Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

“ OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ ” KONULU SEMİNERİMİZE HEPİNİZ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "“ OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ ” KONULU SEMİNERİMİZE HEPİNİZ"— Sunum transkripti:

1 “ OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ ” KONULU SEMİNERİMİZE HEPİNİZ
HOŞGELDİNİZ.

2 OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ

3 Bizim en değerli varlıklarımız…
ÇOCUKLARIMIZ… Bizim en değerli varlıklarımız… Tüm çabalarımız onların iyiliği için…

4 TEMBELLİK ÜRETEN İNANÇ VE DÜŞÜNCELER
Değişmezlik inancı: “ Böyle gelmiş, böyle gider.” Etkisizlik inancı: “ Bu işe yaramaz ki! Gereksizlik inancı: “ Yapsam ne değişecek ki?” Yararsızlık inancı: “ Bunu yapmamın hiçbir faydası olmaz!” Erteleme inancı: “Bunu daha sonra yaparım!” Anlamsızlık inancı: “Bunu yapmamı istemeleri çok saçma!” Kontrolsüzlük inancı: “Bunu yapmak benim elimde değil ki!” Yetersizlik inancı: “Ben kim oluyorum, bu işi yapamam ki!” Mükemmeliyetçilik inancı: “ En iyisini yapabilecek seviyeye gelinceye kadar hiçbir şey yapmamalıyım!” Başarısızlık beklentisi: “Ben bu işi yüzüme gözüme bulaştırırım”

5 DENİZ YILDIZLARI Adamın biri sahilde oturmuş denizi seyrederken biraz ileride birinin kumsalda sürekli yerden eğilerek bir şeyler alıp denize fırlattığını görünce merak etmiş ve yanına gitmiş. Adam yerden karaya vurmuş olan yüzlerce deniz yıldızını tek tek alıp denize fırlatıyormuş. Adam sormuş: “Sen ne yapıyorsun?” Diğer adam anlatmaya başlamış: “Birazdan güneş doğacak ve buradaki bütün denizyıldızlarının hayatı sona erecek. Deniz yıldızlarının hayatını kurtarıyorum.” Adam şaşkınlıkla: “Sen deli misin?” demiş upuzun sahili göstererek. “ Burada yüzlerce denizyıldızı var. Hangi birini kurtaracaksın, ne fark eder ki…” diyerek alay etmiş Diğer adam yerden bir deniz yıldızı daha alarak denize fırlatmış ve şöyle demiş: “BAK BUNUN İÇİN ÇOK ŞEY FARK ETTİ AMA.”

6 Öğrencinin Kendisi AİLE OKUL

7 OKUL BAŞARISIZLIĞI : Çocuğun ya da gencin, bir eğitim öğretim döneminden daha uzun süre ile hemen her dersten, gelişim düzeyinin ve yeteneklerinin altında başarı göstermesi ve bu başarısızlığı bir türlü telafi edememesi durumudur.

8 Okul Başarısızlığının Nedenleri
Ailenin eğitim hataları; anne baba tutumları arasındaki kararsızlık. Aşırı kısıtlılığa yol açan anne baba davranışları nedeniyle çocukta kendine güven duygusunun oluşmaması. Anne babanın çocuğa yeterli zamanı ayırmaması. Çocuğun sorumluluk almaya ve başladığı işi bitirmeye alışmaması. Aile içi şiddet Kardeşler arasında ayrım yapılması

9 Okul Başarısızlığının Nedenleri
Televizyon, bilgisayar gibi etkinliklerin kullanımına sınırlama getirilmemesi Sportif faaliyetlerin, müzik dinleme, resim yapma gibi etkinliklerin kısıtlanması, gereksiz görülmesi. Anne baba arasında sağlıklı bir iletişimin olmaması, Çocuğun ihmal edilmesi ve istismarı Anne babanın kaygı düzeylerinin yüksek olması Çocuk üzerine aşırı beklentiler Anne babanın okula karşı tutumu

10 BAŞARI İÇİN NE YAPALIM ? ÇOCUĞUMUZUN OKUL BAŞARISINA KATKIDA BULUNMAK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

11 BAŞARININ YAŞA GÖRE ANLAMI !
4 yaşınızdayken başarının anlamı …………. Altınıza kaçırmamaktır. 12 yaşınızdayken başarının anlamı …….... Kalabalık bir arkadaş grubuna sahip olmaktır. 20 yaşınızdayken başarının anlamı ……….. Çalışacak bir işinizin olmasıdır. 35 yaşınızdayken başarının anlamı…………. Zengin olmaktır. 60 yaşınızdayken başarının anlamı………… Torunlarınızla birlikte koşabilmek için sağlıklı bacaklara sahip olmaktır. 70 yaşınızdayken başarının anlamı………… Kalabalık bir arkadaş grubuna sahip olmaktır. 80 yaşınızdayken başarının anlamı………… Altınıza kaçırmamaktır.

12 Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz.
ÇOCUĞUMUZUN OKUL BAŞARISI İÇİN NELER YAPMALIYIZ? Çocuğunuzun sağlık durumu ile yakından ilgileniniz. Çocuğunuzun temizliğine, kılık kıyafetine dikkat ediniz. Çocuğunuzu yemek yemeden, kahvaltı etmeden okula göndermeyiniz. Okulu ve öğretmenleri ile sıkı bir işbirliği kurunuz. Anne baba olarak tüm davranışlarınızla ona örnek olunuz.

13 MODEL OLMAK ; Güneşin yüzünü bulutların arasından gösterdiği bir Pazar günü, Mehmet Bey iki küçük kızını sinemaya götürmüş. Biletçiye dönerek; “Bilet kaç lira?” diye sormuş. Biletçi ; “6 yaşından büyükler 5 lira, 6 ve 6 yaşın altındakiler için ücretsiz. Çocuklarınız kaç yaşında?” diye sormuş. “Ayşe 5 Aylin de 7 yaşında. Sanırım size 10 lira vereceğim” demiş. Biletçi; “Beyefendi size miras falan mı kaldı? 5 lira kara geçebilirdiniz. Ben nereden bilecektim büyüğün 7 yaşında olduğunu ki?” demiş. Mehmet Bey “Dediğiniz doğru olabilir ancak çocuklarım kaç yaşında olduklarını biliyorlar” diye cevap vermiş. Artık Mehmet Bey’in çocuklarına dürüstlükle ilgili uzun nasihatler etmesine gerek kalmadı. MODEL OLUN, ÇOCUKLARINIZ SİZİN SÖYLEDİKLERİNİZİ DEĞİL YAPTIKLARINIZI YAPARLAR.

14 Çocuğunuzu iyi tanıyın, ondan yapamayacağı şeyler beklemeyiniz.
Her isteğini yerine getirmemek veya isteklerini çok sınırlandırmamak. Çocuğunuza yeteri kadar harçlık veriniz. Harçlığını mümkünse aylık veya haftalık olarak veriniz. Çocuklarınızı başka çocuklarla ve kardeşleriyle kıyaslamayınız Çocuklarınızı korkutmayınız. Anne baba olarak değişik davranışlar göstermeyin, aynı şekilde davranın.

15 Çocuğunuzun okul yaşantısı ile ilgileniniz, anlattıklarını dinleyiniz.
Çocuğunuzun okul dışındaki arkadaşlarını kontrol ediniz. Çocuğunuzun okul ve öğretmenleri hakkında şikayetleri olursa, onu dinledikten sonra öğretmenlerle görüşünüz.

16 Çocuğunuzun sınıf, şube ve okul numarasını bilin.
Ders çalışırken çocuğunuzu ev işi, çarşı, pazar işi için kaldırmayınız. Çocuğunuzu sık sık eleştirmeyin, hele de bunu başkalarının yanında asla yapmayın.

17 Beğendiniz, takdir ettiğiniz taraflarını çocuğunuza söyleyin.
Çocuklarınız arasında ayrım yapmayın, onları kıskandırmayın. Bilmediklerini çekinmeden öğretmenlerine sormaları gerektiğini anlatın. Çocuklarınızın yanında tartışma, kavga, münakaşa etmeyin. Sorunlarınızı çocuklarınızın yanında konuşmayınız.

18 Çocuğunuzun çeşitli sorunları için sınıf öğretmenine ve rehber öğretmenine başvurunuz, başvurmasını sağlayınız. Çocuğunuzun evde ders çalışmasını kontrol ediniz. Ancak sürekli şekilde “ders çalış” ikazı olumsuz etki yapmaktadır. Okula devam durumu ile yakında ilgileniniz. Öğüt vermek yerine örnek davranışlar yapın, gösterin. Aile ve evle ilgili konularda ve sorunlarda çocuğunuzun düşünce ve önerilerini alıp onunla konuşun.

19 SAĞIR KURBAĞANIN HİKAYESİ
Günlerden bir gün kurbağaların yarışı varmış. Hedef çok yüksek bir kulenin tepesine çıkmakmış. Bir sürü kurbağa da arkadaşlarını seyretmek için toplanmış ve yarış başlamış. Gerçekte seyircilerin arasından hiç kimse yarışmacıların kulenin tepesine çıkacağına inanmıyormuş. Sadece şu sesler duyulabiliyormuş: “Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!” Yarışmaya başlayan kurbağalar kulenin tepesine ulaşamayınca teker teker yarışı bırakmaya başlamışlar. İçlerinden sadece bir tanesi inatla ve yılmadan kuleye tırmanmaya çalışıyormuş. Seyirciler bağırmaya devam ediyorlarmış:

20 “Zavallılar! Hiçbir zaman başaramayacaklar!”
Sonunda bir tanesi hariç hepsinin ümitleri kırılmış ve bırakmışlar. Ama kalan son kurbağa büyük bir gayret ile mücadele ederek kulenin tepesine çıkmayı başarmış. Diğerleri hayret içerisinde bu işi nasıl başardığını öğrenmek istemişler. Bir kurbağa yaklaşmış ve sormuş: “Bu işi nasıl başardın?” Kurbağadan ses yok. O anda farkına varmışlar ki; kuleye çıkan kurbağa sağırmış! Olumsuz düşünen insanları duymayın! Onlar kalbinizdeki ümitleri çalarlar! Kimsenin kalbinizdeki ümitleri çalmasına izin vermeyin!

21 ÇOCUKLARINIZA DEĞER VERİP,
SEMİNERİMİZE KATILDIĞINIZ İÇİN HEPİNİZE GÖNÜLDEN TEŞEKKÜR EDERİM. ADEM TELLİOĞLU


"“ OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ ” KONULU SEMİNERİMİZE HEPİNİZ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları