Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN"— Sunum transkripti:

1 HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ BESLENME HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN

2 YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Büyüme, gelişme, sağlıklı ve verimli olarak uzun süre yaşamak için gerekli olan besin ögelerinin her birini yeterli miktarda almaktır.

3 yetersiz ve dengesiz beslendiğimizde;
büyüme ve gelişmemiz engellenir, sağlığımız bozulur, okul başarımız azalır, yorgun ve isteksiz oluruz.

4 Yeterli Ve Dengeli Beslenme İçin ;
Besinlerin uygun seçimi, Hazırlanması, Pişirilmesi, Saklanması Tüketilmesinde belirli kurallara uyularak sağlık bozucu duruma getirmeden, besleyici değerlerini koruyarak ve maliyeti en aza indirerek tüketmek önemlidir.

5

6 BESİN ÖGELERİ 1-Proteinler 2-Karbonhidratlar 3-Yağlar 4-Vitaminler
5-Mineraller 6-Su

7 PROTEİNLER Vücudumuzun yapı taşıdır.
Hücrelerimiz, dokularımız ve organlarımız proteinlerden oluşur. Büyüme ve gelişmemiz için başta gelen besin ögesidir. PROTEİNLER

8 KARBONHİDRATLAR Vücuda enerji sağlar. Su ve elektrolitlerin vücutta
tutulmasını sağlar. Proteinin enerji için kullanılmasını önleyerek proteine olan gereksinmeyi azaltır.

9 YAĞLAR En çok enerji veren besin ögesidir.
Büyüme ve derinin sağlığı için gereklidir. Yağda eriyen vitaminlerin vücuda alınmasını sağlar. İç organların etrafını sararak onları korur.

10 MİNERALLER Büyüme,gelişme ve yaşamın sürdürülmesi için gereklidir.
Kemiklerin ve dişlerin yapımı için gereklidir. Başlıca mineraller şunlardır: Sodyum, Potasyum, Kalsiyum, Fosfor Magnezyum, Demir, Bakır, Çinko, İyot, Krom ve Selenyumdur.

11 Vitaminler Sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunur.
Mevsime göre meyve ve sebze tüketen kişilerde eksikliğine rastlanmaz. Vitaminleri iki gruba ayırabiliriz. 1.Yağda Eriyen Vitaminler (ADEK) 2.Suda Eriyen Vitaminler (C vitamini ve B kompleksi Vitaminler.)

12 SU İnsan vücudunun günde 2,5 lt. suya ihtiyacı vardır.
Bu ihtiyaç besinlerle ve içeceklerle karşılanır. Su besinlerin sindirilmesini ve zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlar.

13 BESİN GRUPLARI

14 1.GRUP SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
Süt,yoğurt,peynir, çökelek,süt ile yapılan tatlılar. Bu gruptan günde iki su bardağı almamız gerekir.

15 HER GÜN İKİ SU BARDAĞI SÜT İÇMEK DENGELİ BESLENMENİN İLK KOŞULUDUR.

16 1.GRUP SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ
2 KİBRİT KUTUSU KADAR BEYAZ PEYNİR 1 SU BARDAĞI SÜTLE EŞ DEĞERDİR. HER GÜN BİR ÖĞÜN PEYNİR, BİR ÖĞÜN SÜT VEYA YOĞURT ALARAK İHTİYACIMIZI KARŞILAYABİLİRİZ. 1.GRUP SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİ

17 2.GRUP: Et,tavuk,balık,yumurta,kurubaklagiller
Sığır,koyun,kümes hayvanları,av hayvanları,balıklar,kuru baklagiller,fındık, fıstık ve ceviz.

18 ET, TAVUK, YUMURTA, KURU BAKLAGİLLER VE FINDIK, FISTIK, CEVİZ VB.
BU GRUP BİZE PROTEİN, B GRUP VİTAMİNLERİ, DEMİR VE ÇİNKO GİBİ MİNERALLERİ SAĞLAR.

19 3.GRUP SEBZE VE MEYVELER

20 3.GRUP SEBZE VE MEYVELER BU GRUP BİZE A VE C VİTAMİNİ SAĞLAR.

21 SEBZE VE MEYVELERİN ÖNEMİ
C VİTAMİNİ : BİZİ HASTALIKLARDAN KORUR HASTALIKLARIN DAHA ÇABUK İYİLEŞMESİNE YARDIMCI OLUR.

22 4. GRUP EKMEK VE TAHILLAR J BU GRUPTAN GÜNDE 3-5 PORSİYON
Ekmek ve buğday,mısır,pirinç, makarna,bulgur, börek, un, kuskus. J BU GRUPTAN GÜNDE 3-5 PORSİYON ALMAK YETERLİDİR. BU GRUP BİZE NİASİN VE TİASİN GİBİ B VİTAMİNLERİ VE ENERJİSAĞLAR.

23 EKMEK VE TAHILLAR HER ÖĞÜNDE 1-2 DİLİM EKMEK VE ÖĞÜNLERDEN BİRİNDE PİLAV VEYA MAKARNA YEDİĞİMİZDE GÜNLÜK İHTİYACIMIZ KARŞILANMIŞ OLUR.

24 ARA SIRA YİYEBİLECEKLERİMİZ
Yağlı ve şekerli besinlerdir. PASTALAR, TATLILAR, KEKLER,CİPSLER VB. BU BESİNLER ÇOK FAZLA TÜKETİLİRSE ŞİŞMANLIK OLUŞUR. ŞİŞMAN KİŞİLERDE KALP, ŞEKER HASTALIĞI, YÜKSEK TANSİYON GİBİ HASTALIKLAR GÖRÜLÜR.

25 ÖNERİLER Günde iki bardak süt içme alışkanlığı edininiz.

26 KAHVALTININ ÖNEMİ Güne sağlıklı başlamak, yorgunluk duymamak,
derslerimizi dikkatli bir şekilde dinlemek, başarılı olmak için, MUTLAKA SABAH KAHVALTISI YAPMALIYIZ. KAHVALTININ ÖNEMİ

27 ÖNERİLER AÇIKTA SATILAN BESİNLERİ ALMAYINIZ.

28 Günde üç öğün yemek yiyiniz. Öğün atlamayınız.
YEMEK YERKEN AYRI ÇATAL, BIÇAK, TABAK VE BARDAK KULLANINIZ.

29 ÖĞÜN ARALARINDA ŞEKERLİ BESİNLERİ
TÜKETMEYİNİZ.

30 ÇİĞ SEBZE VE MEYVELERİ BOL SU İLE YIKADIKTAN SONRA YİYİNİZ.
AÇIKTA SATILAN BESİNLERİ SATIN ALMAYINIZ.

31 YEMEKLERDEN ÖNCE ELLERİNİZİ MUTLAKA YIKAYINIZ
KİRLİ ELLER BİRÇOK HASTALIK MİKROBU TAŞIR.

32 teşekkürler


"HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları