Sunuyu indir
1
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
2
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Yumuşak Çürüklüğe neden olan bakteriler Erwinia caratovora subsp. caratovora Erwinia caratovora subsp. atroseptica Erwinia chrysanthemi Pseudomonas spp. Flavobacterium pectinovorum Bacillus spp. Clostridium spp.
3
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Simptom Bitkinin tüm gelişme döneminde hastalık oluşturur. Patates gövdelerinde siyah bir çürüklük oluşturur. Erken dönemde belirtiler yeni başladığı dönemde bitkiler dik ve sert bir gelişme gösterir. Zamanla bitkinin üst kısmı sararır ve yaprakçıklarda kenarlardan itibaren yukarı doğru kıvrılma olur Bazen hastalık etmeni rüzgar ve kum tanelerinin gövde sap ve yapraklarda açtığı yaralardan girerek buralarda çürümelere neden olabilir
4
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Yumuşak çürüklüklerde yumrular depoda iken hasat edilmeden önce toprakta iken yumuşak çürüklük gösterebilir veya yumrular dikimden hemen sonra çürürler. Çürüyen doku erken dönemde genellikle kokusuzdur. Ancak sekonder çürütücü organizmalar dokuyu istila ederse kötü bir koku oluşur ve kaygan ipliğimsi bir kıvam meydana gelir ve çürüklük bozulur.
5
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Yumuşak çürüklüklerde enfeksiyon lentisellerden, yaralardan veya ana bitki yoluyla yumrunun stolon ucuyla olur. Enfeksiyon lentiselden olmuşsa lekeler küçük, hafif çökük, yuvarlak, sulumsu, ten veya kahverenginde yaklaşık cm çapında olur. Enfeksiyon yaralardan olmuşsa lekeler düzensiz şekilli, çökük ve genellikle koyu kahverengidir.
6
Erwinia carotovora
7
Erwinia carotovora subsp. carotovora
8
Erwinia carotovora subsp. carotovora
Patates yumrusunda çürüme Köklerde zararlanmalar
9
Erwinia carotovora subsp. atroceptica
ECA infeksiyonu sonucu genişleyen lentiseller
10
Erwinia carotovora subsp. atroceptica Patateste karabacak simptomu
11
Erwinia carotovora subsp. atroceptica
Patates Yumrusunda Yumuşak Çürüklük Simptomu
12
Erwinia chrysanthemi
13
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Epidemiyoloji Primer inokulum kaynağı hastalıklı yumrulardır. Genellikle büyüme mevsimi boyunca bakteriler patates ve konukçu yabancı otların kök yakın çevresinde barınırlar. Kışı enfeksiyonlu gövde ve yumrularda geçirirler Toprakta kalıcılıkları sıcaklığa bağlı olarak değişir. Serin, nemli koşullarda ılık ve kuru koşullara göre canlılık daha uzun sürer. Bakteri toprak suyu ile bir miktar taşınabilir. Nemli topraklarda bakteri sadece bir ocaktan diğerine taşınırken salma sulamada tüm yumrulara dağılabilirler.
14
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Bakteriler daima doğal açıklıklardan ve yaralardan girer. ECA 18oC ve yüksek nemde iyi gelişir. 2oC’de gün canlı kalabilir. Sıcaklık arttıkça canlı kalma süresi azalır. ECH 30-35oC’de etkilerini gösterir. Bazı böcek türleri, özellikle dipterler bu bakteriyi taşır. Bacillus, Pseudomonas gibi çürüklük etmenleri 30oC’nin üstündeki sıcaklıklarda daha fazladır.
15
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Mücadele Karabacak için Yumrular drenajı iyi olan toprağa ekim yapılmalı Fazla sulama yapılmamalı Meristem kültürü ile yetiştirilmiş tohumlar kullanılmalı 2-3 yıllık münavebe uygulanmalı Ürün artıkları uzaklaştırılmalı Kullanılan aletler steril edilmeli Yumrular yıkanmamalı Yeterince azotlu gübre kullanılmalı İlk enfeksiyonlu bitki görüldüğünde uzaklaştırılmalıdır.
16
Bakteriyel Yumuşak Çürüklükler
Yumuşak çürüklükler için Hasat öncesi yüksek rutubetten sakınılmalıdır Yumrular olgun iken ve 20oC’nin altında hasat edilmelidir Hasat edilen yumrular güneş ışığından ve kurumalardan korunmalıdır Hasattan sonra yumrular 10oC’nin altına soğutulmalı ve iyi havalandırma sağlanmalıdır Yumru üzerinde su filmi oluşumu engellenmeli Depolamadan önce yıkanmamalı veya temiz su ile yıkanmalıdır
17
Ralstonia solanacearum
Kahverengi Çürüklük
18
Ralstonia solanacearum
Simptom Kahverengi çürüklük olarak isimlendirilmesine rağmen bir solgunluk hastalığıdır. İletim demetlerinde kahverengimsi bir çürüklük oluşturur. Bu çürüklüğün ileri derecesinde ise iletim demetlerinde beyazımtırak bir bakteriyel akıntı oluşturur. Yumruda çürüme ilerlediği zaman sadece iletim demetlerinde kalır tüm yumruyu sarmaz Yumru kesildiği zaman iletim demetlerinde beyaz bir akıntı çıkar.
19
Ralstonia solanacearum
20
Ralstonia solanacearum
21
Ralstonia solanacearum
22
Ralstonia solanacearum
23
Ralstonia solanacearum
24
Ralstonia solanacearum
25
Ralstonia solanacearum
Epidemiyoloji Sıcak yerlerde iyi gelişen tropik ve subtropik bölgelerde çıkan bir hastalıktır Sıcaklık hastalık gelişimi için sınırlayıcı bir faktördür. Sıcaklığın 15oC altında olduğu yerlerde görülmez.
26
Ralstonia solanacearum
Mücadelesi Temiz yumru kullanılmalı Nematod zararı arttırdığından dolayı nematod ile mücadele edilmelidir. Kesim yapılıyorsa dezenfeksiyona dikkat edilmelidir.
27
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
Bakteriyel Halkalı Çürüklük
28
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
Simptom İlk belirtiler bitkinin çiçeklenme dönemine yakın uçlarında sararma ve kıvrılma şeklinde ortaya çıkar. Hastalığın tipik belirtisi yumru veya gövdenin iletim demetlerinde görülen önce beyaz renkte daha sonra sararan bakteriyel akıntıdır.
29
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
30
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
31
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
32
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
Epidemiyoloji Hastalıklı yumrularda, depo, sandık, çuval gibi patates tarımında kullanılan alet ve malzemelerde kışlar Her türlü toprak işleme, hasat aletleriyle taşınır.
33
Clavibacter michiganensis subsp. sepedonicus
Mücadele Hastalıksız tohum kullanmak Depo, sandık, çuval gibi patates tarımında kullanılan tüm alet ve malzeme dezenfekte edilmeli Hastalık görülen yerde tekrar patates ekilmemelidir
34
Pseudomonas florescens
Pembe Göz Çürüklüğü
35
Pseudomonas florescens
Simptom Yumruların gövdeye bağlandığı yerde pembe renkli bir çürüklük oluşturur. Hasat sırasında ve yüksek toprak rutubetinde ortaya çıkan bu çürüklük fazla derinleşmez ve ekonomik önemi yoktur Yumruların düşük sıcaklıklarda depolanması ile çürüme zararı giderilir.
36
Streptomyces scabies Patates Uyuzu
37
Streptomyces scabies Simptom Yeni oluşan yumrularda meydana gelir
Yumrularda genellikle 5-8cm çapında düzensiz şekilli lekeler meydana gelir Lekeler yüzeysel mantarımsı bir tabaka şeklinde gözükür Lekeler bazen hafif kabarık olur. 1-2 mm kalınlıktadır. Ayrıca lekeler bazen derince de olabilir ama hiçbir zaman 7 mm’den daha derin olmaz Bazen kök ve gövdede stoma veya yaralardan oluşan enfeksiyonlar sonucu kabarık küçük urumsu lekeler oluşabilir. Ama lekeler yaygın olarak yurularda oluşur.
38
Streptomyces scabies
39
Patateste uyuz hastalığı
Streptomyces scabies Patateste uyuz hastalığı
40
Streptomyces scabies Epidemiyoloji
Yumru ile taşınır ve toprakta kışlar Hastalık gelişimi toprak pH’sı ile çok etkilenir. pH 5.2 nin altında hastalık oluşmaz.
41
Streptomyces scabies Mücadele
Kükürtleme yapılarak toprak asitliği değiştirilebilir ve hastalık azaltılabilir. Temiz yumru kullanılmalıdır. Dayanıklı çeşit kullanılmalıdır Yumru oluşumu sırasında toprak rutubeti yüksek tutularak hastalık azaltılabilir.
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.