Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARTIŞMA TÜRLERİ Münazara

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARTIŞMA TÜRLERİ Münazara"— Sunum transkripti:

1 TARTIŞMA TÜRLERİ Münazara
TARTIŞMA TÜRLERİ Münazara ONUR BUZUNOĞLU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ

2 TARTIŞMA Bir grubu (veya çoğunluğu) ilgilendiren daha önceden belirlenen bir konu hakkında farklı düşünceleri olan kişilerin konuyla ilgili görüşlerini açıklamak  konuyu (veya sorunu) çözmek muhatabın zayıf yönlerini aramak amacıyla bir araya gelerek yaptıkları karşılıklı konuşmaya tartışma denir.

3 Tartışma konusu; üzerinde konuşmaya ve araştırma yapmaya değer nitelikte olmalı, kanıtlanmış konular üzerinde ısrar edilmemeli normal bir ses tonuyla konuşulmalı, saygılı olunmalı  dedikodu etmekten  bağırıp çağırmaktan, konu dışına çıkmaktan ve konuşanın sözünü kesmekten kaçınılmalıdır.

4 Tartışmadan beklenen; gerçeği aramak, gerçeğin aydınlattığı hareket yolunu seçmektir. Söz cambazlıklarının, körü körüne direnmelerin, içten pazarlıklı propagandaların, duygusal çıkmazların gerçekleri kararttığı bir yerde tartışmadan beklenen faydalar derlenemez.

5 Sakin konuşan  soğukkanlılıkla cevap veren, söylenecek sözü olmadığı zaman susmasını bilen konuşurken kendine güvenç duyan bir kimse her çeşit konuşmada başarı gösterir.

6 27.12.2012 27.12.2012 Tartışma Türleri Panel Sempozyum Münazara
Açık Oturum

7 MÜNAZARA Birer cümleyle belirtilen bir tezle, karşı, iki ekip tarafından bir değerlendirme kurulu önünde tartışılmasıdır. Sınıf içi, sınıflar arası ve okullar arası bir öğrenci etkinliği olarak münazaralar yapılmaktadır . Ekiplerde genel olarak üç veya beş konuşmacı bulunur . Bunlardan biri ekip başkanı olur. Münazarada, öne sürülen düşüncelerin doğruluğunu örneklerle, kanıtlarla , rakamlarla doğrulayacak; jüriye inandırmalıdır.

8 Münazaranın kişiye sağladığı yararlar:
Münazarada esas olan , doğruyu bulma değil , düşünceyi iyi savunmaktır. Münazaranın kişiye sağladığı yararlar: İzleyici karşısında etkili konuşma alışkanlığı kazandırır, Düşünme gücünü geliştirir, Eleştirme gücü kazandırır, Araştırma ve incelemeye yöneltir.

9 Özet Münazarada önemli olan düşüncenin doğruluğu değil düşünceyi en iyi şekilde savunmak ispatlamaya çalışmaktır. Jüriye savunduğun konu ile ilgili sağlam, kanıtlanmış ve kesin bilgiler sunulmalıdır. Münazarada, esas olan doğruyu bulma değil, düşünceyi en iyi şekilde savunmaktır.

10 Kaynakça Yazılı Ve Sözlü Anlatım-Prof. Dr. Cahit Kavcar


"TARTIŞMA TÜRLERİ Münazara" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları