Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU www.semihacikgozoglu.com
Pazar Analizi Öğr. Grv. Semih AÇIKGÖZOĞLU
2
FİNANSAL ANALİZ
3
Likidite Oranları Cari Oran Likit (Asit test oranı)
İşletmenin bir yıl içerisinde paraya çevirebilecekler varlıkları ile bir yıl içerisinde ödemek zorunda olduğu yükümlülükleri karşılayıp karşılamadığını ortaya koyar Oranın 2 olması beklenir. Likit (Asit test oranı) Stokların nakite dönüşmesi daha zordur. Onun için Dönen varlıklardan çıkarılır. Cari oran ile likidite oranı arasındaki fark ne kadar çok ise stoklara o kadar çok yatırım yapılmıştır Likit Oran = Dönen Varlıklar-Stoklar / Kısa Vadeli Borçlar Cari Oran = Dönen Varlıklar/Kısa Vadeli Borçlar
4
Kaldıraç Oranı Toplam Borç Oranı= Toplam Borçlar (Yabancı Kaynaklar)
Toplam Varlıklar İşletmenin toplam kaynaklarının % kaçını borçlarla sağladığını gösterir. Oranın %50 olması kabul edilebilir değerdir.
5
Faaliyet (Varlık Kullanımı Etkinliği) Oranları
Varlık Devir Hızı Varlık devir hızı ile varlıkların her bir lirası ile yaratılan hasılat belirlenmiş olur. Varlık Devir Hızı = Net Satışlar / Toplam Varlıklar
6
Faaliyet (Varlık Kullanımı Etkinliği) Oranları…
Stok Devir Hızı Stokların paraya dönüşüm hızını gösterir. Stokların yılda ortalama kaç kez nakde dönüştüğünü yansıtır. Stok Devir Hızı = Net Satışlar / Stoklar
7
Faaliyet (Varlık Kullanımı Etkinliği) Oranları…
Alacak Devir Hızı Alacakların paraya dönüş hızını gösterir. Alacak Devir Hızı = Net Satışlar / Ticari Alacaklar
8
Karlılık Oranları Net Kar Marjı
Sonuç ne kadar yüksek çıkarsa o kadar iyidir. Net Kar Marjı = Net Kar / Satışlar
9
Karlılık Oranları… Varlık Karlılığı
İşletmenin toplam varlıklarının ne ölçüde karlı biçimde kullanıldığını görmek açısından önemlidir. Varlık Karlılığı = Net Kar / Toplam Varlıklar
10
Karlılık Oranları… Öz Sermaye Karlılığı
Faiz ve vergiden sonra işletme sahiplerine kardan ne kaldığı bu oranla ölçülmüş olmaktadır. Öz Sermaye Karlılığı = Net Kar / Özsermaye
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.