Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Başarmak istersen üç yaşlıdan öğüt al.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Başarmak istersen üç yaşlıdan öğüt al."— Sunum transkripti:

1 Başarmak istersen üç yaşlıdan öğüt al.

2 Başarısızlık, başarıdan daha çok şey öğretir.

3 Başarı belki insana çok şey öğretmez, fakat başarısızlık çok şey öğretir.
Bilmeyen ve bilmediğini bilmeyen bir aptaldır. Ondan sakının. Bilmeyen ve bilmediğini bilen bir öğrencidir. Ona öğretin. Bilen ve bildiğini bilmeyen uykudadır. Onu uyandırın. Bilen ve bildiğini bilen akıllıdır. Onu izleyin.

4 Bir oyun oynayacaksan oyunun kurallarını, hisseleri ve bitiş zamanını önceden belirle.

5 Bin kilometrelik bir yolculuk ilk adımla baslar.

6 Bir sual soran beş dakika müddetle bilgisiz görünür, sual sormayan ilelebet bilgisiz kalır.

7 Büyük kişilerin iradeleri, zayıfların ümitleri vardır.

8 'Açık bir zihnin olduğu her yerde mutlaka umut olacaktır.'

9

10 Bir kuşağın diktiği ağacın gölgesinde gelecek kuşaklar serinler.

11 Düşündüğün gibi davranmak en zordur.'
'Düşünmek kolaydır. Davranmak zordur. Düşündüğün gibi davranmak en zordur.'

12 'Yaratıcı fikirler geliştirebilmek için sıradan görünen her şeye diğer insanlardan farklı bir gözle bakmak gerekir.'

13 'Tek sınır her zaman hayalin koyduğu sınırdır.'

14 Dünyada kusursuz iki insan vardır.
Biri ölmüştür, öteki ise doğmamıştır.

15 En zorlu arayış mükemmeliyeti arayıştır.

16 genelde hatanın en yoğun günüdür
'Yarın 'Göklerde uçmak mucize değildir, ya da suyun üstünde yürümek.Asıl mucize yeryüzünde yürümektir.

17

18

19

20

21

22

23

24 . Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa o yerde
güneş batıyor demektir

25 SINAV KAYGISI ve BAŞA ÇIKMA YOLLARI

26 stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur
Kaygı stresli durumlarda yaşanan doğal bir duygudur ve yaşamın doğal bir parçasıdır

27 SINAV KAYGINIZ VAR tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor
Eğer sınav sırasında bir boşluk yaşıyor, tüm bildiklerinizi unuttuğunuzu hissediyor kendinizde bazı fiziksel değişimleri fark ediyor sınavdan sonra, serbest bir ortamda ve rahatlamış olduğunuzda sınav sorularını cevaplayabiliyor ve gerçek performansınıza bu sebeple ulaşamadığınıza inanıyorsanız SINAV KAYGINIZ VAR demektir.

28 BELİRTİLER Kalp atışlarında hızlanma ve artış, çarpıntı,
Hızlı nefes alıp-verme, Gerginlik ve/veya sinirlilik hali, Terleme ve/veya titreme, Dilin damağın kuruması, Mide şikayetleri, Bağırsak hareketlerinde değişme (ishal-kabızlık), Telaş, şaşkınlık, organize olamama, Baş ağrısı, huzursuz uyku, kabus görme, Konsantrasyon bozuklukları, Kaygı ve korku ifadeleri içeren düşünceler, Ortamdan uzaklaşmak isteme, Yorgunluk belirtileri, Yeme alışkanlıklarında değişme vs.

29 SINAV KAYGISININ NEDENLERİ
Zamanı iyi kullanamama, Kötü çalışma alışkanlıkları, Beklenti düzeyi, Mükemmeliyetçi yaklaşım, Görev ve sorumlulukları erteleme, Başarısız olma ve değerlendirilme korkusu

30 SINAV KAYGISININ ETKİLERİ
Öğrenilen bilgiler transfer edilemez, Okuduğunu anlama ve düşünceleri organize etmede zorluk yaşanır, Dikkatte bir daralma ve azalma olur; dikkat, sınavın içeriğine değil, sınavın kendisine ve buna bağlı olarak yaşananlara odaklanır, Zihinsel beceriler zayıflar; bilgilerin hatırlanması zorlaşır, Enerji gereksiz yere tükenir Fiziksel rahatsızlıklar ortaya çıkar

31 SINAV KAYGISINI ARTIRAN DÜŞÜNCELER
Sınava hazır değilim, Bu bilgiler çok gereksiz ve saçma. Nerede ve ne zaman kullanacağım ki? Sınavlar niye yapılıyor, ne gerek var? Bu bilgiler gelecekte benim işime yaramaz. Sınava hazırlanmak için gerekli zamanım yok ki. Bu konuları anlayamıyorum, aptal olmalıyım. Biliyorum bu sınavda başarılı olamam. Sınav kötü geçecek Çok fazla konu var, hangi birine hazırlanabilirim ki?

32 SINAV KAYGISINI AZALTAN
sınavlara bir plan ve program dahilinde hazırlanmak, çalışmaları “asla” ertelememek, zamanı verimli kullanmak, beklentiyi gerçekçi tutmak, olumsuz duygu, düşünce ve davranışlardan kurtulmak FAKTÖRLER

33 BAŞA ÇIKMA SINAV KAYGISIYLA TEKNİKLERİ
1 - Olumsuz Düşünceleri Durdurma 2 - Kendi Kendine Telkin Etme 3 - İç-Diyalogu Kurma 4 - Gevşeme SINAV KAYGISIYLA TEKNİKLERİ

34 1 – Olumsuz Düşünceleri Durdurma
“Bu gün, günümde değilim.” “Moral bozucu bir gün.” “Hiç şansım yok.” “Şu matematiği nasıl halledeceğim ?” “Keşke hiç doğmasaydım.” “Allahım beni neden yarattın?” “Her şey kötü gidiyor.” “Neden çalışayım ki nasıl olsa işe yaramayacak.” “Sosyal çalışmaktan nefret ediyorum.” “Fen ile aram ne zaman düzelecek?” “Yaaa gene mi ders?”

35 2 - Kendi Kendine Telkin Etme
Başarının basamaklarının neresindesiniz? Şimdi sayacaklarımızı dikkatle okuyun. Yapamam... Yapmam... Ne yapacağımı bilmiyorum... Keşke yapabilseydim... Belki yapacağım... Yapacağım... Belki yapabilirim... Yapabilirim... Yapıyorum... Yaptım. Edison'a ampulü keşfetmeden önce, başarısız olduğu 999 deneme için ne hissettiğini sormuşlar. Edison şaşırmış: "999 başarısızlık mı? Hayır! Işığa kavuşamamanın 999 yolunu keşfettim o kadar." Şu soruları kendinize sorun: Bir başkası olsaydınız, sizinle iş ortaklığına girer miydiniz? Kendinizi arkadaş olarak, dost olarak seçer miydiniz? Karşı cinsten biri olsaydınız, kendinizi eş seçer miydiniz? Dürüstçe verdiğiniz yanıtları beğenmiyorsanız, bunları 'evet'e çevirmek sizin elinizde.

36 3 - İç-Diyalogu Kurma Tıp araştırmacıları tüm hastalıkların yüzde yetmiş beşinin kendi teşvikimizle olduğunu söylemektedirler. “Başarısız, beceriksiz ve sakar” olduğunuzu düşünürseniz beyninizi ve sinir sisteminizi o yönde harekete geçirmiş olursunuz. Sonuç olarak geçmişte şu veya bu şekilde hangi “düşünceleri” kendinize programladıysanız onlar sizinle ilgili her şeyi etkiliyor, yönetiyor ve kontrol ediyor. İnsanların büyük çoğunluğu kendilerini olumsuz olarak programladığı için yapabileceklerinden çok daha azı ile yetinmek zorunda kalmaktadırlar. Peki bu olumsuz programlamayı nasıl değiştirebiliriz? Olumsuz düşünceleri en hızlı değiştirmenin yolu sık sık olumlu iç konuşma yapmaktır.

37 Olumlu İç Konuşmaya Şunları Verebiliriz ; Kendime Güveniyorum Hedeflerime Tümüyle Odaklanırım Zorluklarla Mücadele etmeyi Severim Daima Büyük Düşünürüm Prensiplerimden Taviz Vermem Zamanı İyi Kullanırım Her Zaman İyimserimdir Başarılı Bir İnsan Olduğuma İnanıyorum Başarısızlıklar Karşısında Yılmam Hoş Görülü Bir İnsanım Her Engeli Bir Fırsat Olarak Görürüm Sorunlara Değil Çözümlere Odaklanırım

38 4 - Gevşeme TEMEL NEFES EGZERSİZİ İyi bir nefes almak, her zaman iyi bir nefes vermekle başlar. Nefes alma işleminin bütünü zihinsel olarak denetlenmeli; ağır, derin ve sessiz olmalıdır.

39 1-Nefes alma egzersizine başlamadan öce sağ avucunuzu göbeğinizin altına, sol elinizi göğüs kafesinizin üstüne koyun. Ve, gözlerinizi kapatın. 2-Nefes almadan önce ciğerlerinizi iyice boşaltın. 3-Ciğer kapasitenizi hayali olarak ikiye bölün. Ve, "biir!..", "ikii!.." diye içinizden sayarak ciğerinizin bütününü doldurun. Kısa bir süre bekleyin, "bir", "iki" diye sayarak nefesinizi, aldığınız iki katı sürede boşaltın. 4- İkinci ve üçüncü maddede yazılanları tekrarlayarak derin bir nefes daha alın ve verin. Egzersizi bir daha tekrarlayıncaya kadar mutlaka normal olarak en az dört-beş defa nefes alın verin.

40 Sınavınız iyi veya kötü geçsin,
SINAVDAN SONRA Sınavınız iyi veya kötü geçsin, sınavdan sonra kendinizi ödüllendirin kendinize sevdiğiniz bir şeyler alın, hoşlandığınız bir şeyler yapın. Ancak sonrasında sınavda başarısız olduğunuz konuları tespit edip eksikleriniz ve yanlışlarınız üzerinde durun, bir sonraki sınavda başarılı olmak için neler yapmanız gerektiğini planlayın ve bunları uygulamaya çalışın.

41 HAZIRLAYAN VE SUNAN MURAT UÇAR REHBER ÖĞRETMEN BAŞARILAR DİLERİZ


"Başarmak istersen üç yaşlıdan öğüt al." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları