Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MANİSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ SALİHLİ HİZMET MERKEZİ İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ İş ve Meslek Danışmanları: Dilşad.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MANİSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ SALİHLİ HİZMET MERKEZİ İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ İş ve Meslek Danışmanları: Dilşad."— Sunum transkripti:

1 MANİSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ SALİHLİ HİZMET MERKEZİ İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ İş ve Meslek Danışmanları: Dilşad YILMAZ & Nurcan SAYI

2 SEMİNERİN İÇERİĞİ İŞKUR HİZMETLERİ VE FAALİYET ALANI
İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI HİZMETLERİ E İŞKUR İŞVEREN TEŞVİKLERİ İŞSİZLİK SİGORTASI SERVİSİ FAALİYETLERİ İŞKUR TARAFINDAN FİNANSE EDİLEN KURSLAR

3 KURUM 1946 YILINDA İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU ADI İLE KURULARAK HİZMET VERMEYE BAŞLAMIŞTIR.
KURULUŞ AMACI İŞ VE İŞÇİ BULMA FAALİYETLERİ VE BU KONU İLE İLGİLİ DİĞER ÇALIŞMALARI YÜRÜTMEK OLARAK BELİRLENMİŞTİR.

4 İŞ VE İŞÇİ BULMA KURUMU’NDAN TÜRKİYE İŞ KURUMU’NA (1946-2012)
Gelişen ve değişen Türkiye ile dünya şartları karşısında Kurum gerek sürdürdüğü hizmetlerde gerekse yapılanma sürecinde yenilik ve değişiklik yaşamıştır, yaşamaktadır.

5 ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU NELER YAPAR?
İSTİHDAMIN KORUNMASI,       GELİŞTİRİLMESİ,     YAYGINLAŞTIRILMASI, İŞSİZLİĞİN ÖNLENMESİ, İŞİNİ KAYBEDENLERE GEÇİCİ BİR SÜRE GELİR DESTEĞİ SAĞLAMAK (İŞSİZLİK ÖDENEĞİ) İşverene gidip hangi niteliklere sahip personel aradığını, işçinin orada ne işle uğraşacağını, işverenin çalışanına sağlayacağı sosyal olanakları öğreniyoruz. Ve bu niteliklere uygun ilanı oluşturup

6 TÜRKİYE İŞ KURUMU FAALİYET ALANI
İŞ VE İŞÇİ BULMA HİZMETLERİNE ARACILIK ( Normal, Engelli, Eski Hükümlü), İŞ VE MESLEK DANIŞMANLIĞI, MESLEKİ EĞİTİM(İşgücü Yetiştirme ), İŞKAYBI TAZMİNATI VE İŞSİZLİK SİGORTASI ÖDEMELERİ, İŞ ANALİZLERİ DİĞER HİZMETLER (İşgücü Piyasası Bilgileri ). Hizmet aktinin sona ermesinden önceki son üç yıl içinde ve işten çıkarılmadan önceki son 120 gün içinde sürekli çalışmış olmak kaydıyla; gün İ.S.P. ödeyene gün ( 6 ay), “ “ “ “ ( 8 ay), “ “ “ “ (10 ay), İşsizlik parası ödenir. Hizmet akdinin sona erdiği tarihte aynı işveren ile hizmet akdi kesintisiz en az günden beri devam edenlere 90 gün, “ “ “ gün, -1650 “ “ “ gün, -2200 “ “ “ gün, İş Kaybı Tazminatı ödenir (son aldığı net ücret üzerinden).

7 İŞKURA KAYIT ŞARTLARI 14 yaşını doldurmuş olmak,
Kayıt esnasında fiili askerlik görevinde bulunmamak.  Türk vatandaşı olmak, Ayrıca, Kayıt İçin:   Nüfus cüzdanı, ehliyet veya pasaport gibi geçerli belgelerden biri istenir. Kişilerin mesleklerinin tespitinde beyan esas alınır. Beyanların gerçek dışı olmasından Kuruma hiçbir sorumluluk yüklenemez.

8 İŞKURA KAYIT ŞARTLARI ENGELLİLER İÇİN;
* “Sağlık Kurulu Raporu” aslı veya onaylı örneği, ESKİ HÜKÜMLÜLER İÇİN; * Cumhuriyet Başsavcılığından alınmış Tahliye Edilen Eski Hükümlüye Ait Durum Bildirme Formu”nun aslı veya onaylı örneği, Kayıt olacağı, Kurumumuz İl/Şube Müdürlüğüne  ibraz etmeleri gerekir.

9 İŞVERENLERİN ENGELLİ VE ESKİ HÜKÜMLÜ AÇIĞI
50 ve üzeri işçi çalıştıran Özel işyerleri % 3, Kamu işyerleri % 4 oranında engelli işçi çalıştırmakla yükümlüler. (İşverenlerin Engelli Teşvik Belgesi almak için e-Bildirge programlarında ki Engelli Teşvik Yönetimi sistemine kaydedilmesi yeterli olacaktır.) Kamu işyerleri % 2 oranında eski hükümlü işçi çalıştırmakla yükümlüler.

10 İŞGÜCÜ EĞİTİM PROGRAMLARIMIZ
İşgücü Yetiştirme Kursları İşbaşı Eğitim Programları (Staj) Uzmanlaşmış Mesleki Eğitim Merkezi (UMEM) Toplum Yararına Programları (TYP) Girişimcilik

11 İŞ ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri

12 ARTIK HERKESİN BİR İŞ VE MESLEK DANIŞMANI VAR

13 TANIMI Öğrencilerin meslek seçimlerine, Kuruma kayıtlı iş arayanların iş bulmalarına, mesleki uyum problemlerini gidermelerine, mesleki becerilerini geliştirmelerine, mesleklerini/işlerini değiştirmelerine, işverenlerin ise mevzuat çerçevesinde bilgilendirilmeleri ile taleplerini karşılamalarına sistemli olarak yardım eden kişi.

14 HEDEF KİTLE İş arayanlar, Dezavantajlı gruplar,
İşsizlik ödeneği alanlar, Sosyal yardım alanlar, Meslek seçme aşamasında olanlar, mesleki becerilerini geliştirmek isteyen, iş bulmada ya da mesleğini değiştirme ve uyum sağlamada zorluğu olanlar, Rehber öğretmenler, Mevcut mesleki eğitim imkânları hakkında bilgi isteyenler, İşgücü yetiştirme kurslarına katılmak isteyenler, Kendi işini kurmak isteyenler, Alan/dal seçimi yapacak öğrenciler, İşverenler

15

16 İŞKUR SALİHLİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜNCE YAPILAN 2014 YILI FAALİYETLER
kişiye hizmet verilmiştir 2668 kişi kurum aracılığıyla işe yerleştirilmiştir. 1584 işyeri ziyareti, 155 eğitim öğretim kurumu ziyareti yapılmıştır. 7793 kişiye iş danışmanlığı , 112 meslek danışmanlığı olmak üzere toplamda 7905 kişiye hizmet verilmiştir.

17 2 engelli kursu açılarak 24 kişiye kurs verilmiştir.
5 ilçede girişimcilik kursu açılarak 112 kişiye kurs verilmiştir. 21 işyeriyle İşbaşı Eğitim Programı açılarak 98 kişi faydalanmıştır. 1 UMEM programı uygulanarak 25 kişi faydalanmıştır. 1 Özel Politika Kursu açılarak 25 kişi, Toplum Yararına Program kapsamında 7 ilçede toplamda 181 katılımcı faydalanmıştır.

18 Ayrıca yine 2014 yılı Aralık ayı sonunda işsizlik ödeneğinden faydalandırılan 1665 kişiye toplam ,58 TL ve 18 kişiye ,71-TL. iş kaybı tazminatı ödemesi gerçekleştirilmiştir.

19 E İŞKUR İŞ ARAYAN KAYDI İŞSİZLİK ÖDENEĞİ BAŞVURUSU İŞ VEREN KAYDI

20

21 İşverenler için İstihdam Teşvikleri
Türkiye İş Kurumu, büyük oranda işverenlerimizin katkıları ile oluşan İşsizlik Sigortası Fonundan aldığı kaynağı yine rekabet gücüne katkı sağlamak ve işine iş, ekmeğine ekmek katmak için işverenlerimize sunuyor.

22

23 GENÇ VE KADIN İSTİHDAMININ TEŞVİKİ-2
İstihdam Teşvikleri GENÇ VE KADIN İSTİHDAMININ TEŞVİKİ-2 1-) yaş arası erkekler ile 18 yaşından büyük kadınlardan; - Mesleki yeterlik belgesine sahip olanlar 48 ay süreyle, - Mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler 36 ay süreyle, - Hiçbir belge veya niteliğe sahip olmayanlar 24 ay süreyle, 2-) 29 yaşından büyük erkeklerden; - Mesleki yeterlik belgesine sahip olanlar ile mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler 24 ay süreyle, 3-) Çalışmakta iken; tarihten sonra mesleki yeterlik belgesi alanlar, mesleki ve teknik eğitimi tamamlayanlar veya işgücü yetiştirme kurslarını bitirenler için 12 ay süreyle, 4-) Yukarıda (1), (2), (3) numaralı bentlerde sayılanların İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından alınmaları halinde, öngörülen sürelere ilave olarak 6 ay daha, 5-)18 yaşından büyüklerden hiçbir mesleki belge veya niteliğe sahip olmayanların, İŞKUR’a kayıtlı işsizler arasından işe alınmaları halinde 6 ay süreyle, Teşvik uygulamasından yararlanabilecek, SGK işveren payı sigorta primleri İŞKUR tarafından karşılanacaktır.

24 Bu teşviklerden yararlanabilmek için; İşe alınan kişinin son 6 ay içinde SGK’ya bildirilmemiş olması, İşe girdiği işyerindeki son 6 aylık personel ortalamasına ilave olarak işe alınması gerekmektedir. Başvuru Yeri ve Zamanı 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak ayrıntılı bilgi alınması mümkündür.

25 AKTİF İŞGÜCÜ HİZMETLERİ
Mesleki eğitim kursları Girişimcilik eğitim programları İşbaşı eğitim programları Özel Politika ve Uygulama Engellilere Yönelik Hizmetler UMEM

26 İşbaşı Eğitim Programı

27 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAMIN AMACI İşsizlerin, işyerlerinde mesleki deneyim kazanmalarını ve istihdam edilebilirliklerini artırmak.

28 En az iki ile on çalışanı bulunan ve kuruma kayıtlı işyerlerine bir katılımcı İŞKUR tarafından azami 160 fiili gün desteklenmektedir. On bir ve üstü mevcut sigortalı çalışanı olan işyerlerine ise çalışan sayısının onda biri kadar katılımcı verilebilmektedir.

29 Program süresince katılımcı zaruri giderleri (günlük 25 TL) ve sigorta prim giderleri Kurum tarafından karşılanmaktadır. Bu şekilde işverenler, katılımcıyı işin başında görme imkânı bularak kendi ihtiyacına göre yetiştirebilmektedirler. 81 ilde bulunan Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine istenildiği zaman başvuru yapılarak ayrıntılı bilgi alınması mümkündür.

30 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAM DÜZENLENECEK ALANLAR Herhangi bir vasıf gerektirmeyen alanlarda (Örnek: beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı vb.) program düzenlenmez. Öğretmenlik, avukatlık, mühendislik, muhasebecilik gibi nitelik gerektiren mesleklerde de program düzenlenmesine engel bir durum bulunmamaktadır. Program düzenlenecek meslekleri belirleme yetkisi il müdürlükleri/hizmet merkezlerindedir.

31 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAMDAN YARARLANABİLECEK İŞVERENLER İşverenden; Vergi SGK primi ve prime ilişkin borcu SGK’ca kesilmiş idari para cezası olmadığına dair belge İSTENMEZ. İşveren, işyerini diğer işverenlere devrettiğinde, devam etmekte olan işbaşı eğitim programı ve istihdam yükümlülüğü de devralan işverene aktarılır.

32 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAMA KATILIM KOŞULLARI Kuruma kayıtlı işsiz olmak, 15 yaşını tamamlamış olmak, İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı veya eşi olmamak, Emekli olmamak, Programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde programın yapılacağı işyerinin çalışanı olmamak, İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak, danışmanın uygun görüşünü almak,

33 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAMA KATILIM KOŞULLARI 1. derece kan hısımları: Anne, baba ve çocuklar 2. derece kan hısımları: Kardeşler, torunlar, büyükanne ve büyükbaba İşveren taahhütnamesinde (EK-20,EK-33) ve sözleşmede bu hususa yer verilecektir. Aykırılık tespit edilmesi halinde uygulanacak yaptırım: Katılımcılara yapılan ödemeler yasal faizi ile işverenden tahsil edilir Tespit tarihinden itibaren işveren 12 ay süre ile kurs ve programlardan yararlanamaz

34 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAMA KATILIM KOŞULLARI Programdan yararlanacakların, programın başlama tarihinden önceki 3 aylık dönemde; programın yapılacağı işyerinin sigortalı hizmet listesinde kayıtlı çalışanı olmaması gerekir. Bu husus da işveren taahhütnamesinde (EK-20,EK-33) yer alacaktır. Aykırılık tespit edilmesi halinde uygulanacak yaptırım: Katılımcılara yapılan ödemeler yasal faizi ile işverenden tahsil edilir Tespit tarihinden itibaren işveren 12 ay süre ile kurs ve programlardan yararlanamaz

35 İşbaşı Eğitim Programı
KONTENJANLARIN BELİRLENMESİ İşbaşı eğitim programına katılabilecek kişi sayısı; Programın başlama tarihi itibarıyla aynı il sınırları içerisinde, Aynı işverene bağlı işyerlerinde Programın başladığı tarihe ait fiili çalışan sayısını gösteren belgede yer alan çalışan sayısı üzerinden kontenjan oluşturmak suretiyle belirlenir. Aynı tüzel kişilik ve aynı vergi numarası altındaki değişik sigorta sicil numaralarına sahip bütün işyerleri dikkate alınır.

36 İşbaşı Eğitim Programı
PROGRAMIN UYGULANMASI Başvuru esnasında istenecek belgeler: Talep dilekçesi, İşveren taahhütnamesi (EK-20), Ön Talep Formu (EK-35), İşveren türüne göre; ticaret sicil gazetesi, vakıf senedi, dernek tüzüğü, birlik veya oda kaydı belgesi, dernek ve vakıflar için iktisadi işletmeye ait belgelerin aslı veya noter onaylı örnekleri, İmza sirkülerinin aslı veya noter onaylı örneği, Ticaret odasından alınacak faaliyet belgesi.

37 İşbaşı Eğitim Programı
YENİ KATILIMCI TALEBİ ve KATILIMCILARIN İSTİHDAMI NORMAL BAŞVURU Yeni katılımcı talebinde bulunan işverenin, başvuru tarihinden geriye dönük olarak son 1 yılda işbaşı eğitim programını tamamlayan (mezun olan) katılımcılardan; En az %20’sini Kendi işyerinde veya başka işyerinde Aynı meslekte En az 60 gün istihdam etmiş olması gerekmektedir

38 İşyerlerine Yönelik Mesleki Eğitim Kursları

39 15 yaşını tamamlamış İŞKUR’a kayıtlı bütün işsizler faydalanabilirler.
MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI İŞKUR tarafından işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla meslek edindirme ve geliştirme kursları düzenlenmektedir. 15 yaşını tamamlamış İŞKUR’a kayıtlı bütün işsizler faydalanabilirler. Kursiyerlere günlük 20 TL zaruri gider ve İş Kazası ve Meslek Hastalığı ile GSS primleri ödenir.

40 Mevcut boş çalışan pozisyonlarınıza yerleşebilecek olanları sizinle beraber seçerek düzenleyebileceğimiz kurslar ile ihtiyacınıza cevap verebilecek nitelikli işgücünü birlikte yetiştirebiliriz. Bu şekilde eleman ihtiyacınızı hızlı bir şekilde karşılayabilirsiniz. İşbirliği veya hizmet alımı yöntemleri ile düzenlenecek kurslarda eğitici giderleri, kursiyer zaruri gideri ile sigorta giderleri İŞKUR tarafından karşılanmaktadır.

41

42 İstihdam Yükümlüğü Mesleki Eğitim Kursları
Sözleşme imzalanan yüklenici, kurs sonundaki sınav sonrasında kursiyerlerin en az % 50’si olmak üzere teklifinde sunduğu istihdam taahhüdün oranına denk gelen kursiyeri en geç 30 gün içinde kurs sonunda istihdam etmek zorundadır. İşe başlama süresi en fazla 90 gün uzatılabilir. İstihdam eğitim alınan meslekte gerçekleştirilir.

43 Kursiyer Olma Şartları
Mesleki Eğitim Kursları Kursiyer Olma Şartları a) Kuruma kayıtlı işsiz olmak, b) 15 yaşını tamamlamış olmak, c) Mesleğin gereklerine uygun olarak belirlenen özel şartlara sahip olmak, ç) Kurumca aynı meslekte düzenlenen kursu tamamlamamış olmak d) İş ve meslek danışmanlığı hizmetlerinden faydalanarak, danışmanın uygun görüşüne sahip olmak, e) Emekli olmamak, f) Kurslara katılmama yönünde yaptırım uygulanmıyor olmak

44 Diğer Hususlar Mesleki Eğitim Kursları
Kurslar maksimum 160 fiili gün düzenlenebilir. Kursların, günlük en az 5 en fazla 8 saat ve haftada 6 günü geçmemek üzere en az 30 en fazla 40 saat olması gerekir. Kursların mesai saatleri içerisinde yapılması esastır. Ancak il müdürlüğünce uygun görüldüğü takdirde, mesai saatleri ve günleri dışında da kurs düzenlenebilir. Bir sınıfın en az 10 en fazla 25 kursiyerden oluşması esastır. Ancak kamu kurum ve kuruluşlarıyla düzenlenecek kurslarda kursiyer sayısı il müdürlüğünce belirlenebilir.

45 Diğer Hususlar Mesleki Eğitim Kursları
Kursiyer sayısının 5 kişinin altına düşmesi halinde il müdürlüğünce kurs iptal edilebilir. Ancak kurs süresinin 2/3’ünün tamamlanması halinde kurs iptal edilmez. Kursiyerler, iş ve meslek danışmanları tarafından kurs süresi ve istihdam sürecinde izlenerek danışmanlık hizmetlerinden yararlandırılır. Kurslara devam zorunludur. Kurumca kabul edilebilir mazereti olanlara izin verilebilir. Ancak doktor raporu ile tevsik edilebilen en fazla 5 günlük sağlık izni dışında bu izin süreleri, hangi sebeple olursa olsun toplam kurs süresinin 1/10’unu aşamaz.

46

47 Girişimcilik eğitim programları

48 GİRİŞİMCİLİK EĞİTİMİ PROGRAMLARI
“Kendi işinizi kurmanıza yardımcı olalım” Girişimcilik eğitim programı, Kuruma kayıtlı kişilere yönelik olarak kendi işlerini kurmalarına ve geliştirmelerine yardımcı olmak amacıyla uygulanan programlardır.

49 Girişimcilik eğitim programı

50 Bu eğitime katılmak şart mıdır?
KOSGEB Girişimcilik Desteklerinden yararlanmak için eğitime katılmak şarttır. Bu Eğitimi kim verir? Eğitimi KOSGEB uzmanları ile KOSGEB ve İŞKUR un onay verdiği eğitim kuruluşlarında görevli uzmanlar vermektedir.  Eğitime kimler katılabilir? Eğitime kendi işini kurmayı hedefleyen kişiler katılabilir.

51 Girişimcilik eğitim programı kapsamında temel seviye girişimcilik eğitimi, “Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) ile Türkiye İş Kurumu (İŞKUR) arasındaki Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi İşbirliği Protokolünde” belirlenen esaslar çerçevesinde gerçekleştirilmektedir.

52 Eğitim programı bitiminde, katılımcılara Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesi verilmektedir. Bu belge, KOSGEB Yeni Girişimci Desteğine başvuruda gerekmektedir. Girişimcilik Eğitim Programının Süresi Temel seviye girişimcilik eğitimi, sınıf içi eğitim ve atölye çalışmalarından oluşmakta olup toplam 70 saattir.

53 Girişimcilik Eğitim Programından Yararlanma Şartları
Kuruma kayıtlı olmak 18 yaşını tamamlamış olmak Girişimcilik eğitim programında aynı modülden daha önce yararlanmamış olma İş ve meslek danışmanlığı hizmetinden yararlanılarak olumlu görüş almış olmak Bu kapsamda Kuruma kayıtlı olanlardan özellikle işletmesini geliştirmek isteyenler için de girişimcilik eğitimleri verilebilmektedir.

54 Katılımcılara ilişkin hususlar II
Katılımcı adaylarına verilecek iş ve meslek danışmanlığı hizmetleri kapsamında; Danışandan iş fikrinin olup olmadığı, İşletmesini bir yıl içerisinde kurup kuramayacağı, Ne kadar sermayeli bir işletme kurmayı planladığı, Daha önce işletme kurma girişimi veya kurulmuş işletmesinin olup olmadığı, İşletme ortağı olacak ise ortağı olmayı düşündüğü işletme ile görüşüp görüşmediği gibi sorular sorulur.

55 KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimlerinden mezun olarak, işini kuran girişimcilere geri ödemesiz KOSGEB Yeni Girişimci Desteği TL dir.

56

57 İşsizlik sigortasının kapsamı 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi ile ikinci fıkrası kapsamında olanlardan bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan sigortalılar işsizlik sigortasının kapsamındadır.

58 PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI
İŞSİZLİK SİGORTASI UYGULAMASI İşsizlik sigortasından yararlanabilmek için; kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak, hizmet akdinin feshinden önceki son 120 gün içinde prim ödeyerek sürekli çalışmış olmak, son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak, hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak gerekmektedir. Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. 2014 II. Dönem Asgari -Aylık asgari ücret brüt tutarının % 40’ı (485,17 -TL) Azami -Aylık asgari ücret brüt tutarının % 80’i (963,02 -TL) 58 58 58

59 Son 4 aylık Prime Esas Kazançların Aylık ortalaması
Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı Damga Vergisi Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı Son 4 Ay Asgari Ücretle Çalışan 1.201,50 476,75 9,12 485,87 Son 4 Ay Aylık TL ile Çalışan 3.000,00 953,90 963,02

60 İşsizlik ödeneğinin süresi
Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde; 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün, 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün, 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün, süre ile işsizlik ödeneği (kanunda yer alan diğer şartları taşınması kaydıyla) verilmektedir.

61 PASİF İSTİHDAM POLİTİKALARI Ücret Garanti Fonu Kısa Çalışma Ödeneği
İşveren tüm maaşı ödeyemez (iflas gibi) ise İŞKUR ücretin ödenmeyen bölümünü öder. Temel ücret dikkate alınır. Maksimum 3 ay Ağustos ayı sonuna kadar toplam kişiye yaklaşık 103 milyon 987 bin 837 TL ödeme yapılmıştır. Kısa Çalışma Ödeneği Ekonomik, sektörel, bölgesel kriz veya zorlayıcı sebeplerle İş zamanında veya çalışmada azaltılmaya gidilmesini önlemek için İŞKUR çalışana ödeme yapar. 2014 yılının birinci döneminde en az 675, 24-TL ve en fazla 1.688,09-TL ödeme yapılacaktır. İş Kaybı Tazminatı Yalnızca özelleştirilmiş kurumlar için Toplu lağvetme anlaşmasıyla işini kaybeden çalışanlar için. 3 ile 8 ay

62 Ücret Garanti Fonu 1. Kapsam
4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işverenin, konkordato ilan etmesi, işveren için aciz vesikası alınması, iflası, iflasın ertelenmesi nedenleri ile işverenin ödeme güçlüğüne düştüğü hallerde geçerli olmak üzere, işçilerin iş ilişkilerinden kaynaklanan üç aylık ücret alacakları, 2. Amaç İşçilerin, işverenin ödeme güçlüğüne düşmesi hallerinde iş ilişkilerinden kaynaklanan üç aylık ücret alacaklarını/alacağını garanti etmek,

63 3. Başvuru tarihinden itibaren ödeme aczine düşen işverenden ücret alacağı bulunan işçilerin, Kurum birimine aşağıdaki belgelerden en az biri ile şahsen veya vekili (noter tasdikli vekaletnameye haiz vekil) aracılığıyla başvurmaları gerekmektedir. İcra Dairesinden alınan Aciz Vesikası veya Aciz Vesikası hükmündeki Haciz Tutanağı, İflas Kararının, Ticaret Sicil Gazetesi veya yurt düzeyinde trajı üzerinde en yüksek beş gazeteden birinde yapılan ilanı, İflasın Ertelenmesi Kararının, Ticaret Sicil Gazetesi veya yurt düzeyinde trajı üzerinde en yüksek beş gazeteden birinde yapılan ilanı, İcra Tetkik Merciince verilen Konkordato Mühletine ait kararın tasdikli sureti veya yurt düzeyinde trajı üzerinde en yüksek beş gazeteden birinde yapılan mühlet ilanı veya Ticaret Sicil Memurluğundan alınacak konkordatoya ilişkin belge,

64 4. Ödeme Ücret alacaklısı yukarıda sayılan evraklarla birlikte Kurum ünitesine başvurduktan sonra Kurum gerekli araştırmayı yaparak herhangi bir (evraklarda) eksiklik yok ise başvuruya izleyen ayın sonuna kadar ödemeyi gerçekleştirir.

65 İş Kaybı Tazminatı 1. Kapsam
Özelleştirme Uygulamalarının Düzenlenmesine ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair tarih ve 4046 sayılı Kanun, özelleştirme nedeniyle işini kaybeden ve iş kaybı tazminatı almaya hak kazanan sigortalı işsizler. 2. Amaç Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda (iştirakler hariç) bir hizmet akdine dayalı olarak ücret karşılığı çalışırken, bu kuruluşların özelleştirmeye hazırlanması, özelleştirilmesi, küçültülmesi veya faaliyetlerinin kısmen veya tamamen durdurulması, süreli veya süresiz kapatılması veya tasfiye edilmeleri nedeniyle, hizmet akitleri, tabi oldukları iş kanunları ve toplu iş sözleşmeleri gereğince tazminata hak kazanacak şekilde sona erenlere belirli bir süre gelir ve sosyal güvenlik devamlılığı sağlamak.

66 3. İlgili Kurumlar Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü; iş kaybı tazminatının ödenmesi ve sağlanacak diğer hizmetlere ilişkin işlemlerin yürütülmesinden, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı; kuruluşların özelleştirilmesine ilişkin her türlü işlemin yerine getirilmesi ile bunların özelleştirilmelerine hazırlık amacıyla yönlendirilmesini, faaliyetlerinin takip ve koordinasyonunu yürütülmesinden, sorumludur. 4. Faydalanma Şartları ve Süreleri Özelleştirme nedeniyle işine son verilenlerin iş kaybı tazminatına hak kazanabilmeleri için, hizmet akitlerinin sona erdiği tarihten itibaren en geç 30 gün içinde en yakın Türkiye İş Kurumu birimine başvurmaları gerekmektedir. Özelleştirme kapsamına alınan kuruluşlarda çalışırken hizmet akitleri sona erenlerden, hizmet akdi kesintisiz en az; 550 gün devam edenlere 90 gün, 1100 gün devam edenlere 120 gün, 1650 gün devam edenlere 180 gün, 2200 gün devam edenlere 240 gün, iş kaybı tazminatı ödenmektedir.

67 5. Ödeme Miktarının Hesabı
İş kaybı tazminatı, hizmet akdinin fesih tarihindeki günlük net asgari ücretin iki katıdır. Özürlü personele (ilgili kanunların öngördüğü 1,2 ve 3. derece), günlük net asgari ücretin dört katı iş kaybı tazminatı olarak ödenir.

68 İŞKUR HİZMET NOKTALARI
Belediyeler SGK ASP Bakanlığı Ticaret ve Sanayi Odaları Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları Üniversiteler Vakıflar Genel Müdürlüğü

69 iş ve meslek danışmanınız sizi ziyaret etsin.
Arayın, iş ve meslek danışmanınız sizi ziyaret etsin.

70 KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ DİLŞAD YILMAZ & NURCAN SAYI
İŞ VE MESLEK DANIŞMANI


"MANİSA ÇALIŞMA VE İŞ KURUMU İL MÜDÜRLÜĞÜ SALİHLİ HİZMET MERKEZİ İŞVERENLERE SUNULAN HİZMETLER SEMİNERİNE HOŞ GELDİNİZ İş ve Meslek Danışmanları: Dilşad." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları