Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
YayınlayanHidayet Koca Değiştirilmiş 10 yıl önce
1
Alt Üst Gruplar Farkına Göre Madde Analizi (Basit Yöntem)
2
Bu yöntemde öncelikle ölçme sonuçları en yüksekten en düşüğe doğru sıralanır. Ardından üst %27’lik ve alt %27’lik gruplar belirlenir.
3
Pj : Maddenin güçlük indeksi n(Dü) : Üst gruptaki doğru yanıt sayısı
Alt üst gruplar farkına göre yapılan madde analizinde madde güçlük indeksi şu şekilde hesaplanır: pj = (n(Dü) + n(Da) ) / N Pj : Maddenin güçlük indeksi n(Dü) : Üst gruptaki doğru yanıt sayısı n(Da) : Alt gruptaki doğru yanıt sayısı N : Alt ve üst gruptaki bireylerin sayısı
4
Örneğin üst grupta 100 ve alt grupta 100 kişinin bulunduğu, üst grupta 80, alt grupta ise 20 kişi tarafından yanıtlanan bir test sorusunun güçlük indeksi; pj = (80+20)/200 = 0,5 olarak bulunur.
5
n(Dü) : Üst gruptaki doğru yanıt sayısı
Basit yönteme göre madde ayırıcılık gücü indeksi şu formülle hesaplanır: rjx= ((n(Dü) - n(Da) ) / n rjx : Maddenin ayırıcılık gücü indeksi n(Dü) : Üst gruptaki doğru yanıt sayısı n(Da) : Alt gruptaki doğru yanıt sayısı n : Alt ya da üst gruptaki bireylerin sayısı
6
Örneğin üst grupta 100 ve alt grupta 100 kişinin bulunduğu, üst grupta 80, alt grupta ise 20 kişi tarafından yanıtlanan bir test sorusunun güçlük indeksi; rjx = (80-20)/100 = 0,6 olarak bulunur.
7
Madde standart sapması Madde standart sapması aşağıdaki gibi hesaplanır:
8
Örneğin güçlük düzeyi 0,4 olan bir maddenin standart sapması; olarak hesaplanır.
9
Madde güvenirlik katsayısı madde ayırıcılık gücü ve standart sapmasının çarpılması ile elde edilir. rj = rjx . sj
10
Örneğin ayırıcılık gücü 0,6 ve standart sapması 0,49 olan bir maddenin güvenirlik katsayısı; rj = 0,6 . 0,49 rj = 0,29 olarak hesaplanır.
11
Uygulama Aşağıda sunulan verilere göre maddelerin hesaplayınız.
güçlük indekslerini ayırt edicilik gücü indekslerini standart sapmalarını güvenirlik katsayılarını hesaplayınız.
12
S1 S2 S3 S4 S5 Ö1 1 Ö2 Ö3 Ö4 Ö5 Ö6 Ö7 Ö8 Ö9 Ö10
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.