Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ATATÜRKÇÜLÜK VE İNKILAP TARİHİ PRFORMANS ÖDEVİ A.KADİR CİBA 8/B 631.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ATATÜRKÇÜLÜK VE İNKILAP TARİHİ PRFORMANS ÖDEVİ A.KADİR CİBA 8/B 631."— Sunum transkripti:

1 ATATÜRKÇÜLÜK VE İNKILAP TARİHİ PRFORMANS ÖDEVİ A.KADİR CİBA 8/B 631

2 KURTULUŞ HARBİNDE MÜCAHİT KADINLARIMIZ

3 Melek Hanım

4 Çukur Ova’nın en çetin savaşlarından birinde Haçın ilçesinde geçmiştir. 10 MART 19396’da başlayan kuşatma 16 EKİM 1939 tarihine kadar devam etmiştir. Yaklaşık yedi ay boyunca süren kuşatma sırasında 500-600 Müslüman esir düşmüştür. Esir düşen Müslümanlardan hiç biri kurtulamamıştır. Ermenilerce işkence ile öldürülmüştür. Şair olan melek hanım bu olayı bir şiir ile anlatmıştır.

5 Esir düşen Müslümanlardan hiç biri kurtulamamıştır. Ermenilerce işkence ile öldürülmüştür. Şair olan melek hanım bu olayı bir şiir ile anlatmıştır.

6 Amir, Memur demeyerek Hep bir ipe bağladılar Bekir oğlu Dede Ağayı Demir ile dalladılar Sekiz gavur bir gelince Osman’ımı şaşırttılar Babam çete başı diye Hacı Ahmed’i pişirdiler Muşambaya oturtmuşlar Etrafında geziyorlar Sen çete topladın diye Çalgı ile yüzüyorlar Feke ye sevk edeceğiz diye Taş köprüyü aşırdılar Yoldan geri kaçtın diye Kurşun ile pişirdiler Kadanı alayım kaynım Son görgünde bu mu idi Çifte kurşun sıkınca Döşek yerin su mu idi Meydan kazanı kurdular Bebekleri kaynattılar Gün görmedik hanımları Süngü ile oynattılar Kapı kapı geziyorlar İfadeyi yazıyorlar Düşman başına vermesin Oğlak gibi yüzüyorlar Kale dudu kele dudu Kanlı gömlek yu diyorlar Bebekleri kaynatmışlar Kuzu eti diye yiyorlar

7 Kara Fatma Şimşek

8

9 Yahya Bey’in kızı olan Kara Fatma Şimşek’in esas adı Yenine Vardarlı’dır. 1921 – 22’de “Fahri Milis Üsteğmeni rütbesiyle Kocaeli Gurubu Müretteb Süvari emrindeki” Müstakil Süvari Müfrezesi’nde vazifeli olarak katıldığı istiklal harbinde bu mantıktaki mücadelelerde yer almıştır

10 Kara Fatma Şimşek “Kocaeli Gurubu milis üsteğmen iken” Erzurum’da izinli olduğu sırada 9. Kolordu tarafından terhis edilmiştir İstiklal madalyası ile lütuflandırılmıştır.

11 Hatice Hatun

12 HATİCE HATUN

13 İstiklal harbinden önce Adana, Fransızlar tarafından 21 ARALIK 1918’isgal edilmiş bulunmakta idi. Halkın vatan severliği ile karşı koyması iş başına geçenlerin fedakarlığı ile milli cepheler buladada kurulmuştur. Pozantı’da kuşatılmış olan Fransızlar, 5 MAYIS 1920’de kumandanları Menil idaresinde Tarsus'a doğru çıkış hareketine girişmişlerdir.

14 Bu sırada gülek ilçesinin Bazınçukur Köyü’nde Hasan Ağa’nın eşi Emin ve Derviş Ağa’nın mili kuverlerinde vatan hizmetini yapmaktadır. Hatice kadın tekir yayla’sında bulunan, Nemrun’dan Mersin’e ulaşılacak en kısa yolu soran Fransız kuvvetlerine yanlış kılavuzluk ederek onları pusuya düşürtmüş ve bozguna uğratmıştır. Kumandan ve Subayları, top ve tüfekleri ile sekiz yüzü aşan Fransız 27 MAYIS 1920 Pozantı’da esir edilmiştir.

15 Bu başarıda Kılavuz Hatice olarak anılan mücahide Hatice Hanım’ın Fransızları yanlış yola sevk ederek Karboğazı’na sokmasının da mühim bir tesiri olmuştur


"ATATÜRKÇÜLÜK VE İNKILAP TARİHİ PRFORMANS ÖDEVİ A.KADİR CİBA 8/B 631." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları