Sunuyu indir
Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz
1
BULAŞICI HASTALIKLAR ve KORUNMA YOLLARI
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
2
Hastalıklar Hangi Yollarla Bulaşır???
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
3
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Doğrudan Bulaşma Hastalığa neden olan mikrobun barındığı yerden sağlam kişiye doğrudan geçmesi ve onu hasta etmesidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
4
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Kuduz hastalığında olduğu gibi hasta hayvan tarafından doğrudan ısırılma bu tür bulaşmaya bir örnektir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
5
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Dolaylı Bulaşma Dolaylı bulaşmada eşyalar, vektörler ve hava yolu bulaşma aracıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
6
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Verem hastası her öksürük ile ortama basil saçar. Verem’in bulaşması hastaların aksırma,öksürme ve konuşmaları sırasında havaya saçılan mikropların sağlam kişiler tarafından solunması ile oluşur. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
7
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Hastalıkların Önlenmesinde Kişiye ve Çevreye Yönelik Önlemler Alınabilir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
8
KİŞİYE YÖNELİK ÖNLEMLER
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
9
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
1- Aşılama Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
10
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Aşısı bulunan hastalıklardan büyük ölçüde korunmak mümkündür. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
11
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Aşılama ile kişileri çeşitli hastalıklardan koruyabiliriz. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
12
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
2- Kişisel Temizlik Birçok hastalığının kontrolünde kişisel temizlik alışkanlıkları çok önemlidir. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
13
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
KİŞİSEL TEMİZLİK Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
14
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Vücut bakımı ve temizliği Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
15
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Yüz bakımı ve temizliği Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
16
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
El temizliği Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
17
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Elleri su ve sabunla yıkamak mikroorganizmaları uzaklaştırmanın en etkili yoludur ve hastalıkları önlemeye yardımcıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
18
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Tuvaleti kullandıktan sonra W.C l Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
19
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Ellerimizi ; Hayvanları sevdikten sonra Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
20
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Gıdalara el sürmeden önce ve sonra Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
21
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Çiğ et, balık yada tavuk ile temas ettikten sonra iyice yıkamalıyız! Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
22
ASLA ÖLÜ HAYVANLARI ELLEMEYİNİZ !!!
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
23
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Eller öksürüp-hapşırdıktan sonra mutlaka yıkanmalıdır. Özellikle grip gibi hastalıklarda öksürüp-hapşırdıktan sonra ellerin yıkanmaması bulaşmaya neden olur. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
24
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Her türlü öksürük ,aksırık esnasında mutlaka kağıt mendil kullanılmalı ve sonrasında eller temiz su ve sabun ile yıkanmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
25
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Mikroorganizmalar Suda Havada Toprakta Hayvanlarda İyi yıkanmamış sebze ve meyvelerde İyi pişirilmemiş et ve balıklarda İyi yıkanmamış kaplarda İnsan ve hayvanların dışkılarında bulunur. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
26
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Ellerimizi bol sabun ile akan su altında en az saniye parmaklarımız ve bileklerimiz dahil ovalayarak yıkamalıyız. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
27
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Mikroplar kuru yüzeylerde büyüyemez ve çoğalamazlar. Bu nedenle ellerimizi yıkadıktan sonra iyice kurulamalıyız. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
28
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Ağız ve dişlerin temizliği de hastalıklardan korunmada önemlidir. Herkesin kendine ait bir diş fırçası olmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
29
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Dişler düzenli olarak her öğün sonrası fırçalanmalıdır. Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
30
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
31
2- Çevreye Yönelik Önlemler
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
32
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
İnsan ve hayvan dışkısı ile kirlenen sularda pek çok hastalık etkeni üreyebilir Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
33
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
İçme suyu olarak temiz su kullanmalı Temizliğinden emin olunmayan sular kesinlikle içilmemeli Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
34
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
35
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Çöp torbalarının ağızları kapatılmalı ve kapaklı çöp kovalarında muhafaza edilmeli Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
36
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Sokakta yada açıkta satılan ve kaynağını bilmediğimiz yiyecekleri tüketmemeli Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
37
Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Sadece beden ve besin temizliği değil, kullanılan her şeyi ve her ortamı temiz tutmak temiz olmanın gereğidir Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
Benzer bir sunumlar
© 2024 SlidePlayer.biz.tr Inc.
All rights reserved.