Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP"— Sunum transkripti:

1 SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP
Uşak Üniversitesi Aile Sağlığı Merkezi (ASM) Aile Hekimliği Uzmanı Uzm.Dr.İzzet Göker KÜÇÜK

2 GENEL BAKIŞ Soğuk algınlığı ve Grip Nedir?
Soğuk algınlığı ve grip solunum yollarının tutan viral hastalıklarıdır. Boğaz, burun, solunum yolları ve akciğerleri tutabilir.

3 Virüsler Nasıl Hastalık Yapar?

4 Soğuk algınlığı veya grip olup olmadığını nasıl anlayabilirim?
Soğuk algınlığı ve grip benzer bulgular gösterirler fakat 2 farklı hastalık grubudurlar. Soğuk algınlığında bulgular gribe göre daha yavaş gelişir ve aşağıdaki bulgular vardır: 38,8 C’ye kadar ateş, Sulu burun akıntısı veya burun tıkanıklığı ( sıklıkla yeşil veya sarı renkli burun akıntısıyla beraber), Boğaz ağrısı, Öksürük, Hapşırma, Halsizlik, Kas ağrıları, Baş ağrısı, Gözlerde sulanma Soğuk algınlığında bulgular gribe göre daha hafiftir.

5 GRİP Gripte bulgular aniden gelişir ve aşağıdaki bulgular olabilir:
38,8 C’den fazla ateş, Burun tıkanıklığı, Mide bulanması, Soğuk soğuk terleme ve tüylerin diken diken olması, Bitkinlik, Özellikle sırt, kollar ve bacaklarda kas ağrıları, Öksürük, Baş ağrısı, İştahsızlık

6 H1N1 gribi nedir. H1N1 gribi domuz gribi olarak adlandırılmaktadır
H1N1 gribi nedir? H1N1 gribi domuz gribi olarak adlandırılmaktadır. Bu virüs domuzlarda bulunan ve insana bulaştığında solunum yollarında enfeksiyon yapma ihtimali vardır.

7 Doktora gitmeli miyim? Pek çok hastanın soğuk algınlığı veya grip olduğunda doktora görünmesine gerek yoktur. Eğer aşağıdaki belirtiler varsa doktorunuz aramalısınız.

8 Çocuklarda 39 C’ye ulaşan ateş veya ateşin 3 gündür devam etmesi,
Belirtilerin son 10 gündür olması, Solunum almada güçlük, hızlı nefes alma veya hışırtılı nefes alma, Mavimsi deri rengi, Kulak ağrısı ve kulaktan pürülan akıntı, Zihinsel durum değişikleri (uyanıklılıkta, irritabilitede veya nöbetlerde artış olması), Grip benzeri belirtilerin giderek kötüleşmesi ör: ateş veya öksürükte artış olması, Kronik hastalıklarda kötüleşme( Ör: Diabetes Mellitus veya kalp hastalıkları), Kusma veya karın ağrısı

9 Erişkinlerde Artmış ve uzamış ateş durumunun (38 C’nin üstünde seyretmesi) halsizlik veya kas ağrılarıyla beraber olması, Belirtilerin 10 gündür sürmesine rağmen iyileşme yerine kötüleşme olması, Nefes almada zorluk veya nefes aralığında kısalma, Göğüs üzerinde baskı veya basınç hissi olması, Bayılma ve bayılacak gibi hissetme, Konfüzyon veya dezoryantasyon Ciddi ve inatçı kusma, Alında veya yüz üzerinde ciddi sinüs ağrısı, Boyun veya çene etrafındaki bezlerde şişme olması.

10 Soğuk algınlığı ve gribin nedenleri nelerdir?
Virüsler soğuk algınlığı ve gribin nedenleridir. 200 den fazla virüs çeşidi soğuk algınlığı yapabilir. Gribe yol açan virüs sayısı çok değildir. Bundan dolayı gribe karşı aşı geliştirilmiş ancak soğuk algınlığına karşı geliştirilememiştir.

11 TEDAVİ: Daha iyi hissetmek için ne yapmalıyım?
Soğuk algınlığının tedavisi yoktur. Vücudunuz virüsle savaşırken gelişebilecek belirtileri azaltmaya yöneliktir.

12 Soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin tedavi yolları
İstirahat edin özellikle de ateşin olduğu durumlarda. Dinlenmek vücudunuzun enfeksiyonla savaşına yardımcı olur, Sigara içmeyin ve dumanından uzak durun, sigara belirtileri daha da kötüleştirir, Su ve benzeri sıvı gıdalardan yoğun beslenme. Çorbalar balgamda azalmaya neden olur. Sıvı gıda alımı dehidratasyon gelişmesini engeller, Tuzlu su ile günde birkaç kez gargara yapmak boğaz ağrısını azaltır. Boğaz spreyleri ve pastil kullanımı ağrının azalmasına yardım eder,

13 Soğuk algınlığı ve grip belirtilerinin tedavi yolları
Alkolden uzak durun, Tuzlu su içeren burun damlaları burun akıntısını azalttığı gibi burun içinin nemlendirilmesini sağlar. Doktorunuzun vereceği tedavi belirtileri daha hafif geçirmenize neden olacaktır. Ciddi vakalarda anti-viral ilaç tedavisi de verilebilir. Anti-viral ilaçlar gribe bağlı hastalık süresini kısaltır. Bu ilaçlar arasında haplar, şurup ve inhalerler vardır.

14 Çocuklarda hangi ilaçlar kullanılır?

15 Soğuk algınlığı ve gribin herhangi bir tedavisi yoktur
Soğuk algınlığı ve gribin herhangi bir tedavisi yoktur. Antibiyotikler virüslere karşı etkili değildir. Ağrı kesiciler örneğin parasetamol içerenler baş ağrıları, kas ağrıları, boğaz ağrısı ve ateşi azaltmada etkilidir. Çocuğunuzun yaşına ve kilosuna uygun dozda verilmesine dikkat edin. Burun spreyleri ve dekonjestanlar çocuklarda kullanımı önerilmez çünkü bazı yan etkilere yol açabilirler. Öksürük kesici ve soğuk algınlığı ilaçları 2 yaşından küçük çocuklarda kullanımı önerilmez. Çocuklarda öksürük kesici, soğuk algınlığı ilaçları ve nazal dekonjestanların etkili olduğuna dair çok az bilimsel çalışma yapılmıştır. Çocuklarda soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde dinlenme ve bol miktarda sıvı içecek tüketmesi önerilir. Çocuğun yattığı odanın havasının nemlendirilmesi önerilir. Nemli hava nazal konjesyona faydalıdır. Çocuğun burnuna tuzlu su içeren solüsyonlar uygulanır ve burun pompasıyla geri çekilir.

16 Reçetesiz satılan ilaçlar soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde etkili midir?
Bu tür ilaçlar soğuk algınlığı ve gribi tedavi etmezler. Fakat bazı belirtilerin azaltmasında faydaları vardır. Çocuklara bu tür ilaçlar vermeden önce mutlaka doktorunuza başvurun. Pek çok soğuk algınlığı ve grip ilacı piyasada reçetesiz olarak satılmaktadır.

17 Soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde kullanılan reçetesiz satılan ilaçlar nelerdir?
Soğuk algınlığı ve gribin tedavisinde kullanılan reçetesiz satılan ilaçlar aşağıdadır. Açıklamaları iyi okuyun, sorularınızı doktorunuz veya eczacınıza sorunuz. Ağrı kesiciler ağrıları azaltır ve ateşi düşürürler. Özellikle parasetamol, aspirin, ibuprofen, ketoprofen ve naproksen içerenler kullanılırlar. Dikkat: çocuklarda ve gençlerde aspirin kullanılmaz çünkü Reye Sendromuna neden olabilirler. Öksürük kesiciler beyine etki ederek öksürüğü önlerler. Balgam çıkarırken sakın öksürük kesici kullanmayın. Dikkat 4 yaşından küçük çocuklarda öksürük kesiciler kullanılmaz. Balgam söktürücü ilaçlar balgamı yumuşatarak atılımını kolaylaştırırlar. Dekonjestan burun içi spreyleri burun içindeki şişliği azaltarak daha rahat nefes almayı kolaylaştırırlar. Erişkinlerde bu tür ilaçlar sadece kısa bir süre kullanılırlar aşırı kullanımı belirtilerin daha fazla ve daha uzun süreli olmasına neden olur. Dikkat: çocuklarda bu tür ilaçlar kullanılmaz.

18 Soğuk algınlığı ve gripten nasıl korunabilirim?

19 Soğuk algınlığı ve gripten nasıl korunabilirim?

20 Soğuk algınlığı ve gripten nasıl korunabilirim?
Soğuk algınlığı ve gribe yakalanmamak için öncelikle ellerimizi sık sık yıkamalıyız böylece virüsün yayılması önlenir. Sağlıklı beslenme ve yeterli uyku süresi soğuk algınlığı ve gribe yakalanmayı önleyecek olan savunma sistemimizi güçlendirir. Öksürürken ve hapşırırken elimize değil de kolumuzun iç kısmına hapşırmalıyız. Ortak kullanılan yüzeyler örneğin masalar, mutfak tezgahları, çocukların oyuncakları, kapı kolları ve banyo yüzeyleri anti-bakteriyel dezenfektanlarla temizlenmelidir. Böylece virüslerin yayılması önleriz.

21 Grip aşısı yaptırmalı mıyım?
Gripten korunmanın en etkili yolu grip aşısıdır. Aşı her yılın ekim ve kasım aylarında yapılmalıdır. Fakat aşı grip sezonu olan aralık ve ocak aylarında da yapılabilir. Grip aşısı iğne ve burun spreyi şeklinde yapılabilir. Aşı savunma sisteminizin virüse karşı hızlı ve etkili cevap vermesini sağlar. Vücudunuz antikor adı verilen virüse karşı yapılan savunma maddeleri üretirler. Grip aşısı ölü virüsleri içerir. Grip aşısı erişkinler ve 6.aydan büyük tüm çocuklarda güvenle yapılabilir. 6 ile 59 ay arasındaki çocuklarda yıllık grip aşısı yapılmalıdır.

22 2 Tip Aşı Var: 1) FLUARİX (GSK)

23 2) VAXİGRİP (Sanofi- Pasteur)

24 Fenerbahçe grip aşısı oldu : 12 Ekim 2012 Cuma Fenerbahçe'de futbolcular, teknik heyet ve kulüp çalışanları grip aşısı oldu. Fenerbahçe Futbol Takımı teknik heyeti ve oyuncuları ile Samandıra Can Bartu Tesisleri'nin personeli grip aşısı oldu. Sarı-Lacivertli kulüpten yapılan açıklamada, tedbir amacıyla her yıl uygulanan aşının, takım doktoru Burak Kunduracıoğlu ve sağlık ekibi tarafından yapıldığı bildirildi.

25 Beşiktaşlı Futbolcular Grip Aşısı Oldu : 06. 10
Beşiktaşlı Futbolcular Grip Aşısı Oldu : Sonbaharın gelmesiyle kendini göstermeye başlayan gribe karşı Beşiktaş Futbol A Takımı da tedbirini aldı. Bugün Acıbadem Sağlık Grubu'nun uzman ekibi tarafından, Beşiktaş Futbol A Takımı ve teknik heyetine grip aşısı yapıldı. Futbolcuların antrenman yaptığı Ümraniye Nevzat Demir Tesisleri'ne gelen ekip; İbrahim Toraman, Rüştü Reçber, Manuel Fernandes'ın da aralarında bulunduğu futbolcuların yanı sıra sakatlıkları devam eden Hugo Almeida ve Ersan Adem Gülüm de grip aşısı uygulandı.

26 Burun spreyi şeklindeki grip aşısında virüsler canlıdır fakat zayıflatılmışlardır.
Burun spreyi şeklindeki aşı astım ve solunum problemleri olmayan tüm erişkinler ve 2 yaşından büyük çocuklarda güvenle kullanılabilirler. Grip aşısı ve burun spreyinden grip olunmaz. Grip aşısı olan kişilerde grip olabilirler fakat aşı olmayanlara göre daha hafif atlatırlar. Gribe bağlı komplikasyonlarla ciddi hastalık riski taşıyan kişilere (ör: şeker hastalığı, yüksek tansiyon, 65 yaş üstü kişiler vb.)grip aşısı mutlaka önerilmelidir.

27

28 SABRINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER..


"SOĞUK ALGINLIĞI VE GRİP" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları