermelidir) verip girmesiyle başlar.

7 Kural 3 – Oyuncu Sayısı Oyundan ihraç edilen oyuncular ve yedekler Başlama vuruşundan önce oyundan ihraç edilen oyuncu sadece ismi bildirilmiş yedek oyunculardan biriyle yer değiştirebilir. İsmi bildirilmiş bir yedek oyuncu, başlama vuruşundan önce veya oyun başladıktan sonra ihraç edilirse, yerine başka bir yedek oyunu alınmaz. Bir yedek oyuncu, oyundan ihraç edilen oyuncunun yerine geçebilir ve oyundan ihraç gerçekleştikten iki dakika oyun süresi sonra süre hakeminin veya üçüncü hakemin (yardımcı hakemler) yetkisiyle sahaya girebilir. İki dakikadan önce gol kayıt edilirse bu durumda aşağıdaki koşullar uygulanır: Eğer beşe karşı dört oyuncu varsa ve daha çok oyuncuya sahip olan takım gol atarsa, sadece dört oyuncuya sahip olan takım beşinci oyuncuya tamamlayabilir. Her iki takım da dört veya üç oyuncuyla oynuyorsa ve gol kaydedildiyse, her iki takımda aynı sayıda oyuncuyla devam eder. Beşe karşı üç oyuncu varsa veya dörde karşı üç ise ve daha çok oyuncusu olan takım gol atarsa, üç oyuncusu olan takım sadece bir oyuncu alabilir. Eğer golü atan oyuncu sayısı daha az olan takım ise, oyun oyuncu sayısını değiştirmeden devam eder.

8 Kural 3 – Oyuncu Sayısı Takım A Takım B 5 5 4 5
(Team B Gol attı) (Team B Gol attı) (Team B Gol attı) 4 (Team A Gol attı) 5 (Team A Gol attı) 5 (Team A Gol attı)

9 Kural 4-Oyuncuların Giysi ve Gereçleri
Sırt numaralarının renkleri ,formanın rengi ile tezat olmalıdır. Kaleciler uzun eşofman altı giyebilirler. Her kalecinin giysisi,kendisini diğer oyunculardan ve hakemlerden ayırt edecek renkte olmalıdır. Formaların kollarının uzun olması zorunludur.

10 Kural 5 – Hakemler Her müsabaka, oyun alanının bulunduğu tesislere girişlerinden ayrılışlarına kadar görevlendirildikleri müsabakada Oyun Kurallarını uygulamak konusunda yetki sahibi iki hakem tarafından yönetilir. İkinci hakemin ve yardımcı hakemlerin yersiz bir müdahalede veya uygun olmayan bir davranışta bulunması halinde, hakem ikinci hakemi veya yardımcı hakemleri görevden alır, onun yerine başka bir hakemin görevlendirilmesini sağlar ve durumu ilgili kurumlara rapor eder.

11 Kural 6 – Yardımcı Hakemler
Plaj Futbolu Oyun Kuralları gereğince görevlerini yerine getirmek üzere iki yardımcı hakem (bir üçüncü hakem ve bir süre hakemi) atanabilir. Sahanın dışında oyuncu değiştirme bölgesi tarafında hayali orta saha çizgisi hizasında olmalıdırlar. Üçüncü hakem oturarak veya ayakta görevini yerine getirirken, süre hakemi masasında oturur vaziyette durur. Yardımcı Hakemler Üçüncü Hakem Süre Hakem

12 Kural 6 – Yardımcı Hakemler
Süre hakemi bir oyuncu müsabakadan ihraç edildiğinde iki dakikalık ceza süresini kontrol etmek, her bir devrenin, müsabakanın ve uzatma süresinin bitimini, diğer hakemlerinkinden farklı bir düdükle veya benzeri bir sesli işaretle hakemi uyarmak, üç dakikalık mola sonrasında ikinci ve üçüncü devrelerin ve gerekiyorsa kayıp zaman için uzatma süresinin tam olarak ne zaman başlayacağını hakeme işaret etmek suretiyle, Kural 7’nin hükümlerine uygun olmasını sağlar. Bir başlama vuruşundan, serbest vuruştan, penaltı vuruşundan sonra kronometreyi yeniden başlatır veya oyun, hakemin kronometreyi durdurma işaretinden veya bir oyuncunun sakatlanmasından sonra başlarsa kronometreyi yeniden başlatır, Yokluğunda üçüncü hakemin görevlerini yerine getirir, Maç ile ilgili diğer bilgileri sağlar

13 Kural 6 – Yardımcı Hakemler
Üçüncü hakem Üçüncü hakem, aşağıda belirtilen işlemleri gerçekleştirerek hakemlere ve süre hakemine yardımcı olur: müsabakanın durduğu süreleri ve durma nedenlerini kaydetmek; oyuncu değişikliklerinin doğru şekilde yapılmasını sağlamak ve herhangi bir oyuncu değişikliği sırasında yapılan ihlalleri, eğer avantaj kuralı uygulanamayacaksa, diğer hakemlerinkinden farklı bir düdükle veya benzeri başka bir sesli işaretle hakemi uyarmak; Takım yetkililerine, yedek oyuncunun oyundan ihraç edilen oyuncunun yerine ne zaman sahaya girebileceğini gösteren belgeyi teslim eder. Giysi ve gereçlerini düzeltmek için sahayı terk eden bir oyuncunun girişini denetler. Herhangi bir sakatlıktan dolayı sahayı terk eden oyuncun girişini denetler. Hakemlerden biriyle birlikte başlama vuruşlarının doğru gerçekleşmesini denetler.

14 Kural 6 – Yardımcı Hakemler
Hakemlerden biriyle birlikte hayali yarı çizginin ortasındaki noktadan kullanılan serbest vuruşların doğru gerçekleşmesini denetler. gol atan oyuncuların forma numaralarını ve golün hangi dakikada atıldığını kaydetmek; İhtar gören veya müsabakadan ihraç edilen oyuncuların isimlerini ve forma numaralarını kaydetmek; müsabaka ile ilgili diğer bütün bilgileri not etmek; yedek bankında oturan kişilerin davranışlarını gözlemlemek; müsabakadan ihraç edilen bir oyuncunun yerine ne zaman oyuncu sokulabileceğini takımlara bildirmek. Diğer hakemlerden birinin sakatlanması halinde, üçüncü hakem sakatlanan hakemin yerini alır ve ikinci hakemin görevlerini üstlenir.

15 Kural 7 – Maçın Süresi Müsabaka, her biri 12 dakika olan üç devre halinde oynanır. Müsabaka süreleri, görevleri Kural 6’da belirtilmiş olan süre hakemi tarafından tutulur. Müsabaka, aşağıdaki hallerde Kural 6’ya uygun olarak durdurulmalıdır: gol atıldığında; serbest vuruş veya penaltı verildiğinde; hakem sürenin durdurulması yönünde bir işarette bulunduğunda; hakem, bir oyuncunun sakatlandığı yada vakit geçirdiğini işaret etmesi halinde. Müsabakanın devreleri Devre araları Her bir devre arasında üç dakikalık mola verilir. Uzatma süresi Müsabaka sonunda skorların eşit olması halinde, üç dakikalık bir uzatmaya gidilir. Uzatma süresinin sonunda da eşitlik bozulamaz ise, Kural 8’e uygun olarak hayali penaltı noktasından penaltı atışları yapılır.

16 Kural 7 – Maçın Süresi Eğer süre hakeminin akustik sinyali ve hakemin düdüğü arasındaki zaman aralığında serbest vuruş veya penaltı vuruşuyla cezalandırılan ihlal yapılıyorsa, periyot: Top rakip kaleye doğrudan atılmadığında, Top doğrudan rakip kaleye gittiğinde ve gol olduğunda, Top saha sınırlarını terk ettiğinde, Top bir veya iki direğe, üst direğe, kaleciye veya savunma yapan takımdan başka bir oyuncuya çarptığında veya bu unsurların herhangi bir birleşimi söz konusu olup gol olduğunda, Top bir veya her iki direğe, üst direğe, kaleciye veya savunma yapan takımdan başka bir oyuncuya çarptığında veya bu unsurların herhangi bir birleşimi söz konusu olup gol olmadığında, Gol atılmadığı veya oyun avantaja bırakılmadığı müddetçe, serbest vuruş veya penaltı vuruş cezası verilecek bir ihlal veya yeniden kullanılacak serbest vuruş veya penaltı vuruşu olmadığında biter.

17 KURAL 8 - MÜSABAKANIN BAŞLAMASI VE YENİDEN BAŞLAMASI
Topa ileri doğru vurulur vurulmaz veya, eğer top geriye oynanmışsa top kuma değmeden önce topu oynayan oyuncunun takım arkadaşlarından biri tarafından havada ileriye doğru vurulur vurulmaz oyunda olur. Kura atışı yöntemi futbol ile aynıdır ancak 3. period başında kura atışı yapılır ve atışı kazanan takım kaleyi veya başlama vuruşunu tercih eder. Uzatma devresinde başlama vuruşunu, üçüncü devrenin başında başlama vuruşunu yapmayan takım yapar ve takımlar kaleleri değiştirerek diğer tarafa hücum ederler. Top ileri doğru vurulmaz veya geriye doğru oynandığında takım arkadaşın topa vurmadan önce kuma değer veya takım arkadaşı topu ayağı ile ileri doğru vurmaz ise başlama vuruşu tekrar edilir.

18 KURAL 9- TOPUN OYUNDA VE OYUN DIŞI OLMASI
Top şu zamanlarda oyunun dışında olur […]; Eğer maç kapalı bir sahada oynanıyorsa tavana çarptığında Kapalı saha Tavanın yüksekliği en az 4 metre ve müsabaka kurallarının öngördüğü gibi olmalıdır.. Eğer top oyun sırasında tavana çarparsa; oyun, topla en son temas eden takımın rakibinin taç atışıyla yeniden başlar. Taç atışı topun tavana çarptığı yerin en yakınından kullanılır. (Kural 15’e bakınız: Taç atışı)

19 KURAL 10- Gol Yapma Bu Kurallarda aksi belirtilmediği sürece, bir gol, hücum eden takımın kalecisi de dahil herhangi bir oyuncusunun topu eliyle veya koluyla atmaması, taşımaması veya itmemesi ve golü atan takımın Müsabaka Kurallarını ihlal etmemesi kaydıyla, topun tamamının iki kale direği arasından ve kale üst direği altındaki hayali kale çizgisini tamamen geçmesi suretiyle atılır Eğer, bir gol atıldıktan sonra, hakemler oyun yeniden başlamadan önce golü atan takımın fazladan bir oyuncuyla oynadığını veya hatalı oyuncu değişikliği yaptığını fark ederse, golü iptal etmeli ve oyunu ihlali yapan oyuncunun rakibi olan takımın hayali penaltı noktasından kullanacağı serbest vuruşla yeniden başlatmalıdır. (KURAL 13’e bakınız: Serbest vuruş pozisyonu) Eğer başlama vuruşu çoktan yapıldıysa, KURAL 3 gereğince ihlali yapan oyuncuya karşı önlem almaları gerekir, fakat gole izin verilir. Hakemler bunu ilgili yetkililere bildirir. Eğer rakip takım gol attıysa, hakemler golü verir ve ihlalde bulunan futbolcuya karşı KURAL 3 gereğince önlem alır.

20 Plaj Futbolunda ofsayt yoktur.
KURAL 11- Ofsayt Plaj Futbolunda ofsayt yoktur.

21 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
Fauller serbest vuruşla cezalandırılır Bir oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini hakemin kanaatince dikkatsiz, kontrolsüz veya aşırı güç kullanarak yapması durumunda rakip takım lehine bir serbest vuruş verilir. Rakibe tekme atar veya tekme atmaya teşebbüs ederse, Rakibi çelmelerse, Rakibin üzerine sıçrarsa, Rakibe şarj yaparsa, Rakibe vurur veya vurmaya teşebbüs ederse, Rakibi iterse, Rakibe ayakla müdahale (tackle) ederse, Oyuncu aşağıdakilerden birisini yaptığında rakip takıma serbest vuruş verilir. Rakibi tutar veya makas vuruşu veya röveşata yapmasını engellerse, Rakibine tükürürse veya kasıtlı şekilde kum atarsa Bilerek topa elle müdahalede bulunursa (kendi ceza alanı içinde kaleci hariç) […]

22 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
Hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan veya ihlalin yapıldığı yerden kullanılmak üzere serbest vuruşla cezalandırılan fauller. a) Hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan serbest vuruş Bir serbest vuruş rakip takıma hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan kullanılmak üzere verilir, eğer: Top oyundayken takım kendi ceza alanında dört (4) saniyeden uzun süre topa sahip olur ise;   Kaleci, ceza alanında kendi takım arkadaşından gelen topa elleri ile oynadıktan sonra rakibi topa dokunmadan önce aynı ceza alanında kendi takım arkadaşının vücudunun herhangi bir bölgesi ile oynadığı topu bilerek elleri ve kolları ile dokunursa, Kaleci, top oyundayken topu ellerinden çıkarıp havada top kuma değmeden vurursa (degaj), Kaleci, topla kendi ceza alanı dışında oynadıktan sonra, kendi ceza alanına dönüp dokunursa veya vücudunun herhangi bir bölümüyle topla oynarsa, Kaleci topu oyuna bıraktıktan sonra, top başka bir oyuncuya değmeden önce topa tekrar eliyle dokunursa, Bir oyuncu kendi yarı sahası içinde tehlikeli bir biçimde oynarsa, Bir oyuncu kendi yarı sahası içinde kasıtlı bir biçimde rakibini engellerse, Bir oyuncu kendi yarı sahasında, on ihlalden birisini (kasıtlı el topu hariç) bir takım arkadaşına karşı yaparsa, ki bu rakibe yapılırsa penaltı vuruşu verilir Bir oyuncu kendi yarı sahasında Kural 12’de daha önce bahsedilmeyen herhangi diğer kuralı ihlal ettiğinde, oyun ihtar vermek veya ihraç etmek için durdurulursa,

23 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
b) İhlalin yapıldığı yerden kullanılacak serbest vuruş Karşı takıma ihlalin yapıldığı yerden kullanılmak üzere bir serbest vuruş verilir. (KURAL 13’e bakınız: serbest vuruş pozisyonu), eğer: Bir oyuncu rakip sahada tehlikeli bir biçimde oynarsa; Bir oyuncu rakip sahada kasıtlı bir biçimde rakibini engellerse, Bir oyuncu kendi ceza alanındaki kaleciyi top oyundayken, topu eliyle oyuna atmaya çalışırken engellerse, Bir oyuncu, rakip sahada, 10 ihlalden herhangi birini takım arkadaşına karşı yaparsa (kasıtlı el topu hariç) eğer rakibe karşı yapılırsa penaltı verilir Bir oyuncu rakip sahada daha önce KURAL 12’de bahsi geçmeyen herhangi diğer ihlallerde bulunursa, oyun ihtar vermek veya ihraç etmek için durdurulursa Disiplin cezaları Sadece bir oyuncu veya yedek oyuncuya kırmızı veya sarı kart gösterilir. Eğer maç başlamışsa ilgili kart sahada herkesin göreceği şekilde gösterilir. Diğer tüm durumlarda, hakem disiplin cezası verdiğinde oyuncuları ve takım yetkililerine sözlü olarak bildirir. Hakemlerin sahanın olduğu yere girdikleri andan itibaren maçın başlamasından önce ve oradan ayrılana kadar disiplin cezası verme yetkileri vardır.

24 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
İhtar verilecek haller Eğer bir oyuncu aşağıdaki yedi ihlalden birini yaparsa ihtar verilir. Sportmenliğe aykırı davranıştan suçlu ise, Söz veya hareketle itiraz ederse, Plaj Futbolu Oyun Kurallarını devamlı ihlal ederse, Oyunun tekrar başlamasını kasten geciktirirse, Oyun köşe vuruşu, başlama vuruşu, taç atışı veya serbest vuruşla (savunma oyuncuları) tekrar başlarken gerekli mesafeye açılmazsa, Hakemin izni olmadan sahaya ilk kez girer veya tekrar girerse veya oyuncu değişikliği prosedürünü ihlal ederse, Hakemin izni olmadan sahayı kasıtlı olarak terk ederse, Bir yedek oyuncu aşağıdaki dört ihlalden birini yaparsa ihtar verilir. Sportmenliğe aykırı davranışta bulunursa, Söz veya hareketle itiraz edere, Oyunun tekrar başlamasını kasten geciktirirse. Sahaya oyuncu değişikliği prosedürünü ihlal ederek girse

25 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
Bir oyuncu veya yedek oyuncu aşağıdaki ihlallerden herhangi birini yaparsa, kendisi kırmızı kart ile cezalandırılır ve oyundan ihraç edilir: ciddi faullü oyundan suçlu ise; şiddetli hareketten suçlu ise; kasıtlı olarak rakibine veya başka birine tükürür veya kum atarsa, rakibin serbest vuruş kullandığı yerle takımının kale direkleri arasında top; direklere, üst direğe, kaleciye veya kuma temas etmeden önce topa dokunursa topa bilerek elle oynayıp rakip takımın golünü veya gol atma şansını önlerse (kendi ceza alanındaki kaleci hariç) kaleye doğru ilerleyen rakibin bariz gol atma şansını, bir serbest vuruş veya penaltı vuruşu gerektiren bir ihlalle önlerse; saldırgan, hakaret edici veya küfürlü bir şekilde konuşursa ve/veya jest ve el kol hareketleri yaparsa, aynı maçta ikinci kez ihtar alırsa; Bir yedek oyuncu aşağıdaki ihlallerden birini yaparsa ihraç edilir. Bir gole veya bariz gol atma şansına engel olursa,

26 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
Röveşata veya makas vuruşu yapan rakip oyuncuyu engellemeye çalışan oyuncuyu cezalandırmak için, hakemler aşağıdaki kriterleri göz önünde bulundurmalılar:  Eğer topa röveşata veya makas vuruşunu yapan veya yapacak oyuncu sahipse ve bir rakip ona dokunursa, serbest vuruş veya penaltı vuruşu rakip takıma verilir, Eğer topa röveşata veya makas vuruşu yapan veya yapacak oyuncu sahipse ve bir rakip topa dokunursa, serbest vuruş veya penaltı vuruşu rakip takıma verilir. Eğer topa röveşata veya makas vuruşunu yapan veya yapacak oyuncu sahipse ve bir rakip ona dokunursa veya topla oynarsa, ve oyuncunun vuruşuyla rakibin yere düşmesi sonucunda, hakemler röveşatayı veya makas vuruşunu yapan oyuncuya ceza vermez, fakat bunun yerine bu vuruşun olmasına engel olan oyuncuya ceza verir. Eğer topa röveşata veya makas vuruşunu yapan veya yapacak oyuncu sahip değilse ve bir rakip dokunursa veya topla oynarsa, rakip bir ihlal yapmış sayılmaz. Eğer topa röveşata veya makas vuruşu yapan veya yapacak oyuncu sahip değilse ve bu oyuncu vuruşu yaparken rakip oyuncuya çarparsa; ihlal gereğince cezalandırılacaktır.

27 KURAL 12- Faul ve Fena Hareketler
3. Röveşatada veya makas vuruşunda savunma yapan bir oyuncu vuruşu yapan oyuncuya dokunmamak kaydıyla dikey olarak yerden zıplayabilir. 4. Oyun alanında hakemleri aldatmaya yönelik her bir hareket sportmenlik dışı hareket olarak cezalandırılmalıdır. 5. Vakit geçirmek veya rakibin topla oynamasını engellemek için kasıtlı olarak vücutla topu uzaklaştırmak veya bloke etmek (engellemek) tehlikeli oyun olarak cezalandırılabilir. Hakemler oyunu avantaja bırakmıyorlarsa oyunu durdurabilirler ve eğer ihlal, rakip yarı sahada ise ihlalin olduğu yerden, eğer ihlal ihlali yapan takımın kendi yarı sahasında olmuşsa oyun hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali orta noktadan olmak koşuluyla serbest vuruşla devam eder.(Kural 13’e bakınız: Serbest vuruş pozisyonu).

28 KURAL 13- Serbest Vuruş Serbest vuruşlar
Serbest vuruşlar aşağıdaki prosedüre göre kullanılır : […]. Eğer serbest vuruş takımın kendi ceza alanından kullanılıyorsa, top doğrudan doğruya ayakla vurularak ceza alanı dışına çıkınca oyunda olur. Serbest vuruş pozisyonu […] b) Kendi yarı sahasından veya hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadaki serbest vuruşlar Eğer serbest vuruş ihlali yapmayan takımın yarı sahasından atılıyorsa veya hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan atılıyorsa, her bir savunma oyuncusu: Sahada olmak Top oyuna girene dek kendi ceza alanında kalabilen rakip kaleci haricinde, topla köşe bayrakları arasında bir hayali serbest alan bırakıp toptan en az 5 metre uzakta olmak zorundadır. Eğer serbest vuruş, ihlali yapmayan takımın yarı sahasından kullanılıyorsa, veya hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan kullanılıyorsa, vuruşu yapacak oyuncunun takım arkadaşları: Vuruşu yapacak oyuncu dışında topla köşe bayrakları arasındaki hayali alanı açık bırakmak zorundadır.

29 KURAL 13- Serbest Vuruş

30 KURAL 13- Serbest Vuruş

31 KURAL 13- Serbest Vuruş

32 KURAL 13- Serbest Vuruş Prosedür
Serbest vuruş hakemin işaretinin ardından dört (4) saniye içinde kullanılmalıdır. İhlaller ve Cezalar Takım kendi yarı sahasından veya hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan serbest vuruş kullanırken ve hakemlerden biri vuruş için işaretini verdikten sonra ve top oyundayken, (kaleci hariç) bir oyuncu, topla köşe bayrakları arasında top kale direklerine, üst direğe, kaleciye veya kuma temas etmeden veya daha önce bu bölgeden çıkmadan önce topa temas ederse; ihlal yapmış sayılır. Eğer hakemler avantaj kuralını uygulamalarsa ihlal savunma oyuncusu tarafından kendi ceza alanı dışında yapılmışsa serbest vuruşla cezalandırılır ve serbest vuruş topa dokunulduğu yerden kullanılır veya oyuncu kendi ceza alanında topa dokunursa penaltı vuruşu verilir. Eğer ihlal vuruşu kullanan oyuncunun takım arkadaşı tarafından yapılırsa ve hakemler avantaj kuralını uygulamazlarsa serbest vuruş sahanın rakip yarı alanında topa okunduğu yerden veya sahanın kendi yarı alanında topa dokunursa hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali orta noktadan yapılır.(KURAL 13’e bakınız: Serbest vuruş pozisyonu). Hakemler savunma oyuncusu top ve kale direkleri arasındaki bölgede topa dokunmadığı sürece herhangi bir disiplin önlemi almazlar. Bu durumda, oyuncu bariz gol şansını engellediği için oyundan ihraç edilir.

33 KURAL 13- Serbest Vuruş Eğer takım kendi yarı sahasından veya hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan serbest vuruş kullanırken ve hakemlerden biri işaretini verdikten sonra ve top oyuna girmeden önce rakip kendisi ile top arasındaki minimum mesafeyi korumazsa veya topla köşe bayrakları arasındaki bölgeye girerse; Atış tekrarlanır ve ihlali yapan oyuncuya hakemler avantaja bırakmadığı veya serbest vuruş veya penaltı vuruşu ile cezalandırılacak başka bir ihlal olmadığı sürece ihtar verilir. Eğer ihlal serbest vuruş ile cezalandırılacaksa hakemler asıl ihlalin mi yoksa akabinde olanın mı cezalandırılacağına karar vermelidir. Eğer ikinci ihlal, ikinci ihtar veya direkt kırmızı kart gerektiriyorsa hakemler alınması gerekli disiplin yaptırımını uygularlar. Eğer, serbest vuruş savunan takımın kendi ceza alanından kullanıldığında, top doğrudan doğruya ayakla vurulup alan dışına çıkmazsa, Atış yeniden kullanılır, ancak dört saniye sayımı sıfırlanmaz ve oyuncu yeniden kullanmaya hazır olduğunda devam eder. Eğer bir takımın serbest vuruşu kullanması dört saniyeden uzun sürerse, Hakemler, rakip takım için serbest vuruşu, savunan takımın kendi yarı alanında ise serbest vuruş oyunun yeniden başlayacağı noktadan veya serbest vuruş takımın kendi yarı alanında ise, serbest vuruş hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktasından veya serbest vuruş, hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan ise, hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan rakip takıma verir. (KURAL 13’e bakınız: Serbest vuruş pozisyonu);

34 KURAL 14- Penaltı Vuruş Topun ve oyuncuların konumu Penaltı vuruşunu yapacak olan oyuncu : açıkça belirtilir; faulün yapıldığı oyuncu olmalıdır; eğer o oyuncu ciddi şekilde sakatlamışsa, vuruşu onun yerine giren yedeği yapar. Rakip kaleci : vuruş yapılıncaya kadar, yüzü vuruşu yapacak oyuncuya dönük olarak kendi kale çizgisinde ve iki direğin ortasında durur ve yanlara doğru hareket edebilir. Penaltı vuruşunu yapacak oyuncunun dışındaki oyuncular: oyun alanında; ceza sahasının dışında; topun arkasında veya yan tarafında; toptan en az beş (5) metre uzakta durmalıdırlar.

35 KURAL 14- Penaltı Vuruş İhlaller ve cezalar Eğer, penaltı vuruşu kullanılırken, top daha önceden belirlenen oyuncunun takım arkadaşı tarafından atılırsa Hakemler oyunu durdurur, sportmenlik dışı davranıştan dolayı ihtar verir ve savunma yapan takıma penaltı noktasından kullanılmak üzere bir serbest vuruş verip oyunu yeniden başlatır. (KURAL 13, bakınız: Serbest vuruş pozisyonu); Eğer, penaltı vuruşu kullanıldıktan sonra Top oyundayken patlarsa veya kusurlu hale gelirse ve daha önce kale direklerine, üst direğe veya oyuncuya değmemişse Vuruş tekrarlanır

36 KURAL 15- Taç Atışı (Topun Oyuna Girişi)
Elle veya ayakla taç atışı yapılabilir. Taç atışından doğrudan doğruya bir gol yapılamaz. Taç atışı 4 saniye içinde kullanılmalıdır. Rakip oyuncular atışın kullanılacağı bölgeye en az 5m uzaklıkta olmak zorundadır.

37 KURAL 15- Taç Atışı (Topun Oyuna Girişi)
Eğer oyunun yeniden başlaması taktiksel bir nedenden dolayı gecikirse, hakemler tacı kullanacak oyuncunun hazır olup olmamasına bakmaksızın dört saniye sayımını düdükle başlatır.  Taç atışında top oyuna girmez ise rakip takım atışı aynı yerden yapar.

38 KURAL 16- Kale Atışı • Top, savunma halindeki takımın kalecisi tarafından ceza sahasının herhangi bir noktasından atılır; • Kaleci, top bir rakip oyuncuya dokunmadığı sürece kendi takım arkadaşının verdiği topu ikinci kez eline alamaz; • Kaleci topu elinden çıkardığı anda top oyuna girmiş sayılır; Savunan takımın kalecisi kale atışını hazır olduktan sonra dört saniye içinde kullanır. Top savunan takımının kalecisi tarafından ceza alanından doğrudan doğruya elle ceza alanı dışına atılınca oyuna girer. Eğer oyunun yeniden başlaması taktiksel bir nedenden dolayı gecikirse; hakemler, kale atışı yapacak oyuncunun hazır olup olmamasına bakmaksızın dört saniye sayımını düdükle başlatır. Eğer top kale atışında doğrudan doğruya elle ceza alanı dışına atılmazsa,  Atış yeniden kullanılır, ancak dört saniye sayımı sıfırlanmaz ve kaleci yeniden atmak için hazır olduğunda devam eder

39 Köşe vuruşundan yalnızca rakip kaleye doğrudan gol atılabilir.
KURAL 17- Köşe Vuruşu Köşe vuruşundan yalnızca rakip kaleye doğrudan gol atılabilir. Top, kale çizgisini geçtiği tarafa yakın olan köşe bayrağının önündeki hayali 1 metrelik köşe yayının içine konulur; Vuruşu yapacak olan oyuncu, topu duracağı noktayı biraz yükseltmek amacıyla ayağını veya topu kullanarak bir kum tümseği oluşturabilir; Rakip oyuncular toptan en az 5 metre uzakta durmalıdır; Vuruş, hücum yapan takımın bir oyuncusu tarafından ayakla yapılır; Top, vurulduğu veya dokunulduğu anda oyuna girer; Vuruşu yapan oyuncu, top başka bir oyuncuya değmedikçe topa yeniden dokunamaz; Atışı kullanan oyuncunun hazır olmasından sonra dört saniye içinde kullanması gerekmektedir.

40 KURAL 17- Köşe Vuruşu Eğer oyunun yeniden başlaması taktiksel bir nedenden dolayı ise, hakemler köşe vuruşunu kullanan oyuncunun hazır olup olmamasına bakmaksızın bir düdükle dört saniye sayımını başlatır. Aşağıdaki durumda, rakip takımın kalecisi müsabakayı kale atışı ile yeniden başlatır: Vuruşu yapacak olan oyuncu hazır olduktan sonra (4) saniye içinde vuruşu yapmaması.

41 RÖVANŞLI MAÇLARDA DAHİL MAÇIN GALİBİNİ BELİRLEME YÖNTEMİ
Deplasmanda atılan gol sayısı, uzatma, ve penaltı noktasından yapılan vuruşlar, müsabaka kurallarının bir maçın (rövanşlı maçlar da dahil) berabere bitmesinden sonra galip takımın belirlenmesi için ön gördüğü yöntemlerdir. Uzatma ve penaltı noktasından yapılan vuruşlar maçın bir parçası değildir ancak oyun sırasında alınan disiplin tedbirleri yürürlükte kalır. Deplasmanda Atılan Goller Müsabaka kuralları takımların birbiri ile kendi evinde ve deplasmanda oynamalarını şart koştuğunda ikinci maçtan sonra atılan gollerin eşit olması halinde, rakip takımın sahasında atılan her bir gol iki gol sayılır.

42 RÖVANŞLI MAÇLARDA DAHİL MAÇIN GALİBİNİ BELİRLEME YÖNTEMİ
Aşağıda anlatılan durumlara bağlı olarak, her iki takım üç penaltı kullanır. Vuruşlar takımlar tarafından sırayla atılır. Bir kaleci takımın oyuncu sayısının rakip takımın oyuncu sayısı ile eşitlenmesi için penaltı vuruşları dışında bırakılır. Örneğin: teknik alanda olan birisi takımın kalecisi ile istediği zaman yer değiştirebilir. Penaltı noktasından yapılan vuruşlar başlatılmadan önce, hakem her takımdan eşit sayıda oyuncunun penaltı vuruşlarını kullanmak için uygun olduğunu sağlamalı ve kalan oyuncuları diğer yarı sahaya göndermelidir.

43

44 PLAJ FUTBOLU OYUN KURALLARININ YORUMLANMASI VE HAKEMLER İÇİN REHBER

45 KURAL 1: SAHA Saha çizgileri Sahayı kırık çizgilerle işaretlemesine izin verilmez. Eğer bir oyuncu sahaya yasak bir işaret yaparsa, sportmenlik dışı davranış nedeniyle ihtar verilmelidir. Eğer hakemler bunun maç sırasında yapıldığını fark ederlerse, avantaj kuralını uygulamamakta karar kılarlarsa, oyunu durdurup ihlali yapan oyuncuya sportmenlik dışı davranış nedeniyle ihtar verirler ve oyunu rakip takım lehine serbest vuruşla başlatırlar. Oyun ihlal nedeniyle durdurulduğunda top rakip yarı sahada ise olduğu yerden veya top takımın kendi yarı sahasında ise hayali orta saha çizgisinin ortasındaki hayali noktadan serbest vuruş verilir. (Kural 13’e bakınız: Serbest vuruş pozisyonu)

46 KURAL 2: TOP Sahadaki Fazladan Toplar Eğer bir top oyundayken sahaya fazladan bir top girerse, hakem oyuna ancak diğer top oyuna müdahale ederse oyunu durdurmalıdır. Hakemlerden biri hayali yarı saha çizginin ortasındaki hayali noktada, üçüncü hakemin onun doğru yerde olduğunu belirlemesinde yardımını alıp hakem atışıyla oyunu yeniden başlatır. Maç sırasında eğer fazladan top sahaya oyuna müdahale etmeyecek şekilde girmişse, hakem topu mümkün olan ilk fırsatta sahadan çıkartmalıdır.

47 KURAL 3: OYUNCU SAYISI İhraç Edilen Oyuncular Eğer ihlal yapan bir oyuncu ikinci bir ihtardan oyundan ihraç edilirse veya avantaj uygulandıktan sonra ve direkt ihraç edilmeden önce avantajla birlikte gol yerse, takımındaki oyuncu sayısı ihlal gol atılmadan önce yapıldığından azalmaz, Eğer oyuncu oyun esnasındaki ara sırasında veya uzatmadan önce sonucu kırmızı kart olan, bu ikinci ihtardan veya direkt kırmızı kart yoluyla olabilir, onun takımı sonraki periyoda veya uzatmaya bir kişi eksik çıkar.

48 KURAL 4: OYUNCULARIN GİYSİ VE GEREÇLERİ
Diğer Giysi ve Gereçler Eşarplar kullanıldığında, Eşarplar: Siyah ya da formanın ana rengiyle aynı renkte olmalıdır (aynı takımdaki oyuncuların aynı rengi giymesi koşuluyla); Oyuncularının ekipmanlarının profesyonel görünümlerine ayak uydurmalıdır. Formaya bağlı (ekli) olmamalıdır. Onu giyen oyuncuya ya da diğer oyunculara bir tehlike teşkil etmiyor olması gerekmektedir. (örneğin boynun etrafında açılır/kapanır mekanizma). Yüzeyin herhangi bir bölümünde çıkıntı/kabartı olmaması gerekmektedir (çıkıntılı elemanlar).

49 KURAL 5: HAKEMLER Top oyundayken dört saniye sayımı Bir takım top oyunda ve kendi ceza alanı içindeyken topa sahip olduğu her zaman, hakemlerden biri fark edilebilir bir şekilde dört saniye sayımını yapmalıdır. Oyunun yeniden başlaması Hakemler özellikle oyunun hızlı bir şekilde yeniden başlatılmasını sağlamalı ve geçici duraksamanın ardından taktiksel (taç atışı, kale vuruşu, köşe vuruşu veya serbest vuruş) bir nedenle hızlıca oyunun yeniden başlatılmamasına izin vermemelidir. Böyle bir durumda, dört saniye sayımı için düdük kullanılmalıdır. Dört saniye gerektirmeyen yeniden başlamalarda oyunu geciktiren oyuncu veya oyunculara ihtar verilir.

50 KURAL 12: FAULLER VE FENA HAREKETLER
Kaleci Tarafından Yapılan İhlaller Bir kalecinin topu kendi yarı sahasında aşağıdaki durumlarda tutmasına izin verilmez: Eğer, topla kendi ceza alanı dışında oynadıktan sonra, kendi ceza alanına geri dönüp vücudunun herhangi bir bölümüyle topa temas etmişse ve topla oynamışsa. Tehlikeli bir şekilde oynamak Tehlikeli bir şekilde oynamak, topla oynamaya çalışırken rakibini veya kendini sakatlamaya teşebbüs etme hareketi olarak tanımlanır. Bir rakip yakında olduğunda yapılır ve kendisini veya başka bir oyuncuyu sakatlama korkusundan dolayı rakibinin topla oynamasını önler.

51 KURAL 14: PENALTI VURUŞU Prosedür Penaltı vuruşu sırasında hız alınırken rakipleri şaşırtmak için yanıltıcı hareketler yapmak, plaj futbolunun bir parçasıdır ve izin verilir. Ancak, oyuncu hız almayı bitirdiğinde, topa vurur gibi yapmak 14 nolu kuralın çiğnenmesi ve sportmenliğe aykırı bir davranış olarak değerlendirilmeli ve oyuncuya ihtar verilmelidir.

52 KURAL 15: TAÇ ATIŞI İhlal Prosedürü Eğer top taç atışında sahaya girmezse, hakem rakip takımdan bir oyuncunun kullanmasını ister.

53 KURAL 16: KALE ATIŞI İhlal Prosedürü Eğer, kale atışı kullanılırken, kaleci topu ceza alanı içinden atmazsa, hakem kale atışının yeniden kullanılmasını ister, dört saniye sayımı kaldığı yerden kaleci atışı yeniden kullanmaya hazır olduğunda devam eder. Hakemin dört saniye sayımını başlatması için, kalecinin topu elinde tutması gerek, fakat dört saniye sayımını başladığını bir düdükle işaret etmesi gerekir.

54 RÖVANŞLI MAÇLARDA DAHİL MAÇIN GALİBİNİ BELİRLEME YÖNTEMİ
Penaltı Noktasından Yapılan Vuruşlar İhlal Prosedürü Penaltı vuruşlarının kullanımı sırasında, hakemler oyun sahasında iletişim araçlarına izin vermezler. Eğer müsabaka yönetmeliği kamera kullanımına izin veriyorsa, kamera oyuncu değiştirme bölgesinin karşı tarafında hayali orta saha çizgisi ile aynı hizada ve taç çizgisinden iki metreden uzakta olmayacak şekilde sahada konumlanır.

55 TFF MERKEZ HAKEM KURULU TALİMATLARI

56 Değerli Hakemlerimiz, FIFA, 2014 yılında PLAJ FUTBOLU OYUN KURALLARI’ndaki değişiklikleri yayınlamıştır. Plaj Futbolu Oyun Kurallarının diğer oyun kurallarından farklı olduğu ancak faul ve fena hareketlerin yorumlanmasının aynı olduğu tarafınıza tekrar hatırlatmak isteriz. Bundan dolayı yeni oyun kurallarını dikkatle okumanızı, FIFA sirküleri haricinde aşağıda belirtilen hususlara dikkat etmenizi ve grafikleri incelemenizi önemle rica ederiz. Grafikler hakemlerin müsabaka boyunca yer almasını ve hakem işaretlerini içermektedir. Siyah yuvarlak şekilde belirtilen alan içinde hakemler istediği yerde durabilirler. Saygılarımızla. Merkez Hakem Kurulu

57 Müsabakalarda yedek oyuncu sayısı 7 (yedi) olarak değiştirilmiştir.
Yedek oyuncular müsabaka boyunca bip giymek zorundadır. Teknik görevliler harici kimse taktiksel bilgi verilemez ve bir oyuncu aynı zamanda teknik görevli olamaz. Top oyunda iken yedek oyunculardan biri oyun alanına girerek bariz bir golü veya gol atma şansını Kural 12’de belirtildiği şekilde engeller ise oyuncu oyundan ihraç edilecek ve ilgili oyuncunun takımı oyuna 4 kişi ile devam edecektir. Oyun, ilgili oyun kuralında belirtilen şekilde tekrar başlayacaktır. Oyuncular kendilerine ve diğer oyunculara tehlikeli olmamak koşuluyla elastik koruyucular giyebilirler. Ancak bu koruyucular kullanılacak ise ayak parmakları ve topuk açıkta kalacak şekilde olmalıdır.

58 Kura atışı yöntemi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir,
Para atışı yapılır ve atışı kazanan takım birinci periyotta hücum edeceği kaleyi seçer, Diğer takım başlama vuruşunu yapar, Para atışını kazanan takım ikinci periyotta başlama vuruşunu yapar, Maçın ikinci periyodunda takımlar kaleleri değiştirip diğer kaleye hücum ederler, Üçüncü periyottan önce para atışı yapılır ve atışı kazanan takım hücum edeceği kaleyi veya topu seçer, Diğer takım kazanan takımın seçimine göre başlama vuruşunu yapar veya hücum edeceği kaleyi seçer, Eğer uzatma süresi oynanacak ise takımlar kaleleri değiştirip diğer kaleye hücum ederler, Başlama vuruşunu üçüncü periyotta başlama vuruşunu yapmayan takım yapar. Top eğer geriye doğru oynanmış ise top, başlama vuruşunu yapan oyuncunun takım arkadaşı tarafından mutlaka top havada iken ayakla ve ileri doğru oynanmalıdır. Kafa veya vücudun diğer bölgesi ile oynamak başlama vuruşu ihlali olarak hakemler tarafından değerlendirilmelidir.

59 İşaretler ve Pozisyon Alma
Presentation Name

60 Kendi Kalesine GOL 1º Oyuncu Numarası 2º Gol olan kale işaret edilir.

61 4 saniye sayımı Sayma sıfırdan başlar (yumruk şeklinde) ve dörde kadar sayılır. Düdük top oyuna girmeden önce çalınmalıdır. Üçüncü saniye işaret edildiğinde düdük çalmak için hazır olmalıdır.

62 1’den 3’e kadar numara Bu numaralar her zaman sol el ile gösterilmelidir.

63 4’den 6’ya kadar numara Bu numaralar her zaman grafikte gösterildiği şekilde işaret edilir.

64 7’den 9’a numara Bu numaralar her zaman grafikte gösterildiği şekilde işaret edilir

65 10’dan 12’ye numara Bu numaralar her zaman grafikte gösterildiği şekilde işaret edilir

66 13’ten 15’e numaralar Bu numaralar her zaman grafikte gösterildiği şekilde işaret edilir

67 15’den sonra numara işaret edilmez sözle bildirilir.

68 Kart Gösterimi

69 Taç Atışı Atışı kullanacak takımın yönü işaret edilir ve açı 135 derecedir.

70 Köşe Vuruşu Her zaman oyunun tekrar başlayacağı köşe yayı işaret edilir. Açı 45 derece.

71 Kale Atışı Her zaman oyunun tekrar başlayacağı ceza alanı işaret edilir. Açı 45 derece. Eğer kale solunuzda ise sol el ile, eğer kale sağınızda ise sağ el ile işaret edilir.

72 Başlama vuruşu ihlali Süre hakemi her zaman 3.hakemi izler. Eğer 3. hakem elini kaldırırsa süre hakemi hemen akustik sinyali kullanır.

73 Süreyi durdurma ve Avantaj
Her zaman baş üstünde Açı 135 derece

74 Serbest Vuruş İşareti Takımın kendi yarı alanından / Orta sahadan

75 Serbest Vuruş İşareti Rakip yarı alandan

76 Birinci geri pas işareti

77 Saha ölçüleri ve işaretleri

78 Oyunun başlangıcında başlama vuruşu

79 Başlama vuruşu

80 Kale atışı

81 Kale atışı

82 Kale atışı

83 Köşe vuruşu

84 Köşe vuruşu

85 Serbest vuruş (kendi yarı alanından)

86 Serbest vuruş (kendi yarı alanından)

87 Serbest vuruş (kendi yarı alanından)

88 Serbest vuruş (orta sahadan)

89 Serbest vuruş (orta sahadan)

90 Serbest vuruş (rakip yarı sahadan)

91 Serbest vuruş (rakip yarı sahadan)

92 Penaltı vuruşu (oyun süresince)
REFEREE 2nd REFEREE

93 Penaltı vuruşu (oyun süresince)
REFEREE 2nd REFEREE

94 Taç atışı

95 Taç atışı

96 Taç atışı

97 Taç atışı

98 Taç atışı

99 Taç atışı

100 Taç atışı

101 Taç atışı

102 Taç atışı(zorunlu)

103 Taç atışı (zorunlu)

104 Penaltı noktasından yapılan vuruşlar (zorunlu)
2.Hakem Hakem 3. Hakem Penaltıyı kullanacak oyuncu Penaltıyı kullanan takımın kalecisi Savunan kaleci Uygunluğu olan oyuncular

105 Top oyunda

106 Top oyunda

107 Top oyunda

108 Top oyunda

109 Top oyunda

110 Top oyunda

111 Top oyunda

112 Top oyunda

113 Top oyunda

114 Top Oyunda


"Eğitim Materyali Departmanı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları