Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Aile Hekimliği Anabilim Dalı
OBEZİTE Prof. Dr. Murat Ünalacak ESOGÜ Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı
2
TANIM Vücutta fazla miktarda yağ dokusu birikmesi sonucu ortaya çıkan ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir hastalıktır Yağ dokularının oranı diğer Dokulara göre artmıştır
3
10 yılda obezite prevalansında %10-30 arasında artış olmuştur
MONICA ÇALIŞMASI 10 yılda obezite prevalansında %10-30 arasında artış olmuştur
4
DÜNYADA 2008 Obezite : 400 Milyon Fazla Kilolu : 1,4 milyar
5
DSÖ verileri Fazla kiloluluk ve obezite Avrupa’daki yetişkinlerde
Tip 2 Diyabetin %80’inden İskemik kalp hastalıklarının %35’inden Hipertansiyonun %55’inden sorumludur Her yıl 1 milyondan fazla ölüme neden olmaktadır
6
TÜRKİYEDE ERKEKLERİN %21.2’Sİ KADINLARIN %41.5’İ OBEZ Toplamda %30.3
7
Çocuklar ve adolesanlar
“Türkiye Beslenme ve Sağlık Araştırması-2010” ön raporu: 0-5 yaşta obezite sıklığı % 8,5 (erkek %10,1, kız %6,8) 6-18 yaşta obezite sıklığı % 8,2 (erkek %9,1, kız %7,3) Çocukluk çağı obezitesi prevalansının 1970’lerdeki değerlerden 10 kat fazla
8
ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
Kişinin boy ve ağırlığı ölçülerek standartlarla kıyaslanır (Beden kitle indeksi) KİLO (kg) BEDEN KİTLE İNDEKSİ = BOYUN KARESİ (m2)
9
BKİ (kg/m2) DURUM 18.5 > ZAYIF NORMAL KİLOLU HAFİF ŞİŞMAN ŞİŞMAN AĞIR DERECE ŞİŞMAN 40 < SÜPER ŞİŞMAN
11
ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
Kişinin bel ve kalça çevresi ölçülerek standartlarla kıyaslanır. BEL ÇEVRESİ(cm) = KALÇA ÇEVRESİ(cm) < 0.8 (KADINLAR) < (ERKEKLER)
12
ŞİŞMANLIK NASIL SAPTANIR?
Sadece bel çevresi ölçümü de obezitenin tespiti için kullanılabilir. Erkeklerde < 102 cm Kadınlarda < 88 cm
13
Obezite tipleri Yağların iç organlarda ve karında toplanığı şişmanlık
Yağların kalça ve uylukta toplandığı
14
Obezite tipleri ÇOCUKLUK TİPİ ŞİŞMANLIK ERİŞKİN TİPİ ŞİŞMANLIK
Yağ hücresi sayısı artar Yağ hücresi hacmi artar
15
OBEZİTE KİMLERDE DAHA SIK GÖRÜLÜR?
Endüstrileşmiş, gelişmiş ülkelerde Şehirlerde Kadınlarda Kısa ve orta boylularda İleri yaşlarda Sigara bırakanlarda ve alkol alanlarda
16
OBEZİTENİN NEDENLERİ Fazla yemek yeme Fiziksel hareket azlığı
Sosyoekonomik ve psikolojik faktörler Metabolik ve hormonal bozukluklar Genetik faktörler
17
ŞİŞMANLIĞIN ZARARLARI
Ağır bir vücut Eklemlerde ağrılar Psikolojik olumsuz etki Kas hareketlerinin veriminde azalma, fiziksel hareketsizlik Çeşitli hastalıklara zemin hazırlar Yaşam süresinde kısalma
18
OBEZİTENİN NEDEN OLDUĞU HASTALIKLAR
Kalp hastalıkları Hipertansiyon Şeker hastalığı Karaciğer yağlanması Safra kesesi taşı Kanser Reflü-ülser Felç Psikolojik sorunlar Uyku apnesi Adet düzensizlikleri Gut-artrit
19
OBEZİTENİN TEDAVİSİ Diyet Egzersiz Davranış değişikliği İlaç tedavisi
Cerrahi tedavi
20
DİYET Kişiye harcadığı enerjiden daha az enerji içeren,dengeli bir beslenme programı hazırlanmalıdır Beslenme programı protein,karbonhidrat,yağ, vitamin ve mineralleri yeterli düzeyde içermelidir Kişinin beslenme alışkanlıklarına uygun bir beslenme programı planlanmalıdır
21
DİYET TEDAVİSİNİN BAŞARILI OLMASI;
Bireyin istekli olmasına, Yeterli ve dengeli beslenmenin alışkanlık haline getirilmesine, Bilinçli ve sabırlı olunmasına bağlıdır Yaşam tarzı değişiklikleri
22
DİYETTE BAŞARI İÇİN Kilo verme uzun vadeye yayılmalıdır
Haftada kg Ayda 3-4 kg Mucize diyetlere kanılmamalıdır
23
DİKKAT EDİLECEK NOKTALAR
YENİLECEKLER YENİLMEYECEKLER Sebze ve meyveler Kepekli, çavdar ve tam tahıllı ekmek Su,ayran, maden suyu Kurubaklagiller ve bulgur Şeker Tatlı Pilav Beyaz ekmek Makarna, börek Kızartılmış yiyecekler Yağ Meşrubat ve alkollü içecekler
24
EGZERSİZ Sadece diyet tedavisi ideal kiloya ulaşmak için yeterli değildir Hergün düzenli egzersiz yapmak hem ideal kiloya ulaşmak, hem de sağlıklı olmak için gereklidir Programı haftada en az 3 gün en fazla 5 gün minimum 20, maksimum 90 dakika
25
CERRAHİ TEDAVİ 18-60 yaş Bki > 40 En az 3 yıldır obez olanlar
İlaç ve diyete rağmen 1 yıldır kilo veremeyenler Hormonal hastalığı olmayanlar Alkol ve ilaç bağımlısı olmayanlar Kabul edilebilir ameliyat riski olanlar
26
ÖNERİLER Önceden hazırlanmış gıdalardan kaçının
Yemeklerde yağ oranını azaltın yapışmayan tencereleri tercih edin Kızartma yerine fırın ya da ızgara Etin yağlı kısımları ve tavuğun derisini ayırın Yemeklere eklenen soslar yüksek kalorilidir
27
ÖNERİLER Yemek masada oturarak yenmeli Önce bir bardak su Önce çorba Küçük tabak Yavaş yiyelim Tabağımız bitmese de olur
28
Sağlıklı günler..
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.