Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ."— Sunum transkripti:

1 TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ

2 Ortak sınavlar çoktan seçmeli sorulardan oluşmaktadır.
Dört şıktan oluşan her sorunun bir doğru cevabı, bir çeldiricisi iki tanede kendi içinde doğru fakat kesinlikle cevap olamayan şıkkı vardır. Bu sorular, bilginin yanında sunulan metni ya da grafiği yorumlayabilme, uygun çözümlere ulaşabilme, günlük yaşamda olanları anlamlandırabilme gibi öğrencilerin çok yönlü yeterliliklerini ölçmektedir. Bu yüzden sınavlarda daha başarılı olabilmeniz için sizlere test çözme tekniklerinden ve sınav anında nelere dikkat etmeniz gerektiğinden söz edeceğiz.

3 Sınav Tarihleri Dönem Sınav Tarihleri Mazeret Sınav Tarihleri
Sınav Sonuçlarının İlanı I. Dönem 28-29 Kasım 2013 Aralık 2013 Ocak 2014 II. Dönem Nisan 2014 Mayıs 2014 Haziran 2014

4 Ortak sınavlar 1. gün oturumları
DERS ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRE Türkçe 09.00 20 40 Dakika Matematik 10.10 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 11.20

5 Ortak sınavlar 2. gün oturumları
DERS ADI BAŞLAMA SAATİ SORU SAYISI SÜRE Fen ve Teknoloji 09.00 20 40 Dakika T.C İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10.10 Yabancı Dil (İngilizce) 11.20

6 Öğrencilerle yaptığımız görüşmeler sonucunda öğrencilerin;
İlk doğru gördüğü cevabıişaretlediği, Uzun soruları hiç okumadığı, Bütün soruları toplu olarak optiğe geçirdiği, Dikkatsizlikten dolayı sor kaçırdığı, Zamanı yetiştiremediği, Sorulara takılıp kaldığı, Sınavın bir an önce bitmesini istediği gibi yanlış alışkanlıklarını devam ettirdiklerini görmekteyiz.

7 Küçük taktiklerle bu yanlış alışkanlıklardan vazgeçmek mümkündür
Küçük taktiklerle bu yanlış alışkanlıklardan vazgeçmek mümkündür. Bunlar:

8 Bu oranlara göre, sınavın
Sınav çok zor, ben yapamam gibi olumsuz düşüncelerden kaçınmalısınız. Çünkü sınavlarda soruların zorluk derecelerine baktığınızda % 10 çok kolay, % 20 kolay, % 40 normal, % 20 zor, % 10 çok zor sorular karşınıza çıkmaktadır. Bu oranlara göre, sınavın % 70’ni ( %10 çok kolay, %20 kolay, % 40 normal ) yapabileceğinizi göreceksiniz.

9 TEST ÇÖZMEDE ÜÇ UNSUR ÖNEMLİDİR
BİLGİ YORUM HIZ

10 BİLGİ Öğrenme ile kazanılır. Tekrar ile pekiştirilir.
Test çözme tekniğini kullanmanın temelini oluşturur.

11 YORUM Öğrenilen ve tekrarla pekiştirilen bilgiyle ilgili düşünce geliştirme veya bilgiye farklı açılardan bakabilme gücünü ifade eder. Test çözme tekniğinin geliştirilmesini sağlar.

12 HIZ Kazanılan bilgiye ve elde edilen yorum gücüne ait problemlerin zaman kısıtlaması içinde çözülmesidir. Hız, test çözerken zamanı etkin bir biçimde kullanmanıza yardım eder.

13 SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ AÇISINDAN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR
TEST ÇÖZERKEN SORU ÇÖZME TEKNİKLERİ AÇISINDAN DİKKAT EDİLECEK HUSUSLAR

14 UNUTMAYIN. Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır
UNUTMAYIN! Her sorunun kendine özgü bir mantığı vardır Test çözerken kendi mantığınıza göre değil sorunun mantığına göre hareket etmelisiniz.

15 Öncelikle sorunun iyi okunup anlaşılması, daha sonra cevabın düşünülmesi gerekir. Kesinlikle soruyu okurken cevabı düşünmeyin! Soru kökü anlaşılmadan cevabı düşünmeye çalışmak hızı düşürür. Zaman kazanmak için soruyu okumadan cevap şıklarına koşmak sizi yanıltır.

16

17 altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde“
Bunlar; altı çizili, koyu puntoyla yazılmış, "tırnak içinde“ ► değildir ► olamaz ► her zaman ► hiç bir zaman ► bütün ► zaman zaman ► yoktur ► vardır ► birbirinden farklı ► birbirine benzer ► eşdeğer ► birden fazla ► ayrı ayrı ► iç içe ► yan yana ► ikisi bir arada ► ana düşünce ► yan düşünce ► benzer düşünce ► asla ► genellikle ► çoğu vb.ipuçlarıdır.

18 Soru kökünün veya soru metninin uzun oluşu sizin için daha fazla ipucu anlamına gelir. Bu nedenle uzun metinli sorular daha kolay çözülebilen sorular olarak algılanmalıdır.

19 Paragraf sorularında genellikle paragraftan önce soru kökünün okunması
paragrafın ikinci kez okunması zorunluluğunu önler. İşte size oradan yazıyorum. Kapım ardına kadar açık, etraf günlük güneşlik. Işık içinde pırıl pırıl, güzel bir çam korusu karşımda, yamacın eteklerine uzanıyor... Ufukta Alplerin zarif tepeleri beliriyor... Çıt yok... Ancak, uzaktan uzağa bir kaval sesi, lavanta çiçekleri arasından bir kuşun ötüşü, yoldan da bir katır çıngırağı... Bütün bu güzel manzara, ancak ışıkla can buluyor. Yazar, bu metnin anlatımında aşağıdakilerin hangisine başvurmuştur? A) Öne sürdüğü düşünceyi başkalarının görüşleriyle desteklemeye B) Nesneleri karşılaştırarak metni etkileyici kılmaya C) Bir kavramı eksiksiz olarak açıklamaya D) Anlatılanları okuyucunun zihninde canlandırmaya

20 Cevap şıklarından sorunun çözümüne gitmek test tekniğinde önemli bir yoldur. Yüzde yüz emin olmadığınız sorularda şıkları eleyerek doğru cevaba yaklaşabilirsiniz.

21 Cevap şıklarını elerken eğer 2 şıkka indirgeyebilmişseniz bunlardan birisini seçmenizde hiçbir sakınca yoktur. Ancak ikiden fazla şık cevap olabilecek nitelikteyse bu soruyu cevaplandırmamanız, en azından sınavın sonlarına doğru tekrar soruya dönmek üzere boş bırakmanız daha uygun olacaktır.

22 UNUTMAYIN Kİ, Her soru, her net önemlidir
UNUTMAYIN Kİ, Her soru, her net önemlidir. Bir net sizi en az kişinin üstüne de çıkarabilir, altına da düşürebilir.

23 TEST ÇÖZERKEN KODLAMA KONUSUNDA DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR

24 Soruyu kitapçık üzerinde çözmüş olmak o soruyla işinizin bittiği anlamına gelmez. Soruyu doğru çözmek kadar optik forma doğru kodlamak da önemlidir.

25 GRUPLAYARAK İŞARETLEME YAPIN
Gruplayarak işaretlemek size; Zaman kazandırır(18-21 dk) Kaydırma ihtimalini azaltır En önemlisi zihniniz dinlendirir.

26 Adaptasyon grafiği

27 DİKKAT Zaman kazanma niyetiyle kodlamayı sona bırakmak sınav sonrası yorgunluk ve dikkat dağılmasının fazlalığı nedeniyle hatalı ya da eksik kodlama riskini arttırır, kaydırma yapmanıza neden olur.

28 HER YIL 1000 ADAYDAN 5’İ KAYDIRMA HATALARI NEDENİYLE
MAĞDUR OLMAKTADIR.

29 soru numarasını kontrol etmeyi
Kodlama yaparken soru numarasını kontrol etmeyi unutmayın.

30 Turlu Soru Çözme Yöntemi Testteki her soruyu incelemenize yardımcı olur. Bilinmeyen sorularla zaman kaybını önler. Aynı zamanda zorluk derecesi biraz yüksek olan sorulara bakmayı ve bu sorular için daha fazla zaman kullanımını sağlar.

31 VAKİT KAYBETMEMEK İÇİN;
Cevaplandırılmayan soruları soru kitapçığında bir işaret veya simge ile simgelendirmek, o soruların ikinci turda daha kolay bulunmasını sağlayacaktır.

32 Özel işaretler kullanın, örneğin;
Hiçbir fikrinizin olmadığı sorulara ‘—’ Cevabından emin olmadığınız veya o an çözemediğiniz sorulara ‘?’ Çözebileceğiniz fakat çok vakit kaybettirecek sorulara ‘*’ gibi işaretler koyabilirsiniz

33 Sınavda zaman kullanımını en fazla zora sokan,
bildiklerimiz ya da bilmediklerimiz değil, biraz bildiğimiz ya da tereddüt ettiğimiz sorulardır. Bu nedenle soru ile inatlaşmak “bu soruyu çözmezsem ölürüm” mantığı, testin sonunda hüsrana uğrama riskini arttırır.

34 “Bana bir problem ve 1 saat süre verilse bu sürenin 45 dakikasını problemi anlamaya, 10 dakikasını çözüm yolları üretmeye, 5 dakikasını çözmeye ayırırım.” Einstein


"TEST ÇÖZME TEKNİKLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları