Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013. HAYATIMIZ VE TUZ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013. HAYATIMIZ VE TUZ."— Sunum transkripti:

1 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013

2 HAYATIMIZ VE TUZ

3 KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

4 Dünyada kan basıncının yükselmesinin başında TUZ gelmektedir. Sağlıklı bir tüketim için WHO (Dünya Sağlık Örgütünün) önerdiği tuz alım miktarı günlük 6 gr (1 tatlı Kaşığı) kadardır. İşlenmiş ve hazır besinlerden (hazır yemek, fast-food, restaurantlar, kantinler vb.) alınan tuz günlük almamız gereken tuzun %80’ini karşılar. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

5 Buda tuzun yumuşakça ölüme neden olması demektir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

6 Kahvaltı Tabağınızda Neler Var? 1 dilim peynir 2 dilim ekmek 10 zeytin 2 dilim salam-jambon 1 yumurta Domates Salatalık KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Sofra tuzunun formülü Sodyum Klorürdür. Tuz; %40 Sodyum, %60 klor içerir. Besinlerin etiketinde yazan sodyum miktarını 2,5 ile çarpmak besinin içeriğindeki tuz miktarını hesaplamanın pratik bir yoludur.

7 Buna istinaden kahvaltı tabağınızla aldığınız tuz miktarını hesaplarsak: 1 dilim peynir = 340 mg sodyum = 600 mg tuz 2 dilim ekmek = 300 mg sodyum = 750 mg tuz 10 zeytin = 1148 mg sodyum = 2870 mg tuz 2 dilim salam-jambon= 263 mg sodyum = 658 mg tuz 1 yumurta = 60 mg sodyum = 150 mg tuz TOPLAM= 2011 mg sodyum = 5028 mg tuz = 5 gr tuz KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

8 Günlük almamız gereken tuzun neredeyse tamamını karşılamış durumdayız. 2008 yılında yapılan bir araştırmaya göre Türk Halkı günlük ortalama 18 gr tuz tüketmektedir. Eğer 5 zeytin eksik, 2 dilim salam-jambon eksik tüketim yapsaydık ve peyniri tuzsuz tercih etseydik toplam 2335 mg tuz = 2.3 gr tuz tüketmiş olacaktık. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

9 Güvenli tuz alım miktarı 4-6 gr dır. Günlük tuz tüketimi 6 gr ile sınırlandırılırsa felçten ölüm riski % 24, kalp hastalıklarından ölüm riski %18 azaltılabilir. Böylece Dünyada her yıl inme (felç) ve kalp hastalıkları nedeniyle gerçekleşen yaklaşık 2.6 milyon ölüm önlenebilir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

10 Kaşarlı tost ( 2 dilim ekmek, 2 dilim kaşar) 2 dilim ekmek 300 mg sodyum= 750 mg tuz 2 dilim kaşar 426 mg sodyum= 1065 mg tuz TOPLAM = 1.8 GR TUZ Kaşarlı tost; ( 2 dilim ekmek, tuzsuz peynir) 2 dilim ekmek 300 mg sodyum= 750 mg tuz 2 dilim tuzsuz peynir 7.8 mg sodyum = 0.02 gr tuz TOPLAM = 0.7 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

11 Gözleme (1 tam yufka, 2 dilim peynir) 1 tam yufka 1000 mg sodyum= 2.5 GR TUZ 60 gram peynir 480 mg sodyum=1.2 GR TUZ TOPLAM= 3.7 GR TUZ Gözleme; (1 tam yufka, 60 gr yağsız tuzsuz lorpeyniri) 1 tam yufka 1000 mg sodyum= 2.5 GR TUZ 60 gr lor peyniri 7.8 mg sodyum= 0.02 GR TUZ (sodyumsuz gibi düşünebilir) TOPLAM 2.5 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

12 Görüldüğü gibi basit bir çözümle; tuzsuz besinler tercih edilirse (tuzsuz peynir gibi) günlük alınan tuz miktarında belirgin bir azalma görülmektedir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

13 100 gr da; Tuzlu çubuk kraker 1394 mg sodyum = 3.4 GR TUZ Diyet çubuk kraker 112 mg sodyum= 0.2 GR TUZ Beyaz peynir 1400 mg sodyum= 3.5 GR TUZ Krem peynir sade 296 mg sodyum= 0.7 GR TUZ Lightbeyaz peynir 600 mg sodyum =1.5 GR TUZ Hazır çorba 3900-4500 mg sodyum= 9.5-11.2 GR TUZ Maden suyu (1 lt) 770,4 mg sodyum=1.9 GR TUZ BigMac 840 mg sodyum= 2.1 GR TUZ TavukluBurger740 mg sodyum= 1.8 GR TUZ Patates kızartması(küçük) 380 mg sodyum = 0.9 GR TUZ KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

14 Pratik güvenli tuz alımı için :  EKMEK TUZSUZ ise yemekler az tuzlu önerilebilir  Ekmek normal İSE YEMEKLER TUZSUZ önerisi en kolay öneridir  Ekmek ve yemek her ikisi tuzsuz günlük 1 çay kaşığı tuz ilavesi önerilebilir. KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

15


"KÜTAHYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ 2013. HAYATIMIZ VE TUZ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları