Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

FİNLANDİYA.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "FİNLANDİYA."— Sunum transkripti:

1 FİNLANDİYA

2 FİNLANDİYA'NIN KÜLTÜREL YAPISI
Kuzey Avrupa’da Baltık Denizi kıyısında yer alan Finlandiya, görenleri kendine hayran bırakan doğal güzellikleri, Turku, Oulu, Helsinki gibi öğrenci şehirleri, farklı etnik grupların oluşturduğu kültür çeşitliliği ve yüksek kaliteli eğitim sistemi ile göz doldurur. Finlandiya’nın son yıllardaki yükselişinde, özellikle inovasyon alanındaki yatırımlarının ve bilgi teknolojileri ile telekomünikasyon konularındaki buluşlarının payı büyüktür. Bu sektörlerde hızla büyüyen kariyer imkanları ile Fince ve İsveççenin yanı sıra halkın genelinin akıcı bir İngilizceye sahip olması Finlandiya’yı uluslararası öğrenciler için cazibe merkezi haline getirmiştir. Gelin bu güzel ülkenin kültürünü daha yakından tanıyalım!

3 Sauna Geleneği: Finlandiya kültürü denildiğinde, ülkenin mirası ve geleneklerinin büyük bir parçası olan sauna kültüründen bahsetmemek olmaz. Beş buçuk milyona yakın nüfusa sahip ülkede, iki milyondan fazla sauna vardır ve bu da her evde mevcut bir sauna olduğunu gösterir. Finlilerin saunayı bu kadar çok sevmesinde vücudu ve zihni saflaştırmaya yarayan saunaların, aynı zamanda rahatlatıcı ve dinlendirici özelliklere de sahip olmasının payı büyüktür. Sauna kelimesi, geleneksel Fin hamamı olarak literatürlerde yer alır ve Fincedir. Sauna Finlandiya’da bir yaşam tarzıdır ve günlük hayatın ayrılmaz bir parçası olarak spor salonlarında, yazlık göl evlerinde, otellerde hatta Helsinki Parlamento binasında bile karşılaşırsınız.

4 Fin İnsanı: Grigoriy Petrov’un Finlandiya’dan bahsettiği ’Beyaz Zambaklar Ülkesinde’ adlı kitabında Fin halkını sessiz ve sakin insanlar olarak tanımlamıştır. Finlandiya, günümüzde hoşgörülü insanların ülkesi olarak bilinirken; eşitlik, saygılı ve seviyeli olmak en önemli kurallar arasındadır. Finler, genellikle yabancı biriyle sohbet etmekte ilk başta çekingen, soğuk ve mesafeli olsalarda zamanla en iyi dostunuz ve arkadaşınız olurlar. Gereksiz konuşmalardan yapmaktansa sessiz kalmayı tercih eden, mütevazı ve alçak gönüllü insanlar aynı zamanda dakiklikleri ile tanınırlar. Eğer bir Finli ailenin evine akşam yemeğine davet edildiyseniz; zamanında orada olmaya, eve girmeden önce ayakkabılarınızı çıkarmaya ve beyaz ya da sarı renk çiçek (cenazelerde kullanıldığından) götürmemeye dikkat ediniz.

5 Sanat ve Tasarım Merkezi:
Bir ülkenin kültürü hakkında bilgi alabilmenizin en iyi yolu o ülkede yaşamaktan ve onun bir parçası olmaktan geçer. Finlandiya bu açıdan bakıldığında özellikle sanat ve tasarım alanında size dünyanın en güzel örneklerini sunarak ülke kültürünü biraz daha yakından tanımanızı sağlar. Finlandiya günümüzde edebiyat, görsel sanatlar, mimari, müzik, sinema ve teknoloji alanlarında ülkeye gelenleri büyülerken, sayısız etkinlikler ve festivallerle de renkli bir dünyanın içine adım atmanızı sağlar. Finler özellikle moda, mobilya, seramik ve mimari alanlarında yaratıcı tasarımları ile göz doldururlar. 1950’li yıllara damgasını vuran Fin mimar ve tasarımcı Alvar Aalto, ülkenin en önemli ismidir. Çok sayıda ödüle sahip mimarın en önemli eserleri rasında Viipuri Kütüphanesi, Paimio Sanatoryumu, Villa Mairea yer alır. Aynı zamanda yapıldığı 1969 yılından bu yana büyük ilgi gören ve mimar Suomalainen kardeşler tarafından tasarlanan yeraltı kaya kilisesi Temppeliaukio ile tanınan Finlandiya, çok sayıda mimari esere sahiptir.

6 Finlandiya’nın teknoloji alanındaki yenilikleri ve buluşları ise uluslararası üne sahiptir.
Cep telefonlarının dünya çapında kullanınırlılığa ulaşmasını sağlayan ve bir zamanların en ünlü bilgi teknolojileri ve telekomünikasyon şirketi olan Nokia’nın doğduğu yer Finlandiya’dır. Aynı zamanda mobil cihazlar için geliştirilen dünyaca ünlü oyun Angry Birds, Finlandiya merkezli Rovio Mobile tarafından ve işletim sistemi Linux, Finli yazılım mühendisi Linus Torvalds tarafından bulunmuştur.

7 Öğrenci Şehirleri Finlandiya’da öğrenci olmak gibi bir düşünceniz varsa, ülkenin birbirinden güzel şehirleri ve kasabaları sizi bekler. OECD indekslerinde yaşam memnuniyeti açısından Norveç ve Danimarka gibi ülkelerin arkasından gelen Finlandiya, cinsiyet ve sosyal eşitsizliğin %1’lerde olduğu nadir ülkelerden biridir. Yaşam standartlarının yüksek olduğu ve teknoloji odaklı ekonomisi ile hatırı sayılır bir zenginliğe sahip Finlandiya, muhteşem doğal güzelliklere sahip öğrenci şehirleri ile büyüler. ☆Helsinki; ülkenin başkenti olmasının yanı sıra, ülkenin finans, moda, eğlence, kültür, eğitim ve araştırma merkezidir. Çok sayıda müze ve sanat merkezine ev sahipliği yapan Helsinki, 130’dan fazla ulusun yaşadığı Avrupa’nın en kozmopolit şehirlerindendir. Finlandiya’da öğrenci olmak isteyenlerin ilk tercih ettiği şehir olan Helsinki, aynı zamanda Art Nouveau tarzı büyüleyici mimarisiyle dikkat çeken Helsinki Katedraline, dünyanın en büyük liman kalesi olan Suomenlinna’ya ve yeraltı kaya kilisesi olan Temppeliaukio’ya ev sahipliği yapar. ☆Turku şehrinin tarihi 19.yüzyıla kadar uzanmakla birlikte Finlandiya’nın da en eski şehridir. Aura Nehri kıyısında kurulan şehir, ünlü bir yüksek teknoloji merkezi olarak Turku Bilim Parkı’yla adından söz ettirirken, biyoteknoloji ve bilgi teknolojisi alanında faaliyet gösteren 300’den fazla şirkete de ev sahipliği yapar. Helsinki’den sonra yabancı öğrencilerin en gözde ikinci şehridir. ☆Oulu; tarihi 1600’lere uzanan Finlandiya’nın en eski ve tarihi şehirlerinden biridir. Günümüzde önemli bir teknoloji ve araştırma merkezi olarak tüm dünyadan yetenekli profesyonelleri ve öğrencileri kendine çeker. Şehrin en bilinen eğitim kurumu olan Oulu Üniversitesi, Finlandiya’nın altıncı en iyi okuludur.

8

9 FİN YEMEK KÜLTÜRÜ Finliler hemen hemen tipik Avrupalı yemekler, genelde et, balık, patates, pilav ve makarna yerler. Sebze ağırlıklı yemek daha da popülerleşmiştir. İki sıcak öğün, öğle ve akşam yemeği yemek yaygındır. Finlandiya’da yetişkinler de çoğu zaman süt içer. Finlandiya’da öğle yemeği diğer pek çok ülkeye kıyasla daha erken yenir. İş yerlerinde ve okullarda öğle yemeği vakti genelde saat 11 ve 12 arasıdır. En yaygın akşam yemeği vakti akşamüstü saat beş gibidir.

10 Finlandiya’da çoğu zaman yemeğin sağlıklı olmasına önem verilir
Finlandiya’da çoğu zaman yemeğin sağlıklı olmasına önem verilir. Çavdar ekmeği ve değişik lapalar Fin yemek kültürünün önemli parçalarıdır. Finlandiya’nın farklı bölgelerinde farklı yemek kültürleri vardır. Örneğin, Laponya’da daha çok ren geyiği eti ve kıyılarda balık yenir. Bir yandan yemek kültürü de değişmektedir. Örneğin, İtalyan makarnası ve Asya yemek kültürü Finlandiya’da yaygınlaşmıştır. Çocuk yuvalarında ve okullarda çocuklara ve öğrencilere yemek verilir. Okul yemeği herkes için ücretsizdir ve okula yiyecek ve içecek getirmeye gerek yoktur.

11 Finlandiya’da çok kahve içilir
Finlandiya’da çok kahve içilir. Örneğin, kutlamalarda hemen hemen hep kahve ikram edilir. İş toplantılarında genellikle kahve içilir. Finlandiya’da alkollü içecekler oldukça pahalıdır ve satın almak için yaş sınırı vardır. Marketlerde sadece hafif alkollü içecekler satılır. Sert alkollü içecekler devletin kontrolünde olan Alkol dükkanlarında satılır. Alkollü araba kullanmak kanunen yasaktır ve bu eylemden ağır ceza alınabilir.

12 Geleneksel Yemekler ● Lahana Sarması(kaalikääryleet) ● Av yiyecekleri : geyik , orman tavuğu, ördek , yaban tavşanı vs… gibi yemekler.Nadir restuarantlarda da karşılaşılabilir.Yaygın olarak bir hobidir. ● Soğuk Kızartılmış Balık ● Soğuk Somon Fümesi(Kylmäsavustettu lohi) ● Gravlax (graavilohi) – (Tam Türkçe çevirisi yapılmamaktadır.Tam olarak pişmemiş som balığı tuz ve şekerle ve dereotuyla yapılmış bir İskandinav yemeğidir. ● Soğuk Kızartılmış Tatlı su levreği ● Hernekeitto – Bezelye Çorbası ● Leipäjuusto veya juustoleipä – Bizdeki peynirli pideye karşılık gelebilir.Çevirisi Peynirli ekmektir. ● Viili – Bir tür yoğurttur – mayalanmış sütten elde adilir. ● Patates Lapası ● Lihapullat – Köfte ● Ringa Balığı turşusu ● Kızartılmış Balık (genellikle bu balıklar Som balığı,Turna balığı ve Baltık ringası ● Kızarmış jambon veya sığır eti (palvikinkku) (palviliha)

13 Tatillerde ● Mämmi – Paskalyada ● Joulupöytä Noel yemeği , jambon benzeri,küveçte karaciğerler farklı, sarı şalgam (İsveçte yetişen bir şalgam) ve havuç patates salatası, rosolli(pancar ve elma salatası) Yöreye Özgün ● Karjalanpiirakat(İngilizcesi Karalian pasties)- Karelia’dan,aynı zamanda başka yerlerde de meşhur. ● Klimppisoppa – Ostrobothnia’dan ,bir çeşit un çorbası. ● Mustamakkara – Tampere’den geleneksel siyah sosis. ● Lohikeitto – Kremalı alabalık çorbası. ● Kalakukko – Savo’dan (bir balık etli börek) ● Pepu – Su ve arpadan yapılan bir yemek. (Genllikle arpa oranı 1/3’tür.) ● Rössypottu ● Sautéed reindeer – yerel bir Lapland yemeği.

14

15 FİNLANDİYA’DA TURİZM Muhteşem bir doğaya sahip olan ormanları, yemyeşil bir manzarayı tamamlayan gölleri ile ziyaretçilerini her an şaşırtan Finlandiya’da yaz aylarında güneş 73 gün boyunca batmazken, kış mevsiminde de 51 gün boyunca doğmaz. 5.5 milyon nüfusa sahip Finlandiya, “Binlerce Göl Olan Topraklar” ve “Gece yarısı Güneşinin Toprakları” olarak da bilinir. 

16 Finlandiya, yaklaşık 200. 000'i (500 m² / 0
Finlandiya, yaklaşık 'i (500 m² / 0.12 dönümden büyük) birçok gölüyle ünlüdür. Tampere, Finlandiya Göller Bölgesi'ndeki en büyük şehirdir ve diğer büyük şehirler Jyväskylä, Mikkeli, Lahti, Joensuu, Lappeenranta, Kuopio ve Savonlinna'dır. Finlandiya ayrıca mükemmel su kalitesine ve denizin, nehirlerin ve su yollarının etrafındaki yeşil derin ormanlara ve ormanlara sahip olduğu bilinmektedir. Kış mevsiminde Finlandiya kros kayağı ve dağ kayağı için fırsatlar sunar. Popüler kayak merkezlerinin çoğu Laponya'daki Kuzey Kutup Dairesi'nin kuzeyinde yer almaktadır, ancak Helsinki'nin sadece 200 km kuzeyindeki Jämsä'daki Oulu ilinin kuzeydoğusundaki Kuusamo ve Himos gibi istisnalar vardır. Noel Baba'nın Finlandiya'daki Korvatunturi'de yaşadığı bilinmektedir. Rovaniemi kasabasında turistlerin ziyaret edebileceği Noel Baba Köyü var. Naantali'nin eteklerinde bulunan Moomin Dünyası, Tove Jansson'un Moomin hakkındaki çocuk kitaplarına dayanan bir tema parkıdır. Vappu adlı yılın en büyük pikniği 30 Nisan - 1 Mayıs tarihleri ​​arasında gerçekleştirildi. Kutlama, ülke genelinde her şehirde ve köyde gerçekleşir.[4]

17 KUZEY FİNLANDİYA VE KIŞ SPORLARI
Kışın, her yıl kuzeydeki Kemi kasabasında inşa edilen bir Buz otelli büyük bir kar köprüsü vardır. Rovaniemi, Aurora Borealis veya Kuzey ışıklarını görebileceğiniz bir yer. Kışın ülkenin kuzeyindeki turistler, Sami şoförlü ren geyiği kızaklarında veya köpek kızaklarında sık sık seyahat ediyorlar. Saariselkä ve Levi'deki yokuş aşağı tatil yerleriyle ve ülkenin kuzeyindeki birçok kros kayak pistiyle kayak yapmak da mümkündür. Buz hokeyi kışın popüler bir spordur ve buzda yatmaya veya buzda buz patenine gitmek mümkündür. Göllerin çoğu da donmuş, bu nedenle buz balıkçılığı (pilkkiminen) oldukça popülerdir.

18

19 KAYNAKÇA iya-da-din-ve-k-lt-r/finlandiya-daki-detler

20

21 https://tr. sputniknews

22 HAZIRLAYANLAR ALTAN YILMAZ ERCAN YEŞİLGÖZ YAĞMUR ALP ŞEVDA EFE
ÜMRAN İNCEOĞLU


"FİNLANDİYA." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları