Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
2
Beslenme Bir insanın büyümesi, gelişmesi, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için karbonhidrat, protein, yağ, vitamin ve minerallerin gereken miktarlarda alınmasıdır. 4
3
Beslenme Besinler içerdikleri protein, yağ, karbonhidrat, vitamin ve minerallere göre belli gruplara ayrılırlar. Bunlar; Et ve et ürünleri, Süt ve süt türevleri, Tahıllar Sebze ve meyveler, Yağ ve şeker.
4
Süt ve Türevleri İçerdiği besin öğeleri açısından insan vücudunda kolayca sindirilebilir ve rahatça kullanılabilir. Organizmanın büyüme ve gelişimi için gerekli olan besin öğelerinin tamamına yakınını içerir.
5
Hatta süt ve süt ürünleri,
ana besin grubudur.
6
Süt Bu yaş grupları için gerekli olan
Çocuklukta ve gençlikte özellikle kemiklerin güçlü olması için gerekli bir besindir. Yapısında bulunan yağ asitleriyle çocuğun beyin gelişimi için gereklidir. İleri yaşlarda osteoporozdan korunmada kalsiyum minerallerinin önemi çok iyi bilinmektedir. Bu yaş grupları için gerekli olan kalsiyum ihtiyacının karşılanmasında kullanılacak en iyi kaynak süttür.
7
Kahvaltıda süt; DENGESİZ KAHVALTI SÜTLE YAPILAN KAHVALTI KAN ŞEKERİ
SÜRE NORMAL DEĞER KAN ŞEKERİ SÜRE NORMAL DEĞER DENGESİZ KAHVALTI SÜTLE YAPILAN KAHVALTI
8
Süt; Vücutta bilinen büyüme ve gelişmeye katkı sağlar.
Doku farklılaşmasında etkindir. Kalsiyum emilimi ve bağışıklık sistemi üzerine olumlu etkileri vardır.
9
Süt; Kan basıncını azaltır. Kanser riskini azaltır.
Vücut ağırlığının kontrolünde etkindir. Diş çürüklerine karşı koruyucudur.
10
Süt ve bazı besinlerin kalsiyum değerleri
BESİN (100 GRAM) KALSİYUM (MG) İNEK SÜTÜ 119 MARUL 35 MAYDONOZ 203 ROKA 205 ASMA YAPRAĞI 392
11
GÜNLÜK OLARAK TÜKETİLMESİ ÖNERİLEN SÜT MİKTARLARI
YAŞ GRUPLARI MİKTAR Çocuklar 3-4 Su Bardağı Ergenler Yetişkinler 2 Su Bardağı Gebe / Emzikli Kadınlar Menopoz Sonrası Kadınlar
12
Süt Diş sağlığı açısından SÜT en ideal besindir.
Hipertansiyon tedavisinde sütün olumlu etkileri bilinmektedir. Hipertansiyon için kullanılan bazı ilaçların olası olumsuz etkilerini azaltmada sütün yararları olduğu saptanmıştır.
13
Süt Tüketimi Kaynak: J Dairy Sci.2006;89:1207-1221 Gazlı İçecekler
İçimlik Süt Kaynak: J Dairy Sci.2006;89:
14
miktarı ortalamaların çok
Tüketilen Süt Miktarı ÜLKE YILLIK KİŞİ BAŞI TÜKETİM TÜRKİYE 23 lt İSPANYA 94 lt İNGİLTERE 106 lt FİNLANDİYA 134 lt Ülkemizde süt tüketim miktarı ortalamaların çok altındadır! Kaynak: Canadean Limited / 2007
15
HİJYENİK OLARAK TÜKETİLMEDİĞİNDE
SÜT HİJYENİK OLARAK TÜKETİLMEDİĞİNDE HASTALIK ETKENİ
16
Sağlık için, sağlıklı süt için.
Süt; sağlıklı tüketilmesi gereken bir besindir. Açık süte güvenmeyin! Sağlık için, sağlıklı süt için.
17
Besin değeri yüksek olan SÜT bebeklikte, çocuklukta, gençlikte ve ileri yaşlarda yani her dönemde vazgeçilmezdir. Sağlıklı büyümek, sağlıklı gelişmek ve sağlıklı yaşlanmak için her gün en az 2 su bardağı sağlıklı süt tüketin!
18
ellerine terk edebilir.
Çocuklarını düşünen, onları koruyan ve sağlıklı yetiştirilmelerini sağlayan bir ulus, gözü arkada kalmadan, geleceğini daha iyi ve daha güzel olanların ellerine terk edebilir. Mustafa Kemal ATATÜRK
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.