Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
Kalp Damar Hastalıklarında Beslenme
DYT. ÇAĞLA YÜKSEK
2
Bu sunum için bir teşekkürü çok görmeyiniz
3
Kalp Damar Hastalıklarına Sebep Olanlar
Yüksek Tansiyon Yüksek Kolesterol Aşırı Yağlı Besin Tüketimi Şeker Hastalığı Hareketsiz Yaşam Şişmanlık Yaşılılık Cinsiyet ( erkeklerde ve menapoza girmiş kadınlarda )
4
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Aşırı çay şekeri tüketimi ; Yükselmiş kan yağ oranı Yüksek kolesterol Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Olur
5
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Protein kaynağı olarak hayvansal gıdaların sürekli tercihi, doymuş yağ alınacağı için kolesterol düzeyini yükseltir. Kalp ve Damar Hastalıklarına Sebep Olur
6
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Günlük enerji gereksinmesinin % 30 ’ undan fazlası yağdan gelirse ; Damar sertliği etkisi göstererek kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
7
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Doymuş yağ ( hayvasal yağ ) : Yüksek tüketimi Kolesterol düzeyini artırarak kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
8
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Olumlu Etkisi Gözlenen Besinler : Balık Yağı : Kan basıncısını, kolesterolu düşürür.
9
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Olumlu Etkisi Gözlenen Besinler : E vitamini : Kolesterolü düşürür, kan basıncını düşürür.
10
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Olumlu Etkisi Gözlenen Besinler : Diyet Posası ( Sebze Meyve Tahıl ) : Kolesterolü düşürür, kan basıncını düşürür.
11
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Olumsuz Etkisi Gözlenen Besinler : Demir : Kan demir düzeyinin yüksek olması Kalp ve Damar hastalıkları riskini artırır.
12
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Olumsuz Etkisi Gözlenen Besinler : Kahve : Kalp kasını yorar, kan basıncını artırır, kalp ve damar hastalıklarına sebep olur.
13
Beslenmeye Yönelik Sebepler
Olumsuz Etkisi Gözlenen Besinler : Alkol : Aşırı tüketimi, kan yağ düzeyini artırır, aritmiye sebep olur, kan basıncını artırır.
14
Beslenmeye Yönelik Öneriler
Vücut Ağırlığı Normal Düzeylerde Olmalı; Bunun için; Enerji gereksinmesine göre, uygun karbonhidrat, yağ, protein oranında beslenme tedavisi ayarlanır.
15
Beslenmeye Yönelik Öneriler
Bir günde 2-4 porisyon pişmiş sebze, çiğ sebze ve meyve serbest olarak yiyiniz. Kabuklu yenebilecek meyveleri soymayınız.
16
Beslenmeye Yönelik Öneriler
Yemeklerde kepekli ekmek tercih ediniz. Haftada 2-3 kez kuru baklagil ( kuru fasülye, nohut, mercimek, barbunya ) yemeye çalışınız
17
Beslenmeye Yönelik Öneriler
Günlük kolesterol alımını normal düzeylerde tutmak için belirli besinleri kısıtlamak gerekir.
18
Beslenmeye Yönelik Öneriler
Tüketilen Tuz Miktarı ; Tuz tüketimi tansiyonu artıracağı için kısıtlanmalı. Günlük 4-6 gramı geçmemeli.
19
Genel Olarak Yaşam Tarzı Değişiklikleri
-Sigara bırakmak, -Normal vücut ağırlığını korumak, -Alkol tüketimini makul ölçülere indirme, -Düzenli fiziksel aktivite, -Tuz tüketimi azaltmak, -Sebze ve meyve tüketimini arttırmak, kolesterol ve magnezyum alımını arttırmak, -Kalsiyum ve magnezyum alımını arttırmak, -Stresi azaltmak,
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.