Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TARİHÇESİ * 1992 yılında Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş 1999 yılında da Başbakanlığa bağlanmıştır. * 2011 yılında 656 sayılı KHK ile, Türk.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TARİHÇESİ * 1992 yılında Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş 1999 yılında da Başbakanlığa bağlanmıştır. * 2011 yılında 656 sayılı KHK ile, Türk."— Sunum transkripti:

1

2 TARİHÇESİ * 1992 yılında Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş 1999 yılında da Başbakanlığa bağlanmıştır. * 2011 yılında 656 sayılı KHK ile, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı olarak yeniden örgütlendi. * 2002 – 2011 yılları arasında görev coğrafyası genişledi. Faaliyetlerin kapsam ve derinliği arttı.

3 TİKA’NIN MİSYONU Ortak ülkelerde teknik işbirliği projeleri ile sosyal ve ekonomik kalkınmanın gelişimine katkı sağlamak. * Türkiye’nin uzmanlık tecrübesini aktararak ortak ülkelerin ulusal kalkınma programlarını desteklemek.

4 Proje Uygulama İlkeleri
Doğrudan para hibesi yerine proje tabanlı yardım, Türkiye’nin alanda görünürlüğünü artıran projelere öncelik verilmesi, Yararlanıcı ülke halklarının öncelikli ihtiyaçlarının dikkate alınması,

5 MERKEZ TEŞKİLATI

6 Program Koordinasyon Ofisleri
33 PKO Program Koordinasyon Ofisleri AFGANİSTAN - Kabil PKO KARADAĞ - Podgoritsa PKO SENEGAL - Dakar PKO LÜBNAN - Beyrut PKO AFGANİSTAN - Mezar-ı Şerif PKO KAZAKİSTAN - Astana PKO SIRBİSTAN - Belgrad PKO LİBYA - Trablus PKO AFGANİSTAN - Vardak PKO KIRGIZİSTAN - Bişkek PKO SUDAN - Hartum PKO SOMALİ - Mogadişu PKO ARNAVUTLUK - Tiran PKO KOSOVA - Priştine PKO SURİYE - Şam PKO (aktif değil) TUNUS - Tunus PKO AZERBAYCAN - Bakü PKO MAKEDONYA - Üsküp PKO TACİKİSTAN - Duşanbe PKO KENYA - Nairobi PKO BOSNA HERSEK - Saraybosna PKO MOĞOLİSTAN - Ulan Bator PKO TÜRKMENİSTAN - Aşkabat PKO YEMEN - San’a PKO ETİYOPYA - Addis Ababa PKO MOLDOVA - Kişinev PKO UKRAYNA - Kırım PKO FİLİSTİN - Kudüs PKO ÖZBEKİSTAN - Taşkent PKO UKRAYNA - Kiev PKO GÜRCİSTAN - Tiflis PKO PAKİSTAN - İslamabad PKO MISIR - Kahire PKO 6

7 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

8 TİKA proje ve faaliyetlerini gerçekleştirirken uzak, yakın, köy kent ayrımı yapmadan çalışmaktadır. Faaliyet gösterdiği ülkelerin başkentlerine yatırım yapan bir kuruluş olmak yerine hangi köyde, yerel yönetimin hangi birimde ihtiyaç varsa orada çalışmayı kendisine bir vazife olarak görmektedir.

9 TİKA 1992- 2012 yılları arasında toplam 13. 688 proje yapılmıştır
TİKA yılları arasında toplam proje yapılmıştır. Bu projelşerin çoğu ortak tarihi ve kültürel geçmişe sahip olduğumuz Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ve Ortadoğu bölgelerinde gerçekleştirilmiştir.

10 Afrika kıtasında TİKA’nın koordinasyonunda yaklaşık 1 milyon kişi temiz suya kavuşmuştur.
Dünya üzerinde kalkınma yardımlarının Kuzey’den Güney’e yapıldığına dair genel bir kanı varken, TİKA’nın kalkınma işbirliği anlayışı ile bu durum değişmiştir. 2012 yılı öncül resmi kalkınma yardımı 2,53 milyar dolar olarak gerçekleşirken artış miktarına baktığınızda da bir önceki yıla göre yüzde 99,2 oranında resmi kalkınma yardımlarında artış olduğu görülmektedir.. Çünkü faaliyet gösterdiğimiz ülkelerin eğitimden sağlığa, ekonomiden, bilişime kendi alt yapılarını kurmasını önemsiyoruz.

11 2012 yılında en az gelişmiş ülkelere yapılan resmi kalkınma yardımı tutarı 359,91 milyon dolar olarak gerçekleşti. Türkiye, kalkınma yardımlarını 2012 yılında neredeyse yüzde 100 artırarak darda ve zorda olan ülkelere yardım yapabilen bir ülke konumuna gelmiştir.

12 TARIM-HAYVANCILIK PROJE VE FAALİYETLER
TİKA TARIM-HAYVANCILIK PROJE VE FAALİYETLER

13 ‘AZERBAYCAN’DA ORGANİK TARIMIN GELİŞTİRİLMESİ SÜRECİNDE TÜRKİYE TECRÜBESİNİN ÖĞRENİLMESİ VE KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİNİN GELİŞTİRİLMESİ’ Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı ve Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomi Kalkınma Bakanlığı, Ekonomik Reformlar Araştırma Enstitüsü işbirliğinde yürütülen ‘Azerbaycan’da Organik Tarımın Geliştirilmesi Sürecinde Türkiye Tecrübesinin Öğrenilmesi ve Kurumlararası İşbirliğinin Geliştirilmesi’ projesi kapsamında;Azerbaycan Strateji Planı hazırlandı.

14 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

15 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

16 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

17 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

18 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

19 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

20 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

21 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

22 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

23 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

24 FAALİYET ALANI * TİKA, ofislerinin bulunduğu ülkelerle beraber yaklaşık 100 ülkede kalkınma merkezli işbirliği çalışmaları yapmaktadır. Ülkemiz TİKA aracılığı ile Pasifik’ten Orta Asya’ya, Ortadoğu ve Afrika’dan Balkanlara, Kafkasya’dan Latin Amerika’ya kadar birçok ülke ile bilgi ve tecrübesini paylaşmaktadır.

25 Sudanlı Tarımcılara Sertifika Töreni
Bahçe ve Seralardan Örnekler Moldova’da 2 Hektarlık Örnek Bir Meyve Bahçesi Moğolistan Milli Devlet Ün. İçinde “Uygulama ve Araştırma Serası” Eğitim Programlarından Örnekler Özbek Çiftçi ve Yöneticilerin Eğitimi Kazakistan Tarım Bak. ve Çimkent Sulama İdaresi Yetkililerine Eğitim Sudanlı Tarımcılara Sertifika Töreni 25

26 Üretim Sektörlerinin Geliştirilmesi
Tarım Türkiye Sudan Tarımsal İşbirliği ve Eğitim Programı 26 Tacikistan’da Pamuk Ekiminde Tohum Kayıplarının Azaltılması Projesi

27 Üretim Sektörlerinin Geliştirilmesi
Tarım Doğu Afrika Ülkesi Cibuti Ulusal Tarım Master Planı İlk defa Afrika ‘da bir ülkenin Tarım Master Planı çıkarılmış ve Cibuti’deTarım sektörünün ana faillerini ve kaynak kullanıcılarını içeren katılımcı bir yaklaşımla hazırlanan bu plan, tarım sektörünün ülkenin sosyo- ekonomik kalkınmasına katkısını arttırmayı ve bu sektörün kaynaklarının en etkili biçimde değerlendirilmesini amaçlamıştır. Bu mastır plan, su, bitkisel üretim, hayvansal üretim ve balıkçılık alanlarında öngörülen, gerçekleşmekte olan veya gerçekleşmiş olan sektörle ilgili programları, stratejileri ve planları kapsamaktadır. Master Plan sonucunda 3 adet balıkçı teknesi Cibuti’ye hediye edilmiştir. 27

28 Yumurtacı Hibrit ve Ebeveynlerin Türkmenistan'da Üretilmesi Projesi
Hayvancılık Yumurtacı Hibrit ve Ebeveynlerin Türkmenistan'da Üretilmesi Projesi Arıcılık Projelerinden Örnekler Özbekistan'da Arıcılığın Geliştirilmesi Projesi Bosna Hersek’te Kaçuni Entegre Organik Arıcılık Projesi Balıkçılık Projelerinden Örnekler Cibuti Ulusal Tarım Master Planı Kapsamında 3 Adet Balıkçı Teknesi Alınması JICA TÜGEM 3. Ülkelere Yönelik Sürdürülebilir Su Ürünleri Yetiştiriciliği Eğitim 28

29 Üretim Sektörlerinin Geliştirilmesi
Hayvancılık Bosna Hersek Kaçuni Entegre Organik Arıcılık Projesi Projeyle organik arıcılık yapmak isteyen ailelere; her türlü teknik destek verilerek üretim yapmaları ve istihdama katkı sağlanması Üretilecek bal ve arı ürünlerinin (polen, arı sütü, propolis vb.) pazarlanmasıyla aile işletmelerinin ekonomik gelir seviyelerinin artırılması hedeflenmiştir. Projeyle 1320 arı kolonisi oluşturulmuş, 85 aile işletmesi bal,polen, propolis ve arı sütü ve ana arı üretimine başlamışlardır. 29

30 Üretim Sektörlerinin Geliştirilmesi
Hayvancılık Bosna-Hersek’te Hayvancılığın Geliştirilmesi Projesi Kosova’da koyunculuk projesi 30 Özbekistan Arıcılık Projesi

31 ORMAN ve SU İŞLERİ BAKANLIĞI İLE BERABER YÜRÜTTÜĞÜMÜZ PROJELER

32 ÇABUK PROJESİ Afrika’da bulunan az gelişmiş ülkelerin; çölleşme, arazinin bozulması ve kuraklıkla mücadele kapasitelerinin geliştirilmesi projesi. Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müd. Ve TİKA işbirliği ile gerçekleşmektedir.

33 Orta Asya ve Kafkaslarda Dağlık Havzaların Sürdürülebilir Yönetimi İçin Kapasite Geliştirme Projesi
Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrolü Genel Müdürlüğü, TİKA ve FAO işbirliği ile yürütülmektedir.

34 Çoğrafi Bilgi Sistemi ve Uzaktan Algılama Teknikleri Kullanarak Ekosistem Tabanlı Fonksiyonel Orman Amenajman Planı Yapımında Kapasite Geliştirme Projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile TİKA işbirliği ile yürülmektedir.

35

36

37


"TARİHÇESİ * 1992 yılında Dışişleri Bakanlığına bağlı olarak kurulmuş 1999 yılında da Başbakanlığa bağlanmıştır. * 2011 yılında 656 sayılı KHK ile, Türk." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları