Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Marmara İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Marmara İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi"— Sunum transkripti:

1 Marmara İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi
Etkili Aile İletişimi Marmara İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi

2 KENDİ YETİŞTİRİLİŞİNİZE BİR BAKIŞ FARKLI ANNE-BABA TUTUMLARI POZİTİF EĞİTİMDE ON İLKE
ÖZGÜVEN KABUL HOŞGÖRÜ

3 Kendi Yetiştirilişinize Bir Bakış
“Ben çocuğumu farklı yetiştireceğim.” Değerlendirme listesine bakış... Sonuçlar, bizim büyüme ve özgüvenimizi belirleyen önemli faktörler olmuşlardır.

4 Sorulara bir göz atalım ve düşünelim....
Çocukken en çok hangi sorunları yaşadım? O zamanlardan kalan hangi sorunlarım var? Beni neler güçlü yaptı? Artık sizler, çocuğunuzun eğitiminde hangi yaklaşımları kullanacağınızı ve hangilerini kullanmamanız gerektiğini biliyorsunuz!

5 ORTAK TUTUM BELİRLEMEK
Şu ifadelerden hangilerini çocuğumuza uyguluyoruz? Çocuğumuzun fikirlerini, anlattıklarını dikkatle dinleriz. Çocuğumuza, bu düşünce veya davranışına neden katılmadığımızı açıklarız. Davranışının neye yol açacağını sorarız.

6 ORTAK TUTUM BELİRLEMEK
Cezadan çok ödüllendiririz. Çocuklarımıza güvendiğimizi belli ederiz. Onları sevdiğimizi hergün bir vesile ile belli ederiz. Gerektiğinde yardım için bir uzmana başvurmaktan çekinmeyiz.

7 ANNE-BABA TUTUMLARI Ç. Kağıtçıbaşı; Dört farklı tutum
Müsamahakar tutum Otoriter Tutum Demokratik Tutum Yok sayan Tutum

8 Sınırsız Aile Modeli Dürtüsel, saldırgan çocuklar
Dirençli, yetişkinlere karşı daha az hoş görülü çocuklar Amaca yönelik olmayan çocuklar Etkin ve hakim *(çekingen ve hassas)

9 Otoriter Aile Modeli Ürkek ve korkak Huysuz ve mutsuz Çabuk sinirlenen
Edilgen, kuşkucu Strese karşı hassas Amaçsız

10 Yetkili Aile Modeli Özgüvenli Kendine hakim Enerjisi yüksek, neşeli
Stresle başedebilen Kararlı Amaca yönelik Yetişkinlerle olumlu ilişkiler kurabilen

11 Pozitif Eğitimde 10 Temel İlke
1. Çocuğumda başarısızlıklara değil, başarılara dikkat çekerim. Onu başarılı gördüğüm zamanlarda mutlaka kutlarım. 2. Çocuğuma güvenli bir ortam sağlayabilmek için elimden geleni yaparım. Ona her zaman ilgi ve sevgi gösteririm. 3. Çocuğumun kendisini değil de davranışını eleştiririm. 4. Hatalı davranışlarının doğurabilecek sonuçlarını kendisine açıklayarak düzeltirim. 5. Çocuğuma değerler ve normlar konusunda açık ve net olarak hareket ederim.

12 Pozitif Eğitimde 10 Temel İlke
6. Çocuğumun anlattıklarına her zaman önem veririm. Duygularını ve duygularının ifade biçimini mutlaka önemserim. 7. Başarması için baskı yapmak yerine destek ve yardımcı olmaya çalışırım.

13 Pozitif Eğitimde 10 Temel İlke
8. Ev içinde düzenin sağlanması için açık ve net kurallar, sınırlar oluşturmaya çalışırım.Ve bu kurallara bağlı kalınmasını isterim. 9. Eşimle aramızdaki tutum farklılıklarını çocukların yanında tartışmam. 10. Her zaman iyi örnek olmaya çalışırım

14 Özgüven Çocuğa verilebilecek en önemli olgu özgüvendir.
Kendine ve yaptıklarına önem veren, öz güveni olan çocuklar kendi kişiliklerine saygı duyarlar, ne istediklerini bilirler. Davranışları genellikle olumludur. Kendine güveni az olan çocuklar ise, her konuda güçlük çekerler. Karar vermede zorluk yaşarlar. Olumsuz davranışları ile dikkat çekerler.

15 Özgüven Vermek Teşvik etmek:Çocuğun belli aktiviteler için ilgi duymasını sağlamak. Çocuğun hedeflerini ve ideallerini görselleştirerek anlatmak Birtakım aktiviteleri beraber yapmak Temel ilke; çocuğun uğraştığı aktiviteden haz almasını sağlamaktır. Amaçlarına ulaşan kişileri örnek göstermek

16 Özgüven Vermek Koşulsuz Sevmek: Sevginin başarı ile doğru orantılı olmadığını gösterebilmek Mucizevi Anahtar:İltifat etmek, dokunmak, cesaret vermek, ufak ödüller vermek

17 Pozitif Onay Neden Önemlidir?
“Kendini Gerçekleştiren Kehanet” Olumsuz geribildirimler, bilinç altına yerleşir ve zamanla içselleşir. Olumsuz davranış kalıplarına dönüşürler

18 Pozitif Onay İçin Birkaç Somut Öneri
Çocuğunuza olumsuz eleştiride bulunarak onu küçük düşürmeyin. Olumlu davranışı neden övdüğünüzü ona anlatın. Elbette ki abartılı bir davranışı tutumu sergilemeyin. Objektif bir yaklaşım ile değerlendirmeye çalışın.

19 KABUL Çocuğun kendisini değil, davranışı eleştirmek
Aşağılayıcı, sert tepkiler vermemek Çocuğun kişilik yapısını değiştirmeye çalışmamak Çocuğa ve yeteneklerine güvendiğinizi farkettirmek Çocuğa karşı saygılı ve kibar davranmak

20 Çocuğunuz ile İlişkiniz
Unutulmamalıdır ki, sihirli cümle, “ne ekerseniz onu biçersiniz.” dir. Sadece ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz de bir o kadar önemlidir.

21 Dinlediğiniz İçin Teşekkür Ederim Ümit DOĞAN
En mühim en esaslı nokta eğitim meselesidir. Eğitimdir ki bir milleti ya hür, müstakil, şanlı yüksek bir cemiyet hâlinde yaşatır, ya da bir milleti esaret ve sefalete terk eder. KAYNAK:


"Marmara İlköğretim Okulu Rehberlik Servisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları