Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Anarcardiacea.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Anarcardiacea."— Sunum transkripti:

1 Anarcardiacea

2 82 cins yaklaşık 800 türü içerir..
Actinocheita Cardenasiodendron Fegimanra Loxopterigium Operculicarya Pseudosmodingium Spondias Lithrea Faguetia Pleiogynium Anacardium Choerospondias Gluta Loxostylis Ozoroa Pseudospondias Swintonia Bonetiella Campnosperma Nothopegia Androtium Comocladia Haematostaphis Mangifera Pachycormus Rhodosphaera Tapirira Ebandoua Buchanania Protorhus Antrocaryon Cotinus Haplorhus Mauria Parishia Rhus Thyrsodium Koordersiodendron Pseudoprotorhus Solenocarpus Apterokarpos Cyrtocarpa Harpephyllum Melanochyla Pegia Schinopsis Toxicodendron Euleria Ochoterenaea Sorindeia Astronium Dracontomelon Heeria Metopium Pentaspadon Schinus Trichoscypha Euroschinus Laurophyllus Smodingium Baronia Drimycarpus Holigarna Micronychia Pistacia Sclerocarya Poupartia Mosquitoxylum Semecarpus Lannea Bouea Montagueia

3 BAZI ANACARDİACEAE ÜRÜNLERİ
pembe biber (Schinus terebinthifolia) Fıstık (Pistacia vera) Kaju (Anacardium occidentale)

4 Tropik ve subtropik bölgelerde yaşayan odunsu bitkilerdir.
Kışın yapraklarını dökerler. Genelde ağaç veya çalı formundadır. Ağaçlar ya da çalılar her göze çarpmayan çiçekleri ile son derece zehirli. Bazen kokulu, reçineli veya sütlü özsuyu vardir. Gövde kabuklarında reçine kanalları vardır.

5 Birçok cins de ekonomik öneme sahiptir.
Örnek cinsi Anacardium olduğu bu familyanın üyeleri, zeytinsi "yemiş" nitelikli meyveler verir.

6 Bu aile dünyanın tropikal ve subtropikal bölgelerde yerli, ancak birkaç tür ılıman bölgelerde görülür. Yurdumuzda kültürü yapılan Antep fıstığı (Pistacia vera) Gaziantep ve Urfa bölgelerinde bolca yetişir.

7

8 TÜRKİYE’DE BULUNAN Pistacia vera (Antep fıstığı)

9 10m yüksekliğine kadar büyür..
İnce ve uzun yaprakları 10-20(4-8)cm uzunluğundadır. Bir çöl bitkisidir. Pistacia vera için güneşli bir pozisyon ve iyi drenajlı toprak gerekir. Uzun ve sıcak yazlar meyvenin düzgün olgunlaşma için gereklidir.

10 Erkek ve dişi çiçekler dioik.
Çiçekler yapraksız ve tek cinstir. Meyve, sert, beyazımsı dış kabuk vardır.Yenilebilir kısmı kabuğun içindedir. Tohum, farklı bir lezzet ile açık yeşil renkte eti vardır. Sonbaharda mevye olgunlaşir.

11 ÜLKEMİZDE YABANİ VE KÜLTÜR ANTEP FISTIĞI TÜRLERİNİN YAYILIŞ ALANI -Güneydoğu Anadolu Bölgesi; pistacia vera pistecia terebinthus pistacia khinjuk pistacia hybritleri

12 Bazı Anacardiacea Türleri

13 Anacardium occidentale (Kaju)

14 Amazon ormanların 15 metreye kadar boylanabilen bir ağaçtır ve çok dallıdır.
Herdem yeşildir Kalın ve dolambaçlı gövdesi vardır. Yapraklar basit, tüysüz ve kısa saplıdır. Çiçeklenme terminal salkım gibi küme şeklindedir. Genellikle erkek ve hermaphroditic çiçekler durumdadır.

15 A. occidentale normalde 3 ila 5 yıl arasında çiçeklenmeye hale gelir.
Gerçek meyve vardır ve meyve yenilebilinir. Kaju meyvesi çok sulu açık sarı süngerimsi et şeklindedir.

16 Brezilya, Meksika, Amerika Birleşik Devletlerinde yayılış yapar.
Kamboçya, Gambiya, Hindistan, Endonezya, Kenya, Malezya, Mozambik, Myanmar, Filipinler, Sri Lanka, Sudan, Tanzanya, Tayland, Uganda, Vietnam’da egzotiktir.

17

18 Mangifera indica (mango)

19 20 metreye kadar boylanabilir.
Gölge ağaçıdır. Kalın gövde kabuğu siyahımsı ve reçinelidir. Yaprakları 15-30cm uzunluğunda almaşık, basit ve koyu yeşil dikdörtgen için mızrak şeklindedir.

20 Çiçek piramidal ve çok eşli küçük sarımsıdır.
Meyve etli sarı veya turuncu, sulu, elyaf ile geliştirilmiş.

21 Mangifera indica’nın anavatanı kuzeybatı Hindistan’dan Himalayalar.
Bugün yaygın olarak tropik ve dünyanın astropika boyunca yetiştirilir.

22 Rhus (sumak)

23 250'den fazla sumak türleri, çoğu sıcak veya tropikal iklimlerde bulunur.
Bazı sumaklar son derece zehirli ve sarmaşık gibi veya çalı formunda bulundu; onlar kırmızımsı bir sap boyunca bileşik yaprakları vardır. İletişim üzerine bir kaşıntı döküntü ve kabarcıklar neden bırakır.

24 Dalları geyik boynuzuna benzer.
Olağanüstü sonbahar renkleriyle belirginleşmiştir. Kanat gibi yaprakları ile daha küçük bir çalı olup; kokulu sumak son derece ovuşturdu veya kırık kokulu olan yaprakları tüylü sahiptir.

25 Zararlıları nadiren bir sorun (tavşan kabuğu üzerinde yemek dışında)
Zararlıları nadiren bir sorun (tavşan kabuğu üzerinde yemek dışında). Bu kuraklık toleranslı bitkiler aşırı sulanması sürece Hastalıkları bir sorun değildir.

26 Güney Asya ve Doğu Hindistan Anadili’de yayılış yapar.

27 Schinus (biber ağaçları)

28 10m boylanabilir. Herdem yeşil. Sarkık dallıdır. 16-30 adet yaprakçıktan oluşan bileşik yaprak cm. uzunluğundadır

29 Açık yeşil renkli mızrak biçimli yaprakçıklar 3-4 cm
Açık yeşil renkli mızrak biçimli yaprakçıklar 3-4 cm. uzunluğunda ve 2-3 mm. genişliğindedir. Bileşik salkımlar halinde aşağı doğru sarkarlar.Salkımlar boyu cm'dir.

30 Önceleri yeşil daha sonra pembe ve kırmızı renk alırlar ve bu durumda uzun süre ağaç üzerinde kalırlar. karabiber kokuludurlar.

31 Brazilya, Güney Amerika ve Arjantinde yayılış yapar.

32 Toxicodendron (zehirli sarmaşık)

33 Bu bitkinin iki çeşidi vardır
Bu bitkinin iki çeşidi vardır. Zehirli sarmaşık, ince içine kalın saplı bir asma şube dışarı kaynaklanıyor. Zehir meşe 1,2 m yüksekliğe ulaşan bir çalı olduğunu. Bitki da cıva sarmaşık veya zehirli sarmaşık olarak bilinir. Bileşik alternatif yaprakları ve beyazımsı veya grimsidir. Cinsin en iyi bilinen üyesi Kuzey Amerika zehirli sarmaşıktır.

34 Bitkiler oldukça değişken bir görünüm bulunmaktadır.
Yaprak ve yaprak kenarları her üç tip yaprak olabilir, dişli düz veya loplu kenarları olabilir.

35 Tesisin bir ana bileşenidir
Tesisin bir ana bileşenidir.Nemli veya bulutlu havada yada Haziran ve Temmuz aylarında da toxicodendric asit, en kuvvetli gün battıktan sonra bir uçucu madde vardır. Bu yağ zehirli zaman cilt ile temasında gelmektedir. Zehirlenme belirtileri kaşıntılı kırmızı döküntüler de bu formları kabarcıklar, ateş, iştahsızlık, mide bulantısı, baş ağrısı, deliryum, bezlerin şişmesi kaybı ve oral ülserler görülür

36 Japonya, Çin ve diğer Asya ülkede yayılış yapar.


"Anarcardiacea." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları