Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Depremlerin.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Depremlerin."— Sunum transkripti:

1

2

3 Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Depremlerin büyüklüklerine göre yer yüzeyinde verdiği hasar çok yüksek oranda can ve mal kaybına yol açmakta, sosyal hayatı ve ülkenin ekonomik durumunu felç etmektedir. Depremin olacağını önceden tespit eden cihazlar veya yöntemler henüz bulunamamıştır. Bu nedenle, depremle içi içe yaşayan ülkeler depremin yaratacağı olumsuz etkilere karşı hazırlıklı olmak zorundadır. Ülkemiz topraklarının %92'sinin deprem riski taşıdığı, nüfusumuzun da %95'inin bu bölgeler üzerinde yaşadığı bilinmektedir

4

5 1.Bina içindeyseniz: Kesinlikle bina içinde ve bulunduğunuz yerde kalın. Pencere, raf, veya benzeri ağır eşyalardan uzak durun. Bir masa veya sıranın altına gizlenin. 2.Koridor, Merdiven(vs) gibi saklanacak yer bulunmayan yerde iseniz ; Pencereden uzakta, arkanız pencereye dönük diz çökün ve dirseklerinizle yüzünüzü ellerinizi boynunuzum arkasına birleştirerek koruyun. 3.Kütüphane veya raf dolapları çok olan bir yerde iseniz : Hemen pencere ve dolaplardan uzaklaşıp diz çöküp, dirsekleriniz ile yüzünüzü ellerinizi boynunuzun arkasından birleştirerek bir masa veya sıra altına saklanın.

6 4.Laboratuar veya mutfakta iseniz : Taşıp dökülebilecek sıvılardan ve kimyasal maddelerden uzak durun. İmkanı varsa tüm yanan ocakları söndürün. Pencere ve dolaplardan uzaklaşıp diz çökün ve dirseklerinizle yüzünüzü ellerinizi boynunuzun arkasından birleştirerek bir masa veya sıra altına saklanın. 5.Araba içinde iseniz: Hemen sağa çekip durun ve araçtan çıkmayın. Üzerinize yıkılabilecek bina minare direk üst geçit elektrik telleri gibi yapılardan uzak durun. Deprem şiddetli ise deprem sonrası köprü viyadük üst geçit kullanmayın. Ağaçlardan, binalardan, devrilmiş veya dik elektrik direk veya tellerinden, reklam panolarından ve minarelerden uzak durun. 6.Kalabalık bir yerde iseniz: Kapılara yönelmeyin, Herkes öyle düşüneceğinden ezilebilirsiniz. Raflardan uzak durun.

7

8

9

10

11

12 1.Depremden sonra hızla binayı terk edin. Çalışmalar varsa tahliye planına göre kaçış yollarını kullanarak binayı boşaltın. Toplanma yerlerinde personeli toplayın. 2.Şoktaki insan yaralandığının farkında olmayabilir. Kendinizi ve çevrenizdekileri yaralanmış olabilecekleri düşüncesiyle kontrol edin. 3.Binayı kontrol edin. Asla asansör kullanmayın. 4.İmkanı var ise küçük yangınları söndürün, söndüremezseniz orayı terk edip etrafınızdakileri uyarın. 5.Dökülen, etrafa saçılan malzemeyi toplayın.

13

14


"Yer kabuğunun derin katmanlarının kırılıp yer değiştirmesi ya da yanardağların püskürme durumuna geçmesi nedeniyle oluşan sarsıntılardır. Depremlerin." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları