Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

ÇOCUK EĞİTİMİNDE FARKLI DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "ÇOCUK EĞİTİMİNDE FARKLI DİSİPLİN YÖNTEMLERİ"— Sunum transkripti:

1 ÇOCUK EĞİTİMİNDE FARKLI DİSİPLİN YÖNTEMLERİ

2 Disiplin cezalandırma değil DAVRANIŞI YÖNLENDİRMEDİR!
Çocuk eğitiminde ana baba olarak yapmamız gereken olumlu davranışları arttırma olumsuz davranışları da azaltmaktır ANCAK genellikle ana babalar yalnızca çocukların olumsuz davranışlarını onların tutturucu hallerini görürler, sorun çıkarmadığı iyi davrandığı zamanları farketmezler

3 İstediğiniz davranışları nasıl arttırabilirsiniz?
a) Överek b) Gülümseyerek, sarılarak, öperek c) Sevdiği bir işi yaparak ( Örneğin bir öykü okuyarak, TV' de sevdiği bir programı izlemesine izin vererek, parka götürerek gibi.) d) Küçük bir hediye vererek ( Örneğin bir paket şekerleme gibi)

4 Çocuğunuza sizin hoşunuza giden şeyin ne olduğunu söyleyerek olumlu davranışlarını hemen, açık bir biçimde ve her seferinde ödüllendirin. Çocuk ödüllendirildiğinde başardığını anlayacaktır, ve bu onun o davranışını sürdürmesini pekiştirecektir.

5 ÖVGÜ Övgüler çocuğun kendine güvenini arttırır ve yaptığı işe daha da hevesle sarılmasını sağlar. Överken şunlara dikkat edin: 1.Abartılı övgülerden sakının. 2. Genel şeylerden kaçının. Onun yerine gördüğünüz şeyi tanımlayın. “ Çok güzel bir resim yapmışsın “ yerine “ Bu resimde canlı renkler bir arada kullanılmış” 3. Geleceğe yönelik yansıtmalar yapmayın, şimdiye yönelin: “ Sen büyük bir ressam olacaksın” yerine” Bu resim üzerinde gerçekten sabırla uğraştın.” 4. Kendi duygularınızı anlatın: “ Bu resme baktıkça seninle gurur duyuyorum.” 5.Çocuklar hakkındaki olumlu düşüncelerinizi dile getirirken onların kulak misafiri olmalarını sağlayın

6 OLUMSUZ DAVRANIŞLARI AZALTIRKEN NELER YAPABİLİRİZ?

7 «Sen» mesajı yerine «Ben» mesajı verin.
Şunları yapmaktan kaçının: 1. Suçlamak “ Yine kardeşini ağlattın.” 2. İsim takmak “ Kıskanç bir çocuksun” 3. Tehdit etmek: “ Bunu bir daha yaparsan seni evden atarım”

8 4. Emir vermek: “ Hemen oyuncakları toplamanı istiyorum” 5. Konferans çekmek: “ Kardeşini üzmenin ne kadar kötü bir davranış olduğunu bilmiyor musun, böyle yaparsan ilerde de kimseyle geçinemezsin.” 6. Uyarılar: “ O duvara çıkma, düşersin” 7. Acındırma cümleleri: “ Böyle davranman yüzünden hastalanıyorum, görmüyor musun? Senin yüzünden ölüp gideceğim.”

9 Kıyaslamalar: “ Komşunun çocukları ne güzel sakince oynuyor bahçede , sen neden onlar gibi değilsin?” 9. Alay etme: “ Dersini ne kadar da çabuk bitiriverdin, sen bir dahi olmalısın.” 10. Geleceğe yönelik tahminler: “ Böyle gidersen sen adam olamazsın.”

10 BUNLARIN YERİNE «BEN» MESAJI VERİN
1. Problemi tanımlayın “ Koridor çamur içinde kalmış” 2. Bilgi verin: “ Çamurlu ayakkabıların eve girmeden önce çıkması iyi olur.” 3. Kendi duygularınızı anlatın ve beklentinizi dile getirin “ Silip temizlediğim yerleri çamur içinde görünce çok kızıyorum ve ayakkabılarını kapının önünde çıkarmanı istiyorum” 4.İsteğinizi kısaca tek kelimeyle belirtin: “ Ayakkabılar” 5 . Hatırlatıcı notlar yapıştırın: “ Ayakkabılarınızı çıkarın mesajı veren bir resim yapıştırma ”

11 BAŞKA? Çocuğun isteği ile kendi istediğinizi birleştirin. İstediğinizi dayatma yerine seçenekler sunun . Seçenekleri sınırlandırmak sizin elinizdedir Peki çocuk seçmeyi kabul etmezse?

12 Çocuğun yönünü değiştirebilirsiniz.
Tehlikeli sonuçlar doğuracak davranışlarında somut bir yaşantı sunarak olumsuz sonuçlarını gösterebilirsiniz

13 «Hayır» demeden önce düşünün, hayır dedikten sonra geri dönmeyin
«Hayır» demeden önce düşünün, hayır dedikten sonra geri dönmeyin. Tutarlı olun

14 HERŞEYE HAYIR Sıkça hayır çocuğun zamanla merakını öldürür.
Hayır, onu ağzına alma Hayır, ona dokunma Hayır, buna yaklaşma Hayır, bu senin işin değil Hayır yerine açıklama yapmak. Çocuğu düşünmeye sevk eder. Hırçınlığını önler. Ebeveynini rahatlatır. Çocuğun anlayış kabiliyetini geliştirir. Çocukta kızgınlık duygusunu azaltır

15 Ebeveyn –çocuk güç mücadelesinde kazan-kaybet yaklaşımı yerine kaybeden yok! yöntemi
Çocuklarda şiddeti ve saygısızlığı önlemede «Mola Yöntemi»

16 Görmek istediğiniz davranışı sergileyin , model olun
Görmek istediğiniz davranışı sergileyin , model olun . Çünkü çocuk duyduğunu değil, gördüğün öğrenir .Çocuk işaret parmağınızı değil ayak izinizi takip eder. Çocuklar hayatımızın fotoğraflarıdır, nasıl poz verirsek öyle resim alırız İyi davranışı ödüllendirin, kötülerini değil ! Markette şeker için ağlayan çocuğu susturmak için şeker almayın, fakat şeker için ağlamadığında ödüllendirin Genelde olumlu bir dil kullanın. Çocuğunuza neyi yapmaması gerektiğini değil, neyi yapması gerektiğini söylemeye çalışın . «Bisikletini koridorun ortasında bırakma yerine bisikleti şu duvarın kenarına bırak, böylece takılıp düşmezsin» deyin.

17 CEZA VERECEKSENİZ DE Cezayı davranışın hemen ardından verin arayı açmayın ve niye ceza verdiğinizi açıklayın Cezanın olumsuz davranışla ilişkili olmasına dikkat edin «Kardeşinin canını acıtan çocuğa bisiklete binmeme cezası verme gibi» Ceza için öncelikle 2.tür ceza yolunu seçin. Yani sevdiği istediği bir durumdan mahrum kalması gibi.

18 TEŞEKKÜR EDERİZ


"ÇOCUK EĞİTİMİNDE FARKLI DİSİPLİN YÖNTEMLERİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları