Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİSTORY OF GAMES OYUNLARIN TARİHÇESİ HAZIRLAYAN: REMZİ CANFER ÜLVAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİSTORY OF GAMES OYUNLARIN TARİHÇESİ HAZIRLAYAN: REMZİ CANFER ÜLVAN"— Sunum transkripti:

1 HİSTORY OF GAMES OYUNLARIN TARİHÇESİ HAZIRLAYAN: REMZİ CANFER ÜLVAN

2 Oyunun Tanimi Oyun, içsel olarak güdülenen belirli bir amacı olmayan, yetişkinler tarafından değil, çocuğun koyduğu kurallara bağlı olarak kendiliğinden gelişen ve zevk unsuru taşıyan davranışlarda oluşan bir etkinliktir. Piaget’e göre oyun, bir uyumdur. Gross’a göre (1896), oyun bir pratiktir. İleride karşılaşılabilecek davranış biçimleri oyunla elde edilir. Oyun, çocukların kendi seçtikleri ya da gruptaki diğer çocukların seçtikleri ve kendilerine göre sağlam kuralları olan eylemlerdir.

3 OYUNLARIN TARİHÇESİ Oyun, canlıların var olmasıyla başlamıştır. Hayvanların da oyun oynadıklarını düşünmek garip gelebilir. Ama etrafımızdaki hayvanları izlediğimizde onların oyun oynadığını görebiliriz. Örnek : İki köpeğin birbirini kovalaması, birinin diğerini yakalayınca yere yatırması ve bu işten zevk aldıklarını gösterir. Büyüklerin avlarını nasıl avladıklarını anlatırken onları izleyen çocuklar, büyüklerin yaptıklarını günlük yaşamlarında taklit etmişler ve büyüklerine özenerek benzer hareketleri yapmaya başlamışlardır. Bu tür oyunlar, çocuklar tarafından nesilden nesile geliştirilerek aktarılmış ve bugünkü oyunları oluşturmuştur.

4 Sopalarla ve taşlarla yere konan bir hedefi vurmak, çeliğe vurup uzağa götürmek, saklambaç oyunlarında saklanan oyuncuyu arayan ebenin, sakladığı yerden ebeden önce kaleye gelmeye çalışan oyuncunun hal ve hareketleri ilkel insanların avcılık sırasında yaptığı hareketlerin benzeri gibidir. Arkeologlar, yaptıkları kazı ve araştırmalarda bu oyunları anlatan kabartmalar ve mağara resimleri bulmuşlardır. British Museum’da bulunan ve İ.Ö yıllarında topraktan yapılmış bir heykel, iki kızı aşık oynarken göstermektedir. Eski Mısır’da bulunan Orta Krallık dönemi duvar resimlerinde ise oyun tahtası üzerinde oynanan oyunlar, sıçrama oyunları, yine İ.Ö yılında Mısır’da Ak-hor mezarında bulunan duvar resminde bir kız,el vuruşma oyunu oynarken gösterilmektedir.

5 Türklerdeki oyunlarla ilgili yazılı bilgileri Dede Korkut Hikâyeleri’nde bulmak mümkündür. Diğer önemli bir kaynak ise Evliya Çelebi’nin Seyahatname adlı eseridir.Daha sonraki yıllarda çocuk oyunları nesilden nesile aktarılarak ve zenginleşerek günümüze kadar gelmiştir. Thomas Hyde 1963 tarihinde yazmış olduğu De Ludis Orientalibus adlı eserinde şu Türk oyunlarının tanımını vermiştir. Allı dikli oyunu, Aşık oyunu, Saklambaç oyunu, Bızdık oyunu, Çalık oyunu, Dokuztaş oyunu, Dur Tut oyunu, El oyunu, Falaka oyunu, Fırlak oyunu, Gerdan oyunu, Koz veya Ceviz oyunu, Kumar oyunu, Mangala oyunu, Satranç oyunu, Sultan oyunu, Tabanca oyunu, Takla oyunu, Tavla oyunu, Tek mi çift mi oyunu, Top oyunu, Tura oyunu, Uzun Eşek oyunu, Yumurta oyunu.

6 VİDEO OYUNLARIN TARİHÇESİ
Video oyunları tarihi gerçekte 1961 tarihinde başlamıştır.Çünkü bu tarihte ilk video oyunu yapılmıştır.Ancak 1889 tarihinden itibaren bugünkü zamana gelen firmalar doğmuş ve fikirler üretilmiştir. Video oyunları tarihi 9 çağa ayrılır: ~Video Oyunları Öncesi Çağ ( ) ~İlk Çağ ( ) ~Altın Çağ ( ) ~Gelişme Çağı ( ) ~İlerleme Çağı ( ) ~Yükselme ve Marketleşme Çağı ( ) ~32 bit Üretim Çağı( ) ~Modern Çağ ( ) ~Yeni Çağ (2000- ~ )

7 OYUNLAR ÖNCESİ ÇAĞ Bu tarihte Nintendo’nun ilk adımları atılmaya başladı. Fusajiro Yamauchi adlı Japon bir manifaturacı, Marafuku adlı bir şirket kurdu ve Hanafuda adlı Japon kart oyunlarını üretti. 1947 Akio Morita ve Masori Ibuka adlı iki Japon; Tokyo Telekomünikasyon Mühendislik Şirketi’ni kurdu.Daha sonra Morita,bir Amerikan malı kaset kaydediciyi gördü ve bunu üretmeye başladı.1952‘de ise dolar ödeyerek Bill Labs adlı kişiden transistörün patentini aldı.Bunu ise dünyanın ilk cep büyüklüğündeki bataryalı (yani pille çalışabilen) radyoyu üretmek için kullandı.Şirket gittikçe yükseliyordu.Bu yüzden Amerika ve Avrupa pazarlarına da el atmak istiyordu. Ancak adları,Amerikalılar ve Avrupalılarca zor telaffuz ediliyordu yani kısaltılması veya değiştirilmesi gerekiyordu. Bunun üzerine şirkete,Latince ses anlamına gelen “sonus” kelimesinden esinlenilerek “SONY” adı konuldu.

8 Bir MIT öğrencisi olan Steve Russel ilk video oyunu olan Space War’u geliştirerek tarihe geçti. Oyun dört elbise dolabı büyüklüğündeki bir DEC PDP-1 bilgisayarında çalışıyordu. 1967 Texas Instruments ilk elde taşınan hesap makinesini yaparak satmaya başlar. Ayrıca ana bilgisayarlarda Star Trek’i konu alan oyunlar görülmeye başlar. İlk RAM icat edilir. 1969 Amerikan Savunma Departmanı atom bombalarını kullandıktan sonra “Ya bizim başımıza böyle bir şey gelir de iletişimsiz kalırsak! Önlemimizi alalım!” , diyerek Advenced Research Projects Agency Network’u; yani ARPANET’i kurarlar. Sonradan ARPANET, İnternet olacaktır.

9 İLK ÇAĞ ( ) İlk Çağ, Video Oyunları Tarihindeki ilk devrimlerin yaşandığı çağdır.Bu çağ ile birlikte video oyunları büyük bir gelişme göstermiştir. Bally/Midway şirketi Winner Pong adlı oyunu piyasaya sürer ve çılgınlık başlar.Odyssey konsolu geniş çapta üretime geçer. Magnavox civarında bir satış rakamı yakalayacaktır. Atari de bu senede kurulur. Japonca manası “tamam”dır. Atari ilk konsolunun prototipini bir bara kurar. Kısa sürede makinenin para atma deliği ilgiden dolayı bozulur. Pong’un kısa zamanda türevleri doğar. Gray Gygex ve Dave Arneson isimli iki girişimci Dungeons and Dragons (Zindanlar ve Ejderhalar) isimli bir oyunu yayımlar.Sears,üzerinde Pong logosu bulunan Atari üretmesi için Atari’ye teklifte bulunur.Nakamura’nın Tokyo’da bulunan firması Nakamura İmalat (şimdiki adı Namco),Atari Japonya’yı $’a alır. Ayrıca bu tarihte ilk ROM kullanan oyun “Tank” üretilir.

10 1975 Exidy firması Death Race adlı bir oyunu piyasaya sürerler.Ancak oyun halk tarafından dışlanır.Çünkü oyunda masum yayalar ezilmektedir!Bill Gates ve Paul Allen,Microsoft’u kurar.Altair bilgisayarı için ilk BASIC (bir tür bilgisayar kodu) uygulamalarını üretirler.Bir mini işlemci ile ilk tasarlanan ilk oyun olan Gun Fight,Midway tarafından piyasaya sürülür.Zilog firması Z-80 çipini üretir ve çip,endüstride arcade makinelerinin standart parçası hâlini alır.Parçanın işlemci hızı 2.5 Mhz.’dir. 1976 Nolan Bushnell,Atari’nin geri kalan kısmını Warner Bros.’a 28 milyon $’a satar.Coleco firması Telestar adlı bir TV Ping-Pong oyunu üretir.Apple kurulur ve Apple-1 üretilir.

11 ALTIN ÇAĞ ( ) Bu çağın adı,bu dönemde oyun firmalarının birçok oyun ve konsol satmasıdır.Artık hem satıcı firmalar, hem de oyuncular hallerinden memnundur. Atari Astroids oyununu üretir. Oyun o kadar çok tutar ki Atari,ilk vektör grafikli oyunu olan Lunar Lander’ı bırakıp, sırf Astroids’i üretir(Oyun adet satmıştır.). Bu arada Atari’nin dört başarılı tasarımcısı ayrılarak Activision’u kurar.Midway ünlü Space Invaders oyununu lisanslayıp Japonya’da piyasaya sürer.Oyun o kadar çok satar ki, Japonya’da bozuk para kıtlığı baş gösterir. IBM’in ilk makinesi yapılır.Masa üstü bilgisayar ve mouse standart hâle gelir. Trip Hawkins Apple’dan ayrılıp Electronic Arts (E.A)’ı kurar.Aynı sene Sierra On-Line ve Microprose kurulur. Adamın birisi Berzerk adlı oyunu oynarken kalp krizi geçirip ölür ve literatürlere ilk video oyunlarından ölmüş kişi olarak geçer.Commandore firması VIC-20 modelini piyasaya sürer.Fiyatı 300 $’dır.

12 GELİŞME ÇAĞI ( ) Bu çağda gerçekten birçok gelişme kaydedilmiştir. Özellikle Coleco’nun Coleco Vision’ı çıkarması büyük bir gelişmedir. Ancak oluşan gelişmelerden sonra ilerleme başlamıştır. Coleco,Coleco Vision isimli arcade kalitesinde bir ev video oyunu sistemini Nintendo oyunlarıyla piyasaya sürer.İlk oyun Donkey Kong’tur.Infocom’un Zork oyunu en çok satan oyun seçilir. Atari,Spielberg’e 21 milyon $ ödeyerek E.T’nin haklarını alır ve berbat bir oyun yaparak büyük zarara uğrar. SEGA,oyun tarihinde ilk 10’a giren oyunu Zaxxon’u yapar. Oyunda 3D bir dünyada bir jeti yöneterek düşmanlarımızı vuruyorduk. Apple piyasaya bomba gibi bir makineyle düşer: Apple Machintosh.

13 İLERLEME ÇAĞI ( ) Bu çağda gerçekten birçok gelişme kaydedilmiştir. Özellikle Coleco’nun Coleco Vision’ı çıkarması büyük bir gelişmedir. Ancak oluşan gelişmelerden sonra ilerleme başlamıştır. 1986 Nintendo NES’i, Super Mario Brothers’la birlikte çıkarır. Super Mario,en yakın rakibinden bile 10 kat daha fazla satar. 1988 yılın da Moskova Bilim Akademisi’nde Alexey Pajitnov tarafından geliştirilmeye başlanan “Tetris” oyunu ortaya çıkar ve herkeste bağımlılık yapar. Square Soft, para basma makinesi olan ilk Final Fantasy’i çıkarır. Nintendo ise kendi oyun dergisi olan Nintendo Power’ı çıkarır ve üyeleri bir milyonu aşar.

14 YÜKSELME VE MARKETLEŞME ÇAĞI (1989-1992)
Bu çağda artık yeni firmaların oluşmasıyla hem yükselme artmış,hem de rekabetin artmasıyla,marketleşme ve satış arayışı başlamıştır. 1989 Nintendo Game Boy’u çıkartır. Game Boy, 120 milyon satış rakamına ulaşarak,tüm zamanların en çok satan el konsolu olur. 1991 Capcom, Street Fighter 2’yi çıkarır ama o zamanın hit oyunu Wing Commander olduğundan,pek fazla satış yapamaz. id Software kurulur. Game Genie piyasaya çıkarak oyunculara hile yapma imkanı sunar. 1992 Nintendo ise Sony ile olan kontratını bozup, Philips’le çalışmaya başlar.Buna çok kızan ve içerleyen Sony de, 32bitlik konsolunu çıkartmaya karar verir. Yani Playstation’ı En önemli dövüş oyunlarından biri olan Mortal Kombat piyasaya sürülür.

15 32 BİT ÜRETİM ÇAĞI( ) Sony’nin 32 bitlik konsolu Playstation’ı çıkarmaya karar vermesi üzerine, yeni nesil konsollar doğmaya başladı. Bunların hepsi de 32 bit olduğundan bu çağa 32 bit Üretim Çağı denir. 1993 id Software,ilk muliplayer oyun olan Doom’u çıkartır. Doom’un çıkmasıyla bilgisayar satışlarında rekor artışlar gözlenir. Birçok işyeri, işçilerinin işyeri bilgisayarların da, topluca Doom oynamaları yüzünden çöker. Ayrıca içinde bulunan şiddet öğeleri yüzünden bu senede Doom ve benzeri oyunları kınamak için birçok protesto kampanyası başlatılır. Intel ise ilk Pentium modelini tanıtır ve piyasaya sürer. 1995 Microsoft,Windows 95’i çıkartır ve DOS ölür. 1996 id, en büyük oyunlarından biri olan Quake’i çıkarır ve Quake,internetin tek hakimi olur. 3D ekran kartları her yerde görülmeye başlar.

16 MODERN ÇAĞ ( ) Bu iki yıllık zaman diliminde gerçekleşen olaylarla,video oyunları tarihinde yeniden bir dönüm noktası yaşamışızdır. 1999 Epic Entertainment Unreal’ı çıkararak,id’ye güçlü bir rakip olur. Sonuçta yine kârlı çıkan oyuncular olur. Everquest ise en popüler online oyun olur. SEGA, Dreamcast’i çıkarır ve daha ilk gününde 98 milyon $ kazanır. Sony,Playstation 2’yi duyurur ve ikinci jenerasyon konsol savaşlarının ilk tohumunu eker.

17 YENİ ÇAĞ (2000- ~ ) Bu iki yıllık zaman diliminde gerçekleşen olaylarla,video oyunları tarihinde yeniden bir dönüm noktası yaşamışızdır. 2000 Sony Playstation 2’yi çıkarır ve eski Playstation’dan daha küçük olan PS One’ı tekrar piyasaya sürer. Japonya’da PS2, beş ayda üç milyondan fazla satar ki aynı rakama PS1 ancak 19 ayda ulaşabilmiştir. Nvidia,ekran kartı piyasasını eline geçirir. 2001 SEGA, Dreamcast üretimini durdurur ve oyun konsolu üretmeyi bırakır. Dünyanın en büyük oyun üreticisi olma yolunda olan politikayı izlemeye başlar.Bundan sonraki tüm oyunlarını PS2, Game Cube ve X-Box’a çıkaracağını duyurur.300 çalışanını erken emekli eder. Dreamcast’in fiyatı önce 100$’a, sonra da 76$’a düşer. Nvidia grafik mucizesi GeForce 3’ü piyasaya sürer.

18 2006 yılında piyasaya nintendo firması tarafından sürülen Wii ile yeni bir çağ açmıştır. En önemli parçası olan oyun kumandası (Wii Remote) harekete duyarlı sensörler içermekte ve kişinin yapmış olduğu hareketleri algılayarak kişinin daha çok oyunun içine sürüklemektedir.

19 KAYNAKLAR www.hardwaremania.com
eo-oyunlari-tarihi html tarihcesi.html


"HİSTORY OF GAMES OYUNLARIN TARİHÇESİ HAZIRLAYAN: REMZİ CANFER ÜLVAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları