Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ"— Sunum transkripti:

1 GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Prof. Dr. Sibel KARAKAYA Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Beslenme Bilim Dalı

2 Hipokrat Yaklaşımı “Sağlıklı olmak insanın yapısını (genetik ) ve çeşitli gıdaların gücünü bilmeyi gerektirir. Ancak yalnızca yemek yemeği kontrol etmek yeterli değildir. Aynı zamanda sağlığı olumlu etkilediği bilinen egzersiz de uygulanmalıdır. Gıda alımında veya egzersizde herhangi bir yetersizlik olursa hastalık kaçınılmazdır.”

3 YAŞAM TARZI SAĞLIĞIMIZI VE YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLER
SAĞLIMIZI VE YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLER % 10 % 20 % 51 % 19 Sağlık bakımı Çevre Yaşam tarzı Genetik YAŞAM TARZI SAĞLIĞIMIZI VE YAŞAM SÜRESİNİ ETKİLER

4 Demir Eksikliği Anemisi
Kalp Hastalıkları Kanser Diyabet Siroz Yüksek Kan Basıncı Demir Eksikliği Anemisi Osteoporoz Obezite

5 KALP HASTALIKLARI Hayvansal yağ ve kolesterol bakımından zengin gıdaların tüketimi Bazı vitaminlerin az miktarda tüketilmesi Meyve sebze tüketiminin yeterli olmaması Balık tüketiminin yeterli olmaması

6 Az miktarda meyve ve sebze tüketimi
Lifli gıdaların yeterli miktarda tüketilmemesi Fazla vücut yağı Alkol tüketimi KANSER

7 KALP HASTALIKLARI VE KANSERE KARŞI EN GÜÇLÜ SAVUNMA SİLAHIMIZ
TÜKETME VEYA AZALT TÜKET 5 + porsiyon 3 + porsiyon Düzenli tüketim

8 DİYABET Vücut yağ kütlesinin fazla olması Meyve ve sebze tüketiminin az olması Doymuş yağ bakımından zengin beslenme

9 DİYABETLE NASIL BAŞA ÇIKARIZ ?
Kilo verin Zeytinyağı tüketin Düzenli egzersiz yapın Kompleks karbonhidratları tüketin Anne sütü ile besleyin Sigara içmeyin

10 SİROZ Aşırı alkol tüketimi Kötü beslenme

11 YÜKSEK KAN BASINCI Fazla miktarda tuz tüketimi (sodyum)
Fazla miktarda alkol tüketimi Yetersiz meyve sebze tüketimi Vücut yağ kütlesinin fazla olması

12 BESLENME MODELİ ? Porsiyon Sebzeler 4-5 Meyveler 4-5
Tahıllar ve kurubaklagiller Düşük yağlı süt ve süt ürünleri Yağsız kırmızı et, balık ve kümes hayvanları 2 veya daha az Kuru yemişler ve çerezler 1

13 DEMİR EKSİKLİĞİ ANEMİSİ
Demir mineralinin yetersiz alımı

14

15 OSTEOPOROZ Yetersiz kalsiyum Yetersiz D vitamini

16 Kemik yoğunluğunda azalma omurilikte hasara yol açar.

17 OBEZİTE Aşırı enerji alımı

18 Yetişkinlerde kilo alımı genellikle 25-34 yaşları arasında gerçekleşmektedir.
Düzenli egzersiz yaşa bağlı olarak gelişen şişmanlığın önlenmesine yardımcı olur. Porsiyon miktarlarını azaltmak etkili olur. Günde 2 – 4 porsiyon süt ve/veya süt ürünleri tüketimi kilo alımını önlemeye yardımcı olur.

19 SON SÖZ Yeterlilik Denge Kararında tüketim Çeşitlilik ENERJİ KONTROLÜ

20 TEŞEKKÜR EDERİM


"GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları