Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM"— Sunum transkripti:

1 5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
HATİCE MADEN

2 BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
BESİN : Canlıların yaşamlarını sürdürebilmeleri, büyüyüp gelişmeleri için tükettikleri yiyecek ve içeceklerin tümüne besin denir.

3 BESLENME: Sağlıklı yaşamak için gerekli olan bu besin maddelerinin
vücudumuza alınmasıdır.

4 Temel Besin İçerikleri
Tükettiğimiz besinlerde farklı besin içerikleri bulunur. Bu besin içerikleri ; proteinler karbonhidratlar yağlar vitaminler su ve minerallerdir.

5

6 Temel Besin İçeriklerine Devam
1)Proteinler Yaşamsal faaliyetlerin düzenlenmesinde rol alır. Yapıcı ve onarıcı besin grubuna girer. Vücudumuzun büyüyüp gelişmesi, yaralarımızın iyileşmesi için gereklidir. Et, süt, yumurta, baklagiller, tahıllar ve kuruyemişler proteince zengin besinlerdir.

7 Hangi besinler protein açısından zengindir?

8 Temel Besin İçeriklerine Devam
2)Karbonhidratlar Birinci dereceden enerji verici olarak kullanılır. Vücudumuz için gerekli olan enerji karbonhidratlardan sağlanır. Pirinç, bulgur, arpa, yulaf, mısır, buğday, meyve, sebzeler bulunur.

9 Karbonhidratça zengin besinlere bakalım

10 Temel Besin İçeriklerine Devam
3)Yağlar Enerji vericidir. Bitkisel ve hayvansal kaynaklı olabilir. tereyağı, balık yağı ve kuyruk yağı Zeytin, soya, susam, ayçiçeği, ceviz, badem ve fındık Hayvansal kaynaklı Bitkisel kaynaklı

11 yağ bakımından besinlere bakalım

12 Temel Besin İçeriklerine Devam
4)Vitaminler En önemli görevi vücudumuzun direncini arttırır. Vücudumuzu hastalıklardan korur. Özellikle meyve ve sebzelerde bol miktarda bulunur. Vücudumuzda farklı görevleri üstlenir. A, B, C, D, E, K gibi vitamin çeşitleri vardır.

13 VİTAMİNLERİN KAYNAKLARI VE GÖREVLERİ
KAYNAĞI GÖREVLERİ A VİTAMİNİ Karaciğer, balık, süt, yumurta, yeşil ve sarı sebzeler Deri ve göz sağlığı için gereklidir. B VİTAMİNİ Süt ve süt ürünleri, kırmızı et, tahıl ve sebzeler Protein, karbonhidrat ve yağların vücutta kullanımında etkilidir. Sinir ve kasların gelişmesi için gereklidir. C VİTAMİNİ Taze sebze ve meyveler, turunçgiller Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudun direncini arttırır. D VİTAMİNİ Karaciğer, kırmızı et, tahıl, yumurta, süt, tereyağı Kemik ve diş gelişimi için önemli E VİTAMİNİ Bitkisel yağlar, balık, yeşil sebzeler, kırmızı et Üreme sisteminin sağlığı için önemli K VİTAMİNİ Kırmızı et, yeşil sebzeler, karaciğer Kanın pıhtılaşmasında görev alır.

14

15 Temel Besin İçeriklerine Devam
5)Su ve mineraller Vücudumuzdaki kan, idrarın büyük bölümü de sudan oluşur. Su, vücutta gerçekleşen yaşamsal olaylar için gereklidir.

16 Temel Besin İçeriklerine Devam
5)Su ve minerallere devam Mineraller, yaşamsal olayları düzenler. Yiyecek ve içeceklerle birlikte vücudumuza alınır. Kemiklerin yapısında bol miktarda bulunur, büyümeyi sağlar.

17 Minerallere devam Sofra tuzu ve maden sularında yüksek düzeyde mineraller bulunur.

18 Animasyonu internet sitesinden izlemek için tıklayınız

19 Neler öğrendik değerlendirme yapalım 
Sorular 1)Aşağıdakilerden hangisi yanlıştır? A) Su ve minaraller yediğimiz içtiğimiz tüm gıdalarda bulunur  B) Vitaminler düzenleyicidir,bizi hastalıklardan korur  C) Karbonhidratlar enerji verici görev üstlenmezler. D) Proteinler büyüme ve gelişmeyi sağlar

20 Neler öğrendik değerlendirme yapalım 
Soruların Devamı 2)“Protein” ile ilgili verilen bilgilerden hangisi yanlıştır? A) Yeterli alınmazsa büyüme yavaşlar B) Enerji kaynağıdır C) Zeka gelişiminde etkilidir D) Vücudun mikroplara karşı direncini artırır

21 Neler öğrendik değerlendirme yapalım 
Soruların Devamı 3)Buğday, pirinç, arpa, yulaf, ekmek, makarnada bulanan besin çeşidi hangisidir? A) Protein B) Vitamin C) Karbonhidrat D) Su ve Minareler

22 Neler öğrendik değerlendirme yapalım 
Soruların Devamı 4)Turunçgiller,domates,çilek, maydanozda bulunan vitamin çeşidi hangisidir? A) A vitamini B) B vitamini C) C vitamini D) D vitamini

23 Neler öğrendik değerlendirme yapalım 
Soruların Devamı 5)Makarna, ekmek, patates vb. besinlerde en çok bulunan besin içeriği aşağıdakilerden hangisidir? A) Vitaminler B) Karbonhidratlar C) Proteinler D) Yağlar


"5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları