Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI"— Sunum transkripti:

1 TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI
ÖZGÜ® GÜVE®CİN COĞ®AFYA NOTLA®I

2 İşletildiğinde gelir sağlayan her türlü kaynak EKONOMİK KAYNAK olarak kabul edilir.

3 A. Doğal Kaynaklar B. Beşeri Kaynaklar

4 A. Doğal Kaynaklar: Tarım toprakları Çayır ve meralar Su kaynakları
Ormanlar Yeraltı Kaynakları (madenler) Doğal oluşum turizm alanları gibi

5

6 B. Beşeri Kaynaklar: Tarım Sektörü Sanayi Sektörü Hizmet Sektörü

7 TARIM: Ekip-Biçme Hayvancılık Ormancılık SANAYİ: HİZMET:
Maden çıkarma ve işleme İmalat Sanayi HİZMET: Ulaşım ve Ticaret Turizm Haberleşme Bankacılık Eğitim, Sağlık, Asayiş

8 TARIM SEKTÖRÜ

9 SANAYİ (ENDÜSTRİ)

10 UYARI: Ekonomisinde tarım sektöründe çalışanların payının fazla olduğu ülkeler geri kalmış ülkelerdir.

11 UYARI: Bir ülkede sanayi ve hizmet sektöründe çalışanların sayısı fazla ise o ülke gelişmiş bir ülkedir.

12 Türkiye’de Ekonominin Sektörel Dağılımı
1985 1987 1990 Sanayi %27.5 %32.4 %35 Hizmet %20 %16 %15.3 Tarım %52 %51.6 %49.7

13 TÜRKİYE’DE TARIM ve HAYVANCILIK

14 TARIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
5. Deniz Etkisi 1. İklim 4. Enlem 2. Yerşekilleri 3. Toprak Türü

15 TARIM ÜRÜNÜ BİTKİ ÖRTÜSÜ SICAKLIK YAĞIŞ İKLİM

16 SOĞUĞA DAYANIKLI TARIM ÜRÜNLERİ: ELMA, ÜZÜM, ARMUT
SOĞUĞA DAYANIKSIZ TARIM ÜRÜNLERİ: Turunçgil, Muz, İncir, Zeytin.

17 HER YERDE YETİŞEBİLİR ELMA ÜZÜM

18 MUZ HER YERDE YETİŞEMEZ ANAMUR

19 HUMUS: Çürümüş bitki kalıntılarının, toprağın üst kısmında birikmesi ile oluşan tabakaya humus denir. Verimi arttırır.

20 NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır
NADAS: Toprağın bir sene boş bırakılmasıdır Sebep: Yağışın yetersiz olmasından dolayı toprağın verimsiz olması Amaç: Toprağı bir yıl boş bırakarak, eksik olan mineralleri toplamasını sağlamak.

21 NADAS: Yağışın yetersiz olduğu yerlerde yapıldığı için; *İç Anadolu, *Güney Doğu, *Doğu Anadolu, *Ergene’de yapılmaktadır.

22 TÜRKİYE’DE EN YAĞIŞLI ve EN KURAK YERLER
MAVİ: Doğu ve Batı Karadeniz, Toroslar, Muğla, Hatay (Nur dağı), Hakkari. KIRMIZI: Ergene, Konya, Tuz Gölü, G.Doğu, Iğdır.

23 NADAS: Bu uygulama Erozyonu arttırır. Yani toprak Nadasa bırakılmamalıdır. Nadas uygulamasının azaltılması, sulamanın geliştirilmesine bağlıdır.

24 KURU TARIM: Tamamen doğal koşullara bağlı olarak yapılan tarımdır. İklimde meydana gelen olumsuzluklar, tarımda verimliliği hemen etkiler.

25 SULU TARIM: Sulama imkanlarının olduğu alanlardaki tarım çeşididir. Yağışın yetersiz olduğu yıllarda, açık sulama ile kapatılır Sulu tarım ile üretimde denge sağlanır. Yıldan yıla dalgalan-ma söz konusu olmaz.

26 SULU TARIM

27 MODERN (İNTANSİF) TARIM:
Sulama, gübreleme, makine kullanımı, kaliteli tohum, ilaçlama gibi yöntemler kullanılarak, birim alandan elde edilen verimi arttırma tekniğidir. Makineli tarım, düz arazide yapılabilir.

28 MODERN (İNTANSİF) TARIM

29 İLAÇLAMA İNCE (İNTANSİF) TARIM

30 MAKİNELİ TARIM

31 KARADENİZ (EĞİMLİ ARAZİ)

32 İLKEL (EKSTANSİF) TARIM:
Tarımın, insan ve hayvan gücü ile yapılmasıdır. Türkiye’de 1950’lere kadar vardı. Verim çok düşüktür. Makineleşme ile insanlar işsiz kalmış ve kente göç başlamış.

33 İLKEL TARIM

34 DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER
Keten-Kenevir ve Haşhaş: Uyuşturucu hammaddesi. Pirinç: Bataklık türü yerlerde yetiştiği için sivri sinek yapar. Bu yüzden yerleşime açık yerlere yakın olan bölgede bunu üretmek yasaktır.

35 PİRİNÇ KENEVİR

36

37

38 DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER
Şeker Pancarı: Çabuk çürüyen bir bitki olduğu için, fabrika kapasitesinden fazla üretilmesi denetlenir. Tütün: Üretim alanı geniştir. Kaliteyi düşürmemek için devlet sınırlaması vardır.

39 ŞEKER PANCARI

40

41 TÜTÜN

42

43 DEVLETİN KONTROL ALTINDA TUTTUĞU ÜRÜNLER
Çay: Elle toplanması gerekir. Makas ile toplanması kaliteyi düşürür.

44 TARIM BİRLİKLERİ Çaykur: Çay üreticileri birliği.
Fiskobirlik: Fındık üreticileri. Trakya Birlik: Ayçiçeği üreticileri birliği. Marmara Birlik: Zeytin üreticileri. Tariş: Ege zeytin ve üzüm birliği. Çukobirlik: Çukurova pamuk üreticileri birliği.

45 ÖNEMLİ TARIM ÜRÜNLERİ:
Çay: Rize (Doğu Karadeniz) Pamuk: Adana (Çukurova) İncir: Ege,Aydın(Menderes Ovaları) Turunçgil: Antalya Ayçiçeği: Edirne (Trakya-Ergene) Fındık: Ordu, Giresun Zeytin: Balıkesir (Edremit, Ayvalık)

46 TAHILLAR (Hububat) 1. Buğday 2. Arpa 3. Çavdar 4. Mısır 5. Pirinç

47

48 BUĞDAY & ÇAVDAR

49

50

51 MISIR ÇAY

52

53 ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Tütün 2. Pamuk 3. Şekerpancarı 4. Çay
5. Konservesi yapılanlar

54 PAMUK

55

56 ÇAY TARIMI (G.DOĞU ASYA ve KARADENİZ)

57 2. Ayçiçeği 3. Susam 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş
YAĞLI ENDÜSTRİ BİTKİLERİ 1. Zeytin 2. Ayçiçeği 3. Susam 4. Keten-Kenevir 5. Haşhaş

58

59 AYÇİÇEĞİ (GÜNEBAKAN)

60

61 HAŞHAŞ

62

63 BAKLAGİLLER 1. Soya Fasulyesi 2. Fasulye 3. Nohut 4. Bezelye 5. Mercimek

64

65

66

67 Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER
YUMRULU BİTKİLER Patates-Soğan MEYVELER Fındık, Üzüm, İncir, Turunçgil, Elma, Kayısı SEBZELER Domates, Patlıcan, Biber, Salatalık, Bamya

68

69

70 TABİİ EKİM ALANI GENİŞ OLAN BİTKİLER
Şekerpancarı, Üzüm, Buğday, Arpa, Çavdar, Elma, Ayçiçeği, Tütün, Haşhaş (Devlet Sınırlaması), Mısır, Mercimek, Pirinç, Patates, Soğan, Baklagiller.

71 ŞEKER PANCARI

72 TABİİ EKİM ALANI DAR OLAN BİTKİLER
Muz, Antep Fıstığı, Çay, Fındık, Turunçgil, Zeytin, İncir, Pamuk, Susam, Keten-Kenevir.

73 TURUNÇGİL (NARENCİYE)

74 NEM (YAĞIŞ) İSTEYEN BİTKİLER
Çay, Pirinç, Fındık, Mısır, Sebzeler, Narenciye.

75 FINDIK

76 FINDIK

77

78 İHRAÇ ÜRÜNLERİMİZ (Sattıklarımız)
Pamuk, Fındık, İncir, Üzüm, Antep Fıstığı, Zeytin, Ayçiçeği, Tütün, Turunçgil, Kayısı, Sebze-Meyve, Tahıl(bazen), Patates.

79 İTHAL ÜRÜNLERİMİZ (Aldıklarımız)
Pirinç, Kahve, Hurma, Kakao, Muz, Ananas, Kivi, Hindistan Cevizi, Çay, Kauçuk.

80 DÜNYA ÜRETİMİNDE 1. OLDUĞUMUZ ÜRÜNLER
Antep Fıstığı (%100), Fındık (%64), Kuru Üzüm, Kuru İncir, Ayçiçeği.

81 BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Nemlilik)
PAMUK ÇAY BUĞDAY FINDIK ARPA MISIR ÇAVDAR KENEVİR

82 BERABER YETİŞMESİ MÜMKÜN OLMAYAN ÜRÜNLER (Sıcaklık)
ÜZÜM MUZ ELMA TURUNÇGİL ARMUT ZEYTİN Ş.PANCARI ÇAY

83 ORMANLARIN BÖLGELERE GÖRE DAĞILIMI
1. Karadeniz %27 2. Akdeniz %21 3. Marmara %19 4. Ege %16 5. İç Anadolu %9 6. D.Anadolu %7 7. G.Doğu Anadolu %1

84 SERACILIK

85 KAVUN & KARPUZ

86 MERCİMEK

87 HAYVANCILIK


"TÜRKİYE’NİN EKONOMİK COĞRAFYASI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları