Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlanan Web Sayfasının Sunucuya Aktarılması

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlanan Web Sayfasının Sunucuya Aktarılması"— Sunum transkripti:

1 Hazırlanan Web Sayfasının Sunucuya Aktarılması
N. Nilgün Çokça

2 FTP ile Sayfanın Sunucuya Aktarılması:
Web sayfanızın yayınlanması için öncelikle hazırlamış olduğunuz dosyaları, kullanıcı kodunuzun olduğu makinaya FTP ile aktarmalısınız. Örnekte AceFTP Programı anlatılmaktadır. Tüm FTP programlarının kullanım mantığı aynıdır. Öncelikle FTP programını çalıştırın. Hızlı bağlantı düğmesine tıklayın (Toolbarda birinci düğme).

3 AceFTP program kullanımı:
AceFTP Site Profile’da New Site komutu verin.

4 AceFTP program kullanımı:
Server kutucuğuna dosyalarınızı göndereceğiniz sunucu adını yazın (lidya.hacettepe.edu.tr veya ogrenci.hacettepe.edu.tr veya yunus.hacettepe.edu.tr seçeneklerinden biri ). UserID kutucuğuna kullanıcı adınızı yazın (mail işaretinden önceki kısım). Password kutucuğuna ise şifrenizi yazın (isteğe bağlı).

5 AceFTP program kullanımı:
Kendi makinanızda kullanmak istediğiniz dizini seçin. Ör: C:\My Documents\My Webs

6 AceFTP program kullanımı:
Finish komutuyla bağlantı adresinizi onaylayın. Bu şekilde farklı isimlerde FTP bağlantıları ekleyebilirsiniz. Bağlantılar AceFTP Site Profile’da alt alta sıralanacaktır.

7 AceFTP program kullanımı:
AceFTP Site Profile’da Hacettepe adına çift tıklayarak FTP bağlantısı kurulur.

8 FTP ile Sayfanın Sunucuya Aktarılması:
Bağlantı kurulduğunda sol sütunda sizin bilgisayarınızda dosyaları, sağ sütunda ise sunucudaki dosyalarınızı göreceksiniz. Önce sağ sütuna farenin sağ tuşu ile tıklayın ve açılan menüden "make new folder" seçeneğini seçin. Oluşturacağınız klasöre public_html adını vermek zorundasınız. Oluşturmuş olduğunuz web sayfanıza ait dosyaları bu klasörün içine yükleyiniz. Dosya transferi tut-çek yöntemiyle gerçekleşmektedir. Giriş sayfanızın adı index.html veya index.htm olmalıdır. Dosya isimlerinde Türkçe karakter, boşluk, özel karakterler ve büyük harf kullanmayınız.

9 FTP ile Sayfanın Sunucuya Aktarılması:
Dosya uzantılarınızın html olması daha uygundur. Dosyalarınızı sunucuya gönderir göndermez sayfanız yayına girecektir, lütfen sayfanızı kontrol ederek varsa problemlerini gideriniz. Dosyalarınızı aktardıktan sonra bir web istemci (Netscape, Mozilla Firefox ve Microsoft Internet Explorer vb.) yardımı ile sayfanızı aşağıda belirtilen adreste görüntüleyebilirsiniz; veya

10 FTP ile Sayfanın Sunucuya Aktarılması:
Ana sayfanızın ismi index.html veya index.htm dışında bir isme sahipse: veya Eğer H.Ü. personeli veya öğrencisi iseniz ve web sitenizin listeye eklenmesini istiyorsanız, lütfen öncelikle web sitenizin kurallara uygun olup olmadığını kontrol ediniz ve daha sonra da formu doldurunuz.

11 Sayaç Ekleme *.dat dosyanız kullanıcıadı.dat şeklinde açıldıktan sonra adresinden sayaç örnekleri ve kodlarına ulaşarak sayfanıza sayaç ekleyebilirsiniz. *.dat dosyasının açılması için Bilgi işlem Daire Başkanlığı web birimine e-posta ile başvurabilirsiniz.

12 Kaynak

13 Hacettepe Web Servisi Web Servisinin Kuruluş Amacı Web Tasarım Birimi
Web Servisinden Kimler Yararlanabilir? Web Servisinin Süresi Başvuru Şekli Kullanıcı Kodu Sorumlularının Sahip Olması Gereken Özellikler Kullanıcı Kodunun Açılması Yeni Şifre Talebi Alias (Sanal) E-posta Hizmeti Kullanıcı Kodu Sorumlularının Dikkat Etmesi Gerekenler Teknik Özellikler Web Kullanıcı Kodu Bilgilendirme Sayfası Alias adres, yönlendirme, kota sorgu sayfası Veritabanı Kontrol Sayfası Veritabanı bilgileri ile sunucuya bağlanıp bağlanmadığını kontrol etmek için düzenlenmiştir. Hacettepe Üniversitesi Logosunun Doğru Kullanımı (*.pdf) Başvuru Dilekçesi Örneği Soru ve Sorunlarınız İçin İletişim

14 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
1. Web Servisinin Kuruluş Amacı Hacettepe Üniversitesi' ndeki akademik ve idari birimlerin, öğrenci toplulukları ve organizasyonların web sayfası oluşturabilmeleri amacıyla kurulmuştur. 2. Web Tasarım Birimi H.Ü. Bilgi İşlem Daire Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan Web Tasarım Birimi istenilmesi halinde H.Ü. bünyesindeki birimlere tasarım konusunda yardımcı olurlar. Tasarımı yapılacak web sitelerinin içerikleri elektronik ortamda olmalıdır. Site tasarımı için öncelikle bölüm, idari birim, toplulukların tasarımları dikkate alınır. Bölümler istediği taktirde Web Tasarım Birimi, tasarımı kendisi yapar. Site yayınlandıktan sonra tasarımda değişiklik yapılmaz. Web Birimi tarafından hazırlanan sitelerin güncellemesi Web Tasarım Birimi'ne aittir, güncelleme verileri elektronik ortamda iletilmelidir.

15 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
3. Web Servisinden Kimler Yararlanabilir? Tüm idari ve akademik birimler, birimlerini tanıtmak, Öğrenci toplulukları, topluluklarını tanıtmak ve faaliyetleri hakkında bilgi vermek, H.Ü. tarafından organize edilen veya katılımda bulunulan ulusal/uluslararası organizasyon sorumluları (H.Ü. Mensubu olmaları gerekmektedir), bu organizasyonlar hakkında bilgi vermek, Akademik personel ve yüksek lisans öğrencileri, akademik çalışmalarında kullanmak, amaçlarıyla H.Ü. Web Servisinden yararlanabilirler. Açılan web kullanıcı kodu, sadece gerekçesi belirtilmiş olan web sayfasının hazırlanıp sunulması için kullanılabilir. Web kullanıcı kodu sorumlusu bu kodun amacı doğrultusunda kullanılmasını sağlamakla yükümlüdür. 4. Web Servisinin Süresi Kullanıcı kodları idari - akademik birimlere ve öğrenci topluluklarına süresiz olarak verilmektedir. Sayfanın işlevinin sona ermesi halinde, sorumlu kişilerin BİDB'yi bilgilendirmesi sonucu açılan kullanıcı kodu kapatılır.

16 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
5. Başvuru Şekli Öğrenciler, akademik ve idari personel; kullanıcı kodu açtırmak için BİDB ye başvurarak mail hesabı açtırmalıdır. Öğrenci toplulukları kullanıcı kodu edinebilmek için öncelikle H.Ü. Sağlık Spor Daire Başkanlığı'na başvurmalıdır. H.Ü. Sağlık Spor Daire Başkanlığı'ndan BİDB'ye çekilecek bir faks ile toplulukların kullanıcı kodu açılacaktır. Etkinlik ve organizasyonlar, kullanıcı kodu açtırmak için organizasyonu düzenleyen birim yöneticisi tarafından onaylanmış bir dilekçe ile BİDB'ye başvurmalıdır. Söz konusu dilekçe BİDB sekreterliğine elden teslim edilebileceği gibi, nolu faks ile de iletilebilir. İletilen dilekçede kullanıcı kodu talebinin gerekçeleri, kullanıcı kodundan sorumlu olacak kişinin adı, ünvanı, telefon numarası ve Hacettepe uzantılı e-posta adresi belirtilmelidir. Dilekçede belirtilen e-posta adresine sayfayla ilgili gerekli bilgilerin gönderilemesi gerektiğinden Hacettepe uzantısı bulunmayan e-posta adresleri güvenlik sebebiyle kabul edilememektedir.

17 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
6. Kullanıcı Kodu Sorumlularının Sahip Olması Gereken Özellikler Kullanıcı koduna sahip olan kişiler, alias (sanal) adresin yönlendirildiği kişilerdir. Bu kişilerin HTML bilgisine veya web sayfası hazırlamaya yönelik araçları kullanabilme becerisine sahip olmaları gerekmektedir. 7. Kullanıcı Kodunun Açılması Kullanıcı kodu isteği H.Ü. BİDB'ye ulaştıktan ve ilgili makamlarca onaylandıktan sonra kullanıcı kodunun açılması için gerekli işlemler yapılır. Kullanıcı kodları en fazla 8 karakterli olabilir. Kullanıcı kodu ve web sayfası ile ilgili tüm bilgiler, kod açıldıktan sonra sorumlu kişinin e-posta adresine gönderilir. 8. Yeni Şifre Talebi Kullanıcı koduna ait şifrenin unutulması veya kaybolması durumunda varolan kullanıcı kodu için yeni bir şifre oluşturulur ve sayfa sorumlusunun e-posta adresine gönderilir. Yeni şifre talebi için web sayfasından sorumlu olan kişilerin adresine başvurmaları gerekmektedir. Öğrenci topluluklarının yeni şifre talepleri, söz konusu topluluğun eski sorumlusu ve yeni sorumlusunun şahsen başvurusu ile gerçekleşir.

18 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
9. Alias (Sanal) E-posta Hizmeti Kullanıcı kodu açıldığında e-posta adresi olarak şeklinde bir adres verilir. Bu alias (sanal) bir adrestir. Bu adresin kullanıcı adı ve şifresi yoktur. Sadece yönlendirmelidir. Bu adres kullanıcı kodu sorumlularına yönlendirilmiştir. Bu kişilerin e-posta adresleri "hacettepe" uzantılı olmak zorundadır. Örneğin: alias bir adrestir ve Web Tasarım Birimi' nde çalışan personele yönlendirilmiştir. Bu adrese e-posta atıldığında, e-posta bu birimde çalışan tüm personele gelir. Bu postaya cevap vermek icin personel kendi kişisel e-posta hesabını kullanır.

19 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
10. Kullanıcı Kodu Sorumlularının Dikkat Etmesi Gerekenler Web sayfalarının altyapı, grafik ve içerik tasarımı ile güncellenmesi konularından ilgili birim/topluluk/kişiler sorumludur. H.Ü. BİDB web kullanıcı kodunun açılması ve kullanıma hazır hale getirilmesi esnasında karşılaşılan sorunlarla ilgili web kullanıcı kodu sahiplerine teknik destek/bilgi desteği sağlar; bunun dışındaki aşamalardan (altyapı, grafik ve içerik tasarımı, güncelleme vb.) sorumlu değildir. Web kullanıcı kodu ile hazırlanan web sayfalarının H.Ü. Bilgi İşlem ve Bilgisayar Ağı Kaynakları Kullanım Etiğine uygun olması beklenmektedir. Ayrıca, web sayfalarında kaynak/referans göstermeden bir başka şahsa/kuruma ait yazılı eser bulundurulmaması, eserin sahibinden izin alınmadan yayınlanmaması gerekmektedir.

20 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
Söz konusu sayfalarda ilgili birimin | topluluğun | etkinliğin | organizasyonun | kişinin erişim bilgilerinin yer alması gerekmektedir. Oluşturulan web sayfalarına H.Ü. web sayfalarından bağlantı sağlanması için web kullanıcı kodu sahibinin e-posta adresine isteğini bildirmesi gerekmektedir. Web kullanıcı kodunun işlevi sona erdiğinde, bu durum kullanıcı kodunun kapatılması için, H.Ü. BİDB' na bildirilmelidir. Web kullanıcılarına ayrılmış olan alan yedekleme ve program çalıştırma amaçları için kullanılamaz. Bu alanda bulundurulan dosyaların boyutlarının, web sayfasının çalışmasını yavaşlatmaması ve kota yetersizliği gibi sorunlara yol açmaması için düşük tutulmasına özen gösterilmelidir.

21 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
11. Teknik Özellikler Güvenlik nedeniyle web sunucusuna Hacettepe Üniversitesi kampusları dışından ftp yapılamamaktadır. Web sunucusunun karakter seti ISO dur. UTF-8 karakter seti kullanılmamaktadır. Web sayfalarında PHP kullanımı mümkündür. MYSQL desteği verilmektedir.(Sürüm: ) Kullanıcı kodları 100 MB kota kapasitesi ile çalışmaktadır. Kullanıcı kodu ile hazırlanan web sayfalarının ana adresi olarak tanımlanmaktadır. Ayrıca talep üzerine aynı sayfaya, şeklinde tanımlanabilecek bir sanal alan adından da erişim sağlanabilir. Sanal alan adında "****" yerine gelecek ifadede karakter sınırı yoktur. Ancak ilgili web sayfasının amacı ve konusuyla ilişkili olması beklenir. Talep edilen sanal alan adının daha önce başka bir talep üzerine tanımlanmamış olması gerekmektedir. . Sayaç eklemi: Web kullanıcı kodu açılırken web kullanıcı kodu.dat şeklinde açılır. adresinden sayaç örnekleri ve kodlarına ulaşarak sayfanıza sayaç ekleyebilirsiniz.

22 Hacettepe Web Servisi Kullanımı
12. Soru ve Sorunlarınız İçin İletişim Kullanıcı kodu ile ilgili soru/sorunlar, detaylı açıklama (varsa hata mesajları ile birlikte) adresine iletilmelidir. HACETTEPE ÜNIVERSITESI-BİDB'nin web kullanıcıları servis politikasında diğer kişi ve kurumlara haber vermeden değişiklik yapma hakkı saklıdır. Ayrıca, HACETTEPE ÜNIVERSITESI-BİDB merkezi web sunucusu üzerinde herhangi bir zamanda teknik değişiklikler yapma hakkına sahiptir. Bu değişiklikleri önceden kullanıcılara bildirebileceği gibi, anlık olarak yapılabilecek değişikliklerin önceden duyurula mamasıda mümkün olabilir. Web kullanıcıları bu metinde yer alan bilgileri periyodik olarak izlemek ve olası değişikliklerden haberdar olmakla yükümlüdürler.


"Hazırlanan Web Sayfasının Sunucuya Aktarılması" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları