Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Fiilimsiler Konu Anlatımlı Slayt.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Fiilimsiler Konu Anlatımlı Slayt."— Sunum transkripti:

1 Fiilimsiler Konu Anlatımlı Slayt

2 1-İsim Fiil MA-y-IŞ-MAK
İsim-fiil veya mastar fiillerin cümlede isim görevinde kullanılan hâli. Türkçedeki üç fiilimsi grubundan biridir. Fiil kök veya gövdelerine -me, -mek veya -iş mastar eklerinin getirilmesiyle oluşturulur. Bu eklerde ses uyumlarına göre gerekli değişiklikler yapılır. MA-y-IŞ-MAK

3 2-Sıfat Fiil ANASIMEZARDİKECEKMİŞ
Fiillerin cümlede sıfat görevinde kullanılan hâlleridir. Fiillerin sonuna sıfat-fiil ekleri getirilerek oluşturulurlar Fiillere -an, -ası, -mez, -ar, -di(k), -di(ği) -ecek,-miş eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir. ANASIMEZARDİKECEKMİŞ

4 3-Zarf Fiil Fiil kök ve gövdelerine getirilen eklerle geçici zarf oluşturan yapılara zarf fiil denir. Çekim eki almazlar. Fiillere -esiye, -ip, -meden, -ince, -ken, -eli, -dikçe, -erek, -ir ... -mez, -diğinde, -e ... -e, -meksizin, -cesine eklerinin getirilmesiyle türemişlerdir.

5 İsim Fiile Örnekler Okuma işi bitti. Defterimi boyamayı çok seviyorum.
Bu soruyu yapış tarzın farklı. Bu bakışından hoşlanmadım. Yarın okula gitmek istemiyorum. Bu işi yapmak bana çok zor geliyor.

6 Sıfat Fiile Örnekler Okuyan adamdan zarar gelmez.
Gelecek yıl okula başlayacak. Olası depreme karşı hazırlıklı olmalıyız. Süzülmüş makarna olmazsa yemem. Tanıdık yüzler görmeyeli epey olmuştu. Bu yapılmaz işi yaptım. Okuldan sonra koşar adım yanıma geldi.

7 Zarf Fiile Örnekler Bu hareketi ölesiye yaptı
Böyle işler yapıp benim sinirimi bozma. Öyle deyince, böyle dedim. Bu işleri yaptıkça,başı beladan eksik olmaz. Gitarı çaldıkça rahatlıyormuş. Bu anlaşmayı şart gözetmeksizin imzaladı. Bu işi yapalı kaç yıl oldu. Böyle işler yaparak kendini geliştirebilirsin.


"Fiilimsiler Konu Anlatımlı Slayt." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları