Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FORKLİFT KULLANIM TALİMATI

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FORKLİFT KULLANIM TALİMATI"— Sunum transkripti:

1 FORKLİFT KULLANIM TALİMATI

2 Aracı yetkili operatöründen başkasının kullanması kesinlikle yasaktır.
Forklift, operatörlük eğitimi almış yetkili personel tarafından kullanılmalıdır. Forklift operatör koltuğuna oturmadan kullanmayacaktır. Kollar, bacaklar ve kafa, operatör kabininin dışına çıkartılmayacaktır. El ve ayaklar forklift asansöründen uzak tutulacaktır.

3 Forkliftle yüksek hızlarda ani manevralar yapmaktan kaçınılacak, ani duruş ve kalkışlar yapılmayacaktır. Dönüşlerde, bina giriş ve çıkışlarında ve insanların yanında korna kullanarak uyarıda bulunulacak ve hız düşürülecektir. Forklifti operatör muhafazası ve yük korkuluğu olmadan kesinlikle kullanmayacak. Yük, mast arkaya doğru tilt edilerek taşınacaktır.

4 Güvenli olmayan ve dengesiz yükleri kaldırılmayacak ve taşınmayacaktır
Güvenli olmayan ve dengesiz yükleri kaldırılmayacak ve taşınmayacaktır.. Taşınacak yükün ağırlık merkezi dengelenerek yükleme yapılacaktır. Dengesiz yükler devrilme riskini arttıracaktır. Çatal aralıkları yükün ağırlık merkezine göre dengelenerek aralanacak ve yük daima düzgünce istiflenerek taşınacaktır.

5 Mutlaka uygun büyüklükte bir palet kullanılacaktır
Mutlaka uygun büyüklükte bir palet kullanılacaktır. Çatallar yükün altında olabildiğince geniş aralıklı tutulmaya çalışılacaktır. Yük her iki çatala da eşit dağıtılacak ve tek çatal kullanılarak asla taşıma yapılmayacaktır

6 Gevşek zeminlerde ve kaygan yüzeylerde forklift kullanılmayacaktır
Gevşek zeminlerde ve kaygan yüzeylerde forklift kullanılmayacaktır. Kum,çakıl, buz veya çamurlu zeminlerde devrilmeyle sonuçlanan kazalar yaşanabilir. Kullanım kaçınılmaz ise yavaş kullanılacaktır. Kimsenin forkliftin yük veya kaldırma mekanizmasının altından geçmesine ya da durmasına izin verilmeyecektir. Yük düşebilir yaralanmalara veya ölüme neden olabilir.

7 Forklift yüklü durumda yük asansörü ileri tilt durumdayken kesinlikle yükseltilmeyecek veya yük yukarıda iken mast ileri tilt edilmeyecektir. Bu hareket forkliftin ileri doğru devrilmesine sebep olacaktır. Yokuş üzerinde yükleme-boşaltma, dönme manevrası yapılmayacak ve eğime paralel forklift kullanılmayacaktır.

8 Rampalardan çıkarken daima ileri, inerken de geriye doğru hareket edilecektir. Eğimli yüzeylerdeyken asla yük kaldırılmayacak, manevra yapılmayacaktır. Rampa üzerinde, iniş ve çıkışlarda, özellikle büyük hacimli yükleri taşırken yardımcı personel bulundurulacak ve yön bilgisi alınacaktır.

9 Yokuş üzerinde yükleme-boşaltma, dönme manevrası yapılmayacak ve eğime paralel forklift kullanılmayacaktır. Sahipsiz objelerin üzerinden geçilmeyecek, gidilen yöne iyice bakılacaktır. Diğer insanlara ve güzergahınıza çıkabilecek engellere karşı dikkatli olunacaktır. Operatör forklifti kullandığı her an dikkatli olmak durumundadır.

10 Rıhtım ve rampa kenarlarında yükleme yaparken forklift kullanımında çok dikkatli olunmalıdır. Özellikle rıhtım, rampa ve platform kenarları ile forklift arasında güvenlik mesafesi bırakılmalıdır. Ufak bir dikkatsizlik kazalara, yaralanmalara ve ölümlere neden olabilir.

11 Forkliftin ve taşınan yükün ağırlığını kaldıramayacak köprü ve rampaların üzerinde forklift kullanılmayacaktır. Köprü veya rampaların kullanılmasının zorunlu olduğu durumlarda yükleme platformunun düzgünce yerleştirildiğinden emin olunacaktır. Eğer başka bir araç üzerine yükleme yapılacaksa yükleme yapılan aracın hareket etmemesini sağlamak amacıyla tekerleklerine takoz koyulması ihmal edilmeyecektir.

12 Forklift başka forkliftlerin çalışma sahasında kullanılmamalıdır
Forklift başka forkliftlerin çalışma sahasında kullanılmamalıdır. Daima diğer forkliftler ile güvenli çalışma alanı bırakılmalı ve durmak için yeterli mesafeye sahip olunduğundan emin olunmalıdır. Asla diğer forkliftlere yetişip geçmeye çalışılmayacaktır

13 Forklift asla bir başka forklifti çekmek veya itmek amacıyla kullanılmayacaktır.
İlk çalışma 100 saat, diğer çalışma saati 250 saat çalışma sonrasında mutlaka bakım ve yağlama işlemleri yetkili servisi tarafından yapılacaktır. Forklift ile yükleme esnasında kataloğunda belirtilen yük haddinin üzerinde çalıştırılmayacaktır.

14 Forklifte herhangi bir ilave kanca ve benzeri kapasite arttırıcı mekanik parça servisi bilgisi olmadan eklenmeyecektir. Forklift kullanımı sırasında geri vites sinyali, ışıklı uyarıcı flaşör, korna çalışır durumda olacaktır. Forklift hareketi sırasında 4 mt yakını içerisinde ve hareket güzergahı önünde ve arkasında insan bulunmayacaktır.

15 Forklift ile kancaları üzerine, akslarına, mekanik zincir kolonlarına, operatör yanına, operatör mahalli arkasına insan bindirilmeyecektir. Forklift, araç trafiğine müsaade edilen yollara çıkmayacaktır. Yükleme ve boşaltma esnasında belirtilen yük üzerinde, indirilen düzlemde veya yüklenen düzlemde insan bulunmayacaktır.

16 Boşaltma ve istif işlemi sırasında raf, platform vb
Boşaltma ve istif işlemi sırasında raf, platform vb. yüzeylerde boşaltmayı engelleyecek zemin hareketi, malzeme vb. bulunmayacaktır. Aşırı yağışlı, rüzgarlı havalarda veya çalışmayı engelleyecek durumlarda çalıştırılmayacaktır. Yüklü vaziyette taşıma yapılması ve eğimli alanlarda hareket etmesi durumunda teknik kataloğunda belirtilen hususlara uygun taşıma yapılacaktır.

17 Forkliftle sac, boru, havalandırma fanı, profil ve benzeri malzemeler taşınmayacaktır. Bu malzemelerin taşınmasında romörk kullanılacaktır.

18 Aracınızın asansör kısmına el, kol, baş sokulması yasaktır.
Araç hareket halindeyken daima çatal uçlarının durumundan emin olunur. Çatal uçları ile bir kişiye veya yere çarpmamaya dikkat edilir. Kaldırılmış yükün altında birilerinin durmasına veya altından geçmesine kesinlikle müsaade edilmeyecektir.

19 Yük her zaman yavaş indirilir.
Fokliftle tehlikeli yerlere girilmeyecek. Kişisel koruyucu ekipman kullanım talimatına göre gerekli kişisel koruyucu malzemeler kullanılır. Hiçbir zaman ıslak ve yağlı ellerle araç kullanılmayacaktır. Lastik hava basınçları gözle kontrol edilir ve tamamlanır.

20 İş sahası içerisinde konmuş olan yasaklara veya iş ile ilgili kurallara daima uyulur.
Görüşün zayıf olduğu durumlarda veya tehlikeli yerlerde çalışılmayacaktır.. Karanlık yerlerde çalışırken ön farları yakılır, karanlık kapalı yerlerde tüm ışıkları yakılır. Tehlikeli yerlerde araç kullanıldığı zaman işe başlamadan önce emniyet tedbirleri alınır. Uçurum, çukur kenarları, toprak kaymasına müsait bölgeler ve heyelan alanları özellikle tehlikeli yerlerdir.

21 Üst üste malzeme taşınacağı zaman yükün dengeli olduğundan emin olunmalıdır.
Kırık palet kullanılmamalıdır. Çatallar, yükü dengeli kaldıracak şekilde ayarlanır. Emniyet pimleri takılır. Yük taşırken yük, yere yakın tutulur. Çatal yerden 15–20 cm yükseklikte olmalıdır. Eğimli yerlerde giderken yük düzeyi daima yukarıda olmalıdır.

22 Aracı çalıştırmadan önce aracın önünde ve arkasında bir insan veya cisim bulunup bulunmadığı kontrol edilir. Ani fren yapılmayacaktır. Hava sirkülasyonu zayıf olan bir yerde araç ile çalışılacağı zaman pencere ve kapılar açılarak taze hava gelmesi sağlanır. Forkliftte devrilme ihtimali olduğunda atlamaya çalışılmayacak koltukta oturularak emniyet kemeri takılacaktır.

23 Araç boş iken, viraj dönülürken hız azaltılır.
Hiçbir zaman halatla yük kaldırılmayacaktır. Forklift yarış arabası değildir. Gösteri yapılmayacaktır. Park yaparken, trafik akışı engellenmeyecektir. Çatallar yere indirilir, El freni tam olarak çekilir, Kontak anahtarı çıkartılır.

24 Forklift sadece yetkili dolum noktalarında yakıt almalıdır
Forklift sadece yetkili dolum noktalarında yakıt almalıdır. Motor dolum sırasında kapatılmalıdır. Yakıt dolumu sırasında sigara içilmesi ve yanıcı maddelerin dolum yerinde bulunması kesinlikle yasaklanmalıdır. Bu kurallar LPG tankı değişimi esnasında da uygulanmalıdır. Motor tekrar çalıştırılmadan önce yakıt depo kapağı kapatılmalı ve etrafa dağılan yakıt mutlaka temizlenmelidir.

25 Forklift ancak park alanı olarak belirlenmiş noktalara bırakılmalıdır
Forklift ancak park alanı olarak belirlenmiş noktalara bırakılmalıdır. Park durumunda çatallar tamamen aşağı indirilmeli, levyelerin hepsi boşa alınmalı, el freni çekilmeli ve motor durdurulmalıdır. Forklift kullanılmadığı durumlarda motor durdurulmalı, anahtar aracın üzerinden alınmalı ve lastiklerin önüne ve arkasına takozlar konulmalıdır. Mesai bitiminde aracın gerekli günlük bakım kontrolleri yapılmalıdır


"FORKLİFT KULLANIM TALİMATI" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları