Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MADDE ANALİZİ (Item Analysis)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MADDE ANALİZİ (Item Analysis)"— Sunum transkripti:

1 MADDE ANALİZİ (Item Analysis)
Tolga Ayav Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Bölümü

2 Sunuşun İçeriği Madde Analizinin yararları
Madde Analizinin 8 basit adımı Örneklerle analizin yorumlanması

3 Madde Analizinin yararları
Testteki açık ve eksik noktalar ortaya çıkar, notlar öğrencilere verilmeden tekrar ayarlanabilir. Birden çok doğru şıklı veya çok zor sorular ortaya çıkar, bunlar sınavdan çıkartılabilir. Notlar verildikten sonra öğrencilerle olabilecek olası tartışmaları önler Öğrencilerin hangi soruyu zor bulduğunu, dolayısıyla iyi anlaşılmayan konuları belli eder. İyi anlaşılan, üzerinde daha fazla durulmasına gerek olmayan konuları belli eder. Kişi bazında öğrencilerin durumu hakkında daha detaylı bilgi edinilebilir.

4 Madde Analizinin yararları (DEVAM)
Gelecek testlerin oluşturulmasına yararları olur. Dersi ikinci kez verirken dikkat edilmesi gereken noktalar ortaya çıktığından dersin verimliliği artar. Problemli olan yeni sorular ortaya çıkar, bankaya alınmaz. Test uygulanmadan sınıfın alacağı not ortalaması yaklaşık olarak belli olabilir. Öğretim üyesi kendinden ne kadar emin olursa olsun madde analizi uygulanmadan testlerin istenilen başarıya ulaşması zordur. Kısa dönemde külfetlidir, uzun dönemde getirisi götürüsünden çok daha fazladır.

5 Madde analizin 8 basit adımı
1. Tüm cevap kağıtları değerlendirilir, notlar verilir. 2. Kağıtlar en yüksek nottan en düşük nota sıralanır. 3. Kağıtlar yüksek ve düşük grup olmak iki eşit gruba ayrılır. Ör: 30 kişilik sınıfta 15’erlik iki gruba ayrılır. Kağıt sayısı tek ise ortadaki kağıt analizin dışında tutulur. Sınıf sayısı yüksek ise işi kolaylaştırmak için üstten ve alttan %27’lik bir grup oluşturulabilir. 100 kişilik sınıfta aşağıdan 27, yukarıdan 27 kağıt alınabilir. 4. Üst grup alınır, her bir şık için cevap veren öğrenci sayısı hesaplanır. Aynısı alt grup için de tekrarlanır. (En zaman alıcı ve sıkıcı kısımdır)

6 Madde analizin 8 basit adımı (DEVAM)
CLASS SIZE = 30 ITEM UPPER LOWER DIFFERENCE D TOTAL DIFFICULTY 1. A *B C D O *=Doğru şık 5. Doğru şık için üst ve alt grupta doğru cevaplayan öğrenci sayıları arasındaki fark alınır. (difference) 6. Bu değer gruptaki öğrenci sayısına bölünür. (Discrimination index)

7 Madde analizin 8 basit adımı (DEVAM)
CLASS SIZE = 30 ITEM UPPER LOWER DIFFERENCE D TOTAL DIFFICULTY 1. A *B C D O *=Doğru şık 7. Doğru yanıt veren öğrenci sayısı bulunur. (Total) Öğrenci sayısı büyükse bile tüm öğrenciler için yapılmalıdır. 8. Bu değer toplam öğrenci sayısına bölünür. (Difficulty)

8 Analizin yorumlanması (1)
Upper Low Difference D Total Difficulty 1. *A B C D O <----means omit or no answer Büyük olasılıkla doğru şık A değil. Öğretim üyesinin derste bir dil sürçmesi öğrencileri yanlışa sevk etmiş olabilir. İyi öğrencileri çeldiren bir soru. Amaç çeldirmek olmadığından doğru yapanlara puan verilebilir, toplam soru sayısı bir eksiltilebilir.

9 Analizin yorumlanması (2)
Upper Low Difference D Total Difficulty 2. A B *C D O Eşit sayıda öğrenci A ve C’yi seçmiş. Öğrenciler konuyu iyi bilmiyor veya soru hatalı. A şıkkı tekrar incelenerek çeldirici özelliğinin ne olduğuna bakılabilir. Öğrencilerin neyi eksik bildikleri ortaya çıkabilir.

10 Analizin yorumlanması (3)
Upper Low Difference D Total Difficulty 2. A * B C D O C vd D şıkları iyi bir alternatif değil. Her şıkka sınıfın en az %5 i cevap vermeli. (30 kişilik sınıf için 2 öğrenci) Bu soru DOĞRU/YANLIŞ tipinde bir soruya dönüştürülebilir.

11 Analizin yorumlanması (4)
Upper Low Difference D Total Difficulty 2. * A B C D O Amaç öğrencileri sıralamak olduğundan bu soru ayırıcı bir soru değil. İleride kullanılmamalı.

12 Analizin yorumlanması (5)
Upper Low Difference D Total Difficulty 2. A * B C D Çok basit veya çok zor sorular ayırıcı değildir. D=0.06 Difficulty=0.90 : Çok kolay soru. Çok zor sorularda hiçkimse doğru yanıt vermediyse soru iptal edilebilir. 1-2 kişi varsa, iptal edilip yapanlara bonus verilebilir.(Ya tesadüfen işaretleyip bonus aldılarsa?) Çok fazla sorunun iptali içerik bütünlüğünü bozar. Soruyu bu seferlik tutup bir daha kullanmamak daha iyi olabilir.


"MADDE ANALİZİ (Item Analysis)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları