Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

OPTİK DİSKLER VE SÜRÜCÜLER

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "OPTİK DİSKLER VE SÜRÜCÜLER"— Sunum transkripti:

1 OPTİK DİSKLER VE SÜRÜCÜLER

2 Optik Diskler Verilerin lazer etkisiyle kaydedilip , okunabildiği disklere optik diskler denilmektedir . Veriler bu diskler üzerinde kalıcı olarak depolanmakta ve taşınabilir özelliktedir .

3 Üç temel optik disk türü vardır
Üç temel optik disk türü vardır. Bunlar; CD (compact disk), DVD (digital versatile disk / dijital çok yönlü disk) ve BluRay (mavi lazer teknolojili disk)’dir.

4 1-CD(Compact Disk) Optik disklerin atasıdır . Kapasiteleri maksimum standart yapılarda 700MB ‘ a kadar erişmiştir . Disk üzerine veriler sarmal biçimde yazılır . CD ‘ ler alt yüzeyden okunup yazılmasına rağmen , veriler CD ‘ nin parlak tarafına değil , üst etiket tarafına daha yakındır .

5 Disk üzerinde sarmal yapıda tek bir iz vardır
Disk üzerinde sarmal yapıda tek bir iz vardır. Bu izler arası uzaklık 1,6 mikron iz üzerindeki oyuk ve en küçük oyuk uzunluğu ise 0,83 mikrondur.

6 CD-ROM(CD-Read Only Memory)
Yazılamayan sadece okunabilen hafıza elemanlarıdır.

7 CD-R(CD Recordable) Disk üzerinde yazılan bir alana başka verilerin yazılamadığı ve silinemediği disklerdir . Bu diskler yazıldıktan sonra sadece okunabilir .

8 CD-RW(CD Re-rewritable)
Yazılıp silinebilen optik disklerdir . CD-RW ’ lerde yazılmış veri üzerine silinmeden tekrar yazma yapılamaz . CD-RW ‘ lerin yazma hızları CD-R ‘ lerden daha düşüktür .

9 2-DVD (Digital Versalite Disc)
CD ‘ lere göre büyüklüğü aynı yapıları benzer ve veri kapasitesi daha fazla olan optik disk yapılarıdır . İlk ortaya çıktığında video disk olarak isimlendirilmiş ise de video formatları dışında da farklı veri türlerini de ifade eden ‘ versalite = elverişli ‘ kelimesi kullanılmaya başlamıştır .

10 DVD ‘ ler üzerinde CD ‘ lerde olduğu gibi 16X , 12X gibi rakamlarla DVD ‘ nin yazdırılacağı maksimum yazma hızı belirtilir . Hız ifadesindeki ‘ X ‘ çarpanı DVD ‘ ler için yaklaşık 1,32 MB değerindedir . DVD disklerin de DVD-ROM , DVD-R , DVD+R , DVD-RW , DVD+RW ve DVD-RAM gibi çeşitleri bulunmaktadır .

11 DVD-ROM : Yapımında kullanılan malzemeler CD-ROM ‘ larla aynıdır
DVD-ROM : Yapımında kullanılan malzemeler CD-ROM ‘ larla aynıdır . Çoklu DVD üretiminde uygun bir çözümdür . DVD-R : DVD yazıcılar ile yazılabilen ve yazılmış izler üzerine tekrar yazma yapılamayan kayıt diskleridir . Yazılmış olan DVD-R ‘ ler silinemezler . Aradaki eksi (-) işaretinin bir anlamı CD-R ve diğerlerinden farklı olarak iki isimi ayırmak için değil özel bir anlam yüklemek için kullanılır . Aşağıda bu farklılıklardan bahsedilecektir . İki çeşidi vardır .

12 A ) DVD-R(A) : Yazılım ve içerik geliştiricileri için oluşturulmuş profesyonel bir DVD formatıdır . Bu tip bir diski yazabilmek için Authoring özelliğine sahip bir DVD yazıcı olması gerekmektedir . B ) DVD-R(G) : DVD-R(A) ‘ ya göre genel amaçlı ve korumasız bir yapıya sahiptir .

13 DVD+R : DVD-R ‘ lere göre gelişmiş bir hata yöntemi vardır
DVD+R : DVD-R ‘ lere göre gelişmiş bir hata yöntemi vardır . Bu disklerin performansı daha iyi olup yazma açısından üzerine veri ekleyebilme gibi teknik farklar bulunmaktadır . DVD-RW : Yazılıp silinebilen DVD ‘ lerdir . Bu disklerde yazılı bir alanın tekrar üzerine yazılabilmesi için silinip sonra yazılması gerekmektedir .

14 DVD+RW : DVD-RW ‘ lerden farklı olarak rastgele veri erişimine imkan verebilmektedir . Bunun anlamı diskin tümünü silmeden istenilen alana veri ekleyip çıkartılabilmektedir . DVD-RAM : En son DVD modelidir . Veriler sarmal bir biçimde değil de sabit disklerde olduğu gibi iz ve sektörler üzerinde tutulur . Yedekleme amaçlı kullanılırlar .

15 3-BLU-RAY DİSC (BD) Bu optik disklerde kırmızı yerine mavi lazer kullanılır . Veriler BD yapısında alt yüzeye daha yakın yerleştirilmiştir . BD(sadece okunabilir) , BD-R(bir kere yazılabilir) ve BD- RE(ReWritable) olmak üzere 3 farklı çeşidi vardır .

16 OPTİK SÜRÜCÜLER Optik sürücüler optik diskleri okumak ve yazmak için kullanılan cihazlardır .

17 CD Okuyucu ve Yazıcılar
Yaygın olarak CD okuyuculara CD sürücü , CD yazıcılara da CD-Writer denilmektedir . Her bir CD sürücünün okuma hızı vardır . Bu okuma hızı birim çarpanı 150KB/s değerindedir.

18 CD yazıcılar CD-R ‘ leri okuyabilir ve yazabilir , CD-RW ‘ ler ise ek olarak silip , tekrar yazabilen donanım birimleridir . CD-R yazma hızları CD-RW yazma hızlarından yüksektir .

19 Okuma işlemi aşağıdaki gibi sembolize edilmiştir .

20 Optik disk sürücünün iç yapısı aşağıdaki gibidir

21 Optik diskler okunurken ve yazılırken disk hızı 2 farklı yapıya göre dönmektedir . Bunlardan birisi CLV diğeri CAV ‘ dır . CAV : 12X ‘ den daha hızlı sürücüler bu yöntemi kullanmaktadır . Bu yöntem ile rastgele erişimli disk işlemlerinde erişim ve konumlanma sürelerindeki performansa pozitif etkisinden dolayı kullanılmaktadır . CLV : Sabit doğrusal hız anlamına gelmektedir . Yani kafanın bulunduğu iz hep sabit hızla dönmektedir . Böylece elde edilen veri miktarı hep aynı kalmaktadır .

22 CD-ROM ve CD-Writer Parametreleri
Yazma ve Okuma Hızı : CD-ROM veya CD-Writer ‘ ın okuma yazma hızları performansını gösterir . Her CD yazıcı için 3 adet hız değeri vardır . Bunlar Boş CD yazma hızı , Üzeri yazma hızı ve Okuma hızıdır . Bağlantı Noktası : Optik sürücüyü bilgisayara bağlamak için 3 seçenek vardır; Dahili olarak bağlanacaksa IDE ve SATA , eğer harici olarak kullanılacaksa USB Porta bağlanabilir .

23 DVD Okuyucu/Yazıcı ve Blu-Ray Okuyucu/Yazıcı
Tüm optik disklerin çalışma prensibi ufak birkaç yapısal farklılık dışında aynıdır . Temel fark kullanılan ışığın engine bağlı dalga boyu , iz ve oyuk büyüklüğü ve okunan diskin veri katmanının yerleşim yeridir . Çift katmanlı DVD ‘ ler yazılırken iki farklı yaklaşımla yazılırlar . Bunlardan birincisi PTP ( Paralel Track Path = Paralel iz yolu ) bir diğeri ise OTP ( Opposite Track Path = Zıt iz yolu ) yapılarıdır .

24 DVD-ROM , DVD Yazıcı ve Blu-Ray Yazıcı Parametreleri
Yazma ve Okuma Hızı : BD ve DVD sürücülerin okuma yazma hızları performansını gösterir . Üzerindeki ‘ X ‘ çarpanıyla ifade edilir . ‘ X ‘ çarpanı DVD için 1350KB/s , BD için ise 4,5MB/s anlamındadır .

25 Bağlantı Noktası : Optik sürücüyü bilgisayara bağlamak için 3 seçenek vardır . Eğer harici olarak kullanılacaksa USB , dahili olarak kullanılacaksa IDE ve SATA arabirimlerle bağlanabilir .


"OPTİK DİSKLER VE SÜRÜCÜLER" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları