Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi"— Sunum transkripti:

1 Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi
Kişilik Örneğin, yeni stillere karşı dışa dönük, girişken ve cesur olmayan sessiz ve çekingen bir insan. Müşterilerin pek çoğu. diğer kişilerin yeni bir saç stiline göstereceği tepkiden endişe duymaktadır: "Kocamın/karımın" hoşlanacağından emin değilim". Toplumun her kesiminde ve herkes için güzel ve sağlıklı görünmek, başkalarını İlgi ve beğenisini kazanmak günümüzde artık bir yasam tarzı olmuştur. Estetik uzmanları ve modacılar da yüz güzelliğinde en önemli unsurun "bakımlı, sağlıklı ve düzenli bir saç" olduğunu söylüyorlar.

2 Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi
Kadınların ve erkeklerin hayatında "saç düzeninin" ne kadar çok önemli olduğu ile doğru yakışan saç modelini yaparak bu görevi yerine getirecek olan kuaförün ve berberin nasıl bir sorumluluk taşıdığı ve bu ko­nudaki etkinliğinin daha iyi anlaşılabilmesi bakımından şu birkaç noktanın da bilinmesinde yarar vardır. • Sevdiği kimseyle görüşecek erkeğin veya görücüye çıkacak kızın, saç biçiminin kendisi için ne kadar önemli olduğunu düşünmesi. • İşe girmek için işverenle görüşecek kimsenin, saç düzeninin kendisine kazandıracağı etkiyi bilmesi. • Sınava girerken genç kızın, hasta haneye yatan hasta kişinin, önce saçlarını kestirip, yaptırıp, düzenli saçla gitmenin kendileri için ne kadar büyük moral ve güç kaynağı olacağını düşünmeleri. • Sınıfta öğrencilerine, dairede amir ve mesai arkadaşlarına, çalıştığı mağazada müşterilerine, yapılmış düzenli bir saçla gözükmenin, toplantı, davet, resmi ve özel günler, opera, tiyatro gibi yerlere giden hanımların güzel ,beylerin yakışıklı ve şık olmak için saçlarını yaptırmaları, bu insanların kişiliklerine değer katıp, sevinç ve huzur verdiği bilinmektedir.

3 Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi
Saçları bakımsız ve şekilsiz kadın ve erkeğin, ne kadar giyimine, makyajına önem verse, uğraşsa da tam manasıyla cazip , güzel ve yakışıklı olamaz. Saç biçiminin yüz ifadesinde yaptığı değişikliği bilmeyen kadın ve erkek yoktur. Bu bakımdan kuaförlük ve berberlik sanatının toplumdaki yeri ile kuaförün ve berberin de müşterisinin saçı üzerinde çok önemli bir işlevi vardır. Bu öneli görevi yerine getirecek olan sanatkarın iyi bir saç modeli yapabilmesi için, yenilikleri ve modayı yakından takip etmesi çok önemlidir. Bununla beraber, beceri ve estetik bilgisine de sahip olması başta gelmektedir. Bir saç biçimi (modeli) bir yüze iyi gidebilir, fakat aynı saç biçimi başka bir yüz şekline hiç yakışmayabilir. Saç biçimini seçmeden evvel yüzün şeklini dikkatle inceleyip, nasıl bir model saçın bu yüze yakışacağına daha sonra karar verilir.

4 Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi Estetik bakımdan önemli olan saçın yüze yakışmış olmasıdır. Bunun için de şu faktörlerin bilinmesi gerekir. Estetik bakımdan önemli olan saçın yüze yakışmış olmasıdır. Bunun için de şu faktörlerin bilinmesi gerekir. 1. Baş ölçüsü ,yapısı 2. Yüz şekli 3. Burun , kulak ,göz,dudak,alın ve çene durumlarının 4. Vücut Ölçüleri(boyun yapısı (ince ,uzun,kısa,geniş),boy uzunluğu(kısa,uzun),vücut yapısı(zayıf,şişman,basenli)omuz yapısı) 5.Müşterinin sosyal yaşantısı(kişilik,mesleği,yaşam tarzı,yaşadığı alan) 6.Günün modası 7.Müşterinin zevkleri ve isteği 8.Müşterinin yaşı 9.Kuaförün ve berberin teknik bilgi ve görüşü

5 Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi Estetik bakımdan önemli olan saçın yüze yakışmış olmasıdır. Bunun için de şu faktörün bilinmesi gerekir Yukarıda sayılan önemli estetik faktörlerden de anlaşılacağı gibi, kuaförün ve berberin iyi bir este­tik bilgisine sahip olması çok önemlidir. Resim, heykel gibi görsel sanatlarda ve diğer bütün güzel sanatlarda "ESTETİK" ölçü ve bilgisi her şeyden önce gelir. Kuaförlük ve berber de görsel bir süsleme sanatı olduğuna göre, bizlerinde iyi bir estetik bilgisine sahip olmamız bakımından "mesleki resim" bilgisine de ihtiyacımız vardır. Bir saç modelini resimde, filimde veya canlı bir manken başı üzerinde "görmek", incelemek ve nasıl yapılacağını "çözmek", sanatkarın estetik ve mesleki resim bilgisine sahip olmasıyla mümkündür. Hanımlar ve beyler çok defa kendilerine yakışacak olan saç model ve şekillerini kuaförün ve berberin zevki­ne ve ustalığına bırakırlar. Bazen de kendilerinin beğenip seçtikleri modelin yapılmasını isterler. Her iki durumda da, kuaför ve berber müşterinin isteklerini de dikkate alarak saçı ve müşterinin yüz ölçülerini,baş yapısını,yüz uzuvlarını,vücut ölçülerini,müşterinin sosyal yaşantısını ,müşterinin yaşı ve günün modasını inceleyerek, modeli çözmeli ve bu modelin nasıl bir uygulama tekniği( kesim,mizanpli,fön,topuz, saç rengini boyama)ile yapılabileceğini düşünüp karar vermelidir.

6 Müşteri zevkinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken kurallar
Deneyimli kuaförler ve berber, aşağıdaki hususları da dikkate almak kaydıyla her bir müşteri için mükemmel bir saç stili oluşturmayı başaracaklardır : * yüz şekli (oval. yuvarlak, uzun ya da kare) * yaklaşık boy (uzun ya da kısa) * yaklaşık vücut ebadı (zayıf ya da şişman) * yaklaşık yaş (herkese genç saç stilleri gitmeyebilir) * derinin rengi (bazı koyu saç renkleri çok soluk deri renginin yanında çok sert kalırlar) * yaşam tarzı (meşgul insanlar kolay ve çabuk şekil verilebilen bir saç stili arzu ederler) * kişilik (sessiz,sakin ve çekingen ya da canlı ve dışa dönük,cesaretli) * meslek (üniformalı mesleklerin saç boyuna yönelik sıkı kuralları olabilir)

7 Müşteri zevkinin belirlenmesinde dikkat edilmesi gereken kurallar
* maliyet (müşterinin inceleyebileceği bir fiyat listesi bulunduğundan emin olunuz). * tıbbi geçmişi (bazı hastalıklar perma ve hafif renk açmayı etkiler) * özel günler (akşam yemeği/dans, nikah) * ayrılabilecek zaman süresi (müşteri perma gibi uzun bir işlem için gerekli zamanı ayırabilecek mi?) * Baş ölçüsü ,yapısı *Yüz uzuvları( Burun , kulak ,göz,dudak,alın ve çene durumlarının ) *boyun yapısı (ince ,uzun,kısa,geniş), * omuz yapısı *yaşam tarzı, *yaşadığı alan *Günün modası *Müşterinin zevkleri ve isteği(giyim,kuşam,konuşma tarzı,kişiliği,yaşam tarzı) NOT: Bunların tümü müşteriye önlük giydirilmeden önce yapılır ki müşterinin giysileri ve yaşam tarzını gözlemleyebilesiniz ve boylarıyla vücut yapılarını daha net olarak görebilesiniz.

8 Başarılı bir danışmanlığın garantiye alınması
Müşterinizi kazanmalısınız ki: Müşteri kuaför ve berber salonunuzdan şaşırtıcı bir stil ile çıksın ve saçı birinci sınıf bir du­rumda olsun. Müşteriyi birkaç dükkan aşağıdaki salona kaptırmayın Şunlar bazı kullanışlı ipuçlarıdır: Yapmak istediklerinizi anlatmak için renkli grafikler ve stil kitapları kullanınız. Müşteriyi dinleyiniz, arada bir başınızı sallamayı unutmadan Müşteriyi rahatlatınız ve anlayışlı olunuz. Alternatif ve olumlu öneriler sununuz; örneğin, "saçınıza şu an perma yapılamaz, ancak bir krem uygulamaları dizisi sonrasında 6 hafta sonra perma yapabilirim" gibi. Teknik dil kullanmayınız. Göz temasına özen gösteriniz ve müşteriye arada sırada gülümseyiniz. Müşterinin düşüncelerini kendi yararınıza kullanınız; örneğin, "sizin kısa saç kesimi düşüncenizi beğeniyorum, ancak ön taraftaki doğal saç uzama tarzınızla (müşteride ters alın saçı mevcuttur), saçınızı önden biraz daha uzun bırakabilirsem size çok iyi kabarık bir kakül yaratabilirim" gibi fikrinizi belirtiniz. Hatırlatma:İletişim kurmayı geliştiriniz size sadece yarar sağlayacaktır

9 Danışmanlık kontrol listeleri Genel danışmanlık kontrol listesi:
Müşterinin Adı: Kuaför/Berber: Adresi: Tarih : / / Tel.no.: Dikkate Alınacak Faktörler 1.Saç stili bakımından müşteri tercihi: YENİ GÖRÜNÜM İSTENİYOR 2.Yüz şekli: OVAL 3.Boy ve fiziki yapı: ORTA BOYLU, MİNYON 4.Tahmini yaşı: 20'NİN ALTİNDA 5.Ten rengi: RENKLİ 6.Yaşam tarzı/mesleği: ÖĞRENCİ 7.Kişiliği: CANLI 8.Özel durum: ÖZELLİK YOK 9.Saç tipi: AVRUPALI, DÜZ 10.Saç durumu: NORMAL 11.Saçlı deri durumu: YAĞLI SAÇ DERİSİ 12.Dikkate alınacak tıbbi açıklamalar: YOK 13.Geçmişteki kimyasal işlemler (Örn.; perma veya boya gibi): YOK 14.Müşterinin sınırlayıcı özellikleri (örn.; zaman yetersizliği, fazla kısa saç, ince telli saç gibi):TEN RENGİNDEN DOLAYI SICAK RENKLER KULLANILMAYACAK 15.Diğer notlar: MODERN SAÇ STİLİ İSTENMEKTEDİR 16.Hizmet bedeli: SAÇ KESME YOLUYLA YENİDEN BİÇİM VERME VEYA HAFİF PERMA ÖNERİLİYOR BU HİZMETE UYGUN BEDEL ALINACAKTIR

10 GENEL DANIŞMANLIK KONTROL LİSTESİ
Müşterinin Adı: Kuaför/Berber: Adresi: Tarih : Tel. no.: Dikkate Alınacak Faktörler 1. Saç stili bakımından müşteri tercihi: FAZLA KISA OLMASIN 2. Yüz şekli: YUVARLAK 3. Boy ve fiziki yapı: KISA BOYLU, TOPLU 4. Tahmini yaşı: 40IN ÜSTÜNDE 5. Ten rengi: SOLGUN 6. Yaşam tarzı/mesleği: SEKRETER 7. Kişiliği: SAKİN 8. Özel durum: DÜĞÜN 9. Saç tipi: AVRUPALI. UÇLARI KIVIRCIK PERMA 10. Saç durumu: KURU. GÖZENEKLİ (GEÇMİŞTEKİ PERMA YÜZÜNDEN) 11. Saçlı deri durumu: HAFİF KURU 12. Dikkate alınacak tıbbi açıklamalar: TANSİYON DÜZENLEYİCİ TABLETLER 13. Geçmişteki kimyasal işlemler (örn.: perma veya boya gibi): PERMA. GEÇİCİ BOYA 14. Müşterinin sınırlayıcı özellikleri (örn.: zaman yetersizliği, fazla kısa saç. ince telli saç gibi):ORTA UZUNLUKTA KESİM 15. Diğer notlar: ÖNCE KURU UÇLAR KESİLECEK SONRA BOYANACAK 16. Hizmet bedeli: SAÇ KESME YOLUYLA YENİDEN BİÇİM VERME VEYA SICAK RENKLİ YARI- KALICI BOYAMA ÖNERİLİYOR l HİZMETE UYGUN BEDEL ALINACAKTIR.


"Müşterinin zevkinin işlemlere etkisi" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları