Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AİLE TUTUMLARI Mehmet TUNGA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AİLE TUTUMLARI Mehmet TUNGA."— Sunum transkripti:

1 AİLE TUTUMLARI Mehmet TUNGA

2 içerik ANNE-BABA TUTUMLARI ANNE VE BABALARA ÖNERİLER

3 ÇOCUK SAHİBİ OLMAK DEMEK, EVRENE O GÜNE KADAR GÖRÜLMEMİŞ ORJİNAL BİR PARÇAYI EKLEMEK DEMEKTİR.

4 NASIL BİR ÇOCUK YETİŞTİRMEK İSTİYORSUNUZ?

5

6

7 BAZEN ÇOCUKLAR HİÇ BÜYÜK OLMADIKLARI HALDE BÜYÜKLERİ ANLARLAR
BAZEN ÇOCUKLAR HİÇ BÜYÜK OLMADIKLARI HALDE BÜYÜKLERİ ANLARLAR. ANCAK BÜYÜKLERİN HEPSİ DAHA ÖNCE ÇOCUK OLDUKLARI HALDE ÇOCUKLARI ANLAMAKTA ZORLANIRLAR.

8 “Temelinde sevgi olan hiçbir eğitim başarısızlığa uğramaz”
Pestallozi

9 VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ
ANNE BABA TUTUMLARI VE ÇOCUGUN GELİŞİMİNE ETKİLERİ

10 MUTLULUĞUN RESMİ Ailede; anne babanın çocukla nasıl iletişim kurduğu, istendik davranışları nasıl kazandırdığı, çocuğun aile içinde bir birey olarak kabul edilip edilmediği, sevginin nasıl ifade edildiği, eğitimde kullandığı disiplin yöntemleri anne baba tutumunun nasıl olduğunu belirler.

11 Çocuğunuzun nasıl bir yetişkin olmasını istersiniz

12 OLUMSUZ ANNE-BABA TUTUMLARI
AŞIRI BASKICI VE OTORİTER ANNE-BABA TUTUMU

13 Ailede katı bir disiplin
anlayışı ve baskıcı bir tutum vardır. Çocuktan ailenin kurallarına koşulsuz uyulması beklenir Aile içinde korku hakimdir ve çocuk korku ile büyür

14 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Saldırgan ve uyumsuz davranışlar görülür Arkadaşlarına evde karşılaştığı olumsuz davranışları sergiler.Sürekli eleştirildiği için benlik saygısı geliştiremedikleri görülür.

15 daha kolay boyun eğen, korkak, çekingen, kendinden güçsüzlere saldıran, otoritenin baskısı ortadan kalktığında kural tanımayan bir kişiliğe bürünürler. Yaşlandığınızda size dayak atacaktır.

16 AŞIRI KORUYUCU VE KAYGILI ANNE-BABA TUTUMU
Bu Tutumda; Anne baba çocuğun her davranışına müdahale eder, Sürekli çocuğa yaşından daha küçükmüş gibi muamele edilir. Yatılı liseye geldiklerinde elma bile soyamazlar.

17 Aile aşırı koruyucu ve vericidir.
Çocuğun kendini tanımasını ve yapabileceklerini fark etmesini engelleyen bir anne-baba tutumudur. Çocuğun bireyselleşme çabalarını engelleyen bir tutumdur.

18 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Bağımlı kişilik yapısı geliştirirler. Çocuk kendi başına karar vermede güçlükler yaşar. Çocuğun kendine güveni yoktur. Genelde tek başına bir işe başlama ya da sürdürme becerilerini gösteremezler.

19 SINIRSIZ ÖZGÜRLÜKÇÜ ANNE-BABA TUTUMU
Bu tutumu gösteren ailelerde çocuğa aşırı düşkünlük ve hoşgörü vardır Aile çocuk ilişkisinde sınırlar ve kurallar belli değildir. Çocuk evde patrondur, ve her istediği, istediği anda yapılır.

20 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Bencil, doyumsuz, kırılgan, her dediğinin anında olmasını isteyen, sabırsız bireyler olabilirler. Doyumsuzluk ve iç boşluk vardır. Kuralsızlığa alışan çocuk, sosyal ortamlarda(okul gibi) kurallarla karşılaştığında uyum sağlamakta zorlanırlar.

21 TUTARSIZ ANNE BABA TUTUMU
Bu ailelerde çocuğun yaptığı bir davranış bazen çok sert bir tepki alabilirken, bazen de çok olumlu karşılanabilmektedir. Tutarsız anne babanın iki çocuğuna karşı farklı tutumu ya da anne babanın kendi eğitim tarzlarındaki farklı tutumları çocukları olumsuz yönde etkileyebilir.

22 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Bir davranışın kimi zaman ödüllendirilmesi kimi zaman da cezalandırılması çocukta cezanın anlamı hakkında kuşkular uyanmasına neden olur.Ben yaparsam suç kardeşim yaparsa suç değil….. Kendi görüş ve düşüncelerini aktaramazlar.

23 Çocuk kendini kanıtlamak ve dikkatleri üzerine çekmek için, ürkek, yumuşak huylu, söz dinleyen ya da kendi benliğini ve bağımsızlığını göstermek için kavgacı, sinirli bir çocuk olabilir. Zamanla çevrelerindeki insanlara güvenmeyen, her şeyden şüphelenen, kararsız bir kişilik yapısı geliştirebilir

24 OLUMLU ANNE-BABA TUTUMU
DEMOKRATİK ANNE-BABA TUTUMU

25 Anne ve baba çocuğa Koşulsuz Kabul gösterir.
Anne baba çocuğa sevgi ile yaklaşır ve çocukla ilgilenir. Aile çocuğa rehberlik yapar. Ancak karar çocuğa aittir. Anne baba çocuk için iyi bir modeldir.

26 Bu tutumla yetişen çocuklar;
Sosyalleşmiş, işbirliğine hazır, arkadaş canlısı, duygusal ve sosyal açıdan dengeli bir bireydir.Çocuk nerede ne yapması gerektiğini bilir. Saygılı, sorumluluklarını bilen ve çevresi ile olumlu ilişkiler kurabilen bireylerdir.

27 YAŞAYARAK ÖĞRENME Bir çocuk kınanırsa her zaman
O da yapamaz başkalarını ayıplamadan. Ve düşmanlık görürse durmadan Kaçamaz hiçbir zaman kavgadan. Onunla edilirse alay Utancı öğrenir en kolay. Ve utançla yaşarsa eğer Suçlamayı kendisine iş eder. Hoşgörü esirgenmezse ondan Sabrı da öğrenir bir yandan. Ve verilirse ona cesaret Nedir,öğrenir kendine güvenmek.

28 Övgüyle,ödüle layık görülürse çocuk
Hep almayı değil, vermeyi de öğrenir çabuk. Ve güven duyulmuşsa kendisine O da kulak verecektir dostluğun sesine Bir çocuk başkalarından görürse beğeni Bilir kendisinin de sevmesi gerektiğini. Ve ilgi ,dostluk görürse eğer Sevgiyi, sevgiyle yürekten sezer. Dünya ile arkadaşlık kurmakta Kalmaz korkusu... DOROTHY LAW NOLTE’ den dilimize uyarlayanlar Bahar Akıngüç-M.Turan Tekdoğan

29 AİLELERE ÖNERİLER

30 Anne ve babalar çocuklarını iyi tanımalıdır
Anne ve babalar çocuklarını iyi tanımalıdır. Kendi tutku ve arzularını çocukları üzerinde gerçekleştirmeye çalışmamalı.Sen dr olmalısın.Ben olamadım sen mühendis olmalısın.vs. Anne ve babalar çocuklarına dengeli bir sevgi vermelidir. Çocuğa bir şey öğretirken kendisinin bulmasını sağlayınız.

31 Anne ve babalar çocuğun gelişim dönemleri hakkında bilgi sahibi olmalılar.
Çocukları başka çocuklarla kıyaslamamalı Anne ve babalar disiplin konusunda tutarlı olmalı Anne ve babalar çocuklarının yanında tartışmamaya özen göstermeli

32 Anne ve babalar disiplin konusunda tutarlı olmalı
Anne ve babalar çocukların yanında tartışmamaya özen göstermeli. Çocuk başkalarının yanında kesinlikle eleştirilmemelidir. (Abisi ve kardeşi de dâhil) Kardeşi ve başkaları ile kıyaslanmamalıdır.

33 Anne ve baba aile ortamında çocuğa sevgi gösterisinde bulunmalı, açık onay ve açık ilgi göstermeli, fiziksel temas(Kucaklama, okşama vb.) tan kaçınmamalıdır. Çocuğa inanın ve güvenin. Ondan iyi şeyler beklerseniz, iyi şeyler görürsünüz.

34 Anne-baba çocuğun yanında tartışmaya girmekten kaçınmalı, çocuk konusunda tutarlı ve uyumlu davranmalıdır. (birinin olmaz dediğine birisi olur dememelidir.) Çocuğun evde sorumluluk almasını sağlayın, Ona verdiğiniz küçük sorumluluklar “kendisine güvenildiğini, önem verildiğini” anlatır.

35 Çocuğunuzu sevdiğinizi, değerli olduğunu, sizin için önemli olduğunu ona açıkça dile getirin, hissettirin.

36

37 ... Çocuklarınızı devriniz için değil, onların devirleri için yetiştiriniz ...

38 DİNLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM


"AİLE TUTUMLARI Mehmet TUNGA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları