Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MİLLİ ve MANEVİ DEĞERLERİMİZİ KORUMANIN ÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MİLLİ ve MANEVİ DEĞERLERİMİZİ KORUMANIN ÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 MİLLİ ve MANEVİ DEĞERLERİMİZİ KORUMANIN ÖNEMİ
GEYVE MÜFTÜLÜĞÜ Doğantepe Kur’an Kursu Öğr. Serap ELMAS

2 MEMLEKET İSTERİM Memleket isterim Gök mavi, dal yeşil, tarla sarı olsun; Kuşların çiçeklerin diyarı olsun. Memleket isterim Ne başta dert, ne gönülde hasret olsun; Kardeş kavgasına bir nihayet olsun. Memleket isterim Ne zengin fakir, ne sen ben farkı olsun; Kış günü herkesin evi barkı olsun. Memleket isterim Yaşamak, sevmek gibi gönülden olsun; Olursa bir şikâyet ölümden olsun.                                         Cahit Sıtkı Tarancı

3 Biz de şairimizin tarif ettiği gibi bir memleket istiyorsak, işe ilk önce milli ve manevi değerlerimize sahip çıkarak başlamalıyız. Çünkü bu değerler milletlerin hayat kaynaklarıdır. Bu değerlere sahip çıkabilmek için de milli ve manevi değerlerimizin neler olduğunu iyi bilmemiz gerekir.

4 Milli değer: Bir milletin kendine özgü saydığı ve sahip olmakla övündüğü toplumsal ve kültürel öğeleridir. Vatanımız, bayrağımız, dilimiz, istiklal marşımız, ecdadımız, şehitlerimiz,örf ve adetlerimiz vb.

5 Manevi değer: Kişilere özel, kendileri açısından değerli ve önemli olan dini değerler bütünüdür. Dinimiz, peygamberimiz, Kur’an-ı Kerim’imiz, kabemiz, camilerimiz, ezanımız, bayramlarımız, kandillerimiz, ailelerimiz vb.

6 Yüce dinimiz İslam’ın prensipleriyle, milli kültürümüz et ve tırnak gibi birbirlerinin ayrılmaz parçası haline gelmişlerdir. Millet olarak bize düşen en önemli görev; dini ve milli değerlere sımsıkı sarılmaktır.

7 Müslüman bir devlet olarak ayakta kalabilmenin formülü şu ayet-i kerimede gizlidir.
وَأَطِيعُوا اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَا تَنَازَعُوا فَتَفْشَلُوا وَتَذْهَبَ رِيحُكُمْ ۖ وَاصْبِرُوا ۚ إِنَّ اللَّهَ مَعَ الصَّابِرِينَ Allah'a ve Resûl'üne itaat edin ve birbirinizle çekişmeyin. Sonra gevşersiniz ve gücünüz, devletiniz elden gider. Sabredin, muhakkakki Allah (cc) sabredenlerle beraberdir. (Enfâl, 46)

8 Başka bir ayet-i kerimede ise şöyle buyrulmaktadır: Hep birlikte Allah'ın ipine (Kur'an'a) sımsıkı sarılın. Parçalanıp bölünmeyin. (Al-i İmran, 103)

9 Bir kıssada şöyle anlatılır: Bir baba çocuklarını çağırır ve birer çubuk getirmelerini ister. Çubukları bir demet yaptıktan sonra, oğullarına sırayla verir ve kırmalarını ister. Hiçbiri kıramaz. Sonra çubukları ayırır, oğullarına birer birer verir ve kırmalarını ister. Onlar da kolaylıkla kırarlar. Baba şöyle der: Siz de kardeşler olarak daima bir ve beraber olursanız sizi hiç kimse yenemez. Eğer parçalanıp dağılırsanız, rakipleriniz sizi kolayca mağlup eder.

10 Biz de bu vatanın evlatları olarak; birlik-beraberlik şuuruyla hareket etmek zorundayız. Tek bayrağın altında türküyle, kürdüyle, abazasıyla, çerkeziyle, lazıyla, manavıyla, sünnisiyle, alevisiyle ve bütün cemaatleriyle tek bir millet olarak el ele tutuşmalıyız.

11 Şanlı tarihimiz bu birlik-beraberliğin zirvede yaşandığı örneklerle doludur. “Geçmişini iyi bil ki, geleceğe sağlam basasın. Nereden geldiğini unutma ki, nereye gideceğini unutmayasın” diyen Şeyh Edebali’nin Osman Gazi’ye nasihatından yola çıkarak Osmanlıya bir göz atalım.

12 Misafir kaldığı odada Kuran-ı Kerim var diye saygısından uyuyamayıp “Kuran’ın karşısında ayağımızı uzatıp yatmak bize yakışmaz” diyen Osman Gaziler gibi, Allah’ın (cc) kitabına saygı duyarsak; bu topraklar üzerinde tekrar huzuru temin edebiliriz…

13 İstanbul fethedildiği zaman, kendine takdim edilen güllerin hocası Akşemseddin Hazretlerine verilmesini isteyen Fatihler gibi; atalarımıza ve hocalarımıza saygıda kusur etmezsek, çağlar kapatıp çağlar açan bir devlet haline gelebiliriz…

14 Mısır seferinde, atından inip çölü yürüyerek geçen ve “önümde Muhammed Mustafa (sav) yürürken ben ata nasıl binerim” diyen Yavuz Sultan Selimler gibi; Allah’ın rasülüne hürmet gösterirsek, dünya müslümanlarının halifesi olabiliriz…

15 Kanun koyarken şeriatten ayrılmayan ve tüm kanunlarını Şeyhülislam Ebussuud efendinin fetvasıyla çıkaran Kanuni Sultan Süleymanlar gibi Allah’ın (cc) kanunlarını tüm kanunlardan üstün tutarsak, dört kıtaya hükmeden bir devlet haline gelebiliriz…

16 Sınırları içinde yaşayan insanların dinine, ırkına, diline bakmaksızın, her birine ayrı ayrı adalet dağıtan atalarımız; bir imparatorluk olarak altı asır hayatta kalmıştır…

17 Silah gücüyle yenilmeyen Osmanlı; ilimde ve fende gerileme, ahlaki çöküntü, fitne-fesat, kültürde yozlaşma, aile kurumunun yıpranması, Avrupa’ya özenti vb. sebepler yüzünden birlik ve beraberliği bozulmuş, parçalanması kolaylaşmış ve milletimiz kendini kurtuluş mücadelesi içinde bulmuştur…

18 “Ecdadını zannetme,asırlarca uyurdu;
Kurtuluş savaşında Çanakkale’de, Sarıkamış’ta ve ülkenin dört bir yerinde binlerce insanımız şehid olmuştur… “Ecdadını zannetme,asırlarca uyurdu; Nerden bulacaktın o zaman eldeki yurdu?”

19 Devir, bize emanet bırakılan bu memlekette
“Sâhipsiz olan memleketin batması haktır;  Sen sâhip olursan bu vatan batmayacaktır.” Devir, bize emanet bırakılan bu memlekette kitabımıza , peygamberimize, vatanımıza, bayrağımıza ve diğer kutsal değerlerimize sahip çıkma devridir. Bilhassa çocuklarımıza ve gençlerimize bu değerleri aşılamalıyız.

20 Kur’an ve Peygamber sevgisinden sonra
وَقَضَىٰ رَبُّكَ أَلَّا تَعْبُدُوا إِلَّا إِيَّاهُ وَبِالْوَالِدَيْنِ إِحْسَانًا ۚ إِمَّا يَبْلُغَنَّ عِنْدَكَ الْكِبَرَ أَحَدُهُمَا أَوْ كِلَاهُمَا فَلَا تَقُلْ لَهُمَا أُفٍّ وَلَا تَنْهَرْهُمَا وَقُلْ لَهُمَا قَوْلًا كَرِيمً Rabbin, O'ndan başkasına kulluk etmemenizi ve anne babaya iyilikle davranmayı emretti. Şayet onlardan biri veya ikisi senin yanında yaşlılığa ulaşırsa, onlara: Öf bile deme ve onları azarlama; onlara güzel söz söyle.(İsra, 23)

21 Akrabalık ve komşuluk bağlarımızı kuvvetlendirelim.
Peygamber efendimiz şöyle buyurmuşlardır: “Cebrâil bana komşuya iyilik etmeyi tavsiye edip durdu. Neredeyse komşuyu komşuya mirasçı kılacak sandım." (Buhârî, Edeb 28; Müslim, Birr )  Akrabalık ve komşuluk bağlarımızı kuvvetlendirelim.  

22 Irkçılık, mezhepçilik ve cemaatçilikten uzak duralım.
Birlik ve beraberlik hususunda Hz. Muhammed (sav); "Müminler bir binanın tuğlaları gibidirler” buyurmuşlar ve parmaklarını birbirinin arasına geçirip kenetlemişlerdir. (Riyazü's-Salihin, I/220)

23 Ramazan ve Kurban bayramlarımızı birlik ve beraberlik için fırsat bilelim.

24 Tarihimize sahip çıkalım ve onu doğru kaynaklardan öğrenelim.

25 Başka milletlerin adetlerinden uzak duralım.
Çünkü Hz. Muhammed (sav) bir hadis-i şeriflerinde şöyle buyurmuşlardır: "Kim bir kavme (topluluğa) benzemeye çalışırsa o, onlardandır."  (Ebu Davud, libas 4)

26 Allah’ın emaneti olan evlatlarımızı baby shower partileriyle değil, mevlidlerimizle karşılayalım.

27 Dinimize, örfümüze uyan ve ne yazdığını bildiğimiz kıyafetler kullanalım.

28 Alınız ilmini Garb’ın, alınız san’atini; Veriniz hem de mesâînize son sür’atini. Mehmet Akif Ersoy Akıl fen ilimleriyle; kalb ise din ilimleriyle donatılması gerekir. Bediuzzaman Said Nursi

29 Özet Kur’an’ı ve peygamberimizi rehber edinmeliyiz.
Anne babalarımıza ve yaşlılarımıza hürmet göstermeliyiz. Komşularımız, akrabalarımız ve bütün vatandaşlarımız arasında kardeşlik bağlarımızı güçlendirmeliyiz. Tarihimizi doğru kaynaklardan öğrenmeli ve yeni kuşaklara aktarmalıyız. Vatan ve bayrağın önemini çocuklarımıza öğretmeliyiz. Dinimize aykırı olmayan örf ve adetlerimizi devam ettirmeliyiz.

30 Biz, kısık sesleriz… Minareleri sen, ezansız bırakma Allah’ım
Biz, kısık sesleriz… Minareleri sen, ezansız bırakma Allah’ım! Ya çağır şurda bal yapanlarını; Ya kovansız bırakma Allah’ım! Mahyasızdır minareler.. Göğü de kehkeşansız bırakma, Allah’ım! Müslümanlıkla yoğrulan yurdu Müslümansız bırakma Allah’ım Bize güç ver... Cihad meydanını pehlivansız bırakma Allah’ım! Kahraman bekleyen yığınlarını Kahramansız bırakma Allah’ım! Bilelim hasma karşı koymasını: Bizi cansız bırakma, Allah’ım! Müslümanlıkla yoğrulan yurdu Müslümansız bırakma Allah’ım Bizi sevgisiz, vatansız ve bayraksız bırakma Allah’ım. Bizleri sana layık kul, Habibine layık ümmet eyle Allah’ım, Ecdadımıza layık millet,ana babamıza layık evlat eyle Allah’ım Bizleri müslüman olarak yaşat ve Müslüman olarak sana kavuşmayı nasip eyle Allah’ım


"MİLLİ ve MANEVİ DEĞERLERİMİZİ KORUMANIN ÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları