Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ERENLER REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ERENLER REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ"— Sunum transkripti:

1 ERENLER REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ
Melek SÜLER Psikolojik Danışman

2 BAŞARILI ANNE BABA OLMAK

3 A. Aile Tutumları Anne Baba Anne Baba Anne Baba Çocuk Çocuk Çocuk
BaskıcıTutum Tavizkar Tutum Demokratik Tutum

4 AŞIRI KORUYUCU VE KAYGILI ANNE- BABA TUTUMU
Bu Tutumda; Anne baba çocuğun her davranışına müdahale eder. Sürekli çocuğa yaşından daha küçükmüş gibi muamele edilir Aile aşırı koruyucu ve vericidir. Çocuğun kendini tanımasını ve yapabileceklerini fark etmesini engeller.

5 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Bağımlı kişilik yapısı Bireysel karar vermede güçlük Çocuğun kendine güveni yoktur. İşe başlama ya da sürdürme becerilerinde zayıflık

6 AŞIRI BASKICI VE OTORİTER ANNE- BABA TUTUMU
Bu Tutumda; Ailede katı bir disiplin anlayışı ve baskıcı bir tutum vardır. Çocuktan ailenin kurallarına koşulsuz uyulması beklenir. Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür.

7 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Saldırgan ve uyumsuz davranışlar Arkadaşlarına evde karşılaştığı olumsuz davranışları sergiler. Sürekli eleştirildiği için benlik saygısı geliştiremedikleri görülür.

8 SINIRSIZ ÖZGÜRLÜKÇÜ ANNE-BABA TUTUMU
Bu Tutumda; Bu tutumu gösteren ailelerde çocuğa aşırı düşkünlük ve hoşgörü vardır. Aile çocuk ilişkisinde sınırlar ve kurallar belli değildir. Çocuk evde patrondur ve her istediği istediği anda yapılır. Tavizkar aile tutumu

9 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Bencil, doyumsuz, kırılgan, her istediği anında olsun isteyen, sabırsız bireyler Doyumsuzluk ve iç boşluk Kuralsızlığa alışan çocuk, sosyal ortamlarda(okul gibi) kurallarla karşılaştığında uyum sağlamakta zorlanırlar.

10 MÜKEMMELİYETÇİ ANNE-BABA TUTUMU
Bu Tutumda; Bu tutumu benimseyen anne babalar çocuklarını akademik, sosyal, sanatsal, sportif her alanda kusursuz olmasını beklerler. Aile beklentilerini karşılaması için çocuk yoğun bir eğitim sürecine tabi tutar. Çocuktan beklentiler yaşının ve kapasitesinin üzerindedir.

11 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Kendi doğal iç güdüleri ve kurallar arsına sıkışıp kalma Sürekli bir iç çatışma içinde olma Katı fikirler. Her işte üstün olmak ister ve bunu başaramadığı noktada hayal kırıklığına uğrar. Çalışmayı tamamen bırakabilir ve aşağılık duygusu gelişir.

12 DEMOKRATİK ANNE-BABA TUTUMU
Bu Tutumda; Anne ve baba çocuğa koşulsu kabul gösterir. Anne baba çocuğa sevgi ile yaklaşır ve çocukla ilgilenir. Aile çocuğa rehberlik yapar. Ancak karar çocuğa aittir. Anne baba çocuk için iyi bir modeldir.

13 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Sosyalleşmiş, işbirliğine hazır, arkadaş canlısı, duygusal ve sosyal açıdan dengeli bir bireyler Çocuk nerede ne yapması gerektiğini bilir. Saygılı, sorumluluklarını bilen ve çevresi ile olumlu ilişkiler kurabilen bireylerdir.

14 Anne-baba arasındaki tartışmalar
çocuğun kendini güvende hissetmesine engel olur

15 Ailenin okuldaki etkinliklere katılmasının ve öğretmen ziyaretlerinin sıklığı da önemli etkenlerdendir.

16 okula devamı konusunda takipçi olun.
Çocuğunuzun okula devamı konusunda takipçi olun.

17 Öğrencinin “verimli ders çalışma yolları” konusunda anne babaya düşen bazı görevler;

18 Öğrencinin kendine ait bir çalışma odası bulunsun

19 Çocuğunuza uygun bir çalışma ortamı hazırlayın.
Çocuğunuzun evde rahat çalışabilmesi için bir oda yada bir köşeye ihtiyacı vardır. Çalışma ortamında dikkat dağıtıcı şeyler (Televizyon, yoğun ses, müzik gibi) olmamalıdır.

20 Kendisine uygun bir çalışma programı oluşturarak zamanını verimli kullanması ve bu programa uyması konusunda yardımcı olun

21 Ders tekrarlarına önem vermesi konusunda hatırlatıcı olun.

22 Anne Baba Benim. Kontrol Bende.
Çocuk: Anne meyve suyu istiyorum Anne: Tamam tatlım(birde gofret götürür) Çocuk: Ben sadece meyve suyu istedim Anne: Ayakta sallanman güvenli değil Çocuk: Bir şey olmaz Anne: Aşağı inersen sevinirim Çocuk: Dikkatli oluyorum Anne: Peki ozaman BİZİM EN ÖNEMLİ GÖREVİMİZ ÇOCUKLARIMIZI MUTLU ETMEK DEĞİL,ONLARI HAYATA HAZIRLAMAKTIR.

23 1-Düşünün 2-Uyarın 3- Harekete geçin
Anne( Düşünüyor, Şimdi gitmemiz gerek Ahmet’in 5 dakika daha oynamasına izin vereceğim) Ahmet 5 dakika içinde gidiyoruz. Anne( 5 dakika sonra ) ayakkabılarını giy gitme vakti. Anne (1 dakika sonra ) Ahmet ayakkabıların! Anne (1 dakika sonra : ayakkabıları bir eline alır Ahmet’in elini tutar ve çoraplarıyla onu arabaya kadar götürür)

24 BELİRSİZ NET Uslu ol Sessizce yerinde otur. Paylaş Kavga etmeden sırayla oynayın. Gitme vakti Ayakkabılarını ve ceketini giy, arabaya bin. Odanı topla Kitaplar rafa, oyuncaklar kutuya, giysiler dolaba. Ayşe! Buraya gel hemen Murat! Dikkat et sütü döküyorsun

25 Kurallar Koymak ve İşbirliği
Kuralları önceden koymak Yaptırabileceğiniz kurallar hazırlamak Kuralları net bir şekilde ifade etmek Kuralların bozulması durumunda yapılacakları belirtmek

26 Ailemizin Kuralları KURAL SONUÇLAR
Birbirinizin canını yakmak yok dakika odasına gidecek ve özür dileyecek. İncittiği kişinin yapması gereken bir işi yapacak. Yemekten önce ödev yapılacak Yemekten sonra oyun oynamayacak, sadece ödevini bitirecek. Evdeki görevler yatmadan önce Ertesi sabah gitmeden önce yapacak bitirilecek (sabah anne/baba tarafından kaldırılacak) Söylenmek, sızlanmak, küstahlık Derhal odasına gidecek ve tartışma yok orada bitecek.

27 Ceza ve Disiplin

28 Dayak Neden Disiplin Aracı Değildir?

29 Çocuğumuzun Benlik Saygısını Geliştirme
Kötü çocuk ! Aptallık etme Sakarsın tembelsin Bebek gibi ağlama Dikkatsizsin Hiçbir zaman dinlemiyorsun

30 Bunu yapamıyorum Biraz daha zaman harcayıp tekrar dene.
Ben sana güveniyorum Ben matematiği hiç beceremiyorum Daha önce iyi notlar getirdin yine yapabileceğinden eminim Çok beceriksizim Yeni bir şey öğrenmek zordur. …. ilk denediğin zamanı hatırla ne kadar zordu ama şimdi harika yapıyorsun.

31 Dinlediğiniz için teşekkürler


"ERENLER REHBERLİK ARAŞTIRMA MERKEZİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları