Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2"— Sunum transkripti:

1 Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2
Türk Hipertansiyon ve Böbrek Hastalıkları Derneği 2012

2 Amaç PatenT2 grubundan seçilmiş alt grupta günlük tuz alımını saptamak
Diyetle alınan tuzun kaynaklarını araştırmak

3 Örneklem Büyüklüğü Çalışma 4 ilin kır ve kentinde gerçekleştirilmiştir. Ankara İstanbul İzmir Konya Şubat-Mart 2012’de 4 ilde 925 kişi taranmış, 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı belirlenen sınırlar içinde olan 657 kişi analize dahil edilmiştir.

4 Çalışma İşlemleri Tıbbi öykü Ayrıntılı tuz alımı öyküsü
Ayrıntılı diyet öyküsü Kan basıncı ölçümü 24 saatlik idrar toplanması

5 Laboratuvar 24 saatlik idrarda incelemeler:
Sodyum Potasyum Üre Kreatinin 24 saatlik idrarda kreatinin atılımı mg/kg olan bireyler analize dahil edilmiştir.

6 Çalışma Grubu Kan Basıncı Düzeyleri

7 NaCl Alımı Cinsiyet Sayı Ortalama SD 24 saatlik idrar Na+ (mEq/gün)
Tüm grup 657 251,97 92,2 Erkek 308 267,37 94,23 Kadın 349 238,37 88,23 Cinsiyet Sayı Ortalama SD 24 saatlik NaCl Alımı (gr/gün) Tüm grup 657 14,82 5,42 Erkek 308 15,72 5,54 Kadın 349 14,02 5,19

8 Cinsiyete Göre Tuz Alımı

9 Yerleşim Yerine Göre Tuz Alımı

10 SALTurk2, SALTurk ve INTERMAP İdrar Sodyum (mEq/gün)
Arch Intern Med. 2006;166:79-87

11 Diyetteki Tuz Kaynakları
Ortalama SD 24h idrarda sodyum (gr) 14,77 5,62 Sodyum Öykü (gr) 11,92 4,88 Yemek Tuz 6,62 3,72 İşlenmiş Besin 1,28 1,35 Doğal Besin 0,26 0,44 Eklenen Tuz 5,08 3,58 Ekmek Tuz 3,80 2,10 Sofra Tuzu 1,50 1,46 Beslenme bilgisi bulunan lar ve diüretik kullanımı olmayanlar analize dahil edilmiştir.

12 Diyetteki Tuz Kaynakları

13 Diyetle Alınan Tuzun Besin Türlerine Göre Dağılımı
Yemek Tuzu Besin Türü Dağılım* (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin) %58 (98) Turşu %17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri %12 (36) Kuruyemişler %5 (70) Bisküvi ve Krakerler %2 (100) Diğer Besinler %6 (0) * Pişerken, sofrada eklenen ve ekmek ile alınan tuz hariç

14 Diyetteki Tuz Kaynakları
Besin Türü Dağılım (İşlenmiş %) Kahvaltılıklar (Peynir-Zeytin) %58 (98) Turşu %17 (100) Et-Tavuk-Balık ve Et Ürünleri %12 (36) Kuruyemişler %5 (70) Bisküvi ve Krakerler %2 (100) Diğer Besinler %6 (0)

15 Çalışmaya katılan gönüllülere,
Sahada çalışmayı yürüten sağlık ekibine ve ‘ya teşekkür ederiz.


"Türkiye’de Tuz Tüketimi Çalışması SALTurk2" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları