Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

MESLEK HASTALIKLARI, Biyolojik ve Psikososyal risk faktörleri, HASTALIKTAN KORUNMA PRENSİPLERİ, TÜTÜN VE ÜRÜNLERİNİN ZARARLI ETKİLERİ.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "MESLEK HASTALIKLARI, Biyolojik ve Psikososyal risk faktörleri, HASTALIKTAN KORUNMA PRENSİPLERİ, TÜTÜN VE ÜRÜNLERİNİN ZARARLI ETKİLERİ."— Sunum transkripti:

1 MESLEK HASTALIKLARI, Biyolojik ve Psikososyal risk faktörleri, HASTALIKTAN KORUNMA PRENSİPLERİ, TÜTÜN VE ÜRÜNLERİNİN ZARARLI ETKİLERİ

2 Tanım Meslek hastalıkları; İşyeri ortamında bulunan kimyasal, fiziksel, biyolojik, psikososyal risk faktörlerinin, ergonomik özensizliğin etkisi ile meydana gelen hastalıkların ortak adıdır. Ne Zaman Ortaya Çıkar? Meslek hastalıkları; Etken ile çalışanın ilk temasından 1 hafta ile 30 yıl sonra ortaya çıkabilmektedir.

3 BİYOLOJİK VE PSİKOSOSYAL RİSK ETMENLERİ 1) Biyolojik Etmenler Parazitler, virüsler, Bakteriler 2) Psikososyal Etmenler Stres, vardiyalı çalışma, ücret, insan ilişkileri

4 1)- Biyolojik etmenler Enfeksiyon hastalığının meslek hastalığı olarak kabul edilmesi için; 1. Çalışanın, enfeksiyon riski taşıyan çalışma ortamında hastalanmış olması 2. Hastalığın, çalışılan ortamdaki enfeksiyon etkenlerinden kaynaklandığının (kirli hava, kirli kesici aletle yaralanma, ortak kullanılan araç-gereçlerin kirli olması, taşıyıcı hayvan tarafından ısırılma yada sokulma gibi bir durumun) kanıtlanması 3. Çalışanın maruziyet düzeyi ve 4. Maruziyet süresinin belirlenmesi gerekmektedir

5 Ortamın, bulaşmayı önleyecek şekilde düzenlenme imkanı yoksa; maske, eldiven, bone, koruyucu giysi gibi kişisel korunma teknikleri uygulanmalı Çalışanlara etkene yönelik aşı uygulanmalı

6 Tanı; Meslek hastalıklarının kendilerine özgü tanı ve tarama yöntemleri vardır. Bu nedenle periyodik ortam ölçümleri ve periyodik sağlık muayeneleri yapılmalıdır. Ancak etken-çalışan kişi ilişkisini ortaya koymak her zaman o kadar kolay olmamaktadır. Çünkü meslek hastalıklarının çoğu çok faktörlü bir etkileşim sonucu ortaya çıkmaktadır.

7 TANI KOYMAK İÇİN HASTALIĞIN OLUŞMASINI BEKLEMEK ÜZÜCÜ SONUÇLAR DOĞURACAKTIR. BENZEN LÖSEMİSİ

8 Kot taşlamacıları ÇÜNKÜ MESLEK HASTALIKLARI ÖNLENEBİLİR HASTALIKLARDIR!

9 Korunma-önleme yöntemleri İş yerindeki atıklar, uygun sistemler kullanılarak sağlığa zararsız bir şekilde depolanmalı, taşınmalı ve uzaklaştırılmalı Koruyucu giysiler kullanılmalı Göz yıkama, el yıkama (cilt antiseptikleri) gibi hijyenik işlemlerin uygulanacağı uygun temizlik malzemeleri Temiz duş ve tuvalet olanakları sağlanmalı

10 O işyerindeki tehlikeler saptanmalı Giderilemeyen tehlikelerin yol açtığı hastalık belirtileri için çalışanlar eğitilmeli, kişisel koruyucu yöntemler ve Hijyen kuralları için uyarılmalı Erken tanı için periyodik muayenelere çalışan katılımı sağlanmalı ve biyolojik- çevresel ölçümler yapılmalıdır

11 İşinizi şansa bırakmayın

12 2)-Psikososyal Etmenler Çalışanın çalışma arkadaşları ile arasındaki ilişkileri Çalışanın, ruhsal ve sosyal iyilik durumunu Çalışma ortamını, çalışma süresini, alacağı ücreti Yönetimde çalışan idarecilerin tutumunu içermektedir.

13 Çalışanların birbirine yada idarecilerin çalışanlara baskıcı ve aşağılayıcı tutumu (mobbing) İzinlerin, iş yükünün adaletli dağıtılmaması Mesleki becerilerin geliştirilmesine yönelik destek programlarının verilmemesi Çalışma ortamının fiziksel koşullarının düzeltilmemesi Sık nöbet, sık gece vardiyası İŞ’TEN KAYNAKLANAN STRESİ ARTTIRACAK !!!!!!

14 İş kaynaklı stres Başarısızlık, uyumsuzluk, kaygı, depresyon, uyku bozukluğu Uzun dönemde davranış bozuklukları İş aksatma, işe gelmeme Uzun dönemde iş bırakmada artış Kalpte ritim bozukluğu, göğüs ağrısı, yüksek tansiyon Aşırı yeme, iştahsızlık, hazımsızlık, midede yanma, ülser, bağırsak bozukluğu nedenidir.

15 Çözüm 1.Üstlerin desteğinin sağlanması 2.İşin iyi yapıldığında takdir edilmesi 3.Çalışanın görevinin tanımlanması 4.Organizasyonun düzeltilmesi 5.İş yeri ortam koşullarının iyileştirilmesi 6. Çalışma süresi ve izinlerin düzenlenmesi 7. Maddi sorunların çözülmesi 8. Hizmet içi eğitim programlarının düzenlenmesi ile sağlanabilir

16 TÜTÜN ÜRÜNLERİNİN ZARARLARI ve BUNLARDAN PASİF ETKİLENİM

17 Türkiye’de yetişkin nüfusun %44’ü sigara tiryakisidir. Türkiye’de Günde bu nedenle 250 kişi ölüyor. BAŞLICA TÜTÜN ÜRÜNLERİ; SİGARA ELEKTRONİK SİGARA PİPO PURO NARGİLE ‘dir. En sık kullanılanı sigaradır.

18 Çünkü çok sayıda zehirli madde içeriyor ki bunlar vücudumuzda; BEYİNDE Felç-zihinsel ve bedensel yorgunluk hissine AĞIZ, GIRTLAK ve NEFES BORUSU KANSERLERİNE KALP krizi ve hastalıklarına YEMEK BORUSU VE MİDEDE Ülser ve KANSERE MEME KANSERİNE AKCİĞER KANSERİNE PANKREAS KANSERİNE RAHİM VE YUMURTALIK KANSERİNE TESTİSLERDE Döllenmede azalmaya CİNSEL İŞLEV BOZUKLUKLARINA, ERKEN BOŞALMAYA DAMAR TIKANIKLIĞINA KEMİK ERİMESİNE neden olur.

19 Pasif sigara içmek; başkalarının içtiği sigaranın dumanını solurlar ve sigara bağımlıları kadar zarar görürler.

20 SİGARAYI BIRAKMAK NEDEN ZOR? Nikotin bağımlılık yapıcı etkisi güçlü bir maddedir, İçilen bir soluktan 7 saniye sonra beyine ulaşır, beyin ve sinir sistemini uyarır, iyi hissetmenizi sağlar ki bu daha çok nikotin istemenize ve El ve ağız alışkanlığına neden olur. ANCAK İMKANSIZ DEĞİL! (istemelisiniz) Aniden bırakma ile % 80 Azaltarak bırakma ile % 6 başarı oranı sağlanmıştır. Sigarayı azaltarak değil, aniden bırakmalısınız!

21 TIBBİ TEDAVİ İLAÇ TEDAVİSİ Nikotin yerine koyma tedavisi (nikotin bandı,nikotin sakızı, nikotin burun spreyi, nikotin kartuşudur) ve Bupropion tedavisi (Beyine etki ederek nikotin yoksunluk belirtilerinin azaltır) SAĞLIK BAKANLIĞI 171 numaralı telefon hattından sigara bırakmak için destek alınabilir


"MESLEK HASTALIKLARI, Biyolojik ve Psikososyal risk faktörleri, HASTALIKTAN KORUNMA PRENSİPLERİ, TÜTÜN VE ÜRÜNLERİNİN ZARARLI ETKİLERİ." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları