Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Op. Dr

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Op. Dr"— Sunum transkripti:

1 KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Op. Dr
KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Op.Dr.Altınok ÖZ ATIKLARIN GERİKAZANIMI BİLGİLENDİRME VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI

2 ATIKLARIN GERİKAZANIMI BİLGİLENDİRME VE UYGULAMA ÇALIŞMALARI

3 YASAL DURUM NEDİR ? 24/06/2007 Tarih ve 26562 Sayılı
Ambalaj Atıkları Kontrolü, 19/04/2005 Tarih ve Sayılı Bitkisel Atık Yağların Kontrolü, 31/08/2004 Tarih ve 25569 Sayılı Atık Pil Ve Akümülatörlerin Kontrolü, Atık Elektrikli ve Elektronik Eşyalar (AEEE ) Kontrolü Yönetmeliği 2010 Yılı İçerisinde Yayınlanacaktır. 22/07/2005 Tarih ve Sayılı Tıbbi Atıkların Kontrolü, 25/11/ 2006 ve Sayılı Ömrünü Tamamlamış Lastiklerin Kontrolü

4 PROJE ADIMLARI 1- ATIKLARIN YÖNETİM PLANI OLUŞTURULUR.
2- KARTAL BELEDİYESİ, YETKİLENDİRİLMİŞ KURULUŞ ve LİSANSLI FİRMA ARASINDA KOORDİNASYON SAĞLANIR.

5 GERİKAZANILABİLİR ATIKLAR NELERDİR?
KAĞIT – KARTON PLASTİK CAM METAL BİTKİSEL ATIK YAĞ PİL VE AKÜMÜLATÖRLER AEEE (ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYALAR) ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER

6 KAĞIT VE KARTONLAR METALLER Gazete ve Dergiler,
Kağıt ve Karton Ambalajlar, Süt ve Meyve Suyu Kutuları, Kullanılmış Defterler ve Kitaplar. METALLER Metal içecek kutuları, Yağ tenekeleri, Konserve ve salça kutuları, Metal mutfak gereçleri.

7 PLASTİKLER CAMLAR Su ve Meşrubat Kutuları,
Şampuan ve Deterjan Kutuları, Kullanılmış Plastik Ev Eşyaları, Yoğurt ve Margarin Kapları CAMLAR Su ve Meşrubat Şişeleri, Reçel, konserve ve sos kavanozları, Bardak, sürahi vs.

8 BERTARAF EDİLEN ATIKLAR
1- TIBBİ ATIKLAR 2- TEHLİKELİ KİMYASAL ATIKLAR *Enfekte atıklar, insan vücuduna çeşitli yollarla girebilen birçok patojen organizma içerebilirler. *Kesici delici atıklar sadece yaralamakla kalmayıp,yaraya patojen bulaştırma ihtimalinden dolayı “çok tehlikeli atık” sınıfına girerler . *Ünitelerden kaynaklanan, tehlikeli kimyasallar, ilaçlar, sanayiden kaynaklanan atıklar, amalgam atıkları,sentetik boyalar , tiner, ağır metal içeren atıklar ve basınçlı kaplar.

9 PROJE NASIL UYGULANIYOR?

10 TÜKETİCİ GERİ KAZANILABİLEN ATIKLARINI AYRI BİRİKTİRİR.
OKUL, SİTE VE KONUTLARDA YAPILAN BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI İLE TÜKETİCİYE BİREBİR ULAŞILIR. TÜKETİCİ GERİ KAZANILABİLEN ATIKLARINI AYRI BİRİKTİRİR. TOPLAMA ARAÇLARI, BELİRLENEN GÜN VE SAATTE HAZIR BULUNDURULAN MAVİ POŞETLERDEKİ ATIKLARI TOPLAYARAK TESİSE GETİRİR. AYIRMA İŞLEMİ YAPILIR VE GERİ KAZANIM SAĞLANIR.

11 SİTE VE KONUTLARDA BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI

12 GERİDÖNÜŞÜM KUTUSU VE POŞETİ
OKULLAR HASTANELER KAMU KURUMLARI

13 GERİ KAZANIM KUMBARALARI

14 TOPLAMA ARACI

15 TOPLANAN ATIKLAR NASIL DEĞERLENDİRİLİYOR?

16 TÜRLERİNE GÖRE SINIFLANDIRILIR

17 PRESLENİP GERİDÖNÜŞÜM TESİSLERİNE GÖNDERİLİR

18 KAĞITLAR VE KARTONLAR

19 PLASTİKLER

20 CAMLAR

21 METALLER

22

23

24 UYGULAMA AŞAMALARI TERMİN PLANI
AŞAMALARIN BAŞLANGIÇ VE BİTİŞ TARİHLERİ AŞAMALAR 1. AŞAMA 2. AŞAMA 3. AŞAMA 4. AŞAMA 5. AŞAMA 6. AŞAMA UĞUR MUMCU, YAKACIK YENİ, GÜMÜŞPINAR, CUMHURİYET, HÜRRİYET, KARLIKTEPE, KORDONBOYU VE ORHANTEPE MAHALLELERİNDEKİ BAZI DÜZENLİ SİTELER; İLÇEDEKİ TÜM OKULLAR, TÜM KAMU KURUMLARI VE SAĞLIK OCAKLARI UĞURMUMCU, ESENTEPE, KORDONBOYU VE ORHANTEPE MAHALLELERİNİN TÜMÜ, İLÇEDEKİ MARKETLERİN TAMAMI SOĞANLIK YENİ , GÜMÜŞPINAR , PETROLİŞ VE ATALAR MAHALLERİNİN TAMAMI KARLIKTEPE YAKACIK YENİ , YAKACIK ÇARŞI, KARTAL YUKARI MAHALLELERİNİN TAMAMI KARTAL ORTA, CUMHURİYET, CEVİZLİ VE ÇAVUŞOĞLU MAHALLERİNİN TAMAMI HÜRRİYET, TOPSELVİ YALI VE KARTAL YENİ MAHALLERİNİN TÜMÜ HEDEFİMİZ : 2006 YILINDA BİLGİLENDİRME VE EĞİTİM ÇALIŞMALARIYLA BAŞLAYAN PROJEMİZ 2013 YILI SONUNDA TÜM KARTAL ‘I KAPSAYACAKTIR.

25 BİTKİSEL ATIK YAĞLAR KANALİZASYONA DÖKÜLEN ATIK YAĞLAR ATIK SU ARITMA TESİSLERİNE ZARAR VERİR VE İŞLETME MALİYETİNİ ARTIRIR.

26 Bitkisel ve hayvansal atık yağlar; denizlere, göllere ve akarsulara döküldüğü zaman suyun üzerinde bir yağ tabakası oluşturur böylece oksijenin suda yaşayan canlılara ulaşmasını engelleyerek canlılar üzerinde büyük tahribata yol açar.

27 TOPLANAN YAĞLARIN GERİKAZANIMI
YASAL TEK GERİKAZANIM YÖNTEMİ BİYODİZEL ‘DİR. Daha az karbondioksit, Daha az su kirliliği, Daha az asit yağmurları Kısacası daha temiz bir çevre için ATMAYALIM DÖKMEYELİM BİRİKTİRELİM

28

29

30 ATIK PİL VE AKÜMÜLATÖRLER
Enerjisi bitmiş piller çöpe atılmaları durumunda; hava, su ve toprak kaynaklarını kirleterek çevre ve insan sağlığı üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır.

31 Arabaların, motorlu teknelerin, motosikletlerin, çalışmasını sağlayan aküler de birer pil çeşididir. Pillerin içinde civa, kurşun, nikel gibi ağır metaller bulunur.

32 Atık pilleri çevrede azaltmanın yolu, yeniden doldurulabilir şarjlı piller kullanmaktır. Doldurulamayan piller ise pil toplama kutularına atılmalıdır. Pillerin uzun ömürlü olanlarını kullanmak daha ekonomiktir.İlçemizdeki yıl içerisinde toplanan atık pil miktarı grafikte görülmektedir.

33 AEEE (ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYALAR)

34 Elektronik cihazların üretiminde, kurşun, kadmiyum, civa gibi birçok ağır metal kullanılmaktadır.
Suya , havaya ve toprağa gelişigüzel bırakılmaları sonucunda vücudumuzda ciddi tahribatlara yol açar. Bu nedenle e-atıkların kaynağında ayrı toplanmaları ve geri dönüşüm sistemine kazandırılmaları insan ve çevre sağlığı açısından ayrı bir önem taşır.

35 ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLAMA VE GERİKAZANIM SİSTEMİ
NOKTASI ÜRÜN ATIK ELEKTRİKLİ ELEKTRONİK EŞYALARIN TOPLAMA VE GERİKAZANIM SİSTEMİ

36 ELEKTRONİK ATIK TEHLİKELİ GERİKAZANILDIĞINDA DEĞERLİDİR!
E-atıklar, uygun yöntemlerle geri kazanılırsa hem çevreci, hem de önemli ölçüde iş sahası yaratabilecek bir PAZAR olmaktadır. ELEKTRONİK ATIK TEHLİKELİ ANCAK GERİKAZANILDIĞINDA DEĞERLİDİR!

37 ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞ LASTİKLER
Her türlü araçlarda kullanılan ve ekonomik ömrünü tamamlayan lastiklerdir. Kullanımı sürekli artan lastikler,ekonomik ömrünü tamamladıktan sonra çevreye gelişi güzel atılması nedeniyle kirlilik oluşturmaktadırlar. Hurda lastiklerin diğer atıklardan ayrı olarak toplanması, geri kazanılabilir bölümlerin ayrıştırılması ve kalan bölümlerin çevreye zarar vermeden LİSANSLI FİRMA tarafından imha edilmesi gerekmektedir.

38 Yanıcılığı (petrol türevi olup yanması durumunda söndürülememesi) ,
Hacmi (büyük ebatlarda olup çok yer kaplaması), Zehirli yapısı (yanması durumunda zehirli gazlar salması), Belli bir toplama alanı olmaması (çöplük, yol kenarı, benzin istasyonları, her türlü boş araziye bırakılması)  sebeplerinden ötürü dikkate alınması gereken tehlikeli atıklardır.

39

40

41 DENİZ KİRLİLİĞİ 8.1 km kıyı uzunluğuna sahip olmasına rağmen denize girmenin mümkün olmadığı Kartal İlçemizde lavobolardan dökülen atık yağlar ve bununla birlikte özellikle yaz aylarında sahil çevresinde yoğunlaşan insan topluluklarının yiyecek ve içecek artıklarını gelişigüzel atmaları ile meydana gelen kıyı ve deniz kirliliği, İ.B.B tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olan İSTAÇ A.Ş. tarafından yapılan çalışmalarla önlenmeye çalışılmaktadır. İSTAÇ ilçemizdeki çalışmalarını Kartal kum deposundan Dragos sahiline kadar olan bölgede yapmaktadır. Bu temizleme çalışmaları dört ekip tarafından günlük olarak yapılmaktadır. Yapılan çalışmalar sonucunda denizden yıllık ortalama 172 ton çöp toplama işlemi gerçekleşmiştir.

42 2009 YILI KARTAL SAHİLİNDEN TOPLANAN ATIK MİKTARI 172.000 KG’DIR.

43 NEDEN GERİ KAZANIM ? DOĞAL KAYNAKLARIMIZ KORUNUR. EKONOMİYE KATKI SAĞLANIR. GELECEĞE YATIRIM DEMEKTİR.

44 1 ton plastiğin geri dönüşümü ile 1.8 ton petrol tasarrufu sağlanır.
1 ton kullanılmış kağıt geri kazanıldığında 17 adet çam ağacının kesilmesi önlenir. 1 ton plastiğin geri dönüşümü ile 1.8 ton petrol tasarrufu sağlanır. 1 ton kullanılmış kağıdın geri kazanımı ile 38.8 ton suyun israfı önlenir. Lavaboya dökülmesi engellenen her 1 litre bitkisel atık yağ 1 milyon litre suyun kirletmesini önlemektedir.

45 ENERJİ TASARRUFU SAĞLAR
1 Ton Alüminyum Kutu KWH 1 Ton Kağıt 4100 KWH 1 Ton Plastik 2600 KWH

46

47 Atık miktarı azalır, çöp depolama sahalarının kullanım süresi artar.
Plastik , cam ,metal, kağıt gibi malzemeler depolama alanlarına gömülmek yerine ikincil hammadde olarak değerlendirilebilir. Depolama sahalarının gövdesinde çökmeler meydana geleceği için üzerinde herhangi bir yerleşim, işletme, fabrika kurmak, piknik alanı vb. gibi kullanmak mümkün değildir.

48 SAĞLIKLI BİR KENTTE VAHŞİ DEPOLAMA YERİNE ATIKLARIN GERİ KAZANIM TESİSLERİNDE İŞLENMESİNİN SAĞLANMASI

49 İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ VE TÜM MAHALLE MUHTARLARIMIZDAN GERİKAZANIM PROJELERİMİZE YÖNELİK ÇALIŞMALARIMIZDA ÇEVRE GÖNÜLLÜLERİ OLUŞTURABİLMEMİZ İÇİN EĞİTİM VE BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARIMIZDA BİZLERE DESTEK VERECEK KİŞİLERİN İRTİBAT TEL. VE ADRESLERİNİN BİLDİRİLMELERİNİ ARZU EDİYORUZ.BU NEDENLE GELECEK NESİLLERE DAHA SAĞLIKLI TEMİZ BİR ÇEVRE BIRAKABİLMEK İÇİN HEPİMİZ BİRER ÇEVRE GÖNÜLLÜSÜ MÜYÜZ !

50 TEŞEKKÜRLER ÇEVRE KORUMA VE KONTROL MÜDÜRLÜĞÜ


"KARTAL BELEDİYE BAŞKANI Op. Dr" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları