Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz? a) Överek b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak,

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz? a) Överek b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak,"— Sunum transkripti:

1

2 İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz? a) Överek b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak, TV de sevdiği bir programı izlemesine izin vererek) d) Küçük bir hediye vererek ( Örneğin bir paket şekerleme gibi) e) Pekiştirme ve cezalar

3 NASIL DAVRANAN BİR ÇOCUK İSTERSİNİZ 1) Net ve açık kurallar koyun: Örneğin yatağa yatış saati, yemek zamanları belli değişmez düzen içinde gerçekleşsin.Bu tür bir değişmezlik çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlar. Neyin kabul edilir, neyin kabul edilemez olduğunu çocuk daha iyi bilir. Evdeki tüm erişkinlerin bu kurallar konusunda anlaşması gereklidir. Farklı ve uyumsuz mesajlar çocuğun kafasını karıştırır.

4 2) Yapmasını istediğiniz şeyleri net ve tutarlı biçimde anlatın. Çocuğunuzun sizin ne söylediğinizi tam anladığından emin olun. Çocuğunuzdan hangi davranışı yapmasını istiyorsanız ilk önce yapmasını istediğiniz davranışı nedenleri ve sonuçlarıyla beraber açıklayın.

5 3) Yeni istenen davranışlar öğretin: a) Yönlendirme: Göstererek, yardımcı olarak ve yapabilmesine izin vererek yeni bir davranış öğretebilirsiniz b) Her seferde tek bir adım: Zor işleri daha küçük adımlara bölerek çocuğun her seferde bir adım öğrenmesini sağlayabilirsiniz.

6 c) Başkalarından öğrenme: Çocuklar ana babalarını örnek alır onlar gibi davranırlar. Davranış kazandırma da en önemli adımlardan birisidir. Ebeveyn çocuklara olumlu davranışları kazandırırken ilk önce o davranışları kendisi yaparak örnek olması gerekir.

7 d) Çocuğunuzun sizin istediğiniz gibi birşey yaptığını farketmeye dikkat edin ve onu hemen övün. Yani olumlu davranışını hemen fark edin ve onu hemen ödüllendirin

8 ÇOCUĞUNUZA DUYGULARIYLA NASIL BAŞ EDECEĞİNİ ÖĞRETİN 1. Çocuğunuzun size anlattıklarını dikkatle ve sessizce dinleyin 2. Onların duygularını anladığınızı kısaca ifade edin ( evet, anladım gibi) 3. Çocuğunuzun tanımlamaya çalıştığı duygusunun adını koyun. (çok kırılmışolmalısın vs.. gibi)

9 ELEŞTİRİ DEĞİL İŞBİRLİĞİ Çocuğunuza olumlu tutumları öğretirken eleştiri yerine işbirliği yaparak birlikte çalışın. Şunları yapmaktan kaçının:

10 1. Suçlamak " Yine kardeşini ağlattın. " “ Ödevini yine yapmadın değil mi?” “Karnende yine zayıf var değil mi? “ Yine tembellik ediyorsun”

11 2. İsim takmak " Kıskanç bir çocuksun“ “Çok yaramaz bir çocuksun”

12 3. Tehdit etmek: " Bunu bir daha yaparsan seni evden atarım"

13 4. Emir vermek: " Hemen derslerini bitirmeni istiyorum"

14 5. Konferans çekmek: " Kardeşini üzmenin ne kadar kötü bir davranış olduğunu bilmiyor musun,böyle yaparsan ilerde de kimseyle geçinemezsin. "

15 6. Uyarılar: " O duvara çıkma, düşersin"

16 7. Acındırma cümleleri: " Böyle davranman yüzünden hastalanıyorum, görmüyor musun? Senin yüzünden ölüp gideceğim."

17 8. Kıyaslamalar: " Komşunun kızları ne kadar iyi ödev yapıyor sen neden onlar gibi değilsin?“

18 9. Alay etme: " Dersini ne kadar da çabuk bitiriverdin, sen bir dahi olmalısın. "

19 10. Geleceğe yönelik tahminler: " Böyle gidersen sen adam olamazsın."

20 SORUNLARLA BAŞETMEK İÇİN NE YAPABİLİRSİNİZ?

21 1. Problemi tanımlayın " Koridor çamur içinde kalmış" 2. Bilgi verin: " Çamurlu ayakkabıların eve girmeden önce çıkması iyi olur."

22 3. İsteğinizi kısaca tek kelimeyle belirtin: " Ayakkabılar“ 4. Kendi duygularınızı anlatın: " Silip temizlediğim yerleri çamur içinde görünce çok kızıyorum" 5. Hatırlatıcı notlar yazın: " Lütfen eve girer girmez ayakkabılarınızı çıkarın"

23 CEZALANDIRMAK YERİNE NELER YAPILABİLİR:

24 1.O andaki duygunuzu çocuğun kişiliğine saldırmadan net şekilde anlatın: " Notlarının düşük olmasına çok üzüldüm.“ 2. Kendi beklentinizi ifade edin: " İkinci dönem notlarının daha yükseleceğini umarım"

25 3. Çocuğa kendini affettirme yolu gösterin: " Derslerine daha fazla zaman ayırarak bunu halledebilirsin" 4. Çocuğunuza seçme şansı verin: " Kendin çalışabilirsin ya da sana derslerinde yardımcı olacak birisi olabilir, nasıl istersin?"

26 5. Problemi çözmek için birlikte çalışın: a) Çocuğunuzun duygularını konuşun " Bu karne senin için de çok üzücü olmalı" b) Çocuğunuzu bu konuda birlikte bir çözüm üretmeye teşvik edin “ Bu sorunu çözmek için sen neler düşünüyorsun?" c) Ortaya çıkan fikirlerin listesini yapın ve bu fikirler içinden hangilerini uygulamaya koyacağınıza birlikte karar verin. " Evet, bu söylediğini yapabiliriz."

27 d) İzleyin ve eyleme geçin: " Bu söylediğini gerçekleştirmek için bir plan yapalım. “ e) Hiçbir zaman çocuğun sizi suçlamasına izin vermeyin: " Sen hiç beni çalıştırmadın." " Suçlama yok. Burada nasıl bir çözüm üretebileceğimizi düşünmeye çalışıyoruz."

28 DAVRANIŞ BOZUKLUĞU OLAN ÇOCUKLARLA OLUMLU İLİŞKİ NASIL KURULUR?

29 1-Karşılıklı saygı: Azarlamak, bağırmak, vurmak, susturmak,tutarsız davranmak çocuğa saygısızlığın göstergesidir. Her ana-baba çocuklarına saygı göstermeyi öğrenmelidir. Her çocuk ayrı bir birey olarak ele alınıp, fikirleri sorulmalı ve fikirlerine saygı gösterilmelidir.

30 2-Çocuğa zaman ayırmak: Çocukla ilgilenmek, zaman ayırmak gerekir. Birlikte geçirilecek zaman nicelik değil, nitelik olarak önemlidir. Birlikte çocuğun hoşlanacağı faaliyetler yapılabilir.

31 3-Cesaretlendirme: Çocuğun kendine güvenmesini istiyorsa önce anne-baba çocuğa güvenmelidir. Çocuğun çabasını övmeli ve yüreklendirmelidir. Cesaretlendirme çocuğun kendini değerli algılayabilmesi için çok önemlidir.cesaretlendirme çocuğu olduğu gibi kabul edip, kendi olduğu için değer vermedir.

32 4-Sevgiyi anlatmak: Çocuğun kendini güvenli hissedebilmesi için, en azından sevildiğini bilmesi ve sevmesi gerekir.


"İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz? a) Överek b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak," indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları