Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır."— Sunum transkripti:

1 YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN

2 YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır.

3

4 YAZMANIN NİTELİĞİ yazma bir düşünme aracıdır. Öğrenciler dünyayı ve kendi algılarını (?) yazarak biçimlendirirler

5 ALGI Algı, bir duyu organımızda tepki uyandıran enerjidir. Sıcağı hiç algıladınız mı? Bir tat almak duyum iken, ne tadı olduğunu anlamak algıdır.

6 YAZMANIN NİTELİĞİ Öğrenciler, yazma becerilerini geliştirdikçe, düşünme becerilerini kontrol eder, zihinlerini sürekli kullanır ve öğrenme sürecini daha etkili duruma getirirler.

7 YAZMANIN NİTELİĞİ Kendilerini ifade etmek için yazan öğrenciler sonuçta doğru cümle ve sözcükleri kullanarak gerçek gereksinimlerini keşfederler.

8 YAZMANIN BOYUTLARI Yazmanın bilişsel, duyuşsal ve devinişsel olmak üzere üç boyutu vardır. Bilişsel boyut: Edinilen bilgilerin, duyumların, görülenlerin ve okunanların sıraya konarak zihinsel işlemlerden geçirilmesi ve yorumlanmasıdır. Duyuşsal boyut: Anlatımın yalınlığı, akıcılığı, çekiciliği ve yazının okunaklılığıdır. Devinişsel boyut: Yazma araçlarını kullanma ve yazmadaki kas hareketlerinin eşgüdümüdür.

9 YAZMA ÖĞRETİMİ

10 Yazma İlkeleri Öğrenciler yazmayı yazarak öğrenir Öğretmen- öğrenci birlikte yazmalı Öğrenciler yazdıklarını paylaşmalı Planlı yazma etkinliği yapılmalı İyi metinler örnek verilmeli Tekrarlar başarılı yazma için motivasyon sağlamalı Yazılar eleştirilmeli

11 Yazma Eğitiminin Amaçları Öğrencilerin belli bir amaç ve kendi özellikleri doğrultusunda, doğru ve etkili bir biçimde yazılı olarak kendilerini ifade etmelerini sağlamak, Etkili ve doğru yazmanın özelliklerini öğrencilere tanıtmak ve kazandırmak, Öğrencilerin düşünce üretme ve yazma güçlerini geliştirmek, Öğrencilere kendi yazdıklarını; içerik, dilbilgisi, yazım ve noktalama kuralları bakımından inceleyerek gerekli düzenlemeleri yapma beceri ve alışkanlığı kazandırmaktır.

12 Yazma Eğitimi İle Geliştirilecek Temel Yeterlikler Okunur bir yazı ile yazmak ve yazıyı görsel açıdan anlaşılır biçimde oluşturmak, Yazım kuralları, dilbilgisi kuralları ve noktalama işaretlerini doğru kullanmak, Serbest yazı yazma ve okuyucu tarafından anlaşılabilmek için net bir dil kullanmak, Dili kullanmada esneklik kazanmak, yazma alışkanlığı geliştirmek, Kendi metinlerini yazabilmek.

13 Sınıf İçi Yazma Çalışmaları

14

15

16


"YAZMA ÖĞRENME ALANI Yrd. Doç Dr. Özcan PALAVAN. YAZMA NEDİR? Yazma, bireylerin konuşma ve düşüncelerini yazılı olarak anlatmalarıdır." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları