Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARIŞIMLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARIŞIMLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?"— Sunum transkripti:

1 KARIŞIMLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?

2 Birden fazla maddenin bir araya gelerek homojen ve heterojen türde oluşan maddelere karışım adı verilmektedir.Karışımlara örnek olarak tuzlu su,alkollü su,ayran örnek olarak verilebilinir.Karışımlar homojen ve heterojen olamak üzere ikiye ayrılır.

3 Homojen Karışımlar:Tek bir madde gibi görülen her bölgesinde aynı özelliği gösteren karışımlar homojen karışım olarak adlandırılır.Örneğin tuzlu su,şekerli su,alkollü su bu tür karışımlara örnek olarak verilebilir.

4 ÖRNEKLER: Sıvı-sıvı : alkollü su Sıvı-katı : tuzlu su, şekerli su Gaz-gaz : hava Sıvı-gaz : gazoz Katı-katı : alaşımlar

5 Tuzlu suyun bir üst kısmından örnek alınsın birde alt kısmından örnek alınsın alınan iki örneğinde aynı özellikleri gösterdiği belirlenecektir.Çünkü alttan alınan örnekte tuzlu sudur üstten alına örnekte tuzlu sudur.

6 Heterojen Karşımlar:Tek bir madde gibi görünmeyen her bölgesinde aynı özelliği göstermeyen farklı bölgelerden örnek alındığında farklı özellikler gösteren türde olan karışımlara heterojen karışım adı verilmektedir

7 Her bölgesinde eşit özellikler taşımaz
.Her bölgesinde eşit özellikler taşımaz.Örnek olarak kumlu su,çamur verilebilir.Kumlu suyun bir üst kısmından birde alt kısmından örnek alınsın.Alınan bu iki örneğin farklı özellikler gösterdiği görülecektir.

8 Alttan alınan örnekte sadece kum bulunur üstten alınan örnekte ise sadece su bulunur.Bundan dolayı da kumlu su homojen bir karışım değildir.Kumlu su heterojen bir karışım olarak sınıflandırılır.

9 ÖRNEKLER: Sıvı-sıvı(emülsiyon) : zeytinyağı-su Sıvı-katı(süspansiyon) : çamurlu su, tebeşir tozlu su, ayran, Türk kahvesi Sıvı-gaz(aerosol) : deodorantlar, spreyler Akışkan sıvı içerisinde asılı katı parçacıkların yer aldığı karışımlar(kolloidler) : serum, kan plazması

10 HOMOJEN KARIŞIMLARIN SINIFLANDIRILMASI
1.İçerdiği Çözünen Miktarına Göre 2. Derişimine(Çözünenin çözeltideki yoğunluğuna) Göre 3.Elektriksel İletkenliklerine Göre

11 İçerdiği Çözünen Miktarına Göre :
a) Doymamış Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceğinden daha az miktarda madde çözmüş olan çözeltilerdir. Katısı ile dengede doygun çözelti dibinde katısı olan doymuş çözeltidir.

12 b) Doymuş Çözelti : Belirli bir sıcaklıkta çözebileceği en fazla maddeyi çözmüş olan çözeltilerdir.

13 c) Aşırı Doymuş Çözelti : Değişen sıcaklık ve basınç koşullarında hazırlanır. Kararsızdır. Tek bir sarsıntı ile dibe katısı çökebilir.

14 Derişimine(Çözünenin çözeltideki yoğunluğuna) Göre :
a) Derişik Çözelti : Çözüneni fazladır. b) Seyreltik Çözelti : Çözücüsü fazladır.

15 Elektriksel İletkenliklerine Göre :
a) Elektriği İleten Çözeltiler(Elektrolitler) : Çözünme %100 iyonlaşarak olur. Örnek : Asit, baz,tuz. b) Elektriği Az İleten Çözeltiler(Zayıf Elektrolitler) : Çözünme kısmen iyonlaşarak olur. c) Elektriği İletmeyen Çözeltiler(Elektrolit olmayanlar) : Çözünme iyonlaşarak değil moleküller halinde dağılarak olur.

16

17

18

19 KAYNAKÇA: KİMYADERSİ.COM BİLGİEVİ.COM FENBİLİM.COM


"KARIŞIMLAR NASIL SINIFLANDIRILIR?" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları