Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Felsefe –Bilim Bağlantısı. Bunalımdaki paradigmadan ayrılarak yeni bir olağan bilim geleneğini üretecek olan bir başka paradigmaya geçiş, birikime dayalı.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Felsefe –Bilim Bağlantısı. Bunalımdaki paradigmadan ayrılarak yeni bir olağan bilim geleneğini üretecek olan bir başka paradigmaya geçiş, birikime dayalı."— Sunum transkripti:

1 Felsefe –Bilim Bağlantısı

2 Bunalımdaki paradigmadan ayrılarak yeni bir olağan bilim geleneğini üretecek olan bir başka paradigmaya geçiş, birikime dayalı bir süreç olmaktan çok uzaktır, yani önceki paradigmanın geliştirilmesiyle yapılacak bir iş değildir. Tersine, bilim dalının farklı temellerden başlayarak yeniden kurulması söz konusudur. Bilimin paradigma değişikliğini yorumlayan keskin görüşlü bir tarihçi, bu geçiş sürecini “sopanın öbür ucundan tutmak” olarak betimlemiş. Bu öyle bir süreçtir ki “eskisinin aynı olan bir veri topluluğunu ele almakla beraber, onların aralarında çok farklı ilişkiler kurar, yeni bir sisteme yerleştirir ve hepsini yepyeni bir çerçeveye oturtur.” T. Kuhn Bilimsel Devrimlerin Yapısı Çev Nilüfer Kuyaş Alan Y. s.99 T. Kuhn’a gore bilimde paradigma nedir? Bilimde paradigm değişikliği nasıl olmaktadır? Bilim felsefesi açısından Kuhn’un bu görüşlerinin önemi nedir?

3 Plüton artık gezegen değil! GÜNEŞ Sistemi'nde Dünya'nın 8 değil 7 kardeşi kaldı. Plüton, Çek Cumhuriyeti'nin başkenti Prag'da yapılan gökbilimciler kongresinde alınan bir kararla, gezegen statüsünden çıkarıldı. Uluslararası Astronomi Birliği, geçen hafta Güneş Sistemi'ndeki gezegen sayısının 9'dan 12'ye çıkarılmasını önermişti. ANCAK son yapılan toplantıda bu önerinin reddedilmesinin yanında Plüton da gezegen statüsünü kaybetti. Plüton 1930'da keşfedilmiş ve Güneş Sistemi'nin 9'uncu ve son gezegeni olarak kabul edilmişti. Güneş Sistemi'nde 9 gezegen olduğunu yazan bütün kitapların da güncellenmesi gerekiyor. Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/2006/08/25/yasam/yas11.htmlhttp://www.milliyet.com.tr/2006/08/25/yasam/yas11.html Yukardaki durumda ve benzer durumlarda verilen eski bilgiler hala bilgi midir? Sizce zamanla hiç değişmeyecek bir bilgi var mıdır, olabilir mi? Varsa örnek veriniz.


"Felsefe –Bilim Bağlantısı. Bunalımdaki paradigmadan ayrılarak yeni bir olağan bilim geleneğini üretecek olan bir başka paradigmaya geçiş, birikime dayalı." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları