Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

AKŞAM SEFASINA BENZEYENLER. . Şehirlerarası bir otobüs yolculuğunda tanımıştım, Artin ustayı. Hayli yaşlı olmasına karşın enerjik ve dinç görünüyordu.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "AKŞAM SEFASINA BENZEYENLER. . Şehirlerarası bir otobüs yolculuğunda tanımıştım, Artin ustayı. Hayli yaşlı olmasına karşın enerjik ve dinç görünüyordu."— Sunum transkripti:

1 AKŞAM SEFASINA BENZEYENLER

2 . Şehirlerarası bir otobüs yolculuğunda tanımıştım, Artin ustayı. Hayli yaşlı olmasına karşın enerjik ve dinç görünüyordu. Yolculukta laf lafı açmış, Artin usta Kapalı çarşıda kuyumculuk yaptığından söz etmişti. Dede ve baba mesleği olan kuyumculuğu devredecek Kimse bulamadığından yakınmıştı.

3 Söylediğine göre kapalı çarşıda altın üzerine mine işleyebilen ustalardan tek kendi kalmıştı. Gün olur işim düşer diye kartvizitini almıştım. Bir süre sonra eşimin altın bileziğinin tamirini bahane ederek Yanına uğradım, Artin ustaya.

4 Kapalı çarşının derinlerinde iç içe iki odadan oluşan, Kuyumcu dükkanında çalışıyordu. Küçük hayvan figürlerinin üzerine Renkli mineler döküp hayat veriyordu, Altına. Beni görünce tanımakta zorlanmadı, Çay söyledi.

5 Eşimin kırık bileziği için geldiğimden söz ettim. Bileziği alıp çalışma masasına koydu Yaptığı Mineli ürünleri gösterip; Artık pek alıcısı kalmadı bunların. Talep de yok. Varsa yoksa fantezi altın. Ne özelliği var bu minelerin?

6 Üzeri yeşil kırmızı mine ile kaplı altın fil Figürünü eline alıp; Eskiden yeni doğan çocuklara takılırdı, bunlar. Fil gibi uzun ömürlü, güçlü veya kuş gibi özgür, Yunus balığı gibi sevecen olsun diye dilek dilenirdi. Nasıl oldu da unuttuk bunları?

7 Aslında unutmadık, Yine yeni doğanlara altın takılıyor ama, Millet geçim derdine düştü. Doğum yapan ailenin paraya ihtiyacı Olduğunu düşünüp, Cumhuriyet altını takıyorlar. Bizim mineli ürünlere talep kalmadı, artık.

8 Daha sonra altının elementlerin en asili Ve safı olduğundan, oksitlenip kararmadığından, Üzerine bir şey giydirmenin kolay olmadığından Söz etti Altın, asildir. Aristokrattır. Her şeyi kabul etmez, üzerine.

9 Mine ustası da kalmadı artık demiştin. Evet kalmadı. Minecilik de bu çarsıda benimle Son bulacak gibi görünüyor. Çocuklarını sordum. Bir oğlu ve bir kızı olduğunu, Üniversiteyi bitirip yurtdışına gittiklerinden, Daha da geri dönmediklerinden söz etti.

10 Neden tutamadın Bir özgürlüktür tutturdular. Çocuklarını Buralarda.?

11 Özgür olmak, özgür yasamak, Mutluluğu özgürlükte aramak için. Başka ülkelere gittiler. Bulabildiler,mi Aradıklarını. Bilmem, bence hala arıyorlar. Onlara önce kendimi sonra, Ağaçları örnek gösterdim.

12 "Ağaçlar özgür değildir ama mutsuz Ağaç da yoktur, Mutluluğu kendinizde arayın“ Dedim ama dinletemedim. Şimdi neredeler? Amerika'da yaşıyorlar Ve galiba hala arıyorlar.

13 Bu arada ikinci çaylar gelmişti. Artin ustanın da konuşup dertleşesi varmış anlaşılan. "Ama çocukların hepsi okumuş üniversite bitirip, Kendilerine Amerika'da yer edinmişler. Yani hepsi adam olmuş işte. Bence üzülmene gerek yok“ diyecek oldum.

14 Yüzünü ekşitti; Bizimkiler adam oldular, Çiçek olup açtılar ama "aksam sefasına" benzediler. Ne özelliği var akşam Sefasının ?

15 Bilirsin, Akşam sefası gündüz kapalı, Durur gece olunca açar. Kimseye göstermez güzelliğini. Dahası arılar ve böcekler gece Yuvalarına çekildiği için Onlara da tattırmaz özünü Balını.

16 Yani bizimkiler iyi eğitildi, iyi okudular da kendilerinden başka kimseye Faydaları yok. Bırak doğduğu toprağı, yaşadıkları topluma bile faydaları yok. Hatta, böyle bir kaygıları da yok. Dedim ya, akşam sefasına benzediler işte.

17 Bir süre sustu. Eşimin bileziğinin kırık yeri ile ilgileniyormuş Gibi yaptı. Gözlerini benden kaçırarak; Rahmetli eşim de çocuklar uzakta diye üzülür "çocukların sırtını kaşımak gerekirdi, zamanında biz bunların sırtını yeterince kaşımadık“ diye söylenir dururdu.

18 Nasıl yani? Bilirsin sırtın kaşındığında Kaşıttıracak birini bulana kadar Ne yapsan nafiledir. Yani sırtını kaşıttıracak kadar samimi olduğu birilerine her zaman muhtaçtır, insanoğlu. Günümüz insani bencilleşti sanki.

19 Birilerine muhtaç olmaktansa sırt, Kaşıntısına katlanmayı, Unutmayı tercih ediyorlar.

20 Sırtını kaşıttıracak samimiyette Birileri yoksa çevrende, Dahası sırtın kaşınmayı bile unuttuysa, Sen de özgür olmak için yalnızlığı Seçenlerden, akşam sefasına Benzeyenlerdensin, bence.

21 Bileziği tamir için bıraktım. Çay için teşekkür edip izin istedim, Artin Ustadan. Kapalı çarşı her günkü kalabalığı, Ve keşmekeşi ile akıyordu.

22 Yürüdükçe sırtım kaşınmaya başlamıştı. Ve sırtımın kaşındığını hissetmek. Hiç bu kadar mutluluk vermemişti. Yazan: Sayın Dr. Mehmet Uhri


"AKŞAM SEFASINA BENZEYENLER. . Şehirlerarası bir otobüs yolculuğunda tanımıştım, Artin ustayı. Hayli yaşlı olmasına karşın enerjik ve dinç görünüyordu." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları