Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan."— Sunum transkripti:

1 4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan sağlarız. Hangi besinleri bu gruba alıyoruz? Ekmek, bazlama, makarna, pirinç, bulgur, un ve undan yapılan besinleri bu gruba sokabiliriz.

2

3 ŞEKERLER VE YAĞLAR En çok enerjiyi yağ ve şekerlerden sağlarız. Ama bu grup o kadar tehlikelidir ki; ölçülü kullanmazsak enerji dengesi bozulur. Fazla alınan şeker ve yağlar depolanarak bizim aşırı derecede kilo almamıza neden olur. Ayrıca fazla yağlı veya şekerli besinler karnımızı tok tutarak diğer almamız gereken gıdaların alınışına da engel olduğu için dengesiz beslenmeye neden olur. Bu da vitamin, mineral ve proteinleri eksik almamıza neden olur. hastalanır ve dişlerimiz de fazla şekerli besinler almaktan çürür ve sağlıksız hale gelir. Bu bölümde hazır gıdaların şeker ve yağ içeriklerinin yüksek oluşu sebebiyle sağlıksız oluşundan bahsederiz.

4 SU * Ortalama günde 8-10 su bardağı (1,5 - 2 Litre)
Suyun önemini bir sonraki slayttaki resimle açıklıyoruz.

5 Vücuttaki artık maddeleri vücuttan uzaklaştırır
Vücuttaki artık maddeleri vücuttan uzaklaştırır. Besinleri sindirmemize yardımcıdır. Kas ve kemiklerin düzgün bir şekilde çalışmasını sağlar. Vücut sıcaklığımızı kontrol etmemizi sağlar. Spor yaparken terle birlikte kaybedilen vücut suyunun yerine konması için gereklidir. Böbreklerimizin düzenli çalışması için su içelim ki vücuttan artık maddeleri uzaklaşabilsin.

6 BİR ÖĞÜNDE HER BESİN GRUBUNDAN YEMELİYİZ !
Bir öğünde neden her besin grubundan yemeliyiz? Öğrencilere hatırlatma sorusu. Yeterli ve Dengeli Beslenmek için.

7 ÖĞÜNLERİMİZ

8 Sağlıklı beslenmek için günde ÜÇ ANA ve en az İKİ ARA öğün yenilmelidir.
Okuldaki beslenme saatinin bir ARA ÖĞÜN olduğu mutlaka vurgulanmalıdır.

9 EN ÖNEMLİ ÖĞÜNÜMÜZ KAHVALTIDIR
Yoğun bir güne sağlıklı bir şekilde başlamanın ‘Altın Anahtarı’

10 KAHVALTININ ÖNEMİ * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak
* Güne sağlıklı başlamak * Öğrenmek ve öğrendiklerimizi kolay hatırlamak * Çabuk yorulmamak için ; Kahvaltı Etmeliyiz. Eğer kahvaltı etmez ve bunu alışkanlık haline getirirsek - ki en çok atlanılan öğün kahvaltıdır – gün içinde harcayacak enerjiyi depolarımızdan karşılamaya çalışır ve depoları tüketiriz. Bu da acil durumlarda - hastalık gibi- problem yaratır. Büyüme ve gelişmemiz engellenir ki en hızlı büyüdüğünüz dönemde besinsiz kalmak tehlikelidir. İleride kısa boylu sağlıksız, çabuk yorulan ve sık hasta olan kişiler olursunuz.

11 Kahvaltı etmezseniz derslerde dikkatinizi yoğunlaştıramazsınız ve başarınız düşer.

12 Birlikte Menü Planlayalım ( Örnek Ana Menü )
Kahvaltı Öğle/Akşam Süt Mercimek çorba Haşlanmış yumurta Etli yaprak sarma Domates-salatalık Yoğurt Ekmek Meyve

13 Okulda öğlen yemeği veriliyorsa yemekler okul yemekhanesinde yenilmeli.
1.grup Haşlanmış yumurta Peynir İyi pişmiş köfte Haşlanmış tavuk Haşlanmış et 2.grup Mevsimine uygun,iyi yıkanmış, taze sebze ve meyveler 3.grup Süt veya ayran Okulda öğlen yemeği verilmiyorsa; 4 besin grubundan yeterli ve dengeli bir şekilde evde hazırlanmış ekmek arası yiyecekler (Ekmek … 4. besin grubu)

14 Ara Öğünler Tüketilmesi Önerilmeyen Cips, kızartmalar Gazlı İçecekler
Gofret, kek Çikolata Bisküvi Şekerleme Tüketilmesi Önerilen Süt, yoğurt, ayran Peynir Sebze Meyve, taze sıkılmış meyve suyu Ekmek

15 SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNERİLER
* Her öğünde 4 temel besin grubundan tüketmeliyiz. * Çiğ sebze ve meyveleri bol su ile yıkamalıyız * Süt içme alışkanlığı kazanmalıyız. * Öğün atlamamalıyız * Sabah kahvaltısı yapmalıyız.

16 Açıkta satılan yiyecekleri satın almamalıyız.
* Öğün aralarında çikolata, cips, gibi yiyecekler yememeliyiz.

17 * Tabağımıza yiyebileceğimiz kadar yemek almalıyız

18 * Spor yapmalıyız, hareketli bir yaşam sürmeliyiz

19 Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız
* Yemekten sonra ellerimizi yıkamalıyız * Günde en az 2 kere dişlerimizi fırçalamalıyız

20 Doğru Bir Beslenme İle Ve Yeterince Hareketli Olduğunuzda ;
Yapısal olarak ulaşabileceğiniz en uzun boya ve yapınıza en uygun kiloya ulaşmanız mümkündür.

21 YETERLİ VE DENGELİ BESLENEN KİŞİLERİN GÖRÜNÜŞÜ ŞÖYLE TANIMLANABİLİR:

22 * Sağlam bir görünüş

23 * Hareketli ve dikkatli bakışlar

24 * Muntazam, pürüzsüz, hafif nemli ve hafif pembe bir cilt
* Canlı ve parlak saçlar

25 * Sık sık baş ağrısından şikayet etmeyen, iştahlı,
çalışmaya istekli çocuklar

26 Kuvvetli, gelişimi normal kaslar Düzgün, iyi gelişmiş kol ve bacaklar

27 Vücut ağırlığı, boy uzunluğu ve yaşına göre orantılı çocuklar

28 Zihinsel, ruhsal ve sosyal gelişimi normal,
devamlı çalışabilen çocuklar

29 YETERSİZ VE DENGESİZ BESLENENLERİN GÖRÜNÜŞÜ:
29

30 * Sık sık baş ağrısından şikayet eden; iştahsız, yorgun, isteksiz bir çocuk

31 * Şişkin bir karın

32 * Hareketleri ağır, isteksiz, eğilmiş bir vücut

33 * Ciltte çeşitli yara ve pürüzler

34 Teşekkürler


"4- EKMEK VE TAHILLAR En çok karbonhidrat içeren besin grubu tahıllardır. Enerjinin büyük bir kısmını karbonhidratlardan dolayısıyla ekmek ve tahıllardan." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları